• Rene Vidmar

Ibrakadabra na pomoč AC Milanu

Včeraj so najbolj zvesti pristaši AC Milana v ekstazi pozdravili ''novo'' pridobitev. Govorimo o sedaj že 38-letnem švedskem nogometnem virtuozu, bosansko-hrvaških korenin Zlatanu Ibrahimoviću, ki ga kakopak ni potrebno preveč predstavljati. Ta se v klub vrača 10 let po tem ko je z njim podpisal prvo pogodbo. Tokrat bo njegova vloga v klubu drugačne narave, saj bo reševal krizo italijanskega nogometnega velikana, ki tone vse globje, vrh pa je dosegla v prejšnjem kolu državnega prvenstva, ko so na gostovanju pri bergamski Atalanti izgubili s kar 5 proti 0. To je bil šele 4. ligaški poraz v zgodovini kluba s tako razliko, zadnjega takšnega so doživeli leta 1998. Pred sezono visoko zastavljene ambicije po ponovni uvrstitvi v Ligo prvakov in torej v domačem prvenstvu osvojenem vsaj 4. mestu, so trenutno zgolj pobožne želje. AC Milan po 17 odigranih tekmah zaseda 11. mesto, kar je 14 točk za 4. mestom, ki še vodi v Ligo prvakov. Sezona v kateri bi morali nadgraditi prejšnjo in se dokončno vrniti med elito, pa se tako kaže kot ena bolj klavrnih v zgodovini kluba.


KJE SE JE ZALOMILO?

Jedro težav italijanskega velikana sega sedaj že v daljno leto, v sezono 2006/2007, ko so zadnjič stopili na evropski tron. Okostje tedanje ekipe so sestavljali legendarni igralci, ki so bili že močno v letih. Paolo Maldini(39), Cafu(37), Filippo Inzaghi(34), Dida(34), Alessandro Nesta(31) in Clarence Seedorf(31) so bila igralska imena, ki so pustila preveliko breme vsem nadaljnim generacijam, ki so nosila rdeče-črni dres. Delček stare slave jim je uspelo obuditi v sezoni 2010/2011, ko so pod vodstvom Massimiliana Allegrija uspeli slaviti v domači Serie A. Starajoče jedro, poleg že omenjenih Seedorfa, Neste in tedaj v letih tudi Gennara Gattusa(33) je tedaj Allegriju uspelo oplemeniti z izjemnima Zlatanom Ibrahimovićem in Thiagom Silvo. Prodaja pravkar omenjene dvojice v sezoni 2013/14 pa je nakazovala nov padec. Še posebej je bila sporna prodaja Brazilca, ki je izrazil željo, da ostane v klubu navkljub slabšim finančnim pogojem. Končno slovo od tekmovanja v Ligi prvakov je z osvojenim 8. mestom v državnem prvenstvu sledilo v sezoni, ko so ostali brez Ibrahimovića in Thiaga Silve. Situacijo pa je v zadnjih letih kar 31-letnega vodenja kluba znatno poslabševal še njegov lastnik- Silvio Berlusconi. Ta si je zaradi političnih škandalov in izogibanja plačevanju davkom nakopal številne kazenske ovadbe, ki so pustile pečat tudi na sami finančni podobi kluba, ki ga je zato moral leta 2017 prodati. V času od Berlusconijevega lastništva so tako klub vodili že trije lastniki, ki pa tudi sami niso uspeli finančno in rezultatsko stabilizirati kluba, ki še vedno posluje z izgubami.Sodeč po izjavah izvršnega direktorja kluba Ivana Gazidisa iz lanskega leta, naj bi klub v prihodnje več denarja namenil predvsem za razvoj mladih igralcev in gradnji marketinške podobe. Vprašanje, ki se zastavlja tu pa je, kaj pri tem sploh lahko ponudi 38-letni Šved, ki je zadnji dve leti tako ali drugače navduševal , v sicer nekonkurenčni in s talentom omejeni ameriški MLS.


KAJ LAHKO PONUDI ZVEZDNIK V ZATONU KARIERE?

Ibrahimović je od prihoda v ZDA za Los Angeles Galaxy v manj kot dveh sezonah zabil 52 golov. Kot v Evropi je tudi tam navduševal z izjemnimi potezami. Dokazal je, da se še zmeraj lahko kosa z mlajšimi konkurenti, ki so tako kot on iz Evrope odšli na pustolovščino onkraj luže. V mislih imam mehiškega napadalca Carlosa Velo, ki je bil v Evropi velik talent, ki pa zaradi nekonsistentnosti ni nikoli zares zablestel. Se je pa to spremenilo po prihodu v ZDA, kjer je z Ibrahimovićem bil bitko za najboljšega strelca. In jo tudi dobil. Kontroverzni Šved je tako kot povsod kjer je igral, blestel tudi z izjavami.Kljub temu da je napovedal, da bo zrušil vse rekorde v ligi, je zrušil le tistega, ki zadeva plačo in prodajo dresov. Dres z devetico na hrbtu je tako bil najbolj prodajan v ligi v zadnjih dveh letih. Ibrahimovića se je sicer z Italijo povezovalo že vse od lanskega četrtfinalnega poraza MLS Cupa, ko je LA Galaxy s 5 proti 3 izgubil proti mestnemu konkurentu LAFC, v katerem mimogrede igra tudi Vela. V prestolnici Lombardije bo Ibrahimović pomagal reševati predvsem krizo v napadu, saj so v letošnji sezoni Milanovi napadalci naravnost porazni, noben igralec tako v ligi ni zabil več kot 4 gole. Vprašanje je, kako se bo na za napadalca težje okolje prilagodil Šved, nedvomno pa bo na kratki rok prinesel nekaj svoje energije, če ne na igrišču, pa izven njega. Potezo vodstva kluba, ki je sicer pred samim prihodom izrazila zaskrbljenost nad tveganjem za poškodbe, ki jo tako visoka starost prinaša, gre nadalje razumeti iz več vidikov, in zdi se, da ima tisti nogometni še najmanjšo veljavo. V prvi vrsti gre za ukrep v skrajni sili, s katerim si je vodstvo kupilo nekaj časa za sprejem nadaljnih odločitev. Obenem so pomirili tudi navijače in vsaj začasno sprostili pritisk z igralcev in trenerskega štaba. V tej sezoni že po 7 odigranih tekmah odstavljenega Marco Giampaola je nasledil Stefano Pioli. Ta se je že pred samim prihodom na klop Milana soočal s kritikami navijačev, po debaklu v prejšnjem kolu bo tako dobil priložnost, da klub s pomočjo Ibrahimovića potegne z brezna, vprašanje pa je ali bo to zadoščalo.


Vir naslovne fotografije: Time24 News

20 views0 comments