• Luka Skarlovnik

Igra presenečenj

Nogomet je v letošnji sezoni obrnjen na glavo. Kje iskati razloge ne vem – morda v pomanjkanju »normalnega« predsezonskega obdobja, morda v ukrepih, ki motijo moštvene rutine in pripravo. Morda, upam, razlog sploh ni povezan z virusom, ki »shall not be named«. Dejstvo je, da je nogomet bolj zanimiv, ko je stanje na lestvicah izenačeno. Ko se zdi, da lahko vsak premaga vsakega. Zdi se mi celo, da v slabih časih veliko bolj navijamo za svoje klube. Kljub vsem obljubam, da jih »ne bom več gledal nikoli in nikdar,« se vedno vračamo pred televizorje za nov val razočaranja, ki je po mojem mnenju velik del športa, saj so posledično zmagoslavja toliko bolj sladka.


Res je, Bayern zaseda prvo mesto. Tudi PSG je na vrhu, a za spremembo še ni uspel uiti konkurenci, kar je svojevrsten uspeh. A že precej bolj je zapleteno v italijanski Serie A, kjer si je Milan nabral že pet točk prednosti pred drugouvrščenim Interjem. V LaLigi velikana med velikani sicer še nista odigrala vseh tekem, a izgledata precej nebogljeno. Real Madrid zaseda četrto mesto, Barcelona je z dodatno tekmo manj sedma. Zdi se, da po dolgem času celo nista glavna favorita za osvojitev naslova.


A mogoče je najbolj zanimiva situacija v angleški Premier ligi, kjer že pregovorno velja, da je nekako najbolj tekmovalna in največkrat postreže s presenečenji. Že to, da Tottenham trenutno zaseda prvo mesto, jasno naznanja, da se bliža huda ura. S šalo na stran, trenutno je res težko podati kakršnokoli napoved. Chelsea, ki trenutno zaseda tretje mesto in Crystal Palace, ki je 15., loči le šest prvenstvenih točk, torej eventualno le dve tekmi.

(vir: woodwardsports.com)

Sezona me nekako spominja na leto 2016, ko je Leicester »iz nič« pokoril angleško elito. Čudovita zgodba – a kljub vrhunskim predstavam Lisic je treba poudariti, da so tisto sezono vsi pričakovani favoriti izgledali anemično, neprepričljivo. Njihove predstave so hudo nihale, kar je konstantnemu in samozavestnemu Leicestru dajalo veter v jadra.


Letošnja sezona se mi zdi podobna. Liverpool in Manchester City, najboljši angleški moštvi zadnjih nekaj let, na začetku sezone izgledata prepleteni s težavami, Rdeči se spopadajo s poškodbami, Meščani pa celo s pomanjkanjem identitete.


Chelsea lovi najboljše, a še ne izgleda kot dobro podmazan stroj. To pripisujem predvsem vrsti poletnih nakupov, ki so dodobra spremenili ekipo – po kvaliteti nedvomno izboljšali, a Lampardova četa se zaenkrat še ne čuti, čeprav se zdi, da se kemija izboljšuje. Obrambne predstave v zadnjih nekaj krogih so vrhunske, v napadu pa ima Lampard sladke skrbi s četo izvrstnih posameznikov. Trenutno so končno vsi zdravi, kar podpihuje dejstvo, da lahko pričakujemo kar nekaj rotacije – kako bo to vplivalo na vzdušje v slačilnici, bo ključno za potek njihove sezone.


Lovi jih Manchester United z neprepričljivimi predstavami in precej negledljivo igro. Nekajkrat letos smo že videli, kako lahko Rdeči vragi izgledajo, ko se sestavljanka sestavi, a treba je priznati, da je večina ugodnih rezultatov letos (vsaj v ligi) zasluga individualne kvalitete in trenutkov briljantnosti katerega od nogometašev – največkrat Bruna Fernandesa. Čeprav še vedno mislim, da je borba za top 4 v njihovem dosegu, je vrh Mount Premierleague vsaj po mojem mnenju izven njihovih alpinističnih sposobnosti.


O Arsenalu ne bom izgubljal preveč besed. Napada nimajo – obrambo je Arteta sicer utrdil, a vseh lukenj mu ni uspelo zakrpati. Tako rezultati kot igra so daleč pod pričakovanji, če pogledamo na imena, ki tedensko stopijo na zelenico. Res je, da je mimo le 10 krogov, a skoraj upam si trditi, da je to sezona za pozabo.


Preden se dotaknem Tottenhama je vredno omeniti še kar nekaj moštev, ki letos tako ali drugače presenečajo.

West Ham, Southampton in Aston Villa so našli svojo igro, zdijo se povezani in osredotočeni. Igrajo na svoje prednosti, storili so veliko, da so izničili svoje slabosti. O Top 4 se verjetno ne bomo pogovarjali, a letos smo že videli, da lahko tudi največjim ekipam povzročajo težave.


Wolverhampton, Leicester in Everton so moštva, ki bi na papirju morala biti nad zgoraj omenjenimi – tudi kvalitete posedujejo več, a nekoliko plavajo v svoji formi. Leicester je v zadnjih letih blizu najboljšim, a letos svoje igre še niso dodobra razvili, imajo nekaj težav s poškodbami, Jamie Vardy pa ne izgleda v najboljši formi, čeprav ima po zaslugi velikega števila enajstmetrovk že kar nekaj zadetkov. Wolverhamptonu izrazito manjka kreacije in zaključka, Everton pa je po prvih krogih kazal formo, vredno Lige prvakov, a vedno bolj vidimo, da dober napad ne nadomesti slabe obrambe.


Od ostalih moštev bi omenil le še Leeds United, saj je njihova igra naravnost čudovita. Zaradi konstantnega obleganja nasprotnika so rezultatsko povprečni, saj posledično obramba velikokrat popusti. Za izpad se ne rabijo bati – po višavah posegli najverjetneje ne bodo, je pa atraktivnost njihovega nogometa vredna ogleda.

(vir: thetimes.co.uk) Harry Kane in Heung-min Son

Ta dam – Tottenham Hotspur. Ekipa, ki je začela rušilno in demolirala, se je v zadnjih nekaj tekmah stabilizirala na Mourinhev stil nogometa. Minimalne zmage, a prepotrebna trdnost. Heung-min Son s svojo hitrostjo ubija v protinapadih, Harry Kane je v letošnji sezoni najverjetneje najboljši nogometaš Premier lige. Prilagodil je svoj stil igre, predstavlja sidro ekipe in je najzaslužnejši za njihovo mesto na lestvici. Poleg doseganja zadetkov je glavni kreator Spursov in omogoča stil igre, ki ga gojijo – Kane prejme žogo v okolici sredine, jo zadrži, pošlje v globino in se pomakne proti nasprotnikovemu kazenskemu prostoru. Na račun zadetkov se je podredil sistemu, v katerem blesti – in zato gospod Harry imaš moj poklon. Čeprav jim manjka lepota igre pod Pochettinom, Spursi igrajo zmagovalen nogomet. Mourinhev nogomet. Posledično imajo letos, glede na celotno situacijo, daleč največ možnosti, da kabinet lovorik končno ne bo več prazen.


Moje mnenje, ki je definitivno pristransko, je, da Tottenham naslova ne bo odnesel na domači stadion. A nič ne bi bil presenečen, če se to zgodi.

30 views0 comments