• Jan Blaževič

Ineos - s Froomom ali brez?

Updated: Sep 20, 2020

V preteklih tednih je po medijih krožila novica, da bi se lahko Britanec Chris Froome že med sezono preselil iz ekipe Ineos (nekdaj Sky). Prestopi med sezono so v kolesarstvu prava redkost, zato je malo verjetna tudi selitev Frooma – a ker izjeme potrjujejo pravila, bomo danes pogledali možne prestope za Britanca.

Eden najboljših kolesarjev generacije, Chris Froome. (vir: cyclingnews.com)


Ineos velja za eno izmed najboljših, predvsem pa za najbolj bogato ekipo v kolesarski karavani. To je veljalo tudi, ko so se imenovali Sky (od leta 2019 je Ineos glavni sponzor ekipe). V svojih vrstah imajo tri zaporedne zmagovalce Dirke po Franciji in zato precej težav pri določanju kapetana ekipe.


Dirka po Franciji je veliki cilj vsakega kolesarja. Je ena izmed treh tritedenskih dirk, a daleč najbolj prestižna. Tega se zavedajo tudi pri Ineosu, za katere je Tour glavni cilj vsake sezone. Še nekaj let nazaj je Chris Froome veljal za velikega kapetana ekipe, ki mu je bilo vse podrejeno. Kolesarji so zanj garali in ga varno pripeljali do cilja, svoje pa je dodala tudi Froomova forma, ki ji ni mogel nekaj let (2013 – 2017, s tem da ga je poškodba leta 2014 stala skupne zmage) nihče parirati. Na Dirki po Franciji leta 2018 pa je Froome prvič po dolgem času pokazal tudi nekaj slabosti, glavno noto ekipe pa je prevzel Valižan Geraint Thomas in osvojil rumeno majico. Froome je Tour vseeno končal kot tretji.


V lanski sezoni pa je na sceno stopil Egan Bernal, mladi Kolumbijec pri Ineosu, ki je po poškodbi Frooma, ki ga je oddaljila od francoske pentlje, na Touru nepričakovano zmagal. Froome je zaradi poškodbe izpustil dobršen del sezone. Na Tour je sicer kot kapetan ekipe prišel aktualni zmagovalec Thomas, splet okoliščin pa je Bernala postavil na najvišjo stopničko. Tako se poraja vprašanje: ali Ineos sploh še potrebuje Frooma?

Takole sta na lanskem Touru Egan Bernal (levo) in Geraint Thomas proslavljala zmago Kolumbijca. (vir: itv.com)


Glede na to, da je Froomu že 35 let, in ker se vrača po dolgotrajni poškodbi (njegova forma je tako vprašanje), bi kaj znal obtičati na stranskem tiru ekipe. Bernal je star 23 let, je aktualni zmagovalec Dirke po Franciji in kolesar, ki se ne bo sprijaznil z vlogo pomočnika enemu od izkušenejših Britancev. Ineos je tako pred odločitvijo: Chrisu Froomu omogočiti napad na še kakšno rumeno majico ali ga pustiti v roke kake druge ekipe? Tudi Geraint Thomas ni več rosno mlad, letos jih je dopolnil 34, zato je zagotovo Bernal tisti, ki si ga Ineos poskuša v svojih vrstah obdržati čim dlje časa, ta postopek pa se začenja že s trenutno situacijo. Leta so v kolesarstvu sicer pomemben dejavnik, pogosto pa slišimo, da so zaradi zrelosti kolesarji na vrhuncu po tridesetem. Zato bo odločitev vodilnih pri Ineosu še zanimiva.


Kdo si sploh lahko privošči Frooma?


Ineos je ekipa z veliko denarja. Je neke vrste Paris Saint Germain kolesarstva. Zato si tudi lahko privoščijo toliko zvenečih imen in izjemnih pomočnikov na tritedenskih dirkah. Poleg že omenjene trojice so v letošnji sezoni v svoje vrste zvabili tudi Ekvadorca Richarda Carapaza, ki je lansko leto v dresu Movistarja osvojil italijanski Giro. Tako imajo v ekipi štiri izvrstne kolesarje, ki bi v skoraj da katerikoli drugi ekipi veljali za kapetane.

Zaradi vprašljivosti Froomove forme bi znal biti Britanec šele četrti najboljši kolesar ekipe. Če bi zapustil Ineos, kam bi pa sploh šel? Ni veliko ekip, ki si lahko privoščijo kolesarja Froomovega kova in Froomovih dohodkov (tu mislimo predvsem na plačo). Rogličeva Jumbo-Visma velja za ekipo, ki je v zadnjem času zrastla v eno najboljših in najbogatejših med elito – to so dokazali tudi s podpisom Nizozemca Toma Dumoulina, je pa res da Frooma ne potrebujejo. Roglič, Dumoulin in še en Nizozemec Steven Kruijswijk so trije glavni možje ekipe, Froomu pa bi pripadla podobna vloga kot jo ima trenutno v Ineosu.

Kruijswijk, Dumoulin in Roglič. (vir: thepeloton.si)


Španski Movistar bi Frooma zagotovo pričakal z odprtimi rokami, saj je njihova statistika na velikih dirkah, glede na vložke v ekipo, precej slaba. "Znebili" so se Kolumbijca Naira Quintane, ki je veljal za favorita ekipe v zadnjih nekaj letih, njegova leta zmagovanja pa so že očitno potekla. Vseeno so s Španci: Marcom Solerjem, zimzelenim Alejandrom Valverdejem, ki šteje že 40 let, in novincem v ekipi Enricom Masom, v situaciji, ko bi bil podpis Frooma zanimiv, če povemo z lepimi besedami. Zagotovo bi si trojica Špancev, ki si želi potegovati za generalno razvrstitev na tritedenskih dirkah, mislila svoje. Vseeno bi bil Froome nesporni kapetan ekipe, tega pa Movistar zadnje čase nima, raje stavijo na več kolesarjev hkrati, kar pa se jim dostikrat maščuje.

V medijih se je govorilo tudi o ekipi Bahrain McLaren kot resnemu konkurentu za Froomov podpis, kar pa ne bi razveselilo Španca Mikela Lande. Spomnimo, Landa je kar nekaj let deloval kot Froomov pomočnik pri Skyju, potem je odšel v Movistar, saj si je želel svoje ekipe, kjer bi dirkal za stopničke na največjih dirkah. Eksperiment mu ni uspel, saj je bil tudi pri Movistarju druga violina za Quintano. Tako se je zdaj odločil za prestop v ekipo, ki bi mu nudila mesto kapetana; če pa mu pot ponovno preseka Chris Froome, bo Landa vedno znan kot le zelo dober pomočnik, ne pa nek resen kandidat za najvišja mesta.

Landa (še v barvah Skyja) pomaga svojemu kapetanu Froomu. (Road Cycling UK)


Še zadnji resen kandidat je belgijski QuickStep, ki pa nikoli ni ciljal na visoko skupno uvrstitev na tritedenskih dirkah (Alaphilippov lanski Tour je bolj preblisk, kot pa kaj drugega). Specializirali so se bolj za enotedenske ali pa severne klasike in druge enodnevne dirke. Zagotovo imajo dovolj velik proračun, saj veljajo za ekipo z obilico talenta in odličnimi kolesarji, med njimi že prej omenjeni Alaphilippe, Luksemburžan Bob Jungels, pa tudi en največjih talentov kolesarstva Belgijec Remco Evenepoel. Slovijo po mladi in talentirani ekipi, zato je spet vprašanje, če bi tvegali s 35-letnim Chrisom Froomom.

Če bo Froome želel dirkati na zmago na Touru, bo najverjetneje potreboval novo ekipo. Bernal in Thomas se mestu (so)kapetanov ne bosta kar tako odrekla, saj sta že oba dokazala, da znata slaviti tudi na največjih odrih. Morali bomo še počakati na odločitev tako Ineosa kot samega Chrisa Frooma.

Sezona, če se bo sploh odvila, bo izredno natrpana. Olimpijske igre so sicer prestavljene na drugo leto, na letošnjo jesen pa so prestavljene vse tritedenske dirke. Tour bi se naj odvozil med 29. avgustom in 20. septembrom, Giro med 3. in 25. oktobrom, Vuelta pa med 20. oktobrom in 8. novembrom (zadnji dve dirki se tako datumsko celo prekrivata). Akcije bo torej obilo, pa četudi s Chrisom Froomom v Ineosu ali pa v kateri drugi (novi) ekipi.

40 views0 comments

Recent Posts

See All