• Rene Vidmar

Je to najbolj podcenjen prvak štirih divizij?

Zgodba Lea Santa Cruza je podobna zgodbi številnih priseljenskih družin, ki se v upanju na boljše življenje odpravijo s trebuhom za kruhom. Dobro uhojeno pot med Mehiko in ZDA je prehodilo že nešteto, a le redkim je ameriški sen uspelo uresničiti tako dobro kot družini Santa Cruz. Ta je svoj uspeh navkljub številnim stiskam in boleznim izbojevala dobesedno. Leo je bil še dojenček, ko sta se starša iz Michoacana, tako imenovane mehiške duše, v želji po najboljšem za štiri sinove podala v obljubljeno deželo. Ta pa je hitro pokazala zobe in dala družini vedeti, da bo zastavljene cilje lahko uresničila zgolj z odrekanjem in pravimi vrednotami.


Michoacan, mehiška zvezna država, od koder prihaja Santa Cruz. Vir: Britannica


Pot na vrh se je začela v enosobnem stanovanju v Comptonu, težavnem predmestju Los Angelesa, od koder prihaja tudi slovita glasbena skupina N. W. A. V vsem tem času pa so glavne niti v rokah družine pripadle očetu, kot se to za tipično mehiško družino spodobi. Oče Jose, opasan z izjemno delovno etiko, je v samih začetkih s pleskanjem družini le s težavo omogočal preživetje. Kljub napornem celodnevnem delovniku, pa je svojo strast – boks – v telovadnici predajal na sinove. In prav prek boksa je celotna družina izbojevala boljše življenje. Oče je namreč od samega začetka verjel, da bo eden sinov nekoč postal svetovni prvak.


Vojne tolp za ozemlje in z njimi povezana streljanja so bila del Santa Cruzovega otroštva. Vir: whereismap


A vendar si ni nihče nikoli ni upal trditi, da bo to postal ravno Leo, saj je bil od vseh najbolj šibek. Ta je toliko let kasneje napoved še presegel, lanskega novembra pa v so-glavnem dogodku v lasvegaški MGM Grand Garden Areni, kjer sta se ponovno spopadla tudi Wilder in Ortiz, za četrti pas premagal še Miguela Floresa (tedaj 24 – 2) in tako postal šele peti Mehičan, ki se lahko pohvali, da je postal prvak v štirih različnih težnostnih kategorijah. To je pred njim uspelo slovitim imenom, kot so Erik Morales, Jorge Arce in Juan Manuel Marquez. V istem letu kot Santa Cruzu je ta podvig uspel tudi bolj poznanemu Saulu Canelu Alvarzu. Kljub vsem uspehom je »El Terremotu« (Potres), kot se ga je od otroških let prejel vzdevek, deležen tudi kar nekaj kritik, ki mu očitajo izogibanje najboljšim.


Vir: FOX Sports


Prav zato se je v želji, da dokončno zapre usta vsem dvomljivcem, odločil iti v lov na še peti pas. In to proti nikomur drugemu kot vzhajajoči boksarski zvezdi, varovancu Floyda Mayweatherja, Gervonti ''Tank'' Davisu (23-0). Če gre verjeti objavam na družabnih omrežjih, nas od bitke loči le še trenutna pandemija. Z morebitno osvojitvijo pasu bi Leo tako nedvomno ostal ne le v srcih navijačev, pač pa bi nedvomno prišel tudi v boksarsko hišo slavnih. Tam sta tako od zgoraj naštetih že Chavez in Morales, ostali pa so na poti tja. A ''El Terremotu'' je želja predvsem to, da ga bodo po koncu kariere ljudje pomnili kot tipičnega mehiškega bojevnika, ki ima ''srce'' in nenehno pritiska na nasprotnika, nanj ''meče'' udarce samo zato, da sodeluje v nepotrebnih izmenjavah. Skratka gre za stil, v katerem je borčeva glavna naloga zadovoljiti občinstvo.


Vir: Twitter profil Gervonte Davisa


DAN, KO JE OSUPNIL SVET


Santa Cruz je borec, ki ni pretirano poznan po moči udarcev oziroma nokavtiranju nasprotnikov. Borbe pogosto bije 12 rund, a kljub temu ljubiteljev borilnih športov nikoli ne razočara. Prav nasprotno, stil, ki ga predstavlja, je za pravega ljubitelja pogosto še bolj navdihujoč, saj premore obilico tehničnega znanja. Tekmece preseneti predvsem z nenehnim pritiskom in številom udarcev, s katerimi jih zasuje. Prav s tem se je »El Terremoto« definiral na boksarskem zemljevidu, ko je sedaj že davnega leta 2012, kot tedaj popolnoma neznani borec pri 23 letih, navkljub statistiki 17 – 0, deklasiral Južnoafričana Vusija Maligno (tedaj 20-3-1) in osvojil svoj prvi pas IBF v bantamski kategoriji (do 53,52 kg). Tedaj je v 12 rundah nasprotniku po zadal kar 1350 udarcev. Sledile so tri obrambe tega pasu, ki so ga dokončno uveljavile ne samo v domačem Los Angelesu, pač pa v svetu. Sledila je selitev v višjo super bantamsko kategorijo (55,34kg) , kjer je izval Vicorja Terrazasa (tedaj 37-2-1), prvaka po verziji WBC. V tretji rundi je prvak podlegel udarcem »El Terremota«, kljub temu da je bil to nasprotnik, ki ga je do tedaj udarjal najmočneje. Santa Cruz je z vstopom v višjo kategorijo dobil tudi prepotreben dokaz, da je uspel ohraniti moč iz nižje kategorije.


BITKA ZA LA

Po štirih uspešnih obrambah prvaka WBC je sledil opredeljujoč moment Santa Cruzove kariere. Ponoven vstop v drugo kategorijo, peresno (57,15kg), mestna bitka za blišč in ponos Los Angelesa, ko se je pomeril z someščanom Abnerjem Maresom (tedaj 29-1-1). V obračunu, ki je kandidiral za borbo leta 2015, je v 12 rundah polne akcije premagal nasprotnika po soglasni sodniški odločitvi in pri 27 letih osvojil svoj tretji pas, tokrat po verziji WBA.


Mares (desno) in Santa Cruz (levo). Vir: Premier Boxing Champions


Posnetek borbe si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=R5iYnELb9R0


Sledila je obramba proti Špancu Kiku Martinezu (tedaj 35-6), nato pa prvi karierni poraz leta 2016. Severni Irec Carl Frampton (tedaj 22-0) je v newyorškem Barclays Centru uspel slediti tempu Santa Cruza in mu v enaki meri vračal udarce, ki so ''El Terremotu'' spodnašali tla pod nogami. Po 12 rundah so sodniki odločili, da je novi prvak Frampton. A zgolj pol leta po porazu je Santa-Cruz stvari v Las Vegasu v vnovični klasiki z Ircem stvari postavil na svoje mesto in naslove vrnil v svoje roke. Sledile so tri uspešne obrambe prvaka in pisanje zgodovine v borbi z Floresom.


Frampton je Santa Cruzu zada edini karierni poraz. Prizor je iz povratne borbe, kjer je slavil ''El Terremoto''. Vir: Sky Sports


VELIK BOREC, A ŠE VEČJI ČLOVEK

Santa Cruz ne navdušuje zgolj v ringu, pač pa je nadvse navdihujoče tudi njegove življenjske vrednote. Zavedajoč se težavnih začetkov in očetove bolezni – pred prvim obračunom s Framptonom so mu namreč diagnosticirali kostnega raka, s katerim se bori še danes – ostaja ponižen in se ne spušča v besedne spopade z drugimi borci. Kako veliko je njegovo ime, pove samo zadnji napad, ki ga je nanj in na njegovega hudo bolnega očeta sprožil izzivalec Gary Russel Jr., prvak peresne kategorije po verziji WBC. Ta je v videu na svojem Instagram profilu, v prisotnosti Santa Cruza starejšega (ne govori angleško), dejal, da ga ima v dosegu svojih rok in ga lahko ''položi v spanec''. Neslano izzivanje in grožnje so ''zakurile splet'' in povzročile obilico zgražanja, tudi pri samih navijačih Russela Jr. V situaciji, ko bi pričakovali oster protinapad, pa se je ''El Terremoto'' odzval mirno in dejal, da je to zgolj del boksa, ki pa ti ne sme zlesti pod kožo. ''El Terremoto'' tako zunaj ringa vselej ohranja podobo ponižnega družinskega moža, ki se dobro zaveda prioritet v življenju, še največja razvada, ki si jo ob milijonih sedaj lahko privošči, pa so predvsem jekleni konjički.


Oče, tudi glavni trener, navkljub bolečinam zaradi bolezni, vsakodnevno bdi nad sinom v telovadnici. Vir: Premier Boxing Champions


V karieri je zaenkrat zaslužil milijone in jih tudi zgledno investiral v nepremičnine v Los Angelesu, a je velik del denarja investiral predvsem v drage športne avtomobile. To je bilo tudi prvo večje darilo, ki si ga je kupil ob večjem plačilu. Enega, belega Lamborghinija je ''ugodno'' kupil celo od Floyda Mayweatherja. Vir: TUDN


OSTATI V SVOJI TEŽNOSTNI KATEGORIJI ALI STOPITI V TVEGANE VODE?


Priložnost za plemenitenje garaže se mu verjetno ponudila že kmalu. Seveda, če bo prišlo do borbe z Gervonto Davisom, bo to verjetno ena izmed večjih v letu. Vendar bo Santa Cruz hodil po robu vulkana. Vzpenjajoči Gervonta Davis, izraziti nokavter, bo velik izzviv. Zato se postavlja vprašanje ali bo boksal na željeni teži Davisa, ki znaša 61,23 kg(lahka kategorija), ali bo ostal na svoji optimalni, ta znaša 58,97 kg (super peresna kategorija). Za zdaj vse kaže, da ne bo tvegal preveč. Borba naj bi potekala v super peresni kategoriji, a zanimivo bo, kako bo to vplivalo na Davisa, saj ima ta težave pri zbijanju kilogramov že v ''svoji'' lahki kategoriji. V primeru borbe bomo tako priča dvema različnima stiloma. Eden računa na svojo vzdržljivost, drugi na svojo surovo moč.


Kako močno si borbe želi, priča eden izmed njegovih zadnjih intervjujev v katerem je dejal: ''Mislim, da bo prišlo do borbe z Davisom. Pripravljen sem nanj. Je izredno močan, ampak mi je vseeno. Želim v ring in gledalcem pokazati, da me ni strah nikogar. In Davis je kot trenutno najbolj nevaren in popularen borec najboljša izbira.''

V primeru obračuna ne bo šlo samo za goli športni dogodek. V zraku bo mnogo več. Santa Cruz kot primer človeka, ki je lahko vzor vsem, in na drugi strani Davis, na katerega se težave z zakonom lepijo kot muhe na marmelado – a to je že druga zgodba.


Vir naslovne fotografije: Orange County Register


56 views0 comments

Recent Posts

See All