• Aljaž Janez Pirnat

Kaj lahko Kralji postorijo, da si v prihodnji sezoni končnico priborijo?

Kot večina športnih tekmovanj in prvenstev v Evropi ter Združenih državah Amerike, tudi najmočnejša hokejska liga na svetu NHL trenutno stoji na mestu in čaka na boljše čase. Tekmovanje se je začasno prekinilo 12. marca in zanimivo bo videti, kakšna bo odločitev vodstva glede nadaljevanja tekmovalne sezone. Mnogi so namreč prepričani, da se rednega dela sezone, ki bi glede na število (še) ne odigranih tekem moral trajati še približno tri tedne, ne bo izvedlo do konca in da bodo v končnico odšle ekipe, ki trenutno, dobrih 10 krogov pred koncem, zasedajo mesta, ki vodijo tja. Novi koronavirus je, predvsem iz vidika moštva LA Kings, udaril ob nepravem času, saj so Kralji pred prekinitvijo lige bili v odlični formi, ki so jo kronali s sedmimi zaporednimi zmagami. Toda tudi, če bi moštvo iz Kalifornije dobilo vseh 12 preostalih tekem, ki so za njih na sporedu do konca sezone, bi se stežka uvrstili v zaključne boje, saj ima osmouvrščeno moštvo Zahoda Vancouver Canucks pred njimi trenutno debelih 14 točk naskoka. Zgovoren je podatek, da so se Kralji, kljub izjemnem nizu zmag, povzpeli iz zadnjega zgolj na predzadnje mesto zahodne konference. Po toči zvoniti je prepozno in Anže Kopitar se bo, po lanski izvedbi lige, ki so jo hokejisti Los Angelesa zaključili z drugim najslabšim točkovnim izkupičkom med vsemi ekipami, s svojimi soigralci moral zadovoljiti še z eno precej mizerno sezono. Vendar, če bo Kingsom izjemno formo iz zaključka letošnje sezone uspelo prenesti v prihodnjo in če bodo opravili nekaj dobrih rošad igralskega kadra, lahko od njih pričakujemo marsikaj.


Glavni razlog za precej siromašne rezultate Kraljev v zadnjih dveh sezonah tiči predvsem v neučinkovitosti njihove napadalne linije. V letošnji izvedbi lige NHL so namreč hokejisti z največjega mesta zahodne obale s 178 doseženimi zadetki na 70 tekmah druga najbolj neučinkovita ekipa celotnega tekmovanja – od njih so v tem aspektu slabši zgolj pri zasedbi Detroita. Krivdo za to lahko pripišemo predvsem neučinkovitosti napadalcev, ki tvorijo drugi, tretji in četrti napad, kot so Blake Lizotte, Michael Amadio, Kyle Clifford, Trevor Lewis in Austin Wagner, ki so skupaj dosegli vsega le 30 zadetkov. Pri Kraljih so, v prizadevanju, da bi čimprej rešili probleme, ki jih imajo v napadu, že začeli z ukrepi in pred nedavnim podpisali Alexa Turcotta, mladeniča, ki so ga kot skupno petega izbrali na lanskem naboru. Turcotte letos igra še za ekipo Univerze v Wisconsnu, za katero je dosegel devet golov in 17 asistenc na 29 tekmah, vendar bo že v naslednji sezoni branil barve Kraljev iz Mesta angelov. Ti bodo prav tako močno plenili po prostih igralcih, saj bo po letošnji sezoni pogodba potekla številnim renomiranim napadalcem. Brez delodajalca se bodo na trgu možnih okrepitev za Kralje na primer znašli: igralec lige iz leta 2018 Taylor Hall, izjemno talentirani 23-letni Finec Mikko Rantanen, ki sodi med najbolj obetavne igralce prihodnosti, ter hitri in eksplozivni krilni napadalec Mike Hoffman.

Alex Turcotte. VIR: NHL.com

Pri Kraljih prav tako načrtujejo v ekipo pripeljati obrambne okrepitve. Kar nekaj časa so si prizadevali v svoje vrste zvabiti Igorja Eronka, ruskega obrambnega igralca, ki trenutno v ligi KHL brani barve moskovskega CSKA, vendar se je ta odločil za podaljšanje pogodbe s klubom iz ruske prestolnice. Moštvo iz Los Angelesa bi potrebovalo obrambnega igralca, ki je močan na ploščku in se znajde tudi v napadalni tretjini, saj imajo trenutno zgolj enega igralca tovrstnega kalibra – Drewa Doughtyja. Tudi tovrstnih hokejistov na listi prostih igralcev po končani sezoni ne bo primanjkovalo. Tu izstopajo predvsem aktualni prvak z moštvom iz St. Louisa Alex Pietrangelo, tehnično dobro podkovani Američan z izjemnim pregledom nad igro Torey Krug ter izvrstni podajalec Tyson Barrie.


Omeniti velja tudi vedno večji problem, ki se pojavlja v vratih Kraljev. Jonathan Quick ob bledih predstavah obrambnih hokejistov ter neangažiranosti napadalcev za vračanje v svojo tretjino enostavno prevečkrat ostaja izpostavljen in posledično prejema številne ''lahke'' zadetke. Padec Quickove forme se pozna tudi v odstotku njegovih obranjenih strelov, ki je v zadnjih dveh sezonah padel pod mejo 90%, ki med elitnimi vratarji lige NHL velja za nekakšen minimalni standard. Rezervni vratar Kraljev Calvin Petrsen se je, ko se mu je le ponudila priložnost, za enkrat izkazal in ubranil nekaj več kot 92 odstotkov strelov, ki so bili sproženi proti njegovim vratom. Vendar pa je razvidno, da trener Todd McLellan mlademu Američanu ne zaupa ravno najbolj, saj je Petersen letos skupno zbral le osem nastopov v najelitnejšem hokejskem tekmovanju. Pričakovati je, da si bodo med prostimi igralci ogledovali tudi marsikaterega vratarja. Teh bo med ''free agenti'' namreč kar nekaj, od tistih bolj prepoznavnih npr. Braden Holtby, Corey Crawford, Jaroslav Halak in Jacob Markstrom.

Jonathan Quick. VIR: NHL.com

Ne smemo pozabiti, da bo nizka uvrstitev na prvenstveni lestvici (najverjetneje) prinesla visok izbor na prihodnjem naboru, in sicer lahko pričakujemo, da bodo Kralji izbirali med prvimi petimi. Pri Los Angelesu naj bi se močno ogreli za Marca Rossija, 18-letnega mladeniča, ki trenutno kot center igra za moštvo Ottawa 67's, vodilno ekipo vzhodne konference kanadske hokejske lige OHL. Rossi, ki je trenutno s skupno 115 goli in podajami prvi po točkah v OHL, velja za izjemno nadarjenega in tehnično podkovanega hokejista, z visokim hokejskim ''IQ-jem'', ki se zelo dobro znajde v vlogi ''playmakerja''. Skupaj z že omenjenim Alexom Turcottom, ki se bo kot rečeno ekipi pridružil v naslednji sezoni, bi Rossi lahko tvoril mlad, energičen tandem, ki bi prebudil spečega velikana in ga dvignil iz dna ligaške lestvice nazaj, kamor spada.


Marco Rossi. VIR: NHL.com

48 views0 comments