• Urban Kolman

Kaj bi se zgodilo če »poameričanimo« nogomet?

Vsi športi v Združenih državah Amerike imajo določena pravila, ki veljajo za vse ekipe. Vsako sezono opravijo nabor, kjer odvisno od športa ekipe izberejo najboljše talente generacije. Prav tako imajo vse ekipe omejitev, kar se tiče plač svojih igralcev. Te ne smejo iti čez določeno vsoto, če pa jo presežejo, morajo lastniki odpreti denarnico in plačati luksuzni davek. Prav tako imajo njihove lige ves čas iste ekipe. To se spremeni le, ko se odločijo za razširitev ali spremembo mesta. Takrat ustanovijo novo ekipo. Kako pa bi vsa ta pravila delovala v nogometu, bolj natančno Premier ligi?

S tem seveda ne mislim, da bi ga spremenili v ameriškega. (vir: GiveMeSport)

MLS oziroma ameriška nogometna liga že deluje po takšnem principu, a imajo izjemno nizek salary cap in »designated player« pravilo, ki jim omogoča podpis pogodbe s tremi igralci, ki se ne štejejo v salary cap. Jaz bom poskusil ameriški sistem prenesti dosti bolj rigidno in ne tako ohlapno, kot ga je MLS.

Ekipe

V primeru, da bi v Angliji prekinili izpad in napredovanje, bi bili priča velikemu odporu s strani vseh nižje ligaških lig, zato bi Angleži format delno spremenili. Izpad in napredovanje bi ostala. To bi posledično vplivalo na nabor, a tega se dotaknemo kasneje. Ekipe bi torej ostale iste oziroma bi vsako leto tri izpadle in prišle tri nove. Torej isti sistem kot zdaj.


Nabor

Najbrž najbolj zapleten aspekt celotne hipoteze. Kako narediti v originalu »draft«? Jasno je, da zaradi izpada/napredovanja sistem ne bi deloval tako kot v ZDA. Bil bi bolj pravičen. Najslabše ekipe bi izpadle, najboljše ekipe iz druge lige pa bi prišle v prvo in tako imele najboljša mesta na naboru. Ostale ekipe pa bi si glede na mesta razdelile preostale izbire. Delovali bi torej po sistemu lige NFL, ki nima loterije, ampak vrstni red naredi izključno na število zmag/porazov, v našem primeru na mesto na lestvici.

Scott Parker in Fulham bi na letošnjem naboru izbirala prva.


Sedaj pa ključno vprašanje, iz kakšnega bazena igralcev bi ekipe izbirale? Odgovor je dokaj preprost: tako kot v ZDA bi se igralci določene starosti lahko razglasili za nabor, ni važno iz kje. Realnost je takšna, da je angleška Premier liga daleč najbolj bogata in najboljša. In zato bi lahko izbirali iz nabora vseh igralcev na svetu. Bodimo realni, če nisi v mladih letih onaniral na Messija in Ronalda, potem je jasno, kje hočejo igrati moderni igralci.

Seveda je tu aktualno vprašanje o usodi ostalih lig? Bilo bi tako kot NBA in Euroliga. Jasno je, kje bi bili najboljši, lahko pa bi vseeno ostal v španski ligi in se z zvezdniki, ki štejejo plus 30 let in imajo preveč kilogramov, boril za naslov v ligi, kjer se več kot polovica ekip bori za obstoj (tako v ligi kot lasten), dve pa za naslov.

Navijači drugih lig se s to trditvijo ne strinjajo, kot največji argument pa naprej mečejo rezultate v Ligi prvakov. Vendar to ne pove nič. Samo zato, ker Bayern, Juventus in PSG vsako leto ubijajo svoje lige, ko kupujejo najboljše igralce ekip, ki so si drznile biti malo boljše, potem pa kot za šalo osvajajo 10 zaporedni naslov, je vse kar morate vedeti.

Za Španijo to ne velja, a ko sta si večino naslovov v zadnjih dveh letih delili dve ekipi (Atletico je bil anomalija, ki je bil v obdobju treh let odlična ekipa, a če lani, ko sta Barcelona in Real bila s**t, ni uspel osvojiti naslova, to o njih pove veliko. So klub, ki se z vsem, kar imajo, poskušajo vrniti nazaj v 2014, a tega ne premorejo) je jasno, da to ni liga, ki lahko kakorkoli tekmuje z angleško. Ja, Real in Barcelona sta bila pred 10 leti najboljša kluba na celem svetu, a sedaj oba čakajo leta obnove. Oba kluba sta svoje propade začela v letu 2015, kar se sliši smešno, saj sta oba osvajala velike lovorike, a če rezultate v tem času pogledamo bolj podrobno bo jasno, da so zvezdniki mašili luknje vodstva in trenerjev, sedaj pa so zvezdniki odšli, novih ni, vodstvo in trenerji pa so isti oziroma so se komaj sedaj, ko so že v veliki luknji odšli.


Salary cap

Zgodba z plačami bi bila v Premier ligi dokaj enostavna. Klubi bi naredili zgornjo mejo in se je držali. Že zdaj imamo klube, ki imajo zgornjo mejo plač igralcev, tako da prehod na takšen sistem ne bi bil večji šok. Seveda bi nekateri klubi trpeli bolj kot drugi (kluba iz Manchestra in Chelsea).


Prestopi

Sistem prestopov bi bil z salary capom dokaj preprost, igralci s podobnimi plačami bi lahko bili menjani ali pa bi igralca z veliko plačo zamenjal s tremi in izborom na naboru, tako kot v ameriških ligah. Problem so seveda klubi izven Anglije, ampak spet imamo ameriški način razmišljanja, kar Angležem ne bo problematično, saj izvira iz njihovega in so dokazali, da ne zaostajajo za svojimi potomci (Brexit). Torej lahko igralec odide, ko mu poteče pogodba.

To bi pomenilo konec brezglavih prestopov (Neymar) in preplačanih igralcev (Manchester United).


Zelo pozitivna plat ameriškega sistema je, da ne more priti do sesutja sistema, ki smo mu bili priča pred nekaj leti, ko je »katarski razvajenček« moči združil z brazilskim in porušil finance v nogometu. Plače in ostalo bi se dvigovalo počasi oziroma enakomerno z ekonomsko rastjo Premier lige. Poleg tega so popravljeni nekateri minusi, ki jih imamo v NBA, saj ekipe ne bi izgubljale zanalašč, saj bi to pomenilo izpad in ne nagrade. Prav tako bi celotna liga postala malo bolj izenačena.

Tu seveda pride tudi vprašaj mladinskih pogonov in akademij. Te bi delovale po istem principu s to razliko, da lahko igralca obdržijo, le če je bil X (npr. vsaj 5) število let pred 19 letom v njihovem pogonu, če ne se mora prijaviti na nabor. To bi preprečilo prakse klubov, kot je Chelsea, ki dobesedno kradejo največje talente slabšim klubom pri 16 in 17 letih. Še ena težava bi lahko bile posoje, a te bi delovale po istem principu, le odkupa na koncu ne bi bilo, temveč bi prišlo do nekakšne menjave.

In ravno na tem zaključku bi rad izpostavil, da bi namesto, da bi ameriški sistem uvedel le v eni ligi uvedli v vseh večjih liga, in tako bi večina problemov, ki sem jih izpostavil, izginilo. Prav tako pa bi se netekmovalnost ostalih lig čez nekaj sezon spremenila, tako pa bi dobili evropske lige, kjer je tekmovalnost zagotovljena in ne pod res velikim vprašajem. Odšli bi Katarci in Rusi, ki v nedogled zapravljajo denar. Začelo bi se graditi ekipe in trenerji bi dobili veliko več časa, hkrati pa bi se tako končno videlo, kateri trener je res dober in kateri je svoje lovorike osvajal na hrbtu svojih igralcev.

65 views0 comments