• Aljaž Janez Pirnat

Kako (ne) goljufati pri mizi pokra? Mike Postle in škandal, ki je pretresel pokeraško javnost

Poker je vsesplošno znan kot ena najbolj razširjenih in priljubljenih iger na srečo na svetu. Vendar vsak poznavalec lahko pove, da je poker marsikaj drugega kot le-to. Veliko bolj kot igra na srečo je igra znanja, intuicije in predvidevanja, s katerim pokoriš in spraviš svoje nasprotnike na kolena ter čim bolj izprazniš njihov bančni račun. Ampak tudi na tovrsten opis se stežka opremo, saj poker prav za prav ni le igra, temveč tudi karierna pot, strast in konec koncev življenjski slog, ali kot je zadevo opisal nekdanji zmagovalec World Series of Poker glavnega dogodka, najbolj prestižne lovorike v pokru, Tom McEvoy »poker je več kot življenje«.

Tom McEvoy VIR: Alchetron

Profesionalni igralci se od tistih ljubiteljskih oziroma rekreativnih razlikujejo predvsem v discipliniranosti svoje igre. Raziskava opravljena leta 2011 na Univerzi v Nottinghamu je pokazala, da profesionalni igralci igrajo bistveno bolj kontrolirano in manj tvegano. Igro pokra dojemajo kot svoj poklic in ne kot igro za zabavo. Kot velja pri vsakem poklicu, si tudi pri pokru ''zaposleni'' prizadevajo doseči čim večje plačilo oziroma dobiček. Nekateri s tem razlogom povečajo število iger, ki jih odigrajo na dnevni ravni. Drugi najamejo profesionalne trenerje, s katerimi preučujejo najboljše sisteme stavljenja in preračunavajo verjetnostne odstotke določenih kombinacij. Tretji pa poskušajo igro izigrati in prelisičiti, kot je to v enem najbolj odmevnih primerov v zadnjem času domnevno hotel narediti ameriški profesionalni igralec pokra Mike Postle.


Postle naj bi v seriji ''cash game'' iger, ki so se odvijale pod okriljem Stones Live Poker streama oziroma prenosa v živo, na prebrisan, in tudi precej inovativen, način s pomočjo goljufije priigral 250 tisoč ameriških dolarjev zaslužka. Stones Live Poker prenose v živo organizira Stones Gambling Hall, igralnica, ki se nahaja v Severni Kaliforniji. Neznani sostorilec, ki je domnevno zaposlen kot eden izmed tistih, ki skrbijo, da je gledalcem prenosa vidno, katere karte držijo igralci, naj bi Postlu preko telefona sporočal, kako močni so njegovi nasprotniki. To je Postlu omogočilo, da skoraj vse hande oziroma igre, v katerih se je odločil sodelovati in staviti, izpelje praktično brezhibno. Ravno to pa je pri mnogih igralcih, navdušencih in strokovnjakih pokeraške sfere sprožilo glasen alarm. Prva, ki je Postla preko Twitterja tudi javno obtožila goljufivega dejanja, je bila žvižgačica poker sveta Veronica Brill.


Najbolj v oči bode podatek, da je Postle v igrah že omenjenega Stones poker streama v kar 95% primerov s svojimi kartami odigral pravilno. Skoraj vedno je ugotovil, kdaj mora igrati in kdaj odnehati. Precej zgovoren prikaz njegovih, kot jih je kasneje označila pokeraška javnost, ''božjih'' sposobnosti je tudi izjemna serija neporaženosti, v kateri Postle v kar 11 sejah, v katerih je skupno tudi zaslužil približno 60 tisoč zelencev, ni izgubil ene samcate igre. Da zadevo postavimo v kontekst, posamezna seja traja od 3 pa do 8 ur, v posamezni uri pa se približno 25-krat razdelijo karte. Tega se je dotaknil tudi Duncan Palamourdas, profesor matematike na Univerzi v Los Angelesu, ki je komentiral, da je verjetnost, da se kaj takega zgodi, nekaj manj kot 2%. To pomeni, da je brez nekakšne spletke, pojav česa takega praktično nemogoč.

Mike ''Bog'' Postle VIR: pokerroom.thundervalleyresort

Ogromno polemik je sprožila tudi situacija, ko je Postle v roki imel asa in kralja, na mizi pa so po flopu (prve tri karte, ki se odprejo pri Texas Hold 'em različici pokra) na mizi ležali kralj, osmica in štirica. Nasprotni igralec se je odločil, da bo šel all-in oziroma da bo stavil vse žetončke, ki jih ima. Presenetljivo se je Postle, kljub temu da je imel najvišji par, odločil, da bo foldal oziroma izstopil iz igre. Slednje se je izkazalo kot dobra poteza, saj je njegov nasprotnik v roki držal dve osmici, s katerima je skupaj s tisto, ki je bila obrnjena na mizi, sestavil tris, kar pa je višja oziroma več vredna kombinacija od para. Vse skupaj je mnoge, ki so igro spremljali ali pa so si ogledali njen posnetek, pošteno zbegalo. Praskali so se po glavah in se spraševali, kako le je lahko Postle odvrgel tako močne karte in kako za vraga je vedel, da je njegov nasprotnik močnejši. Velik del skupnosti, ki se resneje ukvarja s pokrom, je postal sumničav.


Pričelo se je množično ogledovanje in analiziranje Stones Poker spletnih prenosov, v katerih je bil prisoten Postle. Mnogi so nemudoma opazili nekatere nenavadne in bizarne odločitve v igri in obnašanju Postla, zanimivi pa so bili predvsem njegovi pogledi v naročje, kamor je med igro skril svoj telefon. Vedno, ko se je znašel v težkem položaju, se je rahlo nagnil nazaj, svojo kapo s senčnikom obrnil naprej in malce sklonil glavo. Presenetljivo je vedno po tem, ko je opravil omenjeni ritual, odigral briljantno. Pokeraška javnost je z ogromno kritike, in malo mero sarkazma, začela pozivati Postla naj očisti svojo vest, prizna svoje napake in poravna svoje dolgove. Postle očitke seveda močno zanika, kot tudi svojo vpletenost zanikajo gostitelji igre pri Stones Gambling Hallu. Igralci, ki naj bi bili oškodovani, so zato stopili skupaj in na Postlovo zanikanje odgovorili s tožbo, vredno okoli 30 milijonov dolarjev. Poleg Postla prav tako tožijo tudi Stones Gambling Hall. Tožba je bila vložena na začetku oktobra, ampak še ni znano, kdaj naj bi prišlo do razpleta.

Eden izmed primerov, ko so kamere ujele Postla, ko med igro pogleduje v svoje naročje, kjer je domnevno imel skrit telefon. VIR: Beat the Fish

Stones Live Poker prenosi trenutno ne obratujejo, saj so izrazili željo, da bi radi stvarem prišli do dna in sprožili svojo lastno interno preiskavo. Vendar precej čudne so bile predhodne poteze organizacije Stones, saj naj bi že kar nekaj časa pred tožbo dobili pritožbe, da naj bi pri igri prihajalo do goljufanja. Vendar so te pritožbe nenehno poskušali omalovaževati, hkrati pa so o Postlu nenehno govorili kot o izjemno nadarjenemu posamezniku, ki je tako neizmerno prežet s spretnostmi poker igre, da so njegove sposobnosti za povprečnega človeka nerazumljive. Svet pokra tako čaka na dan razsodbe in pravice, in če bodo vsi sumi opravičeni, se bo Postlova zgodba v zgodovino zapisala kot ena največjih poker goljufij, ki jih poznamo.

39 views0 comments

Recent Posts

See All