• Rene Vidmar

Kdo je borec leta v UFC?

Če je vstop v novo leto zaznamoval povratek in spektakularna zmaga Irca Conorja McGregorja, ki je brez prejetega udarca v zgolj 40 sekundah uspel premagati Donalda Cerroneja, pa je bilo preteklo leto v znamenju Jorgeja Masvidala. Ta je dobil naziv borca leta 2019 v UFC. 35-letni Američan iz Miamija je na sceni že dalj časa, vendar je njegova zvezda zasijala šele v pravkar končanem letu.

Začetki Masvidala vsekakor niso bili bleščeči. Odraščanje z mamo v blokovskem naselju v Miamiju ga je naučilo, kako kruto je življenje. Težko otroštvo in osebne preizkušnje so ga osebnostno izoblikovale tako izven oktagona kot tudi v njem. Mladi Jorge je velikokrat zahajal v težave. Izključitev iz šole, pogosti ulični pretepi - zaradi enega je celo končal hospitaliziran - niso bili dobra popotnica za nadaljevanje življenja. Jorge je proti fantom, ki so ga surovo pretepli, koval maščevanje in zdelo se je, da gre Masvidal po svojega očeta. Ta je z vsega 14 leti iz Kube na čolnu emigriral v Miami. V želji, da bi družini nudil kar se da največ, je poleg del na gradbišču zapadel v trgovino z drogo, kar mu je prineslo 18 let zapora. Jorge na materino željo dolgo ni vedel, kje je njegov oče, za katerega je mislil, da je v vojski. Ko je resnica končno prišla na dan, je zanj to bil velik, a pozitiven šok. Obiski očeta v zaporu so mu bili dober opomnik in svarilo, kje lahko konča. Oče mu je pomagal z nasveti in ga miril, bil pa je tudi njegov največji podpornik. Masvidal je namreč že nekaj časa vedel in verjel, da lahko uspe v borilnih športih. Kljub temu pa je bila pot do vrha težka.


Jorge Masvidal in njegov oče. Vir: ESPN


Ulična MMA(mixes martial arts, mešane borilne veščine) scena na Floridi, pa tudi drugje, takrat še ni bila na današnjem nivoju. Borbe niso prinašale velikih zaslužkov, posledično je zaradi nezmožnosti plačevanja najemnine stanovanja Masvidal bil primoran določen čas živeti celo v svojem avtomobilu, ki je bil, kakopak, parkiran pred telovadnico, kjer je preživel večino dni. Nenehni treningi in upanje v uspeh mu namreč niso dopuščali, da bi našel redno zaposlitev. Je pa lokalno zaslovel s posnetkom borbe v Miamiju, ko se je pomeril z legendo uličnih bojev Kimbo Sliceom. Posnetek na Youtubu dobro prikaže začetke tedaj komaj 19-letnega Masvidala, ki je uspel premagati mnogo večjega in težjega nasprotnika. Kot je v intervjuju za ESPN dejal Masvidal, so ulične borbe bile mnogo kompleksnejše kot profesionalne. ''Na prizorišču nisi vedel, ali bo nasprotnik potegnil nož. Tudi zdravnikov ni bilo v primeru, da bi šlo kaj narobe. V tem pogledu sem zdaj rešen tega pritiska.''


Prizor ulične borbe Masvidala proti Sliceu. Vir: YouTube


Po odhodu med profesionalce, je postopoma napredoval na lestvici MMA tekmovanj. Vmes se je preizkusil tudi v boksu in kikboksu in zabeležil dve zmagi, a je kariero raje nadaljeval v mešanih borilnih veščinah. Po osvojitvi AFC pasu v velterski kategoriji je tekmoval v Bellatorju, drugemu rangu kakovosti takoj za UFC, Strikeforcu, ki ga je naknadno kupil UFC, in Japonskem Sangoku. Ves trud se je dokončno poplačal, ko je leta 2013 debitiral v UFC. Po prvencu v omenjeni organizaciji pa je navkljub dobrim borbam ostal relativno neznano ime med širšo javnostjo.


Nato pa je prišlo leto 2019. Masvidal se je tedaj na podlagi preteklih izkušenj dobro zavedal, da same zmage ne bodo dovolj na poti do večje prepoznavnosti in s tem tudi večjih zaslužkov. Potreben bo ''imidž'' in poteze, ki bodo obšle svet in bodo viralne tako kot njegovi ulični začetki. Pot na vrh je začel po skoraj dveletnem premoru proti vzhajajoči zvezi UFC-ja, 26- letnemu Britancu Darrenu ''The gorilla'' Tillu. Ta je Masvidala že v prvi rundi z udarcem uspel spraviti na tla. A nepopustljivi Masvidal se je pobral in v drugi rundi z nokavtom šokiral domače občinstvo v Londonski 02 areni. Po zmagi je sledil še spopad v zaodrju z drugim angležem, Leonom Edwardsom. Ta je po nekaj grdih izrečenih besedah Masvidalu iz njega izvabil reakcijo. Zapele so pesti in dvojico so morali umiriti varnostniki. Vsekakor obžalovanja vreden incident, saj je Masvidal na plano pokazal vedenje ''uličnega borca'', čemur se v UFC poskušajo kar se da izogibati.


Daren Till in Jorge Masvidal. Vir: Sherdog


Borbi s Tillom je sledil še zadnji manjkajoči košček v mozaiku, ki je njegovo kariero dvignil v višave- viralen trenutek. Zgolj 5 sekund je bilo potrebnih, da je z letečim kolenom v nezavesten položaj spravil do tedaj nepremaganega mojstra rokoborbe Bena Askrena. Poteza, ki bo za vedno ostala v zgodovini UFC. Obenem pa tudi nepopravljivo vplivala na prihodnost Askrena, saj bo ne glede na nadaljnje uspehe za vedno povezan s tem dogodkom.


Brutalen nokavt nad Benom Askrenom. Vir: Daily Express


Če se organizacija trudi kar se da distancirati od amaterizma in vandalizma uličnih bojev, pa je na željo Masvidala in Diaza pri tem malenkost popustila in zavoljo dobrega finančnega izplena organizirala borbo za naslov pasu ''največjega psa'' (‘'Baddest Motherf*****'', BMF pas) . ''Trash talk'', sporne poteze obeh borcev in nenazadnje želja, da se pomerita za pas, so privedle do tega, da je kljub temu, da v obračunu v ospredju ni bil pas UFC, pač pa zgolj improvizorična lovorika, sam dogodek nekako presegel športne okvire. Po mnenju mnogih je šlo za največji UFC dogodek leta, v borbi pa ni manjkalo dobrih izmenjav iz obeh strani. Je pa Masvidal tekom obračuna prestavno ročico premaknil v peto, šesto prestavo in dodobra zdelal Diaza do te mere, da so morali posredovati zdravniki. Masvidal, ki je premagal enega izmed bolj priljubljenih borcev Diaza, je dokončno stopil ob bok največjim atrakcijam organizacije.


Dwayne ''The Rock'' Johnson predaja BMF pas Masvidalu. Vir: EssentiallySports


Če je bil Masvidal pred letom 2019 kljub svojim 35-letom relativno neznano ime, je tekom leta dokazal, kam sodi. S povratkom McGregorja v kletko, se nam ponovno obeta borba za ''največjega psa''. Vendar pa bo potrebno počakati na blagoslov prvega moža organizacije Dano Whitea, ki ima za oba drugačne načrte. McGregorja tako verjetno v prvi vrsti čaka drugi del obračuna z Rusom Khabibom Nurmagomedovim , ki zaenkrat piše zgodovino s svojo neporaženostjo. Masvidal pa se bo najverjetneje najprej pomeril za velterski pas z Nigerijcem Kamarom Usmanom.


Vir naslovne fotografije: EssentiallySports

43 views0 comments

Recent Posts

See All