• Aljaž Janez Pirnat

Kdo so najresnejši kandidati za letošnji naziv ''MVP-ja'' lige NHL?

Do konca rednega dela sezone lige NHL smo oddaljeni le še dober mesec. Imamo že nekoliko jasnejšo sliko, katera moštva se bodo morala še pošteno namučiti za končnico, katere ekipe imajo oziroma bodo imele sezono za pozabo ter kateri klubi bodo upali, da jim izjemno formo iz prvega uspe prenesti tudi v zaključni del tekmovanja. Poleg ekip, ki so se v dosedanjem delu tekmovanja izkazale, pa imamo tudi igralce, ki so do sedaj pokazali največ in se uveljavili kot najresnejši konkurenti za osvojitev naziva najkoristnejšega igralca rednega dela.


Najverjetneje gre pričakovati, da bo za letošnjega ''MVP-ja'' proglašen eden izmed Edmontonove dvojice, nemški stroj za gole in asistence Leon Draisaitl ali kanadski fantazist Connor McDavid, ki si skozi celotno sezono nekako izmenjujeta prvo mesto na lestvici strelcev po točkah (skupnemu seštevku golov in podaj). Trenutno je na vodilnem položaju omenjene lestvice, s skupno 107 goli in podajami, sicer Nemec, ki je v zadnjem času naskok pred McDavidom, ki je trenutno pri 94 skupnih golih ter podajah, kar pošteno povečal. Ampak konec koncev oba igrata za zasedbo Oilersov, ki so se z njuno pomočjo povzpeli vse do petega mesta Zahodne konference in trenutno s šestimi točkami naskoka in tekmo manj suvereno držijo razdaljo od deveto uvrščenega Winnipega. Verjetno so misli obeh hokejistov trenutno usmerjene predvsem h končnici in ne razmišljata preveč o individualnih lovorikah. Vendar, ko bo za le-te napočil čas, bo potrebno potegniti črto in se vprašati, kdo je bolj zaslužen; energični, eksplozivni in tehnično nadarjeni McDavid, ki s svojimi vrtoglavimi potezami večkrat nasprotnike spravi v zadrego, ali pragmatični, zanesljiv in letos izjemni Draisaitl, ki s svojimi natančnimi streli (tisti, ki so bili sproženi izpod palice Nemca so v malce več kot 20 odtotkov primerov pristali za hrbtom vratarja) in podajami – Draisaitl je s 64 podajami najboljši asistent lige – predstavlja strah in trepet vsake obrambne linije, ki se mu zoperstavi.

Connor McDavid in Leon Draisaitl. VIR: Hockey News

Svoj glas za ''Hart Memorial'' pokal pa je nedvomno oddal tudi hokejist letos najmočnejše ekipe tekmovanja in s 47 doseženimi goli vodilni mož na lestvici najboljših strelcev lige, virtuoz Bruinsov iz Bostona – David Pastrnak. O tem, kako resnično nepozabno sezono ima 23-letni Čeh, priča tudi podatek, da je že dodobra izboljšal svoj najboljši izkupiček doseženih golov iz preteklih sezon (tega je dosegel lani, ko je zabil 38 golov). Ne smemo pozabiti, da bo do konca rednega dela potrebno odigrati še dobrih 15 tekem, kar pomeni, da bo Pastrnak skoraj zagotovo dosegel tudi gol številka 50, kar v ligi NHL velja za nek mejnik oziroma merilo izvrstne strelske sezone. Učinkovitost Čeha se pozna tudi na njegovi +/- statistiki, saj so hokejisti Bostona v času, ko je bil Pastrnak na ledu, dosegli kar 23 zadetkov več, kot so jih prejeli. Bruinsi se na krilih mladega češkega hokejskega talenta neumorno bližajo končnici in bodo skoraj zagotovo prva ekipa, ki si bo v bližnji prihodnosti kot prva zagotovila uvrstitev v sklepni del tekmovanja.

David Pastrnak. VIR: NBC Sports

Verjetno najbolj neznano in presenetljivo ime med favoriti za ''MVP-ja'' je ruski napadalec Artemi Panarin. Hokejist New York Rangersov, ki se v zadnjih letih pridružuje karavani ruskih borcev na ledu v ligi NHL, ima s 32 doseženimi goli in 58 zabeleženimi asistencami za seboj izjemno sezono. Svoj najboljši izkupiček doseženih točk iz lanske sezone, ki je skupno znašal 87 točk, je 17 krogov pred zaključkom rednega dela že presegel in zanimivo bo videti, ali bo lahko ujel ''stotico''. Panarin je za Rangerse letos nepogrešljiva prezenca, o čemer tudi priča podatek, da je ekipa iz ''Velikega jabolka'' v času, ko je bil le-ta na ledu, dosegla 34 zadetkov več, kot jih je prejela. ''Bread Man'' ima namreč drugi najboljši +/- v ligi, vendar to zaenkrat ni dovolj, da bi Rangerse postavil na eno izmed mest, ki peljejo v končnico, trenutno so namreč na 10. mestu Vzhodne konference. Panarin in druščina se bodo v poslednjem mesecu morali kar pošteno namučiti, če bodo želeli ujeti Columbus, ki trenutno s štirimi točkami prednosti pred njimi zaseda željeno 8. mesto. Če bo na koncu Rangersom uspel preboj v končnico, bo morda prav to za izjemnega Rusa ključnega pomena v končnem razpletu bitke za naziv najboljšega igralca sezone.

Artemi Panarin. VIR: The Athletic

Hokejisti Colorado Avalancha so letos neprizanesljivi ter neusmiljeni in z 223 doseženimi zadetki beležijo daleč najučinkovitejši napad med vsemi ekipami Zahodne konference, v kateri zasedajo trenutno drugo mesto. Toda Plazovi so letos pogosto izvzeti iz debat in pogovorov o glavnih tekmecih za Stanleyjev pokal in neredko se zdi, da se moštvo iz Denverja pošteno podcenjuje. Vendar to lahko igra tudi v njihovo korist, saj imajo možnost, da se iz ozadja kot tihi favoriti, brez dodatnega pritiska in pričakovanj iz strani javnosti, prikradejo mimo ''opevanih'' tekmecev in jih presenetijo v boju za hokejski prestol. Uspeh bo odvisen predvsem od njihovega vodilnega moža Nathana MacKinnona. Prvi izbor nabora lige NFL leta 2013 s 33 goli in 53 podajami vodi napad Plazov in morda izmed vseh na današnjem seznamu v svoji ekipi predstavlja največ dodane vrednosti.

Nathan MacKinnon. VIR: Mile High Hockey

Draisaitl in McDavid sta dvojec, ki izstopata v isti ekipi, Pastrnak ima ob sebi izkušenega Brada Marchanda, Panarin pa prav tako igra v tandemu z Miko Zibanejadom. Vsi omenjeni hokejisti so znotraj dvajseterice najboljših strelcev lige po točkah. Drugega najboljšega igralca Colorada, Cala Makarja, pa med strelsko elito najdemo šele na 73. mestu. MacKinnon je nedvomno gonilna sila Avalencha in morda nazivu najboljšega novinca lige NHL iz sezone 2013/14 doda še trofejo najkoristnejšega igralca najmočnejše hokejske lige na svetu.

31 views0 comments