• Urban Kolman

Klopp, utihni in igraj! (KOMENTAR)

Če je bila oblika zgornje fraze neprimerno uporabljena s strani novinarke Fox News Laure Ingraham, ko je komentirala LeBronove izjave glede politične situacije v ZDA, je ta fraza trenutno še kako primerna. Pep Guardiola in še v toliko večji meri Jürgen Klopp že celotno sezono »natepavata« diskurz utrujenih igralcev, potrebe po petih menjavah in prenapornem urniku. In preprosto povedano naj se prenehata jokati in začneta upravičevati svoj status med najboljšimi ter početi to, za kar sta tudi med najbolje plačanimi trenerji v Premier ligi.
Proti njima se je zarotil cel svet? (vir: The Telegraph)


Liverpool – prenatrpan urnik ali trmast trener?

Liverpool letos res nima sreče s poškodbami. A realnost ni takšna, kot bi jo rad prikazal nemški trener. Za poškodbe niso krivi kratki odmori med tekmami, pomanjkanje menjav ali pa prekletstvo, ki so ga nad Liverpool spustili Bogovi nogometa. KRIV JE KLOPP!


Koliko tekem je v prejšnjih dveh sezonah odigral Van Dijk? 76, kar pomeni, da je spustil nič tekem v ligi. Andrew Robertson jih je odigral 72, Trent Alexander Arnold 67 (v sezoni 2018/2019 si je desni bok sprva delil s Joeom Gomezom), Fabinho 56, Henderson 62, Wijnaldum 72, Milner 53, Mane 71, Firmino in Salah oba 72. Tu je takoj jasno, da pravega rotiranja glavnih igralcev ni bilo, z izjemo sredine (Divock Origi je imel le 40 nastopov, a kar 29 jih je bilo kot menjava – Xherdan Shaqiri je zbral vsega 31 nastopov, kar 18 od teh v vlogi menjave; to pa sta v teh dveh letih bili prvi dve opciji iz klopi kar se napada tiče).


To pa so podatki le za Premier ligo. Ko tukaj dodamo še pokalna tekmovanja in Ligo prvakov, ugotovimo, da Klopp začetne enajsterice ni redno menjal. Bočna branilca pravih menjav sploh nista imela.

Ko pa tukaj dodamo še Kloppov visoko-intenzivni stil igre* (ta se je sicer malo umiril, a vseeno od bočnih branilcev, sredine in krilnih napadalcev še vedno zahteva veliko pretečenih kilometrov; ne pozabimo niti, da je Dortmund v Kloppovi zadnji sezoni prav tako pogorel) je jasno, da je bila trenutna situacija zgolj vprašanje časa – postopno izgorevanje igralcev, ki že več kot dve leti igrajo v napornem sistemu.

Klopp torej lahko obtožuje medijske hiše in razpored, a resnica je, da je večinski krivec za poškodbe on sam (seveda k temu pripomore nenormalen razpored, a vseeno ni naključje, da imata letos največ poškodb ekipi, ki igrata najbolj naporno igro – pressing; mnogi navijači Liverpoola bodo najbrž presenečeni, da je letos Mancester City imel celo več poškodb kot Rdeči).


»Igralci umirajo, prosim pet menjav!«

Pri pravilu petih menjav je prav tako jasno, kam pes taco moli, ko je med glavnimi pobudniki za to Pep Guardiola in do neke mere tudi Klopp. Veste koliko menjav je trener Manchester Cityja napravil včeraj (na tekmi s Fulhamom)? NIČ. In on se pritožuje, da tri menjave niso dovolj. Ali pa koliko menjav je Klopp uporabil med tednom v Ligi prvakov, kjer je dovoljenih njemu tako zaželenih pet menjav? DVE. To pa o njunem argumentu o zdravju igralcev pove vse. »Tudi jaz bi raje imel pet menjav, če bi izgubljal proti Burnleyu in se zavedal, da lahko naredim tri visokokvalitetne napadalne menjave in potem še dve obrambni, medtem, ko nasprotnik lahko zamenja enega igralca z isto kvaliteto, za ostale pa lahko v igro pošlje mladinske igralce. Ampak ne živijo vsi trenerji v idealnem svetu Pepa Guardiole«. Zdravje igralcev, moj k****! Dovolj je zgovoren že podatek, da je City letos v povprečju na tekmo naredi le 2,11 menjavi na tekmo, Liverpool 2,8, potem ne vem kaj je.

Najbolje je izpostaviti Joseja Mourinha in Tottenham. Sam je že lani ob uvedbi petih menjav priznal, da je to očitno pravilo, ki ugaja večjim klubom in, da mu sam sprva ni bil naklonjen. Letos, ko je Tottenham okrepil ekipo in dodal globino, a hkrati v začetku sezone imel obdobje, ko so morali odigrati kar osem tekem v roku 18 dni, se Mourinho glede pravila ni pritoževal. V zadnjem tednu pa je izjavil, da je pravilu naklonjen, a za razliko od kolegov povedal resnico, torej, da ima med tekmo več opcij za taktične spremembe. Poleg tega je Tottenham ena izmed štirih ekip, ki dejansko na tekmo izkoristi vse tri menjave, tako da bi Mourinho vsaj imel izgovor, da menjave dejansko uporablja.

Neusmiljen urnik?

Še ena redna debata ob Kloppovih tiskovnih konferencah in intervjujih je neusmiljen urnik, ki ga je letos deležna njegova ekipa. Morali so namreč igrati v soboto opoldne potem, ko so med tednom igrali v sredo. Sedaj že viralen intervju, v katerem Jurgen napade novinarja Desa Kellyja in mu čestita za Milnerjovo poškodbo, je poln bedarij in kvazi resnic s strani Nemca.

Da razložim: pravice za prenos tekem v Premier ligi se v Angliji kupujejo na vsake tri leta. V zadnjih nekaj letih sta glavna programa, ki jih kupita Sky Sports in BT Sports. Skupaj sta leta 2018 za pravice 2019-2022 plačala slabih 4,5 milijard funtov. Sky je plačal večino in zato dobil več dogovorjenih terminov in možnost prvega izbora tekem, BT pa je za 900 milijonov plačanih funtov dobil 32 tekem, vse predvajane na soboto ob 12:30 po angleškem času in za 20 od teh tekem so imeli drugi izbor tekme, ki jo bodo predvajali. Torej bodo logično za slabo milijardo, ki so jo plačali klubom, hoteli dobiti največjo gledanost – in je težko verjeti, da bodo s svojimi 20 izbori za kupljen termin izbirali derbije kot so Fulham : WBA (ali pač Fulham : Huddersfield). Ne, logično je da bodo izbrali tekme, v katerih sodelujejo prvaki, in tekme, v katerih igrajo večje ekipe. Problem nastane, ko nekatere ekipe igrajo v Ligi Evropa, kar pomeni, da v soboto v ne igrajo tekem in zato v večini primerov Tottenham in Arsenal odpadeta. Tako pa ostanejo le štiri ekipe, ki prinesejo veliko gledanost; in če upoštevamo, kdo izmed njih je aktualni prvak ter, da vsaj ena že kar nekaj časa ne spada med najboljše, je jasno, da bo v večini primerov izvisel Liverpool.

Da ne omenimo niti dejstva, da morajo Tottenham, Leicester in Arsenal v večini primerov tekme igrati ob nedeljah, kar pomeni, da imajo samo dva dni premora med Ligo Evropa in ligaško tekmo, medtem ko se lahko ekipe v Ligi prvakov odpočijejo od torka do sobote ali nedelje. Preprosto povedano: Kloppa je zmotilo, da je imel le dva dni premora med tekmama, a to morajo zgornje tri ekipe preživljati vsak krog (seveda je razlika med nasprotniki v Ligi prvakov in Ligi Evropa, a vseeno Arsenal ne igra z mladinsko ekipo proti Rapid Vienna; igrati morajo tudi nekateri nosilci).

Za dežjem bo vsaj za Norberta posijalo sonce


Da zaključimo na pozitivni noti za Nemca. Vesel bo, ko bo videl razpored za drugi del decembra, ko bo Liverpool v povprečju imel kar 4,5 prostih dni med tekmam, medtem, ko bosta Manchesterska kluba imela le dva, Severnolondonska le 2,3, Chelsea pa 2,5. Upam, da bo Jürgen tudi takrat jokal za ostale, kot sedaj joče zase. Če že nikoli ne hodijo sami, naj se v prihodnosti potrudi in ne joka sam!

42 views0 comments