• Luka Skarlovnik

Ko Zajci letijo

(KOLUMNA)

(vir: kranjska-gora.si)

Verjetno je najboljša beseda, ki opiše slovensko situacijo na Svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih, »sramota«. Planica je vedno veljala za ponos slovenstva – še lani so več desettisočglave množice spodbujale naše letalce ob vznožju letalnice. In nato gostimo Svetovno prvenstvo, scena je pravljična, večerna, reakcije osrednjih Slovencev v dolini pod Poncami pa kot iz grozljivke.


Nima se smisla pogovarjat, če smo na strani Timija Zajca ali trenerja slovenskih Orlov Gorazda Bertonclja. V tem primeru bi morali biti na strani Slovencev. In protagonista te zgodbe sta na našo zastavo malo pozabila.


Sam sem velik zagovornik razčiščevanja problemov – tudi, če »poči«. Dejstvo je, da naši smučarski skakalci v zadnjih letih ne dosegajo pričakovanj oz. rezultatov, kot smo jih bili vajeni v sezonah poprej. In dejstvo je, da mora veliko odgovornosti zato prevzeti trener. Tako je v večini športov, pa naj bo še tukaj. V moštvu ni bilo čutiti pravega vzdušja, ni bilo forme, ni bilo skokov, s katerimi bi lahko bili zadovoljni.


A umazanega perila ne peremo v javnosti.


Prav je, da je Zajc jasno izrazil svoje mnenje. Narobe je, da ga je izrazil na Instagramu. Narobe je, da ga je izrazil, ko svetovno prvenstvo ni bilo še niti na polovici. Bertoncelj je nato vsaj v očeh javnosti izbral lažjo pot in preprosto odšel ter ekipo v Planici pustil brez glavnega trenerja in v še večjem šoku. Ja, mora prevzeti odgovornost za slabe skoke, kot jo mora prevzeti Zajc za videno dramo. Če je gumica že morala počiti, bi bilo prav, da bi jo skupaj držali vsaj do konca vikenda. Verjetno sta že pred usodno objavo oba poznala čustva drug drugega. Ni prav, da je to glavna zgodba, ki smo jo potegnili iz domačega svetovnega prvenstva.


Zdaj manjka še samo, da pri Smučarski zvezi Bertonclju ne pomahajo v slovo.

41 views0 comments