• Žan Černivec

Kolaž dr. Stareta ali ko laž zasije v vsej svoji veličini

1.Mbappe; 2. Cristiano Ronaldo; 3. Hazard; 4. Lewandowski; 5. Van Dijk. Tako je izgledal glasovalni izbor legendarnega slovenskega novinarja Andreja Stareta v letošnjem glasovanju za nogometno Zlato žogo. Najbrž je to tudi njegov zadnji izbor najelitnejšega nogometaša. Kakor vihar ga bodo najverjetneje odnesle lastne laži, ki so v prvi vrsti nerazumljive. Zapihal bo novi veter, ki se ponuja kar sam po sebi.


Vir: AP News/Christophe Ena


In da, tudi letos se je našel tak nebodigatreba. Letos je sramotni žaromet svetovne javnosti vase uperil Veliki Andrej Stare in s tem tudi Slovenijo pahnil v taisti predal, v katerem se valjajo Šri Lanka, Gvatemala, Trinidad in Tobago in drugi ekscentriki.

Princip glasovanja je dokaj preprost. Iz vsake države po en novinar odda svojo glasovnico petih najboljših nogometašev po njegovem mnenju. Glasovi se preštejejo in – imamo zmagovalca!


Seveda pa je ob dihanju, konzumaciji hrane in pijače, izločanju in drugimi temeljnimi lastnostmi vsakega človeškega bitja, superiorni vrsti skupna še ena unikatna lastnost: sposobnost zakompliciranja še tako prekleto enostavnih stvari. Že vrsto let se po objavi rezultatov v izboru za Ballon d'Or najdejo prenekatere teorije zarote. Po navadi so to predstavniki manjših, nogometno eksotičnih državic. In da, tudi letos se je našel tak nebodigatreba. Letos je sramotni žaromet svetovne javnosti vase uperil Veliki Andrej Stare in s tem tudi Slovenijo pahnil v taisti predal, v katerem se valjajo Šri Lanka, Gvatemala, Trinidad in Tobago in drugi ekscentriki.


Neresnost

Stare na svoj izbor pač ni uvrstil končnega zmagovalca Messija. Pa kaj? Stare v imenu Slovenije in nacionalne RTV Slovenija glasove za Zlato žogo podeljuje vse od osamosvojitve 1991. Sistem deluje po principu popolne svobode novinarja pri glasovanju – odloči se po svoji vesti, svojih kriterijih, svojem okusu, tudi po navijaštvu, če tako želi. Zato so na to mesto postavljeni kredibilni novinarji, ki so se v svojem večletnem delovanju dokazali kot zaupanja-vredni in nogometno razgledani. Pa to drži za Stareta? Glede tega dela, pa se v komentatorja (primarno) smučarskih skokov, hokeja na ledu in atletike, ne bomo spuščali in oceno prepuščamo vam.


Kot verjetno veste, je problem nastal brez potrebe. Dan po objavi zmagovalca se je Stare v javnosti oglasil, češ da je njegova glasovnica napačna. Pravi, da ni glasoval za Hazarda, ampak je na njegovo mesto postavil Messija. France Football je te očitke gladko zanikal, športnemu časniku Ekipa SN pa dovolil objavo elektronskih sporočil, ki jih je Stare pošiljal France Footballu in s tem črno-na-belem dokazali Staretove laži.


Elektronsko sporočilo, v katerem dr. Andrej Stare odgovori na poziv urednika France Football-a, da glasuje za dobitnika Zlate žoge za leto 2019. Stare odgovori s svojo lestvico. Vir: Ekipa24 (France Football).


Vsak je upravičen do svojega mnenja, ki ga lahko svobodno izrazi. Se je Stare sramoval tega, da (že drugo leto zapored) na svojem seznamu ni imel končnega zmagovalca?

Že v preteklosti smo se navadili, da argentinski čudežni deček slovenski novinarski avtoriteti ni preveč simpatičen. Za degustacijo vam ponujamo Staretov komentar, ko je pred časom dejal, da Messi nima desne noge, nima igre z glavo, se ne vrača v obrambo in pa je bolj odvisen od ekipe kot Ronaldo. Ker to ni tema komentarja, se ne bomo spustili v dokazovanje nerealnosti teh besed, čeprav za tri od štirih trditev že zdaj jamčimo, da so napačne. Po vsem prebranem in napisanem se še vedno ubadamo samo z vprašanjem smisla. Zakaj lagati? Štiriinšestdesetletni Stare se pač ni odločil za Messija, ga pač ne mara in ga ni prepričal v minulem letu. Ne razumemo, kdaj je bilo mnenje kogarkoli napačno. Vsak je upravičen do svojega mnenja, ki ga lahko svobodno izrazi. Se je Stare sramoval tega, da (že drugo leto zapored) na svojem seznamu ni imel končnega zmagovalca? Je pozabil za koga je glasoval? Ali pa gre morda res za obratno situacijo in je Stare dejansko glasoval za Messija, uredništvo pri France Footballu pa si je vse izmislilo, le da očrni slovenskega novinarja? Motivi, ki jih bi francoska revija imela za to ravnanje, ostajajo neznani.


Ekipa s klopi

Pošteno je omeniti tudi drugo plat medalje. Začetni boj na relaciji Stare-France Football je kaj kmalu postal troboj, saj se je precej aktivno na bojišče vključil tudi edini športni časnik v Sloveniji - če v poštev vzamemo le tiskane medije in odmislimo prisotnost našega medija v nastajanju - Ekipa SN. Ta se je izrazito postavila na stran francoskih kolegov. Že res, da so poročali objektivno in izpolnjevali svojo novinarsko dolžnost preverjanja dejstev, do katerih so tudi prišli in javnost o njih obvestili. Vendar pa gre čutiti tudi nek drug motiv. Večji smoter.Nerodno je, da renome celotne države z glasovanjem za Zlato žogo zastopa nekdo, ki nogometa sploh ne komentira redno. Ob tem je ta nekdo nekega dne prenos hokejske tekme zaključil že po prvi tretjini zaradi domnevne opitosti. Poleg tega je ta isti nekdo že večkrat zamajal pomen besede »dejstvo«, saj mu je že več novinarskih in športnih strokovnjakov očitalo netočne informacije. In ker je ta isti človek v svojih zrelih 64-ih letih naredil še en lapsus, tokrat svetovnih razsežnosti, vse to skupaj predstavlja padec sekire v velik lonec medu. Lonec, na katerem piše Ekipa SN.


Pascal Ferre, France Football: "Naše poslanstvo je zelo resno in nismo storili nobene napake oziroma je bila naša edina napaka izbor predstavnika Slovenije."

To, da v imenu celotne države glasove za tako ugledno priznanje, kot je Ballon d'Or, podeljuje nekdo s prej omenjenimi madeži, odraža pomanjkanje kvalitete športnega novinarstva v Sloveniji. Če je ta oseba najbolj primerna za takšno glasovanje, potem imamo problem. To pa daje športnemu mediju zelo negativno reklamo, malo kredibilnosti in verodostojnosti.


Ne namigujemo, da so Staretove laži umetno ustvarjene. To sploh ne bi moglo biti res, saj je Stare z izjavami večkrat sam pljunil v svoj lonec. Je pa res, da je vse skupaj odlična priložnost za Ekipo SN. Po vzoru največjih nogometnih nacij, denimo Španije (Alfredo Relano, As), Argentine (Enrique Wolff, ESPN), Nemčije (Karl-Heinz Wild, Kicker), Italije (Paolo Condo, Sky Sports & La Gazetta Dello Sport), Francije (Pascal Ferre, France Football), bi bilo tudi pri nas smiselno, da glasove za takšno nagrado podaja ustrezni novinar stoodstotno športnega medija. Tudi če pride do zamenjave na tem mestu, za to ne bo kriva Ekipa, saj se je v ta položaj pripeljal Stare sam.


Seveda pa takšne situacije mečejo slabo luč tudi na France Football. Zato gre razumeti besede urednika francoske revije, Pascala Ferreja, ki je na to temo nedavno dejal, da je »naše poslanstvo zelo resno in nismo storili nobene napake oziroma je bila naša edina napaka izbor predstavnika Slovenije.«


Zares, eden in edini je doktor Andrej Stare.

91 views0 comments