• Jan Blaževič

Kolesarstvo se vrača na stare tirnice

Updated: Sep 20, 2020

Letošnja kolesarska sezona najvišje kolesarske ravni (mednarodne kolesarske zveze UCI) se počasi začenja. Zaradi pandemije novega koronavirusa so bile sicer prestavljene vse spomladanske klasike (Paris–Roubaix, Liege–Bastogne–Liege ...), pa tudi italijanski Giro in francoski Tour, ki bi (v normalnih okoliščinah) potekal prav zdaj.


Slovensko državno prvenstvo

Sezona na najvišji UCI ravni se je letos začela s slovenskim državnim prvenstvom, ki je bilo prvo tako organizirano tekmovanje na svetu. Cestna dirka je potekala 21. junija, kronometer pa teden kasneje. Na cestni dirki, spektaklu, ki se je končal z vzponom na Ambrož pod Krvavcem, smo dobili pričakovan dvoboj. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se na ciljnem vzponu pomerila za osvojitev državnega naslova. Na koncu je bil boljši (in predvsem izkušenejši) Roglič, ki je Pogačarju pobegnil že na polovici klanca – lani tretjeuvrščeni na španski Vuelti je tako Rogliča moral že tam loviti. Ko ga je ujel, sta nekaj časa vozila skupaj, 500 metrov pred koncem pa je Roglič napadel in si zagotovil naslov. Pri Pogačarju se je pokazalo pomanjkanje izkušenj, saj je tik pred Rogličevim napadom iz leve strani ceste zavil proti desni strani, ob tem se tudi usedel na sedež kolesa, pri tem pa bil seveda nepozoren na dogajanje za njegovim hrbtom. Roglič je pokazal svojo eksplozivnost in Pogačarja pustil za sabo. Na koncu je bil boljši za deset sekund.

Roglič na najvišji stopnički cestne dirke. Drugi je končal Pogačar (levo), tretji pa Matej Mohorič (desno). (vir: siol.net)


Na kronometru teden dni kasneje je bila situacija podobna. Spet smo pričakovali (in dobili) dvoboj Roglič-Pogačar, tokrat z drugačnim razpletom. Za zgolj osem sekund (celo manj kot na cestni dirki) je zmagal Pogačar – tako sta si naša najboljša kolesarja "razdelila" majice za državnega prvaka, vsak je dobil eno. Na kronometru je bila zanimiva predvsem Pogačarjeva taktična odločitev. Roglič je celoten kronometer odvozil s kronometrskih kolesom, Pogačar pa je začel z navadnim cestnim, na kronometrskega pa presedlal na polovici proge (prvi, težji del, je tako prevozil na cestnem kolesu, drugi na kronometrskem). Poteza se mu je več kot očitno obrestovala, pri tem pa mogoče napovedal trend, ki se ga bodo držale številne ekipe na kronometrih.

Profil kronometra na slovenskem državnem prvenstvu. Prvi del trase (prvih osem kilometrov), kjer je Pogačar vozil na navadnem kolesu, je precej strm (v povprečju 7 %), nadaljevanje bolj položno. Tam je Pogačar presedlal na kolo za kronometer, ki je po bolj ravnem delu hitrejše in bolj aerodinamično. V hrib je namreč lažje voziti z navadnim cestnim kolesom.

Virtualen Tour de France

Ostale velike dirke se začenjajo šele avgusta, je pa v juliju na sporedu virtualen Tour de France. Etape so razvrščene na prve tri vikende v juliju, nastopa pa 23 moških in 16 ženskih profesionalnih ekip. Dirkanje poteka preko programa Zwift. Poleg virtualnega Toura so predtem potekale še številne virtualne kolesarske prireditve, katerih so se udeleževali tudi najboljši kolesarji na svetovnih lestvicah. Če ne drugače, je to vsaj dober trening za nadaljevanje sezone.

Tudi virtualno različico največje dirke na svetu je možno spremljati v neposrednem prenosu. (vir: The Connexion)

Tritedenske dirke

29. avgust je datum, ki se ga vsi kolesarski navdušenci še kako veselimo. Takrat naj bi se začel Tour de France, letos s številnimi slovenskimi predstavniki. Nastop na največji kolesarski dirki so že potrdili Primož Roglič (ekipa Jumbo-Visma), Tadej Pogačar in Jan Polanc (oba UAE), na ožjem seznamu pa sta tudi Matej Mohorič (Bahrain McLaren) in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott). Poleg omenjenih pa lahko na Touru pričakujemo vsa največja imena svetovnega kolesarstva, saj je zaradi posebnih okoliščin letos ta dirka še toliko bolj zaželena na koledarju vsakega kolesarja, ki računa na visoko uvrstitev na tritedenskih dirkah.


Letošnja izvedba Toura bo pestra. Sicer je, tako kot je za francosko pentljo značilno, veliko ravninskih etap, kjer pričakujemo zaključek v šprintu (takih etap je kar devet, vseeno niso enostavne, kar daje prednost šprinterjem, ki lahko prebrodijo klanec ali dva v posamezni etapi). Že druga etapa je kategorizirana kot gorska – zanimivo bo torej že od samega začetka. Veliko bo tudi gorskih prelazov in priložnosti za nabiranje točk na gorskih ciljih, med 21 etapami pa je tudi en 36 kilometrov dolgi kronometer: to je 20. etapa, ki se konča v klanec. Glede na dolžino in nadmorsko višino, ki jo bodo kolesarji morali premagati, se lahko Tour odloča prav na tej, predzadnji etapi. Več o vseh potrjenih ekipah in favoritih dirke pa ko bo za to čas, čez približno en mesec, ko bo Tour tik pred vrati.

20. etapa letošnjega Toura je vse prej kot lahek kronometer. (vir: letour.fr)

Tour se bo zaključil 20. septembra, zgolj dva tedna kasneje pa se bo začela druga tritedenska dirka sezone, ki je običajno na koledarju sicer pred francosko pentljo. Italijanski Giro se bo začel 3. oktobra, z letošnjim Tourom pa nima skoraj nič skupnega. Dirka naj bi se začela na Madžarskem z 8,6 kilometrskim kronometrom, ki pa ne bo edini kronometer v treh tednih, saj sledita še dva. Poleg tega je veliko manj gorskih etap kot na Toru (le pet), je pa veliko srednje težkih hribovitih etap. Vprašanje seveda je, kdo vse bo sploh na Giru nastopil: vsi glavni favoriti in najboljši kolesarji na svetu se letos podajajo v Francijo. Eden izmed tistih, ki je že potrdil, da se bo udeležil obeh dirk, je Slovak Peter Sagan, ki bo tako na Giru nastopil prvič. To naj bi obljubil že nekaj časa nazaj (še pred prekinitvijo zaradi Covida-19), obljubo pa drži, čeprav bo letošnji Giro potekal istočasno kot veliko Saganovih priljubljenih enodnevnih klasik, ki se jih tako ne bo mogel udeležiti. Verjetno za tem stoji tudi lep kup denarja, saj je Sagan en največjih kolesarskih zvezdnikov, nastop na Giru pa mu bo prinesel veliko zaslužka, kar je v trenutnem času v kolesarskem svetu nekaj, česar tudi najboljši kolesarji ne morejo zavrniti.

Zmagovalci lanskih Grand Tourov: Carapaz (zmagovalec Gira), Roglič (zmagovalec Vuelte) in Bernal (zmagovalec Toura). (vir: Cycling Weekly)


25. oktobra bomo zmagovalca dobili v Milanu, kjer bo 16,5 kilometrski kronometer. Že pet dni pred tem pa se bo začela španska Vuelta, kjer bo Roglič branilec lanskega naslova zmagovalca (seveda pa je veliko vprašanje, ali bo na Vuelti sploh nastopil). Dve veliki tritedenski dirki se bota torej celo prekrivali, kar je skoraj bizarno. Vuelta bo letos imela le 18 etap (prve tri so bile v začetku načrtovane na Nizozemskem, kar pa je preprečila pandemija) – podobno kot Tour bo imela le en kronometer (tudi ta gorski), poleg tega pa tudi pet gorskih ter po šest hribovitih in ravninskih etap. Zaključila se bo 8. novembra, torej veliko pozneje, kot prejšnja leta.

Froome od naslednje sezone v novi ekipi

Resne dirke se torej sploh še niso dobro začeli, niti prestopni rok še ni odprt. Vseeno se je že zgodilo nekaj prestopov. Najbolj odmeven izmed njih je prestop Chrisa Frooma iz Ineosa v Israel Start-Up Nation, ekipo, ki je šele letos prišla med najboljše ekipe na svetu. Veliko črnila o Froomovi prihodnosti je bilo prelitega že nekaj časa nazaj – povezovali so ga tako z Bahrain McLarenom, kot tudi z Mitchelton-Scottom, na koncu pa je Froome pristal v izraelski ekipi, kjer bo imel, kljub svojim 35-im letom, vlogo nespornega vodje ekipe.

Letošnja sezona je zadnja s Chrisom Froomom v barvah Ineosa. (vir: cyclingnews.com)

Ineos je torej izgubil Froomea, v svoje vrste pa je za sezono 2021 zvabil Belgijca Laurensa De Plusa iz ekipe Jumbo Visma. De Plus velja za fantastičnega pomočnika v klanec, pričakovati pa je, da se bo v ekipi Ineosa dobro znašel. Jumbo Visma je luknjo po odhodu De Plusa že zakrpala, v nizozemsko ekipo namreč prihaja "domačin" Sam Oomen iz ekipe Sunweb, pri kateri so potrdili, da v naslednji sezoni ne računajo niti na Nizozemca Wilca Keldermana, sedmega na lanski Vuelti. Ekipi se tako obeta pravi mali rebuild, v medijih pa se govori, da se zanimajo za Francoza Romaina Bardeta, ki mu pogodba z ekipo AG2R letos poteče.

Z začetkom kolesarske sezone si lahko obetate tudi kopico kolesarskih člankov na Republiki Športa, med drugim pregled ekip za vse tri velike Grand Toure ter predstavitev vseh favoritov za skupno zmago na največjih kolesarskih dirkah na svetu.


33 views0 comments

Recent Posts

See All