• Niko Hari

KOLUMNA: Covid, Beth Harmon in šahovski preporod

Družbeno stanje določa pop-kulturo. Aksiom, ki se v praksi izraža na vsakem koraku človeške zgodovine. Verjetno najbolj znana primera najdemo po koncu obeh svetovnih vojn: prvič v paničnem ekspresionizmu ter likovni in glasbeni groteski – drugič spet v rokenrolskem olajšanju in divjem poljubljanju na ameriških ulicah.

Sedaj že vsem do**rčenega virusa si niti ne drznem primerjati z grozotami, ki jih je tedanji svet doživljal, a nam vseeno daje neko vzporednico prejšnji trditvi, da se sranje, katerega trenutno prestajamo, preslikuje v šegah in navadah Homo Sapiensa leta 2020.


Številne športne, socialne in izobraževalne dejavnosti so zaradi trenutne situacije zamrznjene kot premoženje kakšnega izmed bolj znanih prebivalcev zapora na Dobu, zato se človeška družba zateka k drugim, bolj dostopnim dejavnostim. Zaradi mediatizacije družbe so se nekatere aktivnosti uspele premakniti v virtualni svet, brez da bi utrpele vsebinske spremembe samega opravila – med njimi tudi šah.


Kraljevska igra je doživela popolno renesanso. Šah se je iz (nehvaležno stereotipično) ''piflarske'' aktivnosti prelevil v najbolj mainstream zadevo koronakrize. Poleg vseh bedarij, ki jih te čase ''prescrollamo'' po spletu, se je med našo internetno zgodovino znašla tudi katera izmed šahovskih platform. Čudovit preobrat in oživljeno zanimanje za to magično igro je pravcat fenomen.V naslednjih poglavjih bomo sistematično razdelili vplive, ki so privedli do tega, da je v tem trenutku šah v isti ligi kot so TikTok, Netflix in PornHub.


Šahovska hladna vojna


Da se o šahu kot družbenem fenomenu današnjega mainstreama sploh lahko pogovarjamo, se gre zahvaliti prvemu šahovskemu rock zvezdniku Robertu Jamesu Fischerju (vsem bolj znan kot Bobby). Američana si kanem postaviti kot OG šahovskega ''vplivneža''. Fischerju je namreč uspelo nekaj neverjetnega, tako na šahovnici kot tudi izven rejkjaviških soban epskega dvoboja z Borisom Spasskim za naslov svetovnega prvaka.Za naš Štoparski vodnik po šahovski renesansi je pomembnejši slednji Fischerjev vpliv. Po velikanski zmagi nad ruskim nasprotnikom je ameriškim medijem uspelo zgodbo Davida proti Goliatu spremeniti v zmago božjih Američanov nad hudičevim komunizmom. Do tistega dvoboja je namreč Sovjetska zveza veljala za največjo šahovsko velesilo, kar je nenazadnje tudi bila.


Čas hladne vojne in zvrhana mera propagande sta Fischerjev dosežek v zgodovino vklesala kot največjo mojstrstvo ameriškega uma in prevlado nad heretičnimi Sovjeti. Bobby je čez noč postal tema št. 1 pogovornih oddaj, dialoga v gospodinjstvu in retorike v časopisih. Nič čudnega torej ni, da se ameriški šahovski velemojstri glede vprašanja o najboljšem šahistu odločijo za enega izmed dveh odgovorov: Bobby Fischer ali Paul Morphy. Seveda, oba Američana, kljub temu, da skozi zgodovino za šahovnico ni sedelo boljših umov kot so sovjetski, pa spremenite moje mnenje, če lahko. Medijski vrvež, ki je Bobbija popeljal v ameriški vsakdan, lahko obravnavamo kot vrata šaha v današnji koronski vzpon te aktivnosti (nekateri bi upali izreči celo besedo šport, a o tem kdaj drugič).


Po Fishcerju na pamet pade le en šahovski ''influenser'', ki to ni skušal postati sam. To je miselni maneken Magnus Carlsen, o katerem lahko več preberete na tej povezavi: https://www.republikasporta.com/post/%C5%A1ahovski-beckham-magnus-carlsen


Kot vidite, so se v zadnjih desetletjih vrata šaha v naša življenja le rahlo odprla, skupek naslednjih dejavnikov pa je povzročil družbeni fenomen, o katerem so pisali vsi večji slovenski mediji.AGADMATOR in TWITCH.TV

Ekstremno zanimanje za šah ni padlo kar iz ''lufta''. Mnogi ustvarjalci vsebin na spletu se že leta na vse pretege trudijo šahu vrniti slavo. Najvplivnejši med njimi je gotovo Hrvat Antonio Radić. Youtuber in moj sovaščan (vsaj po imenu kraja iz katerega prihaja – Križevci) je v zadnjih letih za šah storil več kot vsi velemojstri in šahovski analitiki skupaj. S svojim karizmatičnim nastopom, ''suhim humorjem'' in nerodnim imidžem je do danes očaral že milijone gledalcev, aktivno pa ga spremlja 930.000 sledilcev.Znatnega pomena pri obravnavi šaha kot ''kul'' aktivnosti je gotovo igričarska platforma za pretočno predvajanje Twitch.tv. Kako najlažje mulariji generacije Z približati šah? Predstaviti ga kot računalniško igrico – aktivnost, s katero si čas krajšamo številni v domove zaprti posamezniki. Mojstri šahovske igre kot so Hikaru Nakamura, sestri Andrea in Alexandra Botez, Eric Rosen, Benjamin Finegold, kanala ChessBrah in GothamChess so v družbo vpeljali novi val zanimanja za šah, saj igro igrajo skozi ''meme'', zabavo, vulgarnosti in zanimive izzive. Pri slednjih ledino orje eden izmed najboljših hitropoteznih šahistov naše generacije, že omenjeni Američan Hikaru Nakamura. V svoje vsebine je vpeljal več znanih osebnosti iz sveta igric in Youtuba, med najbolj vidnimi s katerimi sodeluje pa je gotovo fenomen videovsebin na Youtubu, Jimmy Donaldson - MrBeast .


NETFLIX AND MATE

Vsi do sedaj omenjeni šahovski misionarji pa se lahko zahvalijo ljubkemu liku Beth Harmon, ki je nedvomno ključnega pomena pri ponovni vstaji zimzelene igre.


Očitno je medijski gigant Netflix primeren tudi za kaj drugega kot za izgovor, da brhki mladenki prvič snamemo oblačila. Serija The Queens Gambit, posneta po istoimenskem romanu Walterja Tevisa, je v kratkem času obnorela svet.

Serija govori o siroti Beth Harmon (Isla Johnston), dekle napolnjeno s pomirjevali, ki skozi hišnika sirotišnice in šahovskega navdušenca odkrije svoj enkratni talent. Ravno sumljive zelene tabletke, ki jih Beth dobiva v sirotišnici, ji odprejo obzorja (dobesedno, poteze si predstavlja na stropu spalnice) te igre. Kmalu z lahkoto premaguje hišnika, njen pohod v svet šahovske slave pa se med štirimi zidovi sirotišnice komaj začne. Predstaviti šahistko kot nekoga, ki ljubi opojne substance, divji življenjski slog, poleg tega pa je njena podoba blagodejna za človeško oko, je očitno zadela terno med gledalci.Neverjetno presenetljivo je miniserija postala največji hit letošnjega leta, saj si jo je ogledalo že več kot 64 milijonov uporabnikov. Popularnost serije The Queens Gambit pa je povzročila znaten metuljev efekt: spletna trgovina eBay beleži 250 odstoten porast nakupov šahovskih kompletov, iskalni niz »kako igrati šah« je dosegel največjo iskanost v zadnjem desetletju, roman napisan pred 37 leti je čez noč postal New York Times uspešnica, največja šahovska spletna platforma chess.com pa je zabeležila petkratni porast novih uporabnikov.


Skupek vseh spremenljivk je povzročil novo rojstvo šahovske igre, kakršne ne pomnimo. Beda karantene, Netflixova uspešnica, možnost igranja šaha na daljavo in različne spletne osebnosti so prispevali k temu, da danes šah igra več ljudi kot kadarkoli prej. Naj vas še sam spodbudim k preizkusu te magične igre. Neglede na vaš nivo poznavanja šaha boste na spletu ''poparčkani'' s sebi enakim nasprotnikom, da vas porazi ne bi odvrnili od uživanja. Tudi sam sem povprečen šahist, a zato nič manj ne uživam, če s kombinacijo potez ukanem sebi enakega ali celo boljšega nasprotnika. Zmaga šahovske partije lahko povzroči nepopisen naval adrenalina, ki ga v teh časih stežka dobimo kjerkoli.


Platforme za igranje: chess.com, lichess.org, chess24.com. Pridružite se lahko tudi slovenski šahovski Facebook skupini Šah za vsakogar (toplo priporočam tudi istoimensko knjigo Bruna Parme in Borisa Kutina), kjer najdete številne nasvete in zanimivosti o trenutnem dogajanju v šahovskem svetu.

337 views0 comments

Recent Posts

See All