• Aljaž Janez Pirnat

KOLUMNA: Droga kot prekletstvo in blagoslov profesionalnih igralcev pokra

Predvsem tisti, ki igramo poker ljubiteljsko in priložnostno, si radi ob tem tudi privoščimo kakšno alkoholno pijačo ali (takšen in drugačen) cigaret, da se ob igri malce sprostimo. Neprofesionalni poker je predvsem dejavnost, katere primarni cilj je zabava, in zato ob njej počnemo oziroma se poslužujemo stvari, ki bi za nas celotno doživetje naredile čim bolj lagodno in nepozabno. Vendar pa različni ljudje poker vrednotimo na različne načine, in iz različnih razlogov oziroma motivov ob igri zauživamo različne substance. Pri profesionalnih igralcih pokra imajo namreč opojne substance popolnoma drugačen namen kot pri laičnih, ljubiteljskih pokeraših. Tisti, ki se s pokrom ukvarjajo poklicno, se ob igri še zdaleč ne poslužujejo drog z razlogom sprostitve in popestritve, temveč je njihov glavni cilj, da s pomočjo droge pridobijo določeno prednost oziroma naskok pred svojimi nasprotniki.


Morda se marsikomu zdi nesmiselno, kako lahko nekaj, kar nas, če že kaj, naredi nespretne, nespametne, nepazljive in malomarne, izboljša našo igro in nas postavi v boljši položaj v primerjavi z našimi nasprotniki. Sprva se moramo zavedati, da si večina ljudi potek igre pokra predstavlja na precej drugačen način, kot se ta v resnici odvija. V večini primerov, ko se laični igralci dogovorijo in usedejo skupaj za igro pokra, se navadno ta odvije v roku štirih ali petih ur, včasih malce hitreje, drugič spet malce počasneje. Pomembno je izpostaviti, da večini igralcev po parih urah igre začne pešati koncentracija, izgubijo voljo do igre ali pa preprosto postanejo preveč utrujeni. Na tej točki se igra tudi konča, miza se pospravi in vsak odrine v svojo smer proti domu, kjer se lahko naspi in spočije. Tisti, ki se s pokrom preživljajo, te možnosti nimajo. Posamične seje igre, predvsem tiste, ki se odvijajo pod okriljem določenih ''privatnih organizatorjev'' in ne recimo na določenih turnirjih, kot so World Series of Poker (WSOP), lahko trajajo tudi po več dni v kosu. Za igralce te igre predstavljajo poglavitni vir dobička. Od tega, koliko bodo tisti večer oziroma v tistih večerih odnesli od mize, je odvisno, ali bodo lahko plačali račune, kupili hrano za svoje otroke ali si privoščili recimo vzdrževanje svojega avtomobila za tekoči mesec. S to odgovornostjo pride tudi ogromno stresa, na tem mestu v igro vstopijo droge. Predstavljajte si, da morate ostati budni in skoncentrirani tri dni v kosu. Gotovo se to marsikomu zdi neizvedljivo in zanj predstavlja misijo nemogoče. Sedaj pa si zamislite, da ob vsem tem na nitki visi še vaša finančna sposobnost oziroma denar, ki ga potrebujete za preživetje. Marsikomu se morda poklicno ukvarjanje z igrami, kot sta na primer poker ali blackjack, zdi enostavno in zabavno, vendar je realnost povsem drugačna. Profesionalni ''gambling'' je kombinacija znoja, stresa in testa živcev, ki jo najdemo le pri redkih drugih poklicih.

Zaradi izčrpanosti in nezmožnosti koncentracije, se igralci pogosto poslužujejo takšnih in drugačnih opojnih substanc. Slika je simbolična. VIR: MedicalNewsToday

Raziskava, opravljena leta 2010 na Nova Southeastern University (nahajajoča v mestu Fort Lauderdale na Floridi) s pomočjo različnih anket, je pokazala, da kar 80 odstotkov igralcev pokra, tako amaterskih kot profesionalnih, po celotnem svetu uporablja droge in druge snovi, da bi izboljšali svojo uspešnost v pokru. Gre predvsem za droge, kot so konoplja, kokain, amfetamini, Diazapam in različna druga zdravila na recept. Glavni učniki, zaradi katerih se igralci poslužujejo omenjenih substanc, so povečanje budnosti, koncentracije in kratkoročnega spomina. Kot že rečeno, mnoge igre trajajo po več ur oziroma tudi več dni. Da igralci sploh lahko sledijo igri in dogajanju, ter hkrati maksimalno dobro presodijo in ugotovijo, kdaj in kako staviti, v večini potrebujejo pomoč droge. Raziskava je sicer ugotovila, da je uporaba drog prisotna tako v ''low-stake'' kot v ''high-stake'' igrah, vendar pa pomembnejšo vlogo igra predvsem v slednjih, saj je v igrah z več denarja vsakršna prednost, ki jo lahko pridobimo pred nasprotniki, še toliko bolj pomembna.


Kakor je poker in življenjski stil, značilen za igralce, ki se z njim profesionalno ukvarjajo, lahko atraktiven, pa je hkrati tudi precej nezdrav. Verjetno vsi poznamo rek ''ena odvisnost vodi v drugo''. Če malce interpretiramo – vsak človek ima nekaj, kar tako rad počne, da si življenja brez tega enostavno ne more predstavljati, bodisi je to nekaj koristnega, kot na primer šport, bodisi nekaj škodljivega, kot je alkohol. Ko neka aktivnost, dejanje ali stvar, ki jo počnemo prekomerno, začne ovirati naš ''zdrav in normalen'' življenjski tok, govorimo o odvisnosti. Ker je le-ta za nas škodljiva, poiščemo neko drugo dejavnost, s katero se zaposlimo, da odmislimo in ''pozdravimo'' našo odvisnost, vendar pa lahko posledično postanemo ''odvisni'' od te druge, nove dejavnosti, kar pomeni, da nas je prva odvisnost privedla do druge. Za poker pa bi lahko trdili, da nekako dve različni odvisnosti, torej od pokra in droge, delujeta v sožitju. Poker namreč poveča potrebo po uporabi drog, saj igralec z njimi izboljša svoje možnosti za zmago, droge pa hkrati povečajo željo oziroma potrebo po igri pokra, namreč zakaj ne bi izkoristili nekakšnega ''dopinga'', ko pa nam je ta voljo.


Že omenjena raziskava je pokazala, da imajo droge dolgoročne posledice na številne igralce pokra, ki jih zauživajo oziroma uporabljajo. Zelo tanka linija je med tem, da nekdo drogo uporabi za dvig svojih pokeraških sposobnosti, in zasvojenostjo. Slednja se ne pojavi zgolj zaradi uporabe drog med igro, temveč tudi ostalimi pritiski, ki pridejo po njej. Profesionalni igralci pokra v današnjem svetu niso več le posamezniki, ki svoj kruh služijo z igranjem kart, temveč postanejo javne osebnosti, ikone ter konec koncev tudi idoli. Iz preprostih oseb, ki dobro sklepajo, seštevajo in najpomembneje ''berejo'' ljudi, postanejo zvezdniki, ki se znajdejo pod žarometi medijev in javnosti. Že tako oskrunjen in težak življenjski stil, ki terja veliko mero volje, energije in odločnosti, kar naenkrat preplavi še javni pritisk, norme in pričakovanja. Mnogi zato še toliko bolj intenzivno začnejo zatekati k uporabi droge in samega sebe pahnejo v še toliko globlji prepad. Za primer vzemimo Stuja Ungarja, enega najboljših igralcev pokra vseh časov. Človek, ki je bil prežet z nepredstavljivimi sposobnostmi za igro, trikratni zmagovalec WSOP Main Eventa, si je poleg pokra svoje ime ustvaril tudi v blackjacku in rummyju. Milo rečeno rojeni kvartopirec, ki pa je imel predvsem zaradi zlorabe prepovedanih drog nešteto problemov. Čeprav je tekom svoje kariere v svoj žep pospravil večmilijonske dobičke, pa mu kot senca sledi sloves, ki si ga je Ungar ''priigral'' zaradi drog. Ta je privedla od tega, da je na enem izmed WSOP Main Event turnirjev zaradi prevelikega odmerka kokaina nezavesten obležal v svoji hotelski sobi, pa vse do ločitve Ungarja z ženo Madeline leta 1986. Čeprav so bili njegovi začetki z drogo povezani predvsem s pokrom, pa so kasneje kot plevel začeli zajedati tudi ostale dele njegovega življenja. Ungar je umrl leta 1998, star zgolj 45 let, vendar pa njegov duh in ''hipijevska'' persona v svetu pokra ostajata vseprisotna ter nas učita pomembno lekcijo, da sicer nekatere stvari lahko prinesejo kratkoročni uspeh, vendar pa se kaj hitro lahko sprevržejo v vseživljenjsko trpljenje. Droge in poker, milo za drago, vse za dobiček in zmago.

Na desni ena največjih legend pokra vseh časov Stu Ungar, ki je tekom življenja imel ogromno problemov z drogo. VIR: CardsChat

69 views0 comments

Recent Posts

See All