• Aljaž Janez Pirnat

KOLUMNA: Karantena in ''pokerotožje''

Zaradi izbruha novega koronavirusa, ki nas je prisilil v mnogim dolgočasne in turobne prakse (ki so kljub temu zelo pomembne za zdravje naših bližnjih in nas, #ostanidoma), kot sta družbeno distanciranje in samoizolacija, smo se mnogi ljubitelji pokra znašli v kočljivem položaju. Marsikdo, ki se je med vsemi dejavnostmi, ki jih ponuja moderna civilizacija, najbolj veselil posedanja za mizo med vikendom, s kupčkom kart v eni in hladnim pivom v drugi roki, se je moral vsem temu, vsaj do nadaljnjega, odpovedati. Ker pa bo po vsej verjetnosti tako ostalo še kar nekaj časa, bomo v današnjem prispevku obravnavali nekaj načinov, kako lahko potešimo svojo željo po pokru in tako vsaj malce kljubujemo omejitvam, ki nam jih je prizadejal COVID-19.


Nostalgija in vračanje k začetkom


Neredki so tisti, ki so poker spoznali kot mladi, nadobudni najstniki, ki so iskali neko novo vrsto zabave oziroma sprostitve, s katero si bodo krajšali čas. Le spomnimo se serije igric Governor of Poker (GoP), ki je svoj vzpon med kultne igrice stare šole doživela s pomočjo nekdaj slavne in nepogrešljive spletne platforme Miniclip. Privlačne animacije s pridihom divjega zahoda, pomešane s čarom popotovanja, ki nas popelje iz vasice malega meščana do velemest ''velikih rib'', so mnogim odprle vrata v svet ene najbolj priljubljenih svetovnih iger na srečo. Več kot le to, postavile so temelje našega stila igre in nas naučile osnov Texas hold 'ema, najbolj popularne različice pokra, ki smo jo mnogi vzljubili in jo kasneje spoznali tudi v drugačni luči. Čeprav GoP še zdaleč ni nekakšna realna oziroma resnična reprezentacija same igre, še ne pomeni, da ni zabaven. Kdaj, če ne zdaj, si lahko vzamemo čas in ponovno malce začutimo utrip spletne igrice, ki nas je očarala kot ''mulce''.


Toda igrati poker proti računalniku se mnogim morda zdi malce nesmiselno ali celo neumno. Čar pokra je namreč prav v tem, da ni samo navadna igra s kartami, temveč bistveno več. Je igra, v kateri lahko za mizo sedi vrsto najboljših in najbližjih prijateljev, vendar so za čas igre največji sovražniki. Je igra, ki prinaša neopisljivo, vendar prijetno, razburjenje in poveča utrip. Je igra znanja, spretnosti in potrpežljivosti. Toda, konec koncev ni le igra, temveč tudi strast.

Prepoznavni uporabniški vmesnik ''legendarne'' igrice Governor of Poker. VIR: Google Sites

Pivo s hladilnika, računalnik in spletni vmesnik


Če si želimo tudi v času samoizolacije privoščiti prijateljsko posedanje in zaslužiti kakšen cekin viška, ki v trenutnih časih še zdaleč ni odveč, lahko to storimo po naslednjem postopku. Do najbližje trgovine ''skočimo'' po ''six pack'', se vrnemo domov in prižgemo domači računalnik. Priporočljiva je tudi stabilna internetna povezava. Predenj se podamo v bitko, pivo postavimo tja kamor spada – na hladno. Medtem, ko se naši osvežilni napitki hladijo, vzpostavimo stik s tisto ''ekipo'' štirih, petih ali šestih kolegov oziroma prijateljev, s katerimi si navadno sedimo nasproti v tovrstnih situacijah.


Čas, ob katerem se dobimo, je dogovorjen, malce prej se seveda povežemo že preko Skypa. Stopimo do hladilnika in vzamemo – do sedaj ravno prav shlajeno – pivce in se posedemo za računalniški zaslon. Od tu dalje pa se pojavita dve možnosti. Marsikateri ljubiteljski igralci ne zahajajo ravno pogosto na organizirane in plačljive poker platforme, na katere se je potrebno registrirati, in v tovrstnem primeru iščejo zgolj nekakšno spletno stran, ki jim omogoča odpreti svojo lastno mizo. Koliko je minimalen buy-in ter višina small in big blinda je že dogovorjeno, denar vsak da sam pri sebi na stran in si izplačamo takrat, ko se ponovno vidimo. Potrebna je zgolj še spletna stran, na kateri lahko naredimo oziroma začnemo igro. Od spletišč, ki uporabniku brezplačno omogočajo, da ustvari svojo lastno, privatno igro in tudi sam določi višino najmanjšega vložka ter najmanjših možnih stav, sta najbolj praktični za uporabo Bluffave in blockchain.poker. Slednja poleg vzpostavitve lastne igre omogoča tudi nastavitev gesla, ki ga mora vtipkati tisti, ki si želi pridružiti igri. Vsi, ki bi si želeli z družbo sprostiti in odigrati ''hand'' ali dva, samo sledite opisanim korakom in dobili boste, kar ste želeli. Ni za kaj.


Če pa ste s prijatelji seveda bolj zagrizeni in resnejši pokeraši in imate vzpostavljene PokerStars račune, pa se seveda rešitev nahaja drugje. Ker sta omenjeni spletni strani precej neredno vzdrževani, se posledično pogosto ''sesuje'' strežnik in vaša celotna igra splava po vodi. Platforma PokerStars, ki je od pred nedavnim znova postal na voljo tudi slovenskim igralcem, prav tako omogoča uporabniku, da ustvari svojo lastno igro, s svojimi lastnimi pravili. Ob tem pa je, v primerjavi z Bluffave in blockchain.poker, seveda tudi bistveno stabilnejša. Da o razliki v kakovosti uporabniškega vmesnika sploh ne govorimo. Tretja alternativa, če v igro ne želite vpletati denarja in bi samo malce igrali za sprostitev, bodisi s prijatelji bodisi brez, imate na voljo malo morje raznih aplikacij, kot sta Zynga Poker ali WSOP, ki ponujajo točno tisto, kar iščete.

32 views0 comments

Recent Posts

See All