• Aljaž Janez Pirnat

Kombinacije kart kot znamke poker igralcev

Vsak, ki se malce resneje ali pogosteje ukvarja s pokrom, ima svoj najljubši hand oziroma kombinacijo dveh kart, ki jih drži v rokah, po tem ko se kupček razdeli med igralce (to velja za Texas hold 'em različico pokra, na katero se bomo nanašali v današnjem prispevku). V nestrpnem pričakovanju na flop (prve tri karte, ki jih delilec obrne na mizo pri Texas hold 'em različici) navadno igralci, kadar držijo sebi najljubši hand, že pred flopom stavijo malce več in si prizadevajo iz svojih kart iztržit največ. Pri pokru si nihče ne želi zgubiti, še posebej ne v tisti ''rundi'', ko drži svoj najljubši hand. Te pa niso pogosta praksa le pri laičnih oziroma ljubiteljskih igralcih, pač pa tudi v profesionalni pokeraški sferi. Tudi profesionalci imajo namreč kombinacije, ob katerih so pripravljeni malce odtegniti pasove in zgolj zaradi določenega, sebi ljubega para kart, ki ga držijo v rokah, odigrati bolj ležerno ali celo malomarno. Niso redki primeri, ko se je določena kombinacija, ki navadno ne velja za ''močno'', ampak se je igralcu očitno v momentu dopadla, izkazala za dobitno in iz strani istega igralca postala zaznamovana. Legendarni igralci, ki so legendarno odigrali, so ustvarili legendarne kombinacije, ki so na nek način postale tudi njihovih zaščitni znak. V prispevku si bomo ogledali nekaj tovrstnih primerov.

Doyle ''The Texas Dolly'' Brunson. VIR: www.pokernews.com

Pa začnimo z verjetno najbolj znanim, z Doylom Brunsonom in njegovo kombinacijo desetke in dvojke (10-2). Sedaj upokojeni 86-letnik je v svoji pokeraški karieri, ki je trajala kar dobrih 50 let, ustvaril neverjetno zapuščino, zaradi katere ga mnogi uvrščajo med enega največjih poker igralcev vseh časov. Texas Dolly, kakor je njegov vzdevek med pokeraško elito, je bil prvi v zgodovini pokra, ki mu je z le-tem uspeli zaslužiti milijon ameriških dolarjev. Pokeraški veteran s kar desetimi ''zapestnicami'' oziroma naslovi iz World Series of Poker (v nadaljevanju WSOP) turnirjev, po čem je skupaj z Johnnyjem Chanom in Philom Iveyjem drugi najuspešnejši igralec v zgodovini, ki prisega na resen in pragmatičen pristop do igre. Vendar sta največ prepoznavnosti Brunsonu prinesla naslova iz WSOP glavnega dogodka (ang. Main Event), ki v pokru velja za tisto, za kar v nogometu velja svetovno prvenstvo – vrh, največja lovorika, ki jo igralec lahko osvoji. Še posebej zanimiv pa je bil način, s katerim je Brunson prišel do omenjenih naslovov. Za prvi naslov, leta 1976, je na finalni mizi igral ''ena na ena'' z Jessejem Altom, igralcem, ki za razliko od Brunsona ni bil profesionalec, temveč je svoj kruh služil kot prodajalec avtomobilov. Alto je v odločilnem handu v rokah imel asa in poba oziroma Janeza (A-J), močno kombinacijo, s katero je tudi močno stavil. Brunson pa je na drugi strani držal 10-2. Prve tri karte, ki so se odprle, so bile as, Janez in desetka (A-J-10), kar je Alta postavilo v boljši položaj, saj je imel dva para. Vendar pa je presenetljivo Brunson bil tisti, ki je šel all-in oziroma zastavil vse žetone, ki jih je imel. Alto ga je seveda neumudoma izenačil, sledil pa je neverjeten razplet, ki se je za vekomaj zapisal v pokeraško folkloro. Kot zadnji dve karti, ki jih je krupje obrnil na mizo, sta zaporedoma padli dve dvojici (2-2), kar je pomenilo, da je Brunson prišel do full-house kombinacije (par 10 in tris 2) in posledično postal prvak. Leto kasneje, 1977, pa je Brunson, prav tako z istim handom (10-2), proti Garyju Berlandu še obranil naslov prvaka in od tedaj pomeni, da če sta vam pri igri dodeljena desetka in dvojka, v rokah držite Brunsona.

Johnny Moss. VIR: Beat the Fish

Naslednja kombinacija je tesno povezana z legendarnim veteranom igre Johnnyjem Mossom, ki je kot prvi leta 1970 osvojil WSOP Main Event, hkrati pa ima pod svojim imenom še osem drugih naslovov iz turnirjev serije WSOP. Po sedaj že preminulem Teksašanu, ki je med pokeraši znan pod vzdevkom ''The Grand Old Man of Poker'', je poimenovana kombinacija asa in desetice (A-10), vendar je tu zgodba malce drugačna, saj za razliko od Brunsona ni povezana z določeno igro, temveč je njen pomen simboličen. V kombinaciji as namreč predstavlja Mossa samega oziroma njegov legendarni status v igri. Desetica pa predstavlja starost, pri kateri je Moss začel svojo pokeraško kariero. Redko kdo se lahko pohvali, da se je že pri desetih letih preživljal s pokrom. Zaradi tega Moss tudi velja za nekakšnega Mozarta igre in ni presenetljivo, da mu je bila v čast tudi dodeljena kombinacija kart. Če v roki držite A-10, imate torej Johnnyja Mossa.


Stu Ungar. VIR: Beat the Fish

Naslednji legendarni igralec, ki je v pokeraški javnosti pogosto obravnavan kot najboljši Texas hold 'em igralec vseh časov, Stu Ungar, je edini, ki poleg že omenjenega Johnnyja Mossa v svojih rokah drži tri naslove WSOP Main Eventa. Stuey the Kid je poleg pokra imel talent tudi za druge igre na srečo, najbolj odmevne rezultate je dosegal pri blackjacku in gin rummyju. Vendar pa je nadarjeni Američan v svojem življenju kaj hitro zašel na kriva pota in je zaradi zlorabe drog leta 1998 umrl že pri 45 letih starosti. Razsežnosti njegovih problemov z drogo nam najbolje razkrije podatek, da je tekom svoje kariere Ungar s pomočjo pokra zaslužil okoli 30 milijonov dolarjev, ob smrti pa ni imel na svoje ime pripisanega niti enega samcatega dolarja. To pogosto zamegli dejstvo, da je bil kljub vsem problemom Ungar izjemen igralec, po njem pa je poimenovana kombinacija asa in štirice (A-4), s katero je Newyorčan osvojil zadnje tri od svojih skupno petih WSOP lovorik. V vseh primerih je z A-4 dopolnil lestvico (kombinacija petih kart, ki naraščajo po vrednosti, v Ungarjevem primeru A-2-3-4-5). Torej A-4 – Stu Ungar.


Chris Ferguson. oziroma ''Jesus''. VIR: Beat the Fish

Med igralci, po katerih je poimenovana določena kombinacija, najdemo tudi enega bolj kontroverznih likov na pokeraškem platnu Chrisa Fergusona. Čeprav gre za igralca z izjemnimi sposobnostmi, je Ferguson znan predvsem po enem izmed večjih škandalov sveta pokra. Jesus (vzdevek, pod katerim je znan med pokeraško javnostjo zaradi njegovih dolgih las in brade oziroma podobnosti z božjim sinom) je bil namreč direktor in eden ustvarjalcev spletnega podjetja Full Tilt Poker, ki je uporabnikom od leta 2004 ponujal razne pokeraške storitve. Vodilni akterji spletne strani naj bi se namreč okoristili z denarjem, ki so ga igralci dali ''v depozit'' na spletno stran in z njim sodelovali pri igrah, ki jih je spletna stran organizirala. S tem so se izneverili svojim uporabnikom, katerim so neprestano trdili, da je njihov denar na varnem, skrit pred kakršnokoli nevarnostjo. V resnici pa je bil ''skrit'' v njihovih žepih. Poneverili naj bi kar 444 milijonov ameriških dolarjev. Ferguson je obtožbe seveda zanikal, vendar pa je bil septembra 2011 spoznan za krivega. Sodišče je od njega tudi zahtevalo, da svoj delež ukradenega zneska povrne. Škandal je seveda v ozadje postavil vse uspehe, ki si jih je Jesus priigral v svoji pokeraški karieri, denimo naslov na WSOP Main Eventu 2000, ki ga je osvojil s handom as-devet (A-9). Gre sicer za precej močno kombinacijo, še posebej v igri ''ena na ena''. Vendar kar je v Fergusonovem primeru kombinaciji A-9 dodalo impresivno noto, je to, da je njegov nasprotnik TJ Cloutier v rokah imel še močnejšo kombinacijo, in sicer asa in kraljico (A-Q). Igra, v kateri je imel Cloutier pred flopom več kot 70% verjetnost za zmago, pa se je odvila v prid Fergusonu. Na mizo so namreč karte padle po naslednjem vrstnem redu: dvojica, kralj, štirica, kralj, devetica, kar pomeni, da je z malce sreče, tista zadnja Fergusonu prinesla naslov. Z A-9 v rokah držite Jesusa, oziroma Chrisa Fergusona.

Phil Hellmuth, ''The Poker Brat''. VIR: Poker Central

Kot zadnjega pa si bomo ogledali primer Phila Hellmutha, po WSOP lovorikah najuspešnejšega igralca vseh časov – osvojil jih je namreč kar 15. Američan, ki je bil leta 2007 tudi imenovan v Poker Hall of Fame, je poleg svojih izjemnih sposobnosti branja nasprotnikov in predvidevanja njihovih kart, znan tudi po svojem temperamentu in izpadih, zaradi katerih si je tudi prislužil vzdevek ''The Poker Brat''. Neredki so primeri, ko Hellmuth po bad beat-ih (situacija, v kateri je igralec v bistveno boljšem položaju, vendar kljub temu izgubi igro) zmerja, kritizira in provocira svoje nasprotnike in preklinja boginjo Fortuno. Hand, ki je poimenovan po 55-letnem Kalifornijcu, pa je par devetk (9-9). Gre namreč za kombinacijo, s katero je Hellmuth leta 1989 osvojil zaenkrat svoj edini naslov na WSOP Main Event turnirju. Torej, kadar dobite par devetk, vedite, da imate v rokah Hellmutha, kar pa vam v tisti igri tudi daje pravico, da se obnašate malce bolj vzkipljivo in, v primeru poraza, tudi zbadljivo.

145 views0 comments

Recent Posts

See All