• Urban Kolman

Kratki vodič po evropskem prvenstvu v rokometu

Ker smo že čez polovico evropskega prvenstva v rokometu, je prav, da napišemo nekaj o dosedajšnjem poteku le tega. Pred tem pa na hitro o dogajanju v naši reprezentanci pred njim.

Kot je bilo pričakovati je Veselin Vujović zapustil selektorski stolček. Kot glavni razlog je bil seveda naveden njegov izbruh nad Vlahom, resnici na ljubo pa je razlogov bilo več. A nismo za špekulacije in bomo stvar pustili tukaj, kjer je.


Posebno pohvalo si zasluži uradna stran prvenstva, ki v predstavitvi reprezentance še vedno predstavlja, da je selektor Vujović ter kasneje poudari, da je Matej Gaber, ki je zaradi operacije izpustil prvenstvo, eden glavnih adutov naše ekipe

(vir: IHF)


Reprezentanca je pot nadaljevala s švedskim trenerjem balkanskih korenin Ljubomirjem Vranješem in kot kaže se je odločitev izplačala. Zmagali smo na štirih tekmah: proti Švedski, Švici in Poljski v uvodnem skupinskem delu, in proti Islandiji v glavnem skupinskem delu, kjer pa smo še izgubili z Madžarsko. Trenutno zasedamo skupno drugo mesto z Madžari in smo poleg Norvežanov favoriti za odhod v polfinale. V skupini se za prehod naprej borijo še Portugalci in že prej omenjeni Madžari, medtem ko imajo Islandci in Švedi le še teoretične možnosti. V drugi, kar precej lažji skupini, so si prvi dve mesti že zagotovili Španci in Hrvati, kar pa roko na srce ni bilo težko, saj so tekmovali z Nemčijo, Češko, Belorusijo in Avstrijo. Čeprav velja omeniti, da so Hrvati komaj premagali slabe Nemce.


Zaenkrat kaže, da bodo v polfinale prišle ekipe, ki so si tega priigrale, Slovenija ali Madžarska in Norveška, ter ekipe, ki so imele srečo v žrebu, Španija in Hrvaška. Kot je najbrž postalo jasno, nikjer ni ne duha ne sluha o Dancih in Francozih. Obe ekipi sta namreč izpadli že v prvem delu, po slabih predstavah, ko so Francozi izgubili proti Portugalcem in Norvežanom, Danci pa proti Islandiji in le remizirali z Madžari. Zato bomo na hitro pogledali, kako izgledajo štirje najverjetnejši polfinalisti.


Norveška

Edini izmed organizatorjev, ki se bodo uvrstili v polfinale. Trener Christian Berge jih vodi že od leta 2014. Popeljal jih je do srebrnih medalj na svetovnih prvenstvih leta 2017 in 2019 in do četrtega mesta na evropskem prvenstvu leta 2016. Njihovi glavni aduti so gotovo desni zunanji Magnus Röd, ki igra za nemški Flensburg, organizator Sander Sagosen, ki igra v barvah pariškega bogataša PSG-ja in je najboljši strelec Norvežanov s 34 goli na prvenstvu, ter vratar Torbjoern Bergerud in levo krilo Magnus Joendal, ki prav tako igrata v Flensburgu. Poleg Špancev so glavni favoriti.


Španija

Trener Jordi Ribera je, potem ko je vodil Brazilijo in Argentino, leta 2016 prevzel Španijo. Leta 2018 je na evropskem prvenstvu s Španijo osvojil zlato medaljo, letos bo to skušal ponoviti. Glavni nosilci Špancev so Raul Entrerrios, organizator Barcelone, desni zunanji Alex Dujshebaev ter pivot Julen Aguinagalde, ki sta bila do letos soigralca Blaža Janca v Kielcah. Edina resna težava Špancev je to, da je njihova reprezentanca kar za tri, štiri in pet let starejša od ostalih. Nekateri temu rečejo izkušnje, jaz jim bi rekel težke noge po odigranih 40 minutah.


Hrvaška

Naše sosede vodi Lino Cervar. To je že njegovo drugo obdobje z reprezentanco, ko je leta 2003 Hrvaško popeljal do zlate medalje na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah leto kasneje ter srebrno na evropskih prvenstvih leta 2008 in 2010. Vrnil se je leta 2017 in sedaj spet kaže, da bodo Hrvati v boju za prva mesta. Glavna aduta med igralci sta gotovo organizatorja Kiela in Barcelone Domagoj Duvnjak in Luka Cindrić. Na prvenstvu pa sta zablestela tudi Igor Karačić, organizator Kielc in Luka Stepančić, desni zunanji, ki igra za madžarski MOL-Pick Szeged. Če zaključimo v njihovem slogu »bogovi v primerjavi s smrtniki« Hrvati veljajo za tretjega favorita za osvojitev naslova evropskih prvakov.


Slovenija

Med štiri favorite pa presenetljivo spadamo tudi mi. Vodi nas že prej omenjeni Ljubomir Vranješ, ki nas je prevzel le mesec pred prvenstvom. Naši glavni igralci so zagotovo pivot Veszprema Blaž Blagotinšek, Barcelonin desni zunanji Jure Dolenec in nekoliko presenetljivo Dean Bombač, organizator, ki igra za Pick Szeged. Na začetku nismo spadali niti med širše favorite, a dvig predstav pod novim selektorjem in zelo dobra igra nekaterih posameznikov nas je povzdignila vse do četrtega favorita prvenstva.*


*članek je bil napisan pred porazom z Madžari, ki so sedaj pred nami

67 views0 comments

Recent Posts

See All