• Jan Blaževič

La Vuelta 2020

Kakšen zaključek kolesarske sezone! Primož Roglič je ubranil zmago na Dirki po Španiji in tako ponovno dokazal, da gre za najboljšega kolesarja na svetu. Bilo je izjemno tesno, a Roglič je tokrat znal dirko pripeljati do konca. Ekvadorca Richarda Carapaza je na koncu ugnal za vsega 24 sekund in drugo leto zapored oblekel rdečo majico za najboljšega kolesarja na Vuelti.

Roglič ponovno v rdečem. (vir: Central Fife Times)


Po velikem razočaranju pred manj kot dvema mesecema se je Roglič znal pobrati in odpeljati še eno tritedensko dirko. Tokrat sicer ne z 21-imi etapami, bilo jih je "zgolj" 18. Pa vseeno je Roglič osvojil kar štiri izmed njih. En kronometer, eno ravninsko, eno hribovito in eno gorsko. Prelevil se je torej celo v šprinterja (na koncu je ob rdeči osvojil tudi zeleno majico za najboljšega kolesarja po točkah), prav bonus sekunde iz vseh etapnih zmag in drugih mest (kar trikrat je namreč etapo končal kot drugi, torej kar sedemkrat se je uvrstil med dva najboljša) pa so se na koncu izkazale kot ključne. Prednost pred Carapazom je namreč znesla 24 sekund. Ni tako samoumevno, da se športnik po velikem neuspehu v tako kratkem času pobere in vrne na sam vrh. A Rogliču je to uspelo, zato je zmaga na Dirki po Španiji še toliko večja, kot se zdi.


Roglič ni edini, ki je navdušil

Moramo izpostaviti tudi ostale kolesarje, ki so se dokazali na Dirki po Španiji. Zagotovo je že omenjeni Carapaz pokazal, da zna brez močne ekipe (kar je sicer ironično, glede na to, da vozi za Ineos, ki so ekipa z največ denarja v kolesarskem svetu) voziti izjemno dobro. Nenazadnje je tudi napadel na 17. etapi, a na koncu to ni zadostovalo za skupno zmago, ki jo je zgrešil za manj kot pol minute. Tretji na končnem odru za zmagovalce je bil Britanec Hugh Carthy, kolesar ameriške ekipe Education First. Odkritje letošnje Vuelte, kolesaril je res dobro, dobil tudi kraljevsko etapo na dirki, tudi on je bil močnejši od Rogliča na 17. etapi, na koncu pa končal na izjemnem tretjem mestu.

Najboljša trojka letošnje Vuelte: Carapaz, Roglič, Carthy. (vir: Eurosport.com)


Irec Dan Martin je spolnil, da ga še ni za odpisati, kar se rezultatov v skupnih razvrstitvah tiče – vsaj v prvem delu dirke je veljal celo za glavnega Rogličevega konkurenta, potem pa je malo popustil in končal kot četrti. Francoz David Gaudu pa se je končnol odlepil od sence svojega rojaka in moštvenega kolega pri ekipi Francais de Jour Thibauta Pinota (ki je imel ponovno slab Grand Tour, hitro je namreč odstopil). Gaudu je dobil dve težki gorski etapi, skupno pa prilezel do osmega mesta, kar je dober rezultat za naslednje veliko francosko upanje. Vseeno pa preveč upov nanj ni dobro polagati.


Kolesarska sezona za v spominsko knjigo

Ne le zaključek, izjemna je bila celotna (sicer skrajšana) sezona. Vsi trije Grand touri so bili izjemno tesni, v vseh je bila med prvim in drugo uvrščenim v skupni razvrstitvi razlika manj kot minuta. Kljub odpovedim nekaterih enodnevnih in ostalih dirk smo spremljali kakovostno kolesarjenje na prav vsaki dirki. Izjemno je bilo tudi svetovno prvenstvo z napadom Francoza Juliana Alaphilippa in Rogličevo uvrstitvijo na šesto mesto. Dobili smo številne nove obraze na najvišjih stopničkah največjih dirk na svetu (Pogačar na Touru, Britanec Tao Geoghegan Hart na Giru, Švicar Marc Hirschi z napadi in atraktivno vožnjo na praktično vsaki dirki, na kateri je nastopil...) in samo komaj čakamo lahko na naslednjo sezono, ki bo, če se bo vsaj delno približala letošnji, ponovno izjemno zanimiva in napeta.

Smo v zlati dobi slovenskega kolesarstva. (vir: siol.net)


Slovenska sezona

Kolesarska sezona se je zaradi epidemije novega koronavirusa dodobra začela kasneje, kot je bilo sprva predvideno – in začela se je na najboljši način, s slovenskim državnim prvenstvom, ki je napovedalo, kakšno sezono lahko pričakujemo. Ta je bila povsem v barvah slovenskih kolesarjev. Roglič je kmalu za državnim prvenstvom dobil še dirko Tour de l'Ain, odlično je vozil tudi na pripravljalni dirki za Tour, na Dirki po Dofineji. Sam Tour de France je tako ali tako deloval bolj kot tritedensko državno prvenstvo v kolesarstvu s Pogačarjem in Rogličem na koncu na prvih dveh mestih. Roglič je potem osvojil še eno izmed najprestižnejših enodnevnih dirk (Liege-Bastogne-Liege). Nobenega od prej omenjenih kolesarjev sicer ni bilo na Dirki po Italiji, vseeno je Jan Tratnik poskrbel za veselje slovenskih navijačev, saj je dobil eno izmed etap. Na zadnje pa še Vuelta z Rogličevo drugo zaporedno zmago. Roglič je po dolgem času prvi zmagovalec Vuelte, ki je dobil štiri etape na tej dirki, je pa tudi prvi kolesar po Italijanu Damianu Cunegu, ki je leta 2004 osvojil tako enega izmed Grand Tourov, kot tudi spomenik (Liege-Bastogne-Liege). Slovenci smo lahko zares navdušeni nad razpletom sezone, ki je daleč najboljša v zgodovini slovenskega kolesarstva.


Kolesarskih dirk za leto 2020 je tako konec, naslednja na koledarju pa je Dirka po Združenih Arabskih Emiratih konec februarja (avstralske dirke, ki so ponavadi sicer na koledarju januarja, so odpovedane). Kolesarji potrebujejo zaslužen počitek po izjemno natrpanih zadnjih štirih mesecih, ki so postregli z eno zanimivejših kolesarskih sezon v zadnjih letih. Pa še na mnogo takih!


39 views0 comments

Recent Posts

See All