• Rene Vidmar

Lahko Ryan Garcia postane novi obraz boksa?

Updated: Dec 1, 2019

MGM Grand Garden Arena v Las Vegasu je 2. novembra gostila spektakel, kjer sta se v glavni borbi večera pomerila Mehičan Canelo Alvarez in Rus Sergey Kovalev. To je bila borba, v kateri je Canelo veliko tvegal, saj se je podal v dve težnostni kategoriji višje po še en pas. Če bi ga osvojil, bi postal šele drugi boksar v zgodovini, ki je združil pasove srednje, supersrednje in lahkotežke kategorije. Borba se je zanj dobro končala, saj je uspel trdoživega Rusa v 11. rundi nokavtirati, kljub temu da je dvoboj do tega trenutka nadziral Kovalev. Že pred samo borbo večera pa je na veliki oder stopil 21-letni fenomen in novi potencialni obraz tega športa Ryan »Kingry« Garcia.


Ryan »Kingry« Garcia. Vir: Boxing Scene


In to na kakšen način. Svojega nasprotnika in obenem tudi najtežji preizkus do zdaj, 24-letnega Filipinca Romera Duna, je uspel nokavtirati po vsega minuti in 32 sekundah prve runde in s tem vsem dvomljivcem dokazal, da je pred njim bleščeča boksarska prihodnost. Bodoči boksarski zvezdnik iz Victorvilla v Kaliforniji sicer ni povsem novo ime v svetu boksa. Prve resnejše boksarske korake je naredil v očetovi garaži pri sedmih letih. V amaterski karieri je dosegel dih jemajočo statistiko z razmerjem 215 zmag in 15 porazov ter kar 15-krat postal državni prvak. Pri 17-ih letih je prišel v mladinsko olimpijsko reprezentanco ZDA, a je bil zaradi pomoči potrebne družine prisiljen oditi med profesionalce v Mehiko, saj mu v ZDA tega starostna omejitev ni dovoljevala. V Mehiki je do dopolnjenega 18-leta odboksal štiri dvoboje, nato pa se vrnil v ZDA, kjer je leta 2016 podpisal pogodbo z Golden Boy Promotions, agencijo v lasti Oscarja De La Hoye, nekdanjega boksarskega prvaka in tudi člana boksarske hiše slavnih. V obdobju do zadnjega dvoboja je tako nanizal še 14 zmag. Skupno ima tako trenutno 19 zmag, od tega 16 z nokavtom.

SPOR Z AGENCIJO

V njegovi dosedanji karieri pa ni šlo vse tako gladko kot v ringu. Garcia je septembra tega leta podaljšal pogodbo z že omenjeno agencijo, kljub navidez nerešljivemu sporu. Do tega je prišlo, ko je Averyja Sparrowa, njegovega dogovorjenega nasprotnika dan pred dvobojem aretirala policija zaradi obtožb o družinskem nasilju. Golden Boy Promotions je kot nadomestnega borca vpoklicala Romera Duna, ki se je bil pripravljen boriti z Garcio. A ekipa Garcie je obračun odklonila zaradi nesklenjenega dogovora o pogojih dvoboja, saj bi ta bil bistveno težji zaradi tako hitre nenapovedane spremembe nasprotnika.

Na odpoved se je na enem izmed družabnih omrežij ne najbolj spretno odzval Eric Gomez, eden od vodilnih mož v agenciji, ki je dejal, da je dvoboj odklonil Garcia, saj naj bi bil Duno premočan nasprotnik. Temu je sledil oster odziv Garcie na Twitterju, tako da je Gomez naknadno omilil svojo prvotno izjavo in odgovornost za odpoved predal na pleča Garcijinega treneraj Eddya Reynose, ki mimogrede trenira tudi že omenjenega Canela Alvareza, enega najboljših boksarjev v zgodovini.


Spor na Twitterju. Vir: Twitter


Škoda je bila kljub poskusu omilitve storjena, saj je v javnosti ostal priokus, da je Garcia tisti, ki se boji Duna. Dodatno pa je olje na ogenj prilil še Oscar De La Hoya, lastnik in ustanovitelj Golden Boy Promotions, ki je v kolumni Los Angeles Timesa podvomil v sposobnosti Garcie. Naknadno se je sicer kot vmesna rešitev za dvoboj pojavilo še ime Petra Petrova, a do dogovora ni prišlo. V ozadju se je namreč čutila tudi zamera glede delitve finančne pogače. Garcia se namreč že ima za zvezdo, predvsem po zaslugi bogate zaloge sledilcev na družabnih omrežjih, medtem ko so ga njegovi promotorji videli predvsem kot borca, ki se še razvija.


V omenjenem trenutku se je zdelo, da se bodo vpletene strani razšle, a očitno so se usedli za pogajalsko mizo in uspeli rešiti težave, ki so jih pestile. Ne samo, da so se dogovorili za naslednji obračun Garcie - dvoboj 2.11, na katerem je ta ugnal Duna - še več, z njim so po pričanju vseh vpletenih strani sklenili tudi eno izmed najbolj dobičkonosnih pogodb v zgodovini tega športa za boksarske upe. Natančnejših podrobnosti petletne pogodbe sicer niso razkrili.


Ryan »Kingry« Garcia v družbi Oscarja De La Hoye. Vir: RingNews24

SOOČANJE S KRITIKAMI

Kljub mladosti je Ryan Garcia v svoji karieri izkusil kar nekaj negativnih kritik. Zaradi prvotne odpovedi obračuna z Dunom ga niso kritizirali le njegovi zastopniki, pač pa tudi boksarski navdušenci. Kritiki bi Garcio morda resneje jemali, če ta ne bi toliko časa namenjal družabnim omrežjem, kot je na primer Instagram, kjer ima trenutno že 4,6 milijona sledilcev. V veliki meri so k temu pripomogli vrhunci borb, ki jih je spektakularno zaključeval. Da toliko časa namenja gojenju svoje podobe na družabnih omrežijh je razumljivo tudi iz ekonomskega vidika. Zaveda se namreč, da bo v primeru nadaljnih uspehov sam postal globalna boksarska športna znamka in tako tudi lažje sledil svojim interesom z agencijo, ki ga bo zastopala. Družabna omrežja pa mu med drugim pomagajo pridobivati tudi podporo večjega trga, predvsem mehiškega. S fotografijami pogosto izraža naklonjenost domovini svojih prednikov, kjer pa je kritiziran predvsem zato, ker ne govori špansko. Razlog za njegovo vzpostavljanje podobe lahko zasledimo v njegovem intervjuju za DAZN, kjer je dejal, da v boksu ne namerava ostati po dopolnjenem 26 letu starosti. A pustimo času čas, saj se zarečenega kruha poje največ. Spomnimo samo na boksarsko legendo Floyda Mayweatherja in njegova vračanja v ring.

SUPERRY, REYNOSO IN CANELO

Kljub nespornemu talentu in popolni statistiki ga mnogi še danes ne jemljejo resno. Seveda jih je veliko, ki bodo rekli, da se v svoji karieri še ni pomeril z boljšimi tekmeci. A fant ima čas, star je 21 let in borbe z ostalimi zvenečimi imeni bodo vsekakor prišle, če bo nadaljeval v tem stilu. V to ne dvomimo, saj ima Garcia ednistveno prednost pred tekmeci, ker ima možnost treniranja z enim najboljših trenerjev Eddyem Reynoso. Treniranje pod okriljem Reynosa in mentorstvom Canela mu bo nedvomno koristilo, kar se že pozna v primejavi s podobo, ki jo je kazal pred tem. Najlažje to vidimo pri njegovih udarcih, ki so postali bolj tehnično dovršeni in lahkotni. Tako posledično za učinkovitost, ki načne nasprotnika, ni primoran vložiti toliko energije kot pred tem. Tudi sicer je v dvoboju bolj miren in ne poskuša za vsako ceno nokavtirati nasprotnika, čeravno je v dvoboju z Dunom hitro izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila . Njegova največja pomanjkljivost, ki jo bo potrebno popraviti, je trenutno obramba, saj s tem ko neusmiljeno napade nasprotnike, postane tudi ranljiv. Je pa seveda velika prednost, da je Reynoso v roke dobil že preizkušenga borca in ne nekoga, ki je komaj vstopil med profesionalce. Trenutno naslednja najbolj verjetna nasprotnika Garcie, sodeč po njegovi izjavi, sta Venezulec Jorge Linares (46-5) in Anglež Luke Cambpell (20-3). To pa sta že imeni, ki bosta v primeru dvoboja pokazali dejansko kvaliteto Garcie. Predvsem Campbell, ki je sicer izgubil proti Linaresu, a nudil močan odpor trenutno nepremagljivemu in enemu najboljših lahkokategornikov Vasiliju Lomačenku, medtem ko je Lomačenko Linaresa nokavtiral.


Ryan »Kingry« Garcia in Canelo Alvarez. Vir: Tom Hogan-Hoganphotos


PRIHODNOST

V zadnji letih se je veliko govorilo o tem, da boks izgublja na priljubljenosti. K temu so v veliki meri pripomogle nejasnosti na področju različic pasov, spornih sodniških odločitev in dolga pogajanja za posamezne dvoboje, v tem obdobju pa so v primerjavi z boksom največ pridobile mešane borilne veščine. Prav zato lahko prihod mladega atraktvinega borca, kot je Ryan Garcia, ki tekmece zaključuje predčasno, pomeni prepotreben ponoven zagon v priljubljenosti tega športa tudi pri tistih, ki so se od njega oddaljili.


55 views0 comments

Recent Posts

See All