• Jan Blaževič

Len Bias - košarkar s potencialom, da postane najboljši

V košarkarskem svetu obstajajo številne teorije o tem, kaj bi bilo, če bi bilo. Bi bil Derrick Rose brez svojih stalnih poškodb eden najboljših organizatorjev igre vseh časov? Bi velika trojica v Oklahomi (Durant, Westbrook, Harden) postala dinastija lige NBA, če bi ostala skupaj? Kaj bi se zgodilo, če Charlotte Hornets ne bi poslali Kobeja v Los Angeles? Danes pa se bomo dotaknili naslednje: bi se Len Bias razvil v boljšega košarkarja, kot je bil Michael Jordan?


Len Bias, večna uganka lige NBA. Na internetu lahko preberete na ducate člankov o njegovi kvaliteti. Veliko je tudi primerjav z Michaelom Jordanom, mnogi internetni "strokovnjaki" pa trdijo, da bi Bias bil eden najboljših, če ne najboljši košarkar vseh časov. Česar pa na žalost ne bomo morali nikoli dokazati.

Len Bias na naboru lige NBA leta 1986. (vir: The Undefeated)


Kdo sploh je bil Len Bias? Igral je na poziciji krilnega centra (na "štirki"). V svoji študentski karieri je zastopal Univerzo v Marylandu, kjer je prebil štiri leta. Ne le, da je bil dvakrat izbran za najboljšega košarkarja divizije ACC (Atlantic Coast Conference), poleg tega je bil izbran tudi v prvo peterko univerzitetne lige NCAA. V svoji četrti sezoni je za Maryland dosegal po 23 točk na tekmo – temu je dodal tudi sedem skokov.


Bias proti Jordanu

17. februarja 1983 se je ena izmed najboljših univerzitetnih ekip v državi Severna Karolina pomerila z Marylandom. Tekma, za katero je novinar Washington Posta Michael WIlbon dejal, da se je bo Univerza v Marylandu spominjala na večne čase kot tekmo, ko so ponižali veliko Severno Karolino. Za slednjo sta poleg Jordana igrali tudi Brad Daugherty, kasneje prvi izbor na naboru leta 1986 (v katerem je bil drugi izbran Len Bias) in Sam Perkins, ki je bil četrti izbor na "Jordanovem" naboru leta 1984. Jordan je sezono poprej že zablestel in zadel odločilni met za zmago Severne Karoline v finalu NCAA lige, medtem ko je bil Bias šele novinec v univerzitetni košarki. Jordan je prvi polčas odigral zelo dobro, v drugem pa je brez točke ostal prvih 14 minut. Za Jordanovo sušo je bila zaslužna celotna ekipa Marylanda na čelu z Biasom, ki je imel nekaj ključnih obrambnih trenutkov tekme, nase pa je opozoril tudi v napadu. Vse to, čeprav je v igro prišel s klopi. Tekma se je končala s 106 proti 94 v korist Marylanda, prav ta tekma pa je glavni razlog, zakaj Biasa primerjamo z velikim Michaelom Jordanom, čeprav Bias ni odigral niti tekme v ligi NBA.


Celotno tekmo si lahko ogledate na Youtube:

Predstava proti Jordanu, ki je prikazala izjemen talent Biasa, mu je leta 1986 prinesla zelo visok izbor na naboru lige NBA. Kot drugega so ga izbrali Boston Celtics, ki so bili v tistem obdobju ena najboljših ekip v ligi in med drugim tudi aktualni prvaki: z Larryjem Birdom, Kevinom McHalom ter Robertom Parishem na čelu. Tako visok izbor na naboru so dobili preko menjave z ekipo Seattle SuperSonics, izbrali pa so Biasa, ki bi lepo dopolnil že tako fenomenalno ekipo. Eden glavnih pobudnikov za izbor Biasa je bil takratni skavt Bostona Ed Badger, ki je igralca primerjal z Michaelom Jordanom, ki je takrat vstopal v svojo tretjo sezono v ligi.

Tragedija

Biasovo življenje se je zgolj v nekaj dneh prevesilo iz uresničitve sanj do tragičnega konca. 17. junija je bil izbran na naboru lige NBA in takrat je zatrdil, da se mu je uresničila velika želja igrati v najboljši ligi na svetu. Samo dan kasneje sta se z očetom odpravila na letalo do Bostona, poleg tega je imel Bias na mizi ponudbo Reeboka, vredno več kot 1,5 milijona dolarjev. Naslednjega dne se je vrnil v Maryland in ponočeval s svojimi prijatelji iz univerze. Jutra ni dočakal; doza kokaina, ki jo je zaužil, je bila prevelika, in okoli devete ure zjutraj je bil razglašen za mrtvega. Spominskega obreda v čast Biasa na atletskih poslopjih Univerze v Marylandu se je štiri dni kasneje udeležilo več kot deset tisoč ljudi.

V tistem času je bila uporaba kokaina v ligi NBA resen problem. Kar med 40 in 75 odstotki vseh igralcev v ligi v osemdesetih naj bi bili aktivni uporabniki kokaina. Frank Layden, v tistem času direktor ekipe Utah Jazz, je takrat zatrdil, da za nobeno ekipo v ligi ne morejo z gotovostjo trditi, da nimajo igralca brez problema z uporabo drog.

Tretji iz leve je brat Lena Biasa, Jay. Slika je iz pogreba, ko ga tolažijo najbližji, tudi oče (drugi iz leve). Jay Bias ni doživel niti starosti svojega starejšega brata, ustreljen je bil leta 1990, star 20 let. (vir: WTOP.com)

Kmalu po Biasovi smrti so odbori v predstavniškem domu ZDA izdali zakonodajo o boju proti drogam, ki ga je podpisal tudi takratni predsednik ZDA Ronald Reagan. Zakon je določal dosmrtno zaporno kazen za preprodajalce drog v primeru, da je njihova "roba" povzročila smrt. Ta zakonodaja je postala znana tudi kot zakon Lena Biasa (The Len Bias Law).

Glede na to, da bi Bias v ligo prišel v eno najboljših ekip tistega časa, bi se kaj lahko kmalu okronal s kakšnim naslovom prvaka, poleg tega pa bi imel v Birdu izjemnega mentorja, ki bi mu lahko pomagal pri razvoju v ligi. Igral bi veliko minut, a ne bi bil prva opcija v napadu. Vsaj na začetku ne.

Po smrti Biasa Boston Celtics niso dobili nobenih olajšanih okoliščin s strani lige NBA. Podobno je bilo tudi nekaj let kasneje, ko je umrl še en ključni igralec ekipe – Reggie Lewis. Bil je en izmed najboljših strelcev ekipe z 21 točkami na tekmo. 29. aprila leta 1993 se je na tekmi končnice proti Charlotte Hornets zaradi težav s srcem zgrudil na igrišču in pristal v bolnišnici. Nadaljevanje kariere so mu zdravniki odsvetovali, a Lewis se je pred sezono vrnil na treninge. 27. julija 1993 pa se je ponovno zgrudil na enem izmed treningov in umrl. Njegova pogodba se je še vedno štela na plačno listo ekipe iz Bostona. Smrt svojega drugega nabora leta 1986, smrt enega ključnih členov ekipe leta 1993 in stalne poškodbe Larryja Birda ter Kevina McHala so franšizo iz Massachusettsa uvrstile med podpovprečne ekipe naslednjega desetletja.

To, da bi bil Len Bias boljši košarkar od Michaela Jordana, je nemogoče trditi. Dejstvo je, da zaradi prezgodne smrti Biasa nikoli ne bomo vedeli, kje bi kotiral na lestvicah najboljših košarkarjev vseh časov. Zagotovo pa bi Jordanu otežil delo pri osvajanju naslovov v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Tako Bias kot Jordan sta v svojem življenju naredila nekaj napak, ki pa jih je Bias dražje plačal.

VIr: Washington Post

Len Bias wasn’t just simply a teammate. Lenny was like a brother. I met him for the first time on my recruiting visit to Maryland and, immediately, we clicked. He, immediately, made me feel like family. He made me feel at home."

- Keith Gatlin, Biasov soigralec na Univerzi v Marylandu.

62 views0 comments

Recent Posts

See All