• Luka Skarlovnik

Ljubljanski Zmaj

V Sloveniji je liga NBA v zadnjih letih popularna kot nikoli poprej. Največ zaslug si lahko lasti naš čudežni deček, a žaromet, s katerim je »Donke« osvetlil košarkarsko dogajanje čez lužo, je še dodatno osvetil ljubljanskega Zmaja. Goran Dragić je pri svojih 33 letih že veteran lige NBA. Čeprav so dandanes njegove predstave osupljive, se je njegova pot v NBA začela nekoliko počasneje. A kljub temu, da je prvih nekaj let vozil v tretji prestavi, je končna hitrost zavidanja vredna. Je spoštovan igralec, ki ekipi prinese dodano vrednost, da lahko suvereno premaguje tudi najboljša moštva.


Dragić je kot 45. izbor na naboru leta 2008 v NBA odšel iz Uniona Olimpije. Čeprav ga je izbrala ekipa San Antonio Spurs, je bil že takoj zamenjan v Phoenix, kjer se je začelo njegovo prvo obdobje s Sunsi. Tam je imel priložnost igrati z enim najboljših organizatorjev igre vseh časov, Stevom Nashem, in se od njega učiti. Phoenix, ki se je počasi pripravljal na obdobje po Nashu, je upal, da bo Dragić s časom prevzel vajeti igre in postal prvi »play« ekipe. Njegov razvoj pa ni potekal ravno v skladu s pričakovanji franšize, zato niti ni dobival veliko priložnosti, da bi se dokazal.


(vir: sbnation.com) Nash in Dragić

Tako je bil med sezono 2010/11 menjan v Houston Rockets. To je bila sicer poteza Phoenixa, ki pa se je izkazala za eno bolj pozitivnih v njegovi karieri. Skrajšano sezono 2011/12* je Dragić tako odigral za Houston in začel kazati zametke kvalitetne igre, ki jo igra danes. Število minut, ki jih je odigral na tekmo, se je dvignilo za skoraj 10, kar je vodilo tudi do izboljšanja statistike. To je prepričalo Phoenix Suns, ki so mu po koncu sezone ponudili novo pogodbo, ki jo je Gogi tudi sprejel.


*Tako imenovan »NBA lockout«: sezona je bila skrajšana na 66 tekem zaradi pogajanj o razdelitvi dobička med igralci in franšizami/ligo. Dragić je med skrajšano sezono kratek čas igral tudi za špansko Baskonio.


Dragić je takrat pri Phoenix Sunsih dobil mesto v prvi peterki, saj se je Nash odločil za selitev k LA Lakersom. Čeprav se je leta 2012 začel niz neuspešnih predstav ekipe iz Arizone, ki se od takrat še ni uvrstila v končnico, je Dragić še vedno vidno napredoval in dokazoval svojo vrednost s svojimi strelskimi orožji in sposobnostjo razigravanja soigralcev. Svojevrsten uspeh je tudi sezona 2013/14, ko so Sunsom napovedovali najslabše razmerje zmag in porazov v ligi, a so na koncu slavili kar na 48 tekmah. Tu ponovno vidimo dominacijo ekip iz zahoda, saj se kljub visokemu številu zmag Dragićeva ekipa ni uspela uvrstiti v končnico. Kljub dobrim predstavam ga je Phoenix leta 2015 poslal v Miami Heat, kjer je Dragić podaljšal pogodbo še za 5 let (4+1) in tam ostal vse do danes. Vročico zastopa suvereno in z navdušenjem, kljub temu, da je bilo med lanskim poletjem veliko skeptikov, ki niso verjeli, da bo Dragić ostal pri Vročici s Floride.


PIONIR

Leta 2014 je Dragić na podelitvi NBA nagrad prejel naziv najbolj izboljšanega igralca sezone. Postal je prvi Slovenec z NBA nagrado, istega leta pa je bil izbran tudi v tretjo peterko sezone (All-NBA team) poleg imen kot so Damian Lillard, Paul George in LaMarcus Aldridge. Nedvomno velika čast, ki je nadgradila uspeh prejetih nazivov »najboljšega igralca tedna« konference, ki ga je v karieri prejel štirikrat. Dragić ostaja prvi prebivalec dežele na sončni strani Alp, ki je v NBA dosegel 10.000 točk, kar je zavidljiv dosežek za vsakega košarkarja, sploh če upoštevamo, da njegova prva leta v ligi niso bila najbolj strelsko uspešna. Leto 2018 pa je zaznamoval še en dogodek, ki je v očeh mnogih celo večji od zgoraj naštetih uspehov. Goran Dragić se je kot prvi Slovenec uvrstil na tekmo vseh zvezd lige NBA. V LeBronovo moštvo je bil vpoklican kot zamenjava za poškodovanega Kevina Lovea, s tem pa dokazal, da ga ceni in spoštuje tudi košarkarska družba čez lužo. In čeprav smo pred kratkim pisali o padanju vrednosti All-star tekme, ostaja dejstvo, da so tam le najboljši košarkarji modrega planeta, Gogi pa se je ponovno vpisal v zgodovino in prevzel nepisani naziv »zvezde« največje košarkarske lige na svetu.


BELO – MODRO – RDEČA (s Triglavom)

Goran Dragić je po našem mnenju največji slovenski košarkar vseh časov. Kljub temu, da ima Dončić vse možnosti, da mu ta naziv odvzame, ga zaenkrat zasluženo drži Dragić. Čeprav imamo sodržavljane, ki nosijo NBA šampionske prstane, ni nihče dal niti svoji franšizi niti državi toliko kot jima je dal Gogi. In čeprav ga na prvi fronti Donke vztrajno lovi, mu do izkupička v slovenskem dresu manjka še kar veliko. Dragić je svojo reprezentančno pot začel že pred vstopom v NBA, a je svoje predstave, kot v Ameriki, vztrajno nadgrajeval. Redno se je poskušal udeleževati reprezentančnih akcij, kjer je Slovenija skoraj vedno posegala po visokih mestih, a se nikoli ni uspela prebiti med elitne tri. Na Evrobasketu 2013 je bil izbran v najboljšo peterko turnirja in s petim mestom Sloveniji priigral svetovno prvenstvo leta 2014, ko je postal tudi kapetan reprezentance. Do vrhunca pa, kot ste najverjetneje pričakovali, šele pridemo. Leta 2017, pred začetkom Evrobasketa, je Dragić naznanil, da bo po odigranem turnirju slovenski dres pospravil v omaro. Kljub tihi žalosti, ki smo jo Slovenci čutili ob njegovi naznanitvi, se je zdelo, da lahko sežemo visoko, mogoče celo do medalje. Zvezde so se poravnale, saj smo imeli vrhunskega trenerja, vodjo v Dragiću (tako na kot izven igrišča), enega najperspektivnejših mladih igralcev, ki se je uspešno razvijal v madridskem Realu in ogromno kvalitetnih figur, ki so ob Gogiju in Dončiću predstavljale dodano vrednost in globino kadra, ki mu je bilo težko parirati. Po izjemnih predstavah sta padli Latvija in Španija, v finalu pa smo za naslov evropskih prvakov premagali Srbijo. Dragić je na turnirju, če se lahko tako izrazimo, bruhal ogenj. Izjemne predstave so mu priigrale uvrstitev v prvo peterko in naziv najboljšega igralca turnirja. Kapetan, ki nas je popeljal do največjega slovenskega uspeha v ekipnih športih. Kaj takega ponoviti v kratkem bo, vsaj v košarki, zelo težko. Razen, če si Dragić premisli in iz omare vzame zaprašeni dres ter ponovno združi tandem, ki je Slovenijo pripeljal na vrh Evrope.


(vir: dnevnik.si)

MIAMI JE VROČ

Skoraj moramo omeniti tudi Dragićeve letošnje predstave. Po težavah s poškodbami, ki so ga pestile v zadnjem času se zdi, da je odkril nek nov/ponoven užitek v košarki. Igra sproščeno, ekipa pa deluje zbrana, povezana in izjemno udarna, glede na to, da po mnenju večine igrajo nad pričakovanji. Dragić je izbral možnost podaljšanja pogodbe za letošnjo sezono, ki mu bo prinesla dobrih 19 milijonov ameriških zelencev. Njegova pogodba odpira veliko možnosti za menjavo, kar je vodilo do razmišljanj, da bi lahko Miami poskušal sestaviti paket, ki bi k Vročici pripeljal še enega superzvezdnika in ga združiti z Jimmyjem Butlerjem, ki je po poletni tržnici pristal v Miamiju. Vendarle pa se potreba Miamija, da Dragića menja, zdi vedno manj verjetna. Kot prvo se je Gogi izjemno ujel z Butlerjem, s katerim sta razvila dobro prijateljstvo. Pomembno je, da ima zvezdnik ekipe na igrišču poleg sebe igralce, ki jim zaupa in Dragić se je že večkrat izkazal za zanesljivega igralca, ki je sposoben dobiti tekmo. Čeprav letos načeloma prihaja s klopi, se zdi, da je ob Butlerju in mlademu centru Bamu Adebayu glavni igralec moštva. To, da prihaja s klopi, mu omogoča več svobode v drugi peterki, saj igra poteka preko njega in ima več možnosti za doseganje točk, na katere se je ekipa iz Miamija začela redno zanašati. Miami torej na krilih superzvezdnika v Butlerju, izkušenega veterana v Dragiću in vzpenjajočih se mladih igralcev v Adebayu, Robinsonu, Herru in Nunnu (v času pisanja) zaseda 2. mesto na vzhodu, kar je presenetilo tudi največje optimiste. Trdnost, delavnost in talent združen s pravo mero izkušenj in mladosti je torej recept, ki v letošnji sezoni Miami uvršča v sam vrh lige NBA. Če ne pride do kakšne menjave, lahko Dragića letos pričakujemo v končnici, kjer bo, če bo kazal podobne predstave, Miamiju pomagal loviti najvišja mesta.


(vir: viralko.si)

Goran Dragić je športnik, ki je s trdim delom skozi kariero redno napredoval in si prigaral status enega najzanesljivejših organizatorjev igre v NBA in Evropi. V njegovi konstantnosti je čar, a komercialna dolgočasnost, ki ga večkrat malo skrije pred javnostjo. Tako Dragić leti pod radarjem, da njegovi uspehi in dosežki drugje ne odmevajo enako glasno, kot med slovenskimi gorami.


Podcenjen, a vrhunski. Umirjen, a vroč. Tihi vodja. Prvak in kapetan. Slovenec.

92 views0 comments

Recent Posts

See All