• Urban Kolman

Manchester City: kaj sledi kazni UEFE?

Leto 2008 je sedaj oddaljeno že dvanajst let, a takrat se je klub iz Manchestra za vedno spremenil. To ni bil Manchester United, temveč njegov manjši sosed in takrat definicija nestabilnega kluba Manchester City. V zadnjem desetletju prejšnjega tisočletja so bili bližje četrti ligi kot naslovu prvaka, a tistega leta se je to spremenilo. Sinjemodre iz Manchestra je kupila Abu Dhabi United Group, katere lastnik je bil član kraljeve družine Abu Dhabija Mansour bin Zayed Al Nahyan ali na kratko šejk Mansour. Od prevzema so ustanovili poseben del Abu Dhabi Groupa, ki se ukvarja z nogometnimi klubi, ki jih imajo v lasti City Football Group. Ker ima Mansour druge obveznosti, se z vodenjem kluba ukvarja njegov prijatelj in podjetnik Khaldoon Al Mubarak.


V zadnjem desetletju so novi lastniki pokazali svoje ambicije in pripeljali cel kup znanih nogometnih imen tako na trenerskih stolček kot v igralski kader. Prišli in odšli so Robinho, Yaya Toure, Carlos Tevez, Samir Nasri, Edin Džeko ter trenerji Mark Hughes, Roberto Mancini in Manuel Pellegrini. Trenutno je njihov trener najbrž eden najbolj znanih trenerskih imen Pep Guardiola. Poleg menjav kadra in trenerjev pa je nov lastnik (in več milijardne vsote zapravljenega denarja) prinesel tudi tako želene lovorike. Leta 2012 so po razburljivem zadnjem krogu in zmagi s 3 : 2 proti Queens Park Rangers osvojili prvi naslov Premier lige v svoji zgodovini. Čez dve leti so naslov ponovno osvojili. Po prihodu Guardiole pa so naslova osvojili v zadnjih dveh letih. V tem času so dvakrat osvojili tudi FA pokal in kar štirikrat Ligaški pokal. Tako zaželena evropska krona pa se jim še naprej izmika. V Ligi prvakov so namreč najdlje prišli do polfinala. Letos bo osvojitev te lovorike težka, saj so v izločilnih bojih naleteli na enega izmed favoritov, madridski Real. Od včeraj pa je kot kaže letos postala osvojitev te lovorike še tako bolj pomembna, saj je City prejel kazen s strani UEFE zaradi kršitev pravil finančnega Fair Playa in bodo morali posledično izpustiti naslednje dve sezoni najbolj prestižnega evropskega klubskega tekmovanja. Kaj to pomeni za prihodnost kluba, njegovih igralcev in najpomembneje za trenerja?


KLUB


City se bo, kot so povedali v uradni izjavi, na odločitev UEFE pritožil na mednarodno športno sodišče CAS. In realno se lahko pričakuje tri odločitve. Prva možnost je, da bodo kazen v čakanju na odločitev sodišč zmanjšali za eno leto, kot so to naredili lansko leto pri AC Milanu. (AC Milan je prav tako bil kaznovan in bi moral v sezoni 2017/2018 dobiti prepoved igranja v Evropi za dve leti, a Milan se je pritožil in kazen so suspendirali, a le leto za tem je Milan ponovno bil kaznovan z dvoletno kaznijo zaradi novih prekrškov finančnega fair playa, a se je z UEFO izpogajal za eno leto, ki ga trenutno prestajajo. Druga možnost je, da sodišče odločitev UEFE podpre in City enostavno prestane kazen. Zadnja najmanj verjetna možnost pa je, da se kazen suspendira. Ta možnost je majhna, saj so lansko leto v javnost prišli nekateri dokumenti, ki so jasno kazali, da je City preko sponzorjev dobival denar od lastnega lastnika, kar seveda ni dovoljeno. Prav tako je v preiskavi City škodil sam sebi, saj z UEFO ni hotel sodelovati in s tem so Sinjemodri svoj položaj le poslabšali tako v očeh javnosti, kot v uradnih organih evropske nogometne zveze.


IGRALCI


Jasno je, da v primeru, da kazen ostane takšna kot je, večina igralcev ne bo zadovoljna, saj bi to pomenilo, da bi bili kar dve leti prisiljeni igrati za klub, ki ne bi mogel igrati v največjem klubskem tekmovanju v Evropi. Glede na to, da je večina teh igralcev že osvojila ligo in ostale pokale, ni težko ugibati, da bi jih kar nekaj javno povezovali z odhodom, če ne bi tega zahtevali kar igralci sami. Kot primer lahko pogledamo njihovega glavnega organizatorja in eno večjih zvezd ekipe Kevina De Bruyneja, ki bo letos praznoval 29. rojstni dan in bi v primeru, da ostane v Manchestru, v Ligi prvakov znova zaigral šele, ko se bo bližal svojim 32-im. To pomeni, da bi dve od svojih najboljših »nogometnih let« preživel brez Evrope. De Bruyne ni edini; v podobni situaciji so Ilkay Gűndogan, Kyle Walker in Riyhad Mahrez. Seveda problem ni le v trenutnih igralcih Cityja, temveč tudi v igralcih, ki so oziroma bi jih Sinjemodri hoteli pripeljati. Ti bodo od Cityja zahtevali še večje pogodbe od že tako astronomskih, tudi na podlagi pomanjkanja evropskih tekmovanj. V nekaterih primerih pa se lahko pojavi vprašanje, če bodo sploh hoteli priti v klub, ki ne igra v Evropi.


TRENER


Največje posledice bodo pri klubu iz Manchestra imeli pri trenerju. Za večje razumevanje zakaj sledi kratka zgodovina Cityjevih trenerjev in Pepa Guardiole.


Ko je šejk Mansour prevzel klub, je na čelu ekipe podedoval Marka Hughesa. Dali so mu eno sezono, da se uvrsti v Ligo prvakov. Bil je neuspešen in nasledil ga je Italijan Roberto Mancini, ki je dobil nalogo osvojiti premierligaški naslov. To je bivšemu trenerju Interja uspelo, a naslednja stopnička uspeha v Evropi se mu je izogibala. Plačal jo je z izgubo službe. Pri iskanju naslednika je bil glavna tarča arabskih lastnikov Pep Guardiola, ki je leta 2012 zaradi pregretosti zapustil Barcelono. A Katalonec je kot svojo naslednjo destinacijo izbral nemški Bayern Münich, City pa je zaposlil izkušenega Čilenca Manuella Pellegrinija. Z njim so osvojili nov angleški naslov, a uspehov v Evropi jim ni prinesel in, ko je postalo jasno, da bo Guardiola po treh letih zapustil Bayern, so vodilni pri Cityju hitro posredovali in že na sredini aktualne sezone napovedali prihod Guardiole, kar je bilo zelo nesramno do Pellegrinija in Bayerna. V tisti sezoni je Čilenec City pripeljal do polfinala Lige prvakov, kjer so na dveh tekmah skupno izgubil z minimalnim rezultatom 1 : 0 proti Real Madridu. Sinjemodri so proti premagljivem Realu pokazali izredno anemični predstavi, ki jih deloma lahko pripišemo temu, da se je vedelo, da bo Pellegrini po sezoni zapustil Manchester.


Guardiola je prišel s skoraj popolnim seznamom lovorik. Pri Barceloni je trikrat osvojil ligo, dvakrat Ligo prvakov in španski pokal, v treh letih pri Bayernu pa trikrat nemško ligo in dvakrat nemški pokal. A pomembna lovorika, ki se mu je v Nemčiji izognila, je bila evropska in začelo se je šušljati, da je Katalonec brez Messija v Evropi nemočen. Pri Cityju sta po slabi prvi sezoni, v kateri ni osvojil ničesar, sledili dve leti popolne dominacije, v kateri so Sinjemodri dvakrat zapored z rekordnim številom doseženih točk osvojili naslov, dvakrat ligaški pokal ter enkrat FA pokal. A hkrati so tri leta zapored izpadli iz Lige prvakov; proti Monacu, Liverpoolu in Tottenhamu. Vsi trije porazi so bili presenetljivi, saj je City v vseh primerih veljal za boljšo ekipo. Prav zato je Guardiola letos priznal, da bo njegova kariera v Angliji odvisna od tega, če s Sinjemodrimi osvoji Evropo. City mora torej letos osvojiti Ligo prvakov, saj kot kaže v naslednjih dveh letih v njej ne bo nastopal. Poleg tega je Guardiola letos podaljšal pogodbo do leta 2021, a ima znotraj pogodbe klavzulo, da lahko po koncu letošnje sezone odide iz trenerskega stolčka. Sam je takšno odločitev vedno zanikal, sedaj pa je jasno, da se bodo le še stopnjevale.


KAJ PA OSTALI?


Ker bo kot kaže City letos končal med prvo četverico, a ne bo smel igrati v Evropi in bo po pravilih v Ligo prvakov prišla petouvrščena ekipa, kar je dobra novica za Chelsea, Tottenham, Wolverhampton, Manchester United in presenetljivo Sheffield United, saj se bodo kot kaže namesto za eno mesto med smetano Evrope borili za dve mesti. Podobno bi veljalo tudi za naslednje leto. Omeniti je treba tudi, da bodo v Premier ligi najverjetneje Cityju kazensko odšteli točke (ne ve se, koliko ali kdaj bi te točke prišle v poštev) in bi tudi to znalo vplivati kako bo izgled lestvice v naslednji sezoni. Vsekakor je to prvi znak, da s strani UEFE goljufija ne bo več nekaznovana, kar je za nogomet lahko le dobro.


(vir naslovne like: The New York Times)

19 views0 comments