• Samo Demšar

Na nikogaršnji zemlji – 2. del pregleda NFL sezone

V drugem delu pregleda sezone lige NFL si bomo pogledali moštva na pragu obljubljene dežele. Nekatere so že skoraj sigurne v uspeh, medtem ko druge upajo na padec forme njihovih tekmecev, ki bi jim omogočila vrnitev v boj za mesta, ki vodijo v končnico.


V zadnjem tednu sta usodne poraze utrpeli franšizi Las Vegas Raiders in Minnesota Vikings, zato bomo začeli z njima.


Las Vegas (7 – 7) je imel po desetih tednih sezone zelo lepe možnosti za končnico – s šestimi zmagami in tremi porazi. Med drugim so slavili tudi proti presenetljivo dobrem Clevelandu ter zelo dobrima New Orleansu in Kansas Cityju.


A zadnji tedni so bili brutalno porazni. Na petih tekmah so zbrali le eno zmago, pa še to proti nekonkurenčnim New York Jets, ki so na koncu praktično prepustili zmago.

Po tej tekmi so Jets (nepresenetljivo) odpustili koordinatorja obrambe Gregga Williamsa.


Še bolj presenetljiva pa sta visoki poraz proti Atlanti s 43 – 6 in poraz proti divizijskem rivalu Los Angeles Chargers v zadnjem tednu. Za ohranitev upov na končnico bi Raiders potrebovali zmago, saj imajo trenutno zgolj 1 % možnost za uvrstitev v končnico. Franšiza bo tako končnico zgrešila že četrtič zapored, vse več pa se pojavlja vprašanj o trenerju Jonu Grudenu, ki je trenutno v tretjem letu svoje 10-letne pogodbe.


V zadnjih letih težko najdemo bolj toplo/hladno franšizo kot je Minnesota Vikings (6 – 8). Za možnosti uvrstitve v končnico sta bila letos usodna september in oktober, ko so začeli z eno zmago in petimi porazi. To bo rezultatsko morda celo najslabša, od kar je na mestu glavnega trenerja Mike Zimmer. Čeprav gre za obrambno usmerjenega trenerja, je prav obramba letos glavni problem ekipe – vse ni rožnato niti v napadu, a z novincem wide recieverjem Justinom Jeffersonom so zaenkrat solidno nadomestili Stefona Diggsa. Kot po pravilu pa se spet pojavljajo vprašanja glede igre quarterbacka Kirka Cousinsa.


Tik pred omenjeni franšizi brez težav uvrstimo Philadelphia Eagles (4 – 8 – 1). Orli so v sezono šli z visokimi pričakovanji, saj je bilo malo verjetno, da se jim bo spet ponovila nesreča zadnjih sezon. Kar tri sezone zapored so namreč utrpeli poškodbe na ključnih položajih. Predvsem zaskrbljujoče so bile poškodbe quarterbacka Carsona Wentza. Ko pa je lani končno ostal zdrav celotno redno sezono, pa so Orli izgubili praktično vse igralce na položaju wide recieverja, kar je ekipo do velike mere ohromilo. Vseeno je Wentzu uspelo ekipo privleči do končnice, a te je bilo konec po zgolj eni tekmi, Wentz pa se je poškodoval že na samem začetku tekme.


Orlom se tudi letos ni nasmehnila sreča glede poškodb, a prvič v zadnjih letih obstaja v Filadelfiji večji problem – očiten padec forme/kvalitete Wentza. Slednji niza zares porazne predstave, v zadnjih tednih pa je celo izgubil začetno vlogo. Že drugi teden zapored je za Orle začel Jalen Hurts.

Povsem mogoče je, da je Wentz že odigral zadnjo tekmo za franšizo iz Filadelfije.


Čeprav je ta izboril zmago proti New Orleansu in dobro odigral proti Arizoni, je večji problem to, da bodo v naslednjih sezonah Wentzu morali plačati malo bogastvo. Letošnje sezone je tako, če izključimo čudež, za Orle konec – glavni problemi za franšizo tako šele prihajajo.


Ob bok Orlom lahko postavimo njihove divizijske rivale New York Giants (5 – 9). Sedem porazov na prvih osmih tekmah je bilo dovolj, da je večina lige Giants odpisala že dobra dva meseca. A dlje kot so izgubljali, bolj konkurenčni so postajali. Poraze jim je s časom uspelo pretvoriti v štiri zaporedne zmage – med drugim so z rezervnim quarterbackom premagali močno favoriziran Seattle. A ravno, ko jih je liga spet začela spoštovati, je bilo vsega konec. Dva zaporedna prepričljiva poraza v zadnjih dveh tednih sta praktično zagotovila predčasen konec sezone.


Malce smešno je, da se dva tedna pred koncem sezone še pogovarjamo o možnostih ekip s tako slabim izkupičkom kot Eagles in Giants. A divizija NFC East, v kateri igrata obe ekipi, je letos res nekonkurenčna. Več o diviziji na sredini sezone si lahko preberete v našem članku na tej povezavi: https://www.republikasporta.com/post/bolje-prvi-v-diviziji-kot-zadnji-v-nfl


Poleg Eagles in Giants v diviziji igra še Dallas (obravnavan v prejšnjem besedilu) ter Washington Football Team (6 – 8). Lani rezultatsko druga najslabša franšiza se je letos presenetljivo znašla z eno nogo v končnici zaradi slabe sezone njenih rivalov. Že celo sezono ekipa žonglira s tremi quarterbacki (Dwayne Haskins, Kyle Allen, Alex Smith), pred začetkom sezone pa so pripeljali novega glavnega trenerja Rona Rivero ter praktično ukinili celotno identiteto ekipe. Več o situaciji v franšizi si lahko preberete v našem članku na tej povezavi: https://www.republikasporta.com/post/ekipa-nekdaj-poznana-kot-washington-redskins


Tudi Washington je bil na sredini sezone že odpisan, a jim je stopnjevanje forme prineslo trenutno prvo mesto v diviziji. Ekipa stoji na obrambi, predvsem na predstavah obrambne linije, kjer bi bilo smiselno izpostaviti dobre predstave novinca Chasea Younga.


Če ekipa zmaga obe tekmi, ki jo še čakata v rednem delu sezone, si bo zagotovila končnico. V primeru neuspeha pa bo odvisna od napak njenih tekmic – v zadnjih dveh tednih se je celo Dallas vrnil v bitko za končnico, tako da bo do konca leta za vozovnico v januar potekal pravi četveroboj. Dallas namreč igra še z Eagles in Giants, Washington z Eagles in Carolino – Giants pa poleg omenjene tekme čaka še težek obračun z Batimore Ravens, ki se borijo za končnico v konferenci AFC.


Chicago Bears (7 – 7) je po mojem mnenju še zadnja slaba ekipa, ki se bori za končnico. S težavo bi našli ekipo z boljšo obrambo in hkrati s tako poraznim napadom, kot ga ima ekipa Chicaga v zadnjih letih. Glavna napaka, ki bo franšizo preganjala še lep čas, pa je bil izbor quarterbacka Mitchella Trubiskyja z drugim izborom leta 2017.


Osem in deset izborom za Trubiskyjem sta bila izbrana quarterbacka Patrick Mahomes in Deshaun Watson. Čeprav ima Trubisky trenutno pozitivno razmerje zmag in porazov (28 – 20) in je bil celo izbran na Pro Bowl, pa se vsak, ki je pogledal vsaj eno tekmo omenjenih quarterbackov, lahko strinja, da je Trubisky za več razredov slabši in nikoli ne bi smel biti izbran v prvem krogu nabora, kaj šele z 2. izborom.


Pravi čudež je leta 2018 z Trubiskyim naredil glavni trener Matt Nagy, ko je Chicago končal kot tretji v konferenci NFC, a končnice je bilo konec po vsega eni tekmi, ko so na neverjeten način izgubili v zadnji sekundi tekme.

Zgrešen strel na gol Codyja Parkeyja se je v NFL folkloro zapisal kot Double Doink.


Letos je novo (lažno) upanje v Chicago vnesel bivši najkoristnejši igralec Super Bowla Nick Foles, ki je za pol sezone tudi prevzel vlogo prvega quarterbacka. Chicago je začel nad vsemi pričakovanju in po šestih tekmah celo vodil v konferenci NFC – a kdor visoko leta, nizko pade. Šest zaporednih porazov jih je zelo oddaljilo od končnice, upe pa sta ohranili zadnji dve zmagi. Chicago realistično lahko upa na eno zmago (proti najslabši ekipi lige Jacksonville Jaguars) in en poraz (proti najboljši ekipi konference NFC Green Bay Packers), njihova usoda pa ni več v njihovih rokah. Pod vprašanjem pa ni zgolj sezona, temveč tudi službi Trubiskyja in trenerja Nagyja.


Vrata v obraz Chicaga bodo najverjetneje zaloputnili Arizona Cardinals (8 – 6). Uspešno opeharjenje franšize iz Houstona (za drobiž so dobili najboljšega wide reciverja v ligi DeAndreja Hopkinsa) je bil le zadnji košček v mozaiku najboljše sezone franšize v zadnjih letih.


Veliko napako, ki so jo naredili na naboru leta 2018 – s sedmim izborom so pripeljali quarterbackaJosha Rosena, ki je zacementiral svoj status kot eno največjih razočaranj zadnjih let v ligi NFL – so popravili že prihodnje leto, ko so tokrat s prvim izborom izbrali quarterbacka Kylerja Murraja.


Po lanski porazni sezoni, ko so z novim trenerjem Kliffom Kingsburyjem gradili novo konkurenčno ekipo, so letos zasijali nad pričakovanji. Njihov trenutni položaj je še bolj občudovanja vreden, ko se spomnimo, da igrajo v NFC West, najtežji diviziji zadnjih let.


Zaskrbljujoče je sicer, da je Murray v zadnjih tednih postal preveč toplo/hladen, pred njimi pa sta še dve težki tekmi z divizijskima rivaloma San Franciscom in Los Angeles Rams. Če uspe Arizoni slaviti vsaj enkrat, je njihovo mesto v končnici praktično zacementirano.


S težkim srcem pa kot še zadnjo ekipo na ta seznam uvrščam Miami Dolphins (9 – 5). Težko je bilo pričakovati tako dobro sezono od franšize, katere prvi quarterback je Ryan Fitzpatrick.

Fizpatrick na novinarski konferenci pred dvema letoma, ko je še branil barve Tampe Bay (vir: buccaneers.com)


Svojo kvaliteto je v letošnji sezoni dokazal glavni trener Brian Flores, ki je ekipo prevzel lani. Miami predvsem v obrambi igra izjemno, za kar so bile ključne pridobitve igralcev, kot sta Kyle Van Noy in Byron Jones, glavni x-faktor ekipe pa je cornerback Xavien Howard, ki trenutno vodi ligo z devetimi prestreženimi podajami.


Skozi sezono je franšiza na položaju quarterbacka žonglirala z veteranom Fitzpatrickom in novincem Tuo Tagovailoo, ki si je z predstavo proti New England pretekli teden verjetno ponovno zagotovil mesto začetnega quarterbacka.


Čeprav je ekipa trenutno na mestih, ki vodijo v končnico, pa se bo to verjetno spremenilo. Z enakim izkupičkom zmag in porazov na njihovo mesto namreč prežijo Baltimore Ravens. Situacija je zaskrbljujoča predvsem zaradi razporeda preostalih tekem – Baltimore čakata relativno lahki tekmi z New York Giants in Cincinnati Bengals (skupen izkupiček 8 – 19 – 1), za Miami pa sledita težka obračuna z Raiders in divizijskimi rivali Bills (skupen izkupiček 18 – 10).


Kljub težavnima prihajajočima obračunoma pa je Miami odvisen sam od sebe. V primeru, da zmagajo obe tekmi, so si zagotovili pot v končnico. S porazom (ali dvema) pa jih lahko rešijo tudi ostale ekipe, ki se borijo za končnico v konferenci AFC. Poleg Baltimoreja so to še Cleveland Browns, Indianapolis Colts in Tennessee Titans.

Več o teh ekipah pa boste izvedeli v naslednjem, zadnjem delu pregleda sezone NFL, v katerem bomo obravnavali najboljše ekipe ter si pogledali, kdo lahko februarja dvigne pokal Lombardi.


Vir naslovne slike: PFF

68 views0 comments

Recent Posts

See All