• Urban Kolman

Najboljši poraženci: Liverpool 2013/2014

V naslednji seriji člankov si bomo pogledali različne ekipe iz različnih športov, ki niso osvojile nobene lovorike in zato, razen v očeh navijačev, ne bodo zapisane v zgodovino oziroma bodo v njej zapisane kot poraženke, čeprav so ena najbolj gledljivih in napadalnih ekip v zgodovini Premier lige.

Kot prva ekipo, ki si je zaslužila ta naziv, je ekipa Liverpoola in sicer iz sezone 2013/2014. To je bila do zadnjih let najboljša ekipa Liverpoola, odkar je leta 2009 ekipo zapustil Rafael Benitez. Trener je bil tisto sezono Severni Irec Brendan Rodgers. Trenutni strateg Leicester Cityja se je Rdečim pridružil leto prej in jih počasi in vztrajno izboljševal. Igrali so všečen nogomet, ki je bil osnovan na posesti in visokem pritisku na obrambno vrsto nasprotnika (igra je bila po mojem mnenju kar konkretno lepša od trenutne ekipe Liverpoola, kljub temu, da ima trenutna ekipa boljše posameznike in rezultate).

Zabijali so kot za šalo, saj je Liverpool tisto sezono z visokimi rezultati odnesel svoje konkurente, Arsenal so premagali s kar 5 : 1, Tottenhamu pa na dveh tekmah zabili skupaj kar 9 zadetkov (v sezoni so dosegli 101 zadetek, osebni rekord kluba v Premier ligi).

Ekipa je živela od napada, ključni vlogi v njem pa sta igrala Luis Suarez (31 zadetkov) in Daniel Sturridge v edini sezoni, v kateri ni doživel hude poškodbe (21 zadetkov). Poleg njiju so skozi sezono začetno enajsterico največkrat sestavljali belgijski vratar Simon Mignolet, desni bočni igralec Glen Johnson, levi bočni igralec Jon Flanagan na poziciji štoperja pa so se poleg Martina Škrtela redno menjali Daniel Agger, Mamadou Sahko in Kolo Toure. Vezno linijo so največkrat tvorili legenda in kapetan kluba Steven Gerrard, Brazilec Phillipe Coutniho in mladi talent Raheem Sterling ter sedanji kapetan Jordan Henderson.


Pred pričetkom sezone je bil glavni cilj uvrstitev v Ligo prvakov, kar jim je tudi uspelo. Liverpool ni nikoli padel nižje od četrtega mesta, nekajkrat v sezoni pa je posegel tudi višje. Od 20. do 35. kroga so Rdeči na 16 tekmah kar 14-krat zmagali in dvakrat iztržili neodločen rezultat. Liverpool je štiri tekme pred koncem potreboval deset točk in prvič po 24-ih letih bi bili prvaki Premier lige. Prvo od štirih so dobili, premagali so Norwich City in potrebovali so le še sedem točk. Nato pa je sledila domača tekma proti Mourinhovem Chelseaju in trenutek, ki si ga bo do smrti zapomnil vsak navijač Liverpoola. Liverpool je od tekme teoretično potreboval le točko in še vedno bi imeli popolno kontrolo nad naslovom. A v podaljšku prvega polčasa se je zgodilo nepričakovano. Liverpool je imel posest na svoji polovici in po povratni podaji Sakhoja je Gerrardu spodrsnilo, žogo je prestregel Demba Ba in odhitel proti golu Mignoleta ter ena na ena zadel za vodstvo Chelsea. Chelsea se je zaprl in na koncu zmagal z 2 : 0. Liverpoolu pa je naslov dobesedno spolzel iz rok. Vendar je še vedno bilo upanje, čakale so jih tekme proti Crystal Palaceu in Newcastleu. A tudi proti Palaceu je Liverpoolu spodrsnilo. Vodili so 3 : 0, na koncu pa iztržili le točko. Pomagala ni niti zmaga proti Newcastleu. Prvak je postal Manchester City s 86 točkami, Liverpool pa je sezono zaključil na drugem mestu s 84 točkami. V naslednji sezoni je Liverpool spet padel, pomembno vlogo je igral odhod Suareza in poškodbe Sturridega. Končali so na 6. mestu. V sezoni 2015/16 pa je Rodgers odšel in prišel je Jürgen Klopp, z njim pa popolna prenova ekipe ter ponoven vzpon.


Ekipa iz sezone 2013/14 na koncu ni osvojila naslova, a je skozi sezono pokazala izvrstno napadalno igro, ki je spominjala na Arsenalove Invincibles in Manchester City iz sezone 2017/18. Zmanjkalo jim je le v obrambi, kjer so spominjali na Arsenal iz zadnjih dveh sezon. In ravno zato spadajo med najboljše poražence.


(vir naslovne fotografije: ThisisAnfield)

25 views0 comments