• Jan Blaževič

Športi, ki to niso? - Najbolj bizarni športi na svetu

Pozabite na nogomet, košarko, rokomet, tenis in ostale priljubljene in vsem znane športe, ki jih redno pokrivamo tudi na Republiki Športa. Danes vam predstavljamo tiste manj znane, lahko bi rekli celo bizarne športe, s katerimi se v vsakodnevnem življenju ne srečujemo pogosto. Če lahko nekatere izmed njih sploh imenujemo z izrazom "šport", presodite sami.


Ekstremno likanje (extreme ironing)

Šport, morda bolj aktivnost, za katerega se zdi, da ne zahteva veliko talenta. Potrebna sta zgolj iznajdljivost ter pogum. To je ekstremno likanje. Glavni cilj je, da posameznik najde čim bolj bizarno in ekstremno lokacijo, na kateri lahko lika oblačila na likalni deski. "Šport" združuje vznemirjenje zaradi ekstremnih dejavnosti ter zadovoljstvo, ki ga prinašajo lepo zlikana oblačila. Izmislili so si ga Angleži okoli leta 1980, kot bomo videli v nadaljevanju, pa ni edini šport, ki prihaja iz britanskega otoka.

Če bi Felix Baumgartner tekmoval v ekstremnem likanju. (vir: Sad and Useless)


Prvo svetovno prvenstvo v ekstremnem likanju je potekalo leta 2002 na Bavarskem. Tekmovale so ekipe iz Avstralije, Čila, Nemčije, sosednjih Avstrije in Hrvaške, in pa kar tri ekipe iz Velike Britanije. Slednje so pobrale zlato in bronasto medaljo ter praktične nagrade, med njimi pralni stroj.


Shin kicking (brcanje goleni)

Še en angleški šport, katerega cilj je brcniti nasportnika v goleno in ga posledično spraviti na tla. Tipična angleška borilna veščina. Nasportnika se pri tem držita za ovratnik in omahujeta z nogami.


Sepak takraw

Sepak takraw oziroma "kick volleyball" (nogobojka) je šport, katerega vrhunce ste mogoče že zasledili na družbenih omrežjih. Šport, v katerem bi se nas rada večina preizkusila, a kaj, ko vemo, da nismo dovolj sposobni. To je odbojka z nogo. Šport je priljubljen predvsem v jugovzhodni Aziji, tam je bil tudi izumljen: natančneje v Maleziji že v 15. stoletju. Igra se nenazadnje tudi na Azijskih igrah. Seveda pa obstajajo tudi "nogometni tenis", "nogometni ping-pong" in še mnogo drugih različic športov, ko so eno aktivnost združili z nogometom.

Mreža pri Sepak takrawu je na približno metru in pol višine. (vir: tutorialspoint.com)


Bo-taoshi

Najobširnejši ekipni šport na svetu? Zagotovo je vsaj pri vrhu, saj vsako ekipo sestavlja 150 tekmovalcev (75 obrambnih in 75 napadalnih). Dve ekipi se borita za nasprotnikov drog; na enkrat je na igrišču torej 300 športnikov, ki imajo raznorazne naloge. Od igralca, ki poizkuša držati drog čim bolj v navpičnem položaju, tekmovalcev, katerih naloga je drog obvarovati pred nasprotnikom, pa do napadalcev, ki napadajo nasprotnikov drog. Zmaga tista ekipa, ki nasprotnikov drog, ki je na začetku postavljen pod kotom devetdeset stopinj, prva spusti do kota trideset stopinj. Pri tem se tekmovalci polaščajo različnih tehnik odrivanja, boksanja in drugih strategij. Za boljše razumevanje prilagamo sliko.

Formacija pri Bo-taoshiju. Igro so izumili v japonski vojski kot dober vojaški trening. (vir: wikiwand.com)


Maraton ljudi proti konjem

Sicer 35 kilometrska preizkušnja, tako da ne moremo govoriti o pravem maratonu. Spet britanska pogruntavščina, tisto pravo svetovno prvenstvo se odvije vsako leto v Walesu. Razširjen (kolikor je tak šport sploh lahko) je tudi na drugih angleško govorečih območjih, kot sta Nova Zelandija in Arizona v ZDA.

Razvil se je leta 1980, zaradi spora v gostilni, ko je lastnik Gordon Green želel dokazati, da lahko človek na dirki na dolgi razdalji prehiti konja. Pa je človeku že kdaj uspelo zmagati? To se je zgodilo dvakrat v štiridesetletni zgodovini tekmovanja: leta 2004 in 2007. Aktualni zmagovalec pa je Mark Adams na konju Woottonheath Herbieju. Lastnik gostilne je torej imel prav!

Toe wrestling (vrestling - le da s palcem na nogi)

Če ste mislili, da so mišice na palcu na nogi povsem nekoristne, se zelo motite. Šport, podoben polaganju rok (lamanju rok, kot pravimo po domače), le da se tekmovalca držita s prsti na nogah. Zanimivo je, da se spodobi, da nasportnika drug drugemu sezujeta čevlje pred borbo. Tudi slednji izhaja iz Velike Britanije.


Nošenje žene (wife carrying)

Šport za prave moške, da se vrnejo usluge ženam. Na četrt kilometra dolgi progi se ženske svojih partnerjev primejo z nogami okoli vratu, ta pa more v čim hitrejšem času prehoditi, preteči ali prelesti omenjeno razdaljo, ki pa je polna različnih ovir.

Nošenje žene. (vir: Associated Press)


Nošenje žene je finski tradicionalni šport. Od leta 1992 tam poteka tudi svetovno prvenstvo. Tekmovanje je verjetno edina priložnst, ko ženska laže o svoji teži in si pribije par kilogramov, saj je glavna nagrada za zmagovalni par pivo v vrednosti teže ženske tekmovalke.


Šahovski boks

Šport, ki povezuje dve različni aktivnosti hkrati: šah in boks. Sestavljen je iz enajstih rund: šest rund šaha in pet rund boksa; začne in zaključi se s šahom. Tekme je konec ob šah-matu ali ob knockoutu. Seveda, tako kot v boksu, tudi tu tekmovalci tekmujejo v različnih kategorijah in težavnostih. In poglej ga zlomka, spet je med najbolj razširjenimi v Veliki Britaniji, igrajo pa ga tudi v Nemčiji, Indiji in Rusiji.

Šahovski boks - da, točno tako, kot ste si predstavljali. (vir: Pinterest)


Kaj imajo Britanci in Azijci torej skupnega? Ljubezen do zanimivih, čudnih, posebnih športov. Prav v omenjenih "pokrajinah" se jih pojavlja največ od danes naštetih, pa tudi tistih, ki jih nismo omenili, a jih vseeno lahko uvrstimo pod kategorijo bizarnih športov, kot so lovljenje sira po hribu navzdol, metanje jajc in podvodni hokej. Iznajdljivost je ključna, dandanes se lahko šport ustvari že iz še tako bizarnih stvari. Iz česarkoli, pravzaprav.

107 views0 comments

Recent Posts

See All