• Aljaž Janez Pirnat

Najbolj ''odštekani'' igralci namiznega tenisa

Čeprav namizni tenis, vsaj kar se tiče razširjenosti profesionalne različice, ni med najbolj popularnimi športi, pa kljub temu neredko ponudi neprecenljive in nepozabne momente. Serije izmenjav, pri katerih se včasih zdi, da jim kar ne bo konca, in udarci, ki vzamejo dih in posameznika prisilijo, da nehote zakovne s kakšnim sočnim komentarjem, sta le dva razloga, zaradi katerih človek vzljubi ta izjemno preprost in hkrati nepopisno atomski šport. Kakovost igre, ki krasi elitno namiznoteniško karavano, nima para, zasluge za to pa seveda gredo spretnim čarovnikom, ki namesto s čarobno palico vihtijo z lesenimi loparji, izpod katerih pričarajo poteze odličnosti in navdiha.


Xu Xin


Ko razmišljamo o igralcih, ki največkrat posežejo po taktiki nenavadnega, a hkrati atraktivnega in učinkovitega, se nedvomno sprva spomnimo na kitajskega virtuoza Xu Xina. Gre za enega izmed redkih igralcev namiznega tenisa, ki še prisega na t. i. ''penhold'' tehniko drže loparja. Prav to pa ga prisili v bolj dinamično igro, saj posledično večino udarcev odigra s svojo forehand stranjo, kar pomeni, da se mora vselej pravočasno pomakniti oziroma pozicionirati na svojo forehand stran. Produkt tega pa so neverjetne bravurozne poteze, zaradi katerih se mnogi popraskajo po glavi in sprašujejo kako za vraga mu je to uspelo. Njegov popolnoma upravičeno dodeljen vzdevek Xuperman je le še dokaz več o njegovih nadnaravnih spretnostih in sposobnostih.


Nekaj neverjetnih potez spretnega Kitajca si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:


Ma Long


Igralec, ki že več kot desetletje zaseda svoje mesto na ali pa tik pod vrhom namiznoteniške smetane; eden izmed petih igralcev v zgodovini športa, ki je osvojil t. i. namiznoteniški ''Grand Slam'' (zmagovalec svetovnega pokala, svetovnega prvenstva in olimpijskih iger) in edini namiznotenisač, ki je v kategoriji moški posamično osvojil dobesedno vsak naslov, ki se ga osvojiti da. Nič čudnega, da številni Ma Longa opevajo kot najboljšega igralca vseh časov. Po mnenju mnogih igralec z najboljšim forehand napadom v namiznoteniški zgodovini je znan predvsem po izjemno eksplozivni igri in hitrosti, ki mu omogoča, da vrne tudi tiste žogice, pri katerih bi večina že zdavnaj obupala. Z vzdevkom Diktator vliva strah in trepet številnim nasportnikom in ni ga junaka, ki bi dvoboj proti aktualnemu olimpijskemu prvaku vzel zlahka.


Mojstrovine kitajskega namiznoteniškega zmaja:


Koki Niwa


Čeprav morda Koki Niwa ni najbolj zveneče ime med namiznoteniško elito, pa gre nedvomno za izjemno talentiranega in pretkanega igralca. Sijajni Japonec največkrat ubere agresiven in napadalen pristop, s katerim želi presenetiti predvsem močne kitajske tekmece, ki tradicionalno prednjačijo na namiznoteniškem tronu. Najbolj prepoznaven je zagotovo po svojem ''chop-block'' udarcu, s katerim upočasni močne in hitrovrteče žogice, ob tem pa jim doda še ekstremno močan in nepredvidljiv spin, kar nasprotniku neizmerno oteži delo vračanja udarca.


Nekaj briljantnih potez japonskega predstavnika:


Timo Boll


Nedvomno najboljši evropski igralec novega tisočletja in eden tehnično najbolje podkovanih namiznotenisačev vseh časov. Timo Boll slavi predvsem po svoji ''obojestranskosti'', saj lahko tako s forehand kot backhand udarcem ustvari izjemno močan in težko ubranljiv topspin. Prav to je v kombinaciji z zelo natančno in pragmatično igro adut, ki je Nemcu omogočil, da se že več kot deset let uspešno kosa z nepopustljivo in neusmiljeno konkurenco z azijske celine. Unikatno delo v zapestju, ki pripomore k ustvarjanju bliskovitih rotacij, pa pogosto postreže z osupljivimi udarci, ki nasprotniku ne prepustijo drugega, kot da gleda in se čudi.


Timo Boll v vsem svojem sijaju:


Fan Zhendong


Čudežni deček namiznoteniškega sveta, ki ima pri rosnih 23 letih v svoji vitrini že kar štiri lovorike svetovnega pokala. Kot za šalo pometa s svojimi tekmeci in že lep čas zaseda vrh na ITTF razpredelnici najboljših namiznoteniških igralcev Zemljinega obličja. Zlasti hitrovrteči projektili, ki so plod njegovega silnega forehand udarca, Fan Zhendongu prinašajo status enega najbolj zastrašujočih in neugodnih nasprotnikov. Pristaš hitre in eksplozivne igre, ki nikoli ne popusti in je kos vsakemu izzivu, ne glede na to, kako neprizanesljiv je tempo dvoboja. Neumorni prvi igralec sveta v svojih srečanjih tako večkrat pričara osupljive trenutke, ki bodo večno zasedali svoje mesto v analih namiznoteniške magije.


Ogljete si najboljše, kar nam lahko ponudi svet namiznega tenisa:


Foto: Facebook/ITTF

Video: YouTube

36 views0 comments

Recent Posts

See All