• Samo Demšar

Najdražji švicarski nož na svetu – Taysom Hill in New Orleans Saints

Updated: Dec 1, 2020

Plače quarterbackov v ligi NFL so v zadnjih letih poskočile – nov standard je aprila lani postavil Seattle z Russellom Wilsonom (140 milijonov v štirih letih), sledili pa so Houston z Deshaunom Watsonom (156 milijonov v štirih letih), Los Angeles Rams z Jaredom Goffom (134 milijonov), letos pa so Kansas City Chiefs presegli vse mejnike s Patrickom Mahomesom, ki bo v 10 letih zaslužil 450 milijonov dolarjev.


A če so franšize alergične na kaj, je to zagotovo preplačevanje rezervnih quarterbackov. Prav zato je poteza NFL franšize New Orleans Saints, da rezervnemu quarterbacku Taysomu Hillu za dve leti ponudi 20 milijonsko pogodbo, presenetila številne, ki spremljajo največjo ligo v ZDA. Poteza je bila še bolj čudna, saj je New Orleans mesec pred za dve leti (50 milijonov) podaljšal pogodbo z enim najboljših quarterbackov zadnjih dveh desetletij Drewom Breesom, ki pa je že pošteno v letih. Za nameček so pustili oditi lanskoletni rezervi Teddyju Bridgewaterju, ki je zelo dobro nadomeščal poškodvanega Breesa – slednjega so nadomestili z Jameisom Winstonom, ki je lansko sezono vodil ligo v podajalskih jardih, a hkrati tudi v prestreženih podajah.

Vir slike: Sportsnaut


V 10. tednu sezone je v obračunu s San Francisco 49ers Brees utrpel 11 nalomljenih reber, kar ga bo z igrišč zadržalo za minimalno tri tekme (natančnejše ocene še niso znane). Pričakovano je bilo, da bo vrzel v ekipi zapolnil Winston – nenazadnje gre za prvi izbor na naboru leta 2015, ki ima za sabo že pet sezon igranja na najvišjem nivoju. A trener Sean Payton se je odločil drugače in vajeti ekipe dal v roke Hillu, ki je imel do tistega trenutka v štirih sezonah v New Orleansu zgolj 11 uspešno opravljenih podaj.


A statistika ni vse – čeprav je Hill uradno klasificiran kot quarterback, pa to ne bi moralo biti dlje od resnice.


Deklica za vse


Hilla, ki je bil že v srednji šoli izjemen atlet, si je v svojih vrstah želela množica unverzitet. Hill se je na koncu odločil za BYU, kjer je vseh pet sezon osvojil vlogo začetnega quarterbacka. A njegova kariera na univerzitetnem nivoju je bila vse prej kot uspešna. Sicer je kazal dobre predstave, a je zaradi poškodb kar štiri od petih sezon moral skleniti predčasno.

Hill pri BYU leta 2016


Posledično 27-letni Hill ni bil izbran na naboru leta 2017. Vseeno je s svojimi predstavami na treningih prepričal franšizo Green Bay Packers, ki so mu ponudili mesto v ekipi. Za njih je odigral tri pripravljalne tekme, a zanj ni bilo mesta v med 53 igralci, s katerimi se je Green Bay podal v sezono. Že naslednji dan je Hilla v svoje vrste pripeljal New Orleans.


Franšiza iz Louisiane pa si Hilla ni želela toliko zaradi njegovih predstav v vlogi quarterbacka, temveč zaradi njegovih izjemnih atletskih sposobnosti. Svojo večnamenskost je v manjših dozah pokazal že leta 2017, dokončno pa je zacvetel v sezoni 2018. Uradno je bil tretji quarterback, a je igral kot running back, tight end in na več pozicijah v special teams (vračanje puntov...).

Hill je v lanski končnici proti Vikingom tudi ujel 20 jardov dolgo podajo za touchdown.


V mikrodozi je Hill dobil priložnost tudi v vlogi quarterbacka – v sedmih poskusih je uspešno opravil tri podaje, enkrat pa je bila njegova podaja prestrežena.


Hillova vloga se v dveh sezonah in pol ni pretirano spreminjala, vse dokler mu ni trener Peyton dodelil vloge začetnega quarterbacka pred dobrim tednom.


Priložnost je Hill zagrabil z obema rokama. New Orleans je z 24 – 9 slavil proti veliko slabši Atlanti, Hill pa je uspešno opravil 18 podaj (od 23 poskusov) in dosegel tudi dva tekaška touchdowna. Vsekakor bi bilo bogokletno trditi, da Hill lahko popolnoma nadomesti Breesa – slednji je namreč najbolj natančen quarterback v zgodovini lige NFL, prvo mesto pa zaseda tudi v vseh drugih pomembnih kategorijah (z izjemo odigranih tekem, število osvojenih jardov na poskus in prestreženih podaj).


A kot že rečeno, Brees je že pošteno v letih, v roku enega leta pa bo New Orleans moral že vedeti, kdo bo prevzel krmilo ekipe. Čeprav ne gre pričakovati, da bo ta čast pripadla Hillu, pa ima 30-letnik v naslednjih tednih fantastično priložnost, da pokaže vse, kar lahko ponudi.


V primeru dobrih predstav lahko pričakuje več priložnosti tudi, ko se vrne Brees. Slednji ima že več let težave z dolgimi meti, ki za Hilla, kot je pokazal proti Atlanti, niso problem.


New Orleans - Denver


Včeraj je New Orleans odpravil zdesetkano ekipo Denverja s 31 – 3. Hill ni igral dobro (le devet opravljenih podaj v 16 poizkusih in ena prestrežena podaja), a vseeno bolje kot njegov tekmec. Ekipo iz Denverja je namreč vodil Kendall Hiltonwide reciever, ki je vlogo dobil zaradi odsotnosti vseh quarterbackov v ekipi Denverja.


Hilton je imel dan za pozabo – v statistiko je vpisal več uspešnih podaj nasprotniku (2) kot uspešnih podaj soigralcem (1).

Hill je proti Denverju sicer dosegel dva tekaška touchdowna, a njegove atletske sposobnosti ne bodo dovolj v naslednjih tednih, ko Saintse čakajo Kanasa City Chiefs in Minnesota Vikings.


Z zmago je New Orleans začasno ohranil prednost na vrhu konference NFC, čez teden proti Atlanti pa bomo videli, če je Hilla včerajšnja podpovprečna predstava stala začetne vloge.


Hillova zgodba je ena lepših v zadnjih letih lige NFL – od perspektivnega igralca, ki so mu kariero skoraj uničile poškodbe, do (trenutno) začetnega quarterbacka v eni najboljših ekip v ligi. Očitno res ni nikoli prepozno, da dosežemo svoje sanje.


Popravek: v prvotni verziji besedila je avtor večkrat uporabil napačno ime igralca - gre za Taysoma Hilla, ne Tysoma. Žal zaradi Facebookovega sistema napake ni več mogoče popraviti v naslovu ter v opisu objave.

128 views0 comments

Recent Posts

See All