• Jan Blaževič

Najpomembnejša nepomembna stvar na svetu

Več kot mesec dni že mineva od kar smo lahko po televiziji nazadnje gledali najboljše športnike na delu. 8. marca je bila odigrana zadnja tekma španske La Lige, 9. marca zadnja tekma Premier lige, 11. marca zadnja tekma lige NBA, sezona Formule 1 se še sploh ni začela, v zimskih športih pa so se morali zmagovalci določiti predčasno. Že pred nekaj dnevi bi se morala začeti končnica lige NHL, čez en teden končnica lige NBA, Liga prvakov bi se prevešala že v sklepni del, imeli bi že tudi prvaka univerzitetne košarkarske lige NCAA, Liverpool bi najverjetneje prvič osvojil Premier ligo, bližalo pa bi se tudi evropsko prventsvo v nogometu (predviden začetek je bil 11. junij). In to obdobje je pokazalo, kako zelo je v resnici šport pomemben. Ne za širše dobro skupnosti, temveč za vsakega posameznika posebej. Šport sprošča, popestri dan, je tematika pogovora, vsakodnevne tegobe pa postavi na stran – prav to bi nam danes še kako koristilo. Kako zelo kdo pogreša šport je seveda odvisno od vsakega posameznika, a športnim navdušencem bi se kakšna dobra tekma zagotovo prilegla. Ker pa športa ne moremo gledati v živo, je sedaj pravi čas, da se podučimo o stvareh, za katere nikoli ni bilo časa. Športna zgodovina je dolga in polna izjemnih ljudi in dogodkov, o katerih ne vemo premalo, čeprav si zaslužijo biti poznani. Veliko je dobrih športnih dokumentarcev, serij ali filmov, o katerih smo že pisali. Športa na televiziji je torej še vedno ogromno, je pa v drugačni obliki, ne le kot prenosi tekem.

Kolikokrat smo se jezili na nogometaše naše najljubše ekipe, ko niso uspeli zabiti zadetka drugoligašu v tretjem krogu pokalnega tekmovanja. Ali pa ko je naš najljubši košarkar zgrešil met za zmago ob zvoku sirene. Pa ko se je Slovencu zmaga na tekmi svetovnega pokala izmuznila za desetinko točke v smučarskih skokih ali stotinko sekunde v smuku. Prisegli smo si, da športa ne gledamo več, prepričevali smo se, da nogomet sploh ni pomemben. A vseeno smo vedno znova prihajali nazaj pred televizijske ekrane in spremljali ter se verbalno spravljali na športnike. In sedaj, po zgolj enem mescu brez športnih dogodkov, si želimo, da bi spet lahko dokazovali, da so sodniki oropali našo najljubšo ekipo pomembne zmage.

Posledice krize bodo hude, predvsem v ekonomskem smislu. Športni koledar je povsem premešan, prestavljeni so številni dogodki, med drugim olimpijske igre, kar povzroča astronomske izgube. Športna industrija je bila leta 2018 "vredna" skoraj 500 milijard dolarjev, sedaj se bo številka najverjetneje precej znižala. Televizijske pravice predstavljajo dobršen del te vsote in brez športnih dogodkov ni športnih prenosov – ekipe, lige in športniki imajo pogodbe glede televizijskih pravic podpisane vnaprej: bo sedaj denar potrebno vračati? Košarkarske ekipe so že napovedale več kot 50 odstotni upad prihodkov, premierligaške ekipe pa od 60 do 150 milijonske izgube. Ni pa vse v denarju. Poglejmo primer: LeBron James ima zelencev več kot dovolj, je v eni boljših ekip v ligi NBA, star je 35 let, iztekajo se mu zadnja košarkarska leta. Če bo sezona odpovedana, bo ostal brez možnosti za osvojitev tako željenega četrtega šampijonskega prstana. Pa vsi olimpijci, ki so štiri leta garali za uvrstitev na Tokio 2020, priložnost pa bodo dobili šele naslednje leto, če sploh.

Vsi športni navdušenci se v zadnjem obdobju takole počutimo. (vir: CNN International)


Da zaključim na bolj pozitivni noti. Glede na velikanske cene, ki jih nogometni trg v zadnjem času zahteva, lahko mesci brez nogometa znižajo zahteve klubov za prestope najvrednejših igralcev. Nekateri klubi bodo najverjetneje v to prisiljeni samo zato, da se izognejo rdečim številkam. Cene nogometašev najverjetneje še lep čas ne bodo dosegle tiste Neymarjeve vratolomne odškodnine iz pred nekaj let, ko je iz Barcelone v PSG prestopil za več kot 200 milijonov evrov. Druga pozitivna posledica krize? Veliko športnih užitkov v letu 2021 - vsaj upajmo. V vsem slabem je namreč potrebno najti vsaj kanček dobrega.

Tako nepomebmen, a obenem tako pomemben velikemu številu ljudi. To je šport in brez njega je življenje dolgočasnejše.

36 views0 comments

Recent Posts

See All