• Aljaž Janez Pirnat

Namizni tenis - Nova št. 1, prihajajoče svetovno prvenstvo in primerjava prevladujočih stilov igre

Pred dobrim tednom dni se je zaključilo Avstrijsko odprto prvenstvo v namiznem tenisu za moške, ki ga je osvojil kitajski predstavnik Fan Zhendong, s tem pa je potrdil prvo mesto na lestvici mednarodne namiznoteniške zveze ITTF. V finalu mu je nasproti stal sorojak Zhao Zihao, trenutno 41. na lestvici ITTF, ki pa prvemu igralcu sveta ni bil kos, saj ga je ta, s skupnim rezultatom v nizih 4 : 0, suvereno odpravil. Z zmago si je energični Kitajec priskrbel tudi prijetno popotnico za prihajajoče svetovno prvenstvo, ki se bo pričelo že čez nekaj dni, natančneje 29. novembra, v Chengduju na Kitajskem.


Novi vodilni igralec sveta Fan Zhendong. VIR: Wikipedia

HUDA KONKURENCA V BITKI ZA SVETOVNI TRON


Na mundialu lahko pričakujemo srdit boj za prevzem namiznoteniškega prestola. Gre namreč za tekmovanje, na katerem ima pravico nastopiti le 20 elitnih namiznoteniških igralcev, ki so si vstopnico priigrali na celinskih prvenstvih. Sodelovalo bo 7 azijskih, 8 evropejskih, 2 afriška, ter po eden avstralski, južnoameriški in severnoameriški igralec. Za glavna favorita veljata kitajska predstavnika, že omenjeni Fan Zhendong in olimpijski prvak Ma Long. Vendar pa ne smemo spregledati ostalih igralcev, ki bodo poskušali povzročati čim več preglavic svojima favoriziranima kolegoma. Tu mislim predvsem na evropskega prvaka, nemškega predstavnika Dimitrija Ovtcharova in njegovega reprezentančnega kolega Timo Bolla, Brazilca Huga Calderana, ki nam vedno znova dokazuje, da tudi Južna Amerika premore velik namiznoteniški talent in podprvaka mladinskih olimpijskih iger, zgolj 16-letnega Japonca Tomikaza Harimota. Zanimivo bo videti, ali bo prednjačila eksplozivnost in hitrost azijskih namiznoteniških mojstrov ali natančnost in moč njihovih evropskih, južnoameriških in afriških konkurentov.


Nemška predstavnika, ki bosta zaigrala na svetovnem prvenstvu Timo Boll in Dimitrij Ovtcharov. VIR: Zimbio

PRVA KITAJSKA, NATO PA DALEČ ZADAJ VSI OSTALI


Nesporno lahko trdimo, da je prva asociacija, ko slišimo besedo namizni tenis, njena sopomenka in izpeljanka iz mandarinščine – ping pong. Kmalu za njo pa pomislimo na Kitajsko, ki že vrsto let velja za gonilno silo namiznoteniške sfere in se v tem aspektu zdi tudi dolgoročno nedotakljiva. Na Kitajskem je namizni tenis eden izmed najbolj priljubljenih športov. Pohvalijo se lahko s kar 10 milijoni igralcev, ki redno igrajo na tekmovalni ravni, in 300 milijoni, ki igrajo rekreativno. Vendar to predstavlja le en del odgovora, zakaj je Kitajska tako uspešna v namiznem tenisu. Drugi del pa je tesno povezan z njihovo kulturo vzgoje, saj večino profesionalnih igralcev že pri petih ali šestih letih starosti usmerijo v posebne, specializirane šole, v katerih trenirajo tudi po 7 ur na dan. Tako ustvarijo ogromen izbor igralcev, ki kasneje kot po tekočem traku osvajajo največja prvenstva sveta. Še nedavno se je zdelo, da je Kitajsko nemogoče spodbiti iz vrha namiznoteniške piramide. Nato pa so se začeli pojavljati tudi igralci drugih držav, ki so začeli puščati svoj pečat. Na evropskih tleh je bil to predvsem beloruski veteran Vladimir Samsonov.


Izkazovanje moči ene izmed mnogih kitajskih namiznoteniških akademij. VIR: ITTF

EVROPA PROTI AZIJI: RAZLIKE V NAČINU IN SLOGU IGRE


Predenj začnemo z analizo in primerjavo obeh stilov igre, moramo omeniti, da so evropski igralci v povprečju med 10 in 15 centimetrov višji od azijskih. Za slednje to pomeni, da imajo nekoliko nižje težišče, kar naredi njihovo igro bolj dinamično. Omogoči jim, da so hitrejši in agilnejši. Predvsem njihovem gibanju, eksplozivnosti in elastičnosti v nogah ni kos nihče. To pomeni, da lahko bistveno hitreje reagirajo in pokrijejo prostor kot njihovi evropski tekmeci. Pomanjkanje te hitrosti morajo zato predstavniki stare celine nadoknaditi na drugačen način. Tu jim na pomoč priskoči višina, ta jim namreč omogoči večji doseg udarca. Preprosto povedano zaradi svoje višine Evropejci sežejo dlje, kar jim omogoči nekaj več maneverskega prostora.


Še ena temeljna razlika med azijskimi in evropskimi igralci je drža oziroma tehnika drže loparja. Za azijski del populacije je značilna predvsem ''penhold'' drža loparja ali kakor Slovenci pogovorno radi rečemo ''na Kitajčka''. Kot že ime pove ta drža spominja na način drže pisalnega peresa. Penhold nam omogoča bolj razgibano igro na forehand strani. Dodano vrednost te drže opazimo predvsem na majhnih in srednje dolgih razdaljah od mize, saj v teh situacijah naredijo igralca ravno toliko bolj gibljivega v zapestju, da lažje izpelje dober oziroma nevaren udarec. Velika pomanjkljivost penholda pa je igra na backhand strani. Do večjih težav namreč pride takrat, ko penhold igralec na backhand dobi globoko žogico z močno rotacijo. Če se ne pomakne pravočasno v položaj, v katerem lahko izpelje forehand udarec, ima zelo majhno možnost, da žogico uspešno vrne. Penhold namreč zelo slabo funkcionira v primerih, kadar je na backhandu treba žogico umiriti oziroma ''poštopati''. Zaradi tovrstnih problemov so mnogi, ki prakticirajo penhold, posvojili tako imenovani ''reverse backhand grip'', ki igralcu omogoča bistveno večjo izbiro možnosti in alternativ za vrnitev žogice na backhand strani. Med največje eksperte za tovrsten stil igranja penholda spada tudi Wang Hao, ki velja za enega najuspešnejših in najprepoznavnejših namiznoteniških igralcev vseh časov.


Xu Xin - kitajski igralec, ki je pristaš penhold tehnike. VIR: ITTF
Wang Hao in izvrsten prikaz penhold reverse backhanda. VIR: Wallpaper Google Trend

Sedaj pa se dotaknimo še Evropejcev. Na evropskih tleh izjemno redko srečamo igralce, ki bi prisegali na penhold. Velika večina jih namreč igra na ''shakehand'' način drže loparja. Ime tehnike izhaja iz podobnosti, ki jo deli z rokovanjem. Igralci namreč lopar držijo tako, kot da bi nekomu segli v roko. Potrebno je reči, da kratkih žogic s tem prijemom ne moremo napasti tako učinkovito, vendar pa Shakehand, za razliko od penholda, omogoči igralcu boljši nadzor in fleksibilnost na backhand strani. Prav tako se lahko igralec posluži bistveno bolj ležerne in umirjene igre, saj ne rabi dinamitne eksplozivnosti za odpiranje telesa in obračanje na forehand stran. Še ena velika prednost shakehanda je večji nadzor nad žogico na dolgih razdaljah od mize. Vse to so razlogi, zakaj večina defenzivnih igralcev, oziroma ''lovcev'' v namiznoteniškem žargonu, uporablja takšen način drže. Seveda pa niso edini, kajti tudi za napadalce shakehand še zdaleč ni neobičajen.

Beloruski veteran Vladimir Samsonov, ki prisega na shakehand prijem. VIR: httpwww.mhtabletennis.com201109response-from-legend-of-sport-vladimir.html


Katera tehnika drže je boljša, je nemogoče trditi. Vendar je precej zgovoren podatek, da od najboljših 20 igralcev na svetu na penhold način igra samo eden – trenutno drugi igralec sveta Xu Xin. Očitno je backhand problematika penholda postala prevelik hendikep za azijske igralce in so posledično, da bi zajezili morebiten padec azijske igre, začeli množično vpeljevati shakehand tehniko, v kateri pa so, kakor zgleda, skozi čas postali tudi boljši od njenih izumiteljev.


SKOK NA SLOVENSKA TLA


Največje ime slovenskega namiznega tenisa - Bojan Tokić. VIR: Siol

Najbolj zveneče ime, kadar govorimo o slovenskih namiznotenisači, je absolutno Bojan Tokić. Zdaj že 38-letni veteran, ki se je svoje čase redno uvrščal med najboljših 16 tudi na največjih svetovnih turnirjih, njegov najodmevnejši uspeh pa je 3. mesto na evropskem prvenstvu 2011, se je skozi celotno svojo kariero gibal nekje med 40. in 50. mestom na ITTF lestvici. Najvišje se je povzpel leta 2011, ko je zasedal 25. mesto. Sedaj, v jeseni svoje kariere, ga najdemo na 58. mestu lestvice najboljših igralcev. Tokić trenutno igra v nemški namiznoteniški ligi, kjer brani barve Saarbruckna. Čeprav se pot slovenskega šampiona zaključuje pa nam za prihodnost našega namiznega tenisa ni potrebno skrbeti. Na svetovni sceni slovensko čast namreč branita 21-letni Darko Jorgić, trenutno 49. na ITTF lestvici, in 22-letni Deni Kožul, trenutno 94. na ITTF lestvici. Gre za izjemna talenta, ki bosta skrbela, da slovensko ime v namiznoteniški galaksiji še dolgo ne bo pozabljeno.

90 views0 comments

Recent Posts

See All