• Samo Demšar

Nasilje v ameriškem nogometu in zgodovina lige XFL

Februar je eden najslabših mesecev za navdušence nad ameriškim nogometom. Po petih mesecih, ko lahko navijači med septembrom in januarjem uživajo v najpopularnejšem ameriškem športu, ta naenkrat izgine. Po Super Bowlu, ki se tradicionalno odigra v prvem tednu februarja, jih namreč čaka daljše obdobje brez prave tekme. Na te bodo navijači morali čakati vse do 29. avgusta, ko se začne sezona na univerzitetnem nivoju, na pravo NFL tekmo pa vse do 10. septembra 2020.


Vrzel v srcih navijačev so v preteklosti poizkušale zapolniti številne manjše lige ameriškega nogometa, a zaenkrat brez uspeha. Čeprav običajno dobi prvi teden nove lige veliko medijske pozornosti in navdušenja navijačev, sčasoma pade na realna tla. Lep primer je lani ustanovljena liga AAF (Allience of American Football), katere sezona se je začela 9. februarja 2019 (slab teden po lanskem Super Bowlu), a je že sredi aprila bankrotirala.


Kljub katastrofalni zgodovini podobnih lig pa se je letos, po neuspešnem prvem poizkusu leta 2001, vrnila liga XFL. V njej igra zgolj osem ekip, a vsaj zaenkrat še obstaja upanje, da ji bo kot prvi v zadnjih letih uspelo ustanoviti uspešno obliko »spomladanskega« ameriškega nogometa. K temu so prispevali različni prijemi in spremembe, ki se jih bomo dotaknili v nadaljevanju. A ena glavnih stvari, ki loči igro v »spomladnanskih« ligah od NFL, ostaja nasilje, ali bolje rečeno uporaba sile, ki je dovoljena med samo igro v XFL. Podrobneje pa si bomo pogledali tudi XFL iz leta 2001, ki še danes velja za eno najslabših TV vsebin vseh časov.


Letošnja sezona lige XFL


Tako kot lanskoletna neuspešna AAF se je tudi XFL začela v tednu po Super Bowlu, ko je bolečina pravkar končane sezone NFL še največja. Jasno je, da se nivo igre in kvaliteta posameznih igralcev ne moreta primerjati z NFL, zato morajo »spomladanske« lige iskati rešitve v spremembah pravil, ki bi igro naredile bolj zanimivo. Tako so letos v XFL uvedli pravilo dvojne podaje naprej, nov sistem doseganja točk po touchdownu, v želji, da bi bila tekma bolj zanimiva in hitrejša, pa so spremenili tudi veliko pravil o ustavljanju ure.


A sprememba pravil, ki bi naredila tekmo bolj zanimivo, enostavno ni dovolj, da bi ligo držala nad vodo. S tem namenom so v primerjavi z NFL v XFL uvedli tudi pogoje za veliko bolj brutalen način igre, kot ga poznamo v NFL. A da povsem razumemo brutalnost in nasilje v ligi XFL, moramo najprej pogledati nivo nasilja v NFL.


Nasilje v ameriškem nogometu


Brez dvoma je ameriški nogomet eden najbolj nasilnih športov na svetu. Nevarni udarci in poškodbe so stalnica v ligi NFL, ki je sicer v zadnjih letih poizkusila z različnimi prijemi, da bi zmanjšala nevarnost za igralce. Od leta 2011, ko je bil podpisan zadnji kolektivni dogovor med ligo in predstavniki igralcev, lahko ekipe med sezono le enkrat tedensko trenirajo s kontaktno igro, vsi ostali treningi morajo biti brez kakršnega koli kontakta med igralci.

Dober prikaz zahtevnosti in davka, ki ga ameriški nogomet pusti na telesu igralca, je dejstvo, da je ena od največjih spornih točk novega kolektivnega dogovora, ki ga je pred kratkim liga NFL predlagala predstavnikom igralcev, uvedba dodatne tekme v sezoni. Igralci se namreč zavedajo, da bi že zgolj ena dodatna tekma zelo povečala nevarnost za njihovo zdravje, zato ji kljub večjemu zaslužku večinoma nasprotujejo.


Da bi zmanjšali nevarnost za igralce, so začeli uvajati tudi vse višje kazni za tiste, ki se poslužujejo nevarnih štartov. Po takih potezah je v zadnjem obdobju znan Vontaze Burfict, obrambni igralec, ki je v letošnji sezoni prejel 12 tekem prepovedi igranja zaradi nevarne igre. To je bila le zadnja v vrsti nevarnih potez Burficta, med najbolj znanimi pa je gotovo njegov brutalen štart nad Antoniem Brownom, ki si ga lahko gledate na naslednji povezavi: youtube.com/watch?v=o8iFSP_S5h8


V zadnjem letu so se začele tudi pojavljati teorije, da je prav ta štart leta 2017 trajno spremenil Browna, ki je od relativno neproblematičnega igralca že naslednjo sezono postal ena najbolj problematičnih oseb v ligi NFL, ta status pa je le še utrdil v zadnji sezoni.


NFL je bila v preteklosti še veliko bolj brutalna, a se je predvsem po odkritju kronične travmatske encefalopatije vse bolj poudarjala varnost igralcev. Liga NFL si to lahko privošči, saj je njen glavni proizvod kvalitetna igra. Kar pa je (do neke mere) uspelo NFL, je očitno neizvedljivo za »spomladanske« lige. Že v AAF smo bili priča nekaterim zaskrbljujočim trkom, zgodba pa se ponavlja v XFL.Zgodovina lige XFL


Že leta 2001, ko se je XFL prvič pojavila, je bil poudarek na brutalnosti in agresivnosti. »To ne bo liga za reve in mevže,« se je takrat izrazil Vince McMahon, ki je lastnik lige XFL še danes.


McMahon in takratni predsednik NBC Sports Dick Ebersol (vir: Getty)


McMahon, večletni predsednik WWE (World Wrestling Enterntainment) pa je, roko na srce, eden najslabših lastnikov športnih lig, kar si jih je mogoče zamisliti. Kot lastnik WWE je sicer doživel velike finančne uspehe, a če si hočete pogledati katastrofalne razmere, v katere je prisilil športnike, ki se »borijo« zanj, vam svetujem ogled prispevka oddaje Last Week Tonight with John Oliver, ki je dostopna na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=m8UQ4O7UiDs


Verzija XFL iz leta 2001 je med drugim opustila met kovanca za začetno posest žoge. Namesto tega sta za posest dva igralca tekla na sredino, kjer je prvi s posestjo žoge priboril žogo za svojo ekipo – ta praksa je tudi končala sezono enega od igralcev, ki si je ob borbi izpahnil ramo.


Promocijski oglasi so prikazovali le najbolj brutalne dele igre. Bivši obrambni igralec v NFL Dick Butkus je enega od oglasov, po tem, ko je naštel vse načine, na katere se je igra »pomehkužila«, končal z izjavo: »Ubij moža z žogo

Da bi čim bolje prikazali brutalne trke, so v XFL snemalci stali na igrišču in nosili pravi oklep (vir: AP)


Ker nasilje ni bilo dovolj, da bi obdržali zanimanje javnosti, so stavili tudi na »prodajanje seksa«, kot se je izrazil Art Modell, takratni lastnik NFL franšize Baltimore Ravens. XFL je promovirala navijačice, ki so jih (za razliko od NFL) tudi vzpodbujali k odnosom z igralci. Na tekmah so na vsaki strani igrišča postavili džakuzije, v katerih so bile striptizete. Ko je ligi že pošteno tekla voda v grlo, so se poslužili tudi »najslabše promocijske poteze v zgodovini športa«, ko so med polčasom ene od tekem v garderobo navijačic poslali snemalca, da bi ta »izvedel, kaj se tam dogaja«.


A kljub vsem poizkusom, da bi liga preživela, je bil konec neizbežen, McMahon pa je vode ameriškega nogometa zapustil vse do letos, ko se je XFL (vsaj zaenkrat) vrnila od mrtvih. Zmanjšanje nasilja v primerjavi je z letom 2001 je očitno že po imenih ekip – ta so v skoraj vseh primerih iz leta 2001 poveličevala nasilje. Problem seksualizacije navijačic pa so rešili povsem preprosto in jih ukinili.


Z ukinitvijo se je liga distancirala od prejšnje različice in podobnih prizorov (vir: AP)


Novi XFL si za razliko od prejšnje verzije želi temeljiti na kvalitetni igri, pomanjkanje katere je tudi razlog za propad prve izvedbe lige. S spremembami pravil so tekme naredili hitrejše in bolj zanimive, a so tokrat vsaj do neke mere upoštevali tudi dobrobit igralcev. Nova verzija lige ima tako potencial, da postane uspešna »spomladanska« liga, čeprav je število gledalcev med prvim in tretjim tednom tekem upadlo že za 50 %. Kljub padcu pa lahko rečemo, da je s poudarkom pozitivnih elementov ameriškega nogometa (hitrejša igra, več možnosti za iznajdljivost v napadu) in omejevanju negativnih pojavov v družbi (seksualizacija in nasilje) že presegla različico iz leta 2001, ki še danes velja za eno najslabših TV vsebin vseh časov.


Ameriška revija TV Guide je prenose XFL iz leta 2001 na seznamu najslabših TV vsebin vseh časov uvrstila na tretje mesto.


Za konec se vrnimo k nasilni naravi ameriškega nogometa. Čeprav so s spremembami pravil naredili velik korak v pravo smer, pa so trki v XFL še vedno preveč brutalni in premalo regulirani.


XFL je sicer uvedla nova, bolj varna, a zanimivejša pravila pri puntih in začetnih udarcih (kick-off), s katerih bi se lahko nekaj naučila tudi NFL – te tipi akcij so verjetno najnevarnejši (čeprav v univerzitetni ligi predstavljajo le šest odstotkov akcij, so »krivi« za kar 21 odstotkov vseh pretresov možganov).


Nova liga tako zelo zaostaja za ligo NFL, ki tudi ni preveč uspešna na področju zmanjševanja nevarnih situacij in poškodb igralcev. XFL vsaj zaenkrat nima namena spreminjati pravil – nevarni trki in brutalna igra sta očitno stvari, brez katerih si igralci in gledalci ameriškega nogometa ne znajo predstavljati. Sama zase govori izjava Marlona Davidsona, enega boljših obrambnih igralcev v prihajajočem naboru lige NFL: »Kar mi je najbolj všeč pri temu športu, je, da lahko grem na igrišče in udarim človeka, ga fizično zlorabim, in nimam težav s policijo


Igralec NFL ekipe Minnesota Vikings Andrew Sandejo je s kapo z napisom »Naredite ameriški nogomet spet nasilen« leta 2018 protestiral proti novim pravilom v ligi NFL, ki so po njegovem mnenju »omehčala« šport (vir: Sports Gossip)


Čeprav je neizpodbitno dejstvo, da sta kontakt in fizično obračunavanje temeljna dela ameriškega nogometa, tak način igre škoduje igralcem in vsem bodočim športnikom, ki bodo ameriški nogomet igrali na katerem koli nivoju. Čeprav se to sliši nepredstavljivo, bo ameriški nogomet treba, za dobrobit vseh igralcev, spremeniti. Če samo pomislimo na fizikalnost nogometa (in košarke) v desetletjih prejšnjega stoletja – kljub temu, da doberšen del moderne igre nogometaši preležijo na tleh, še vedno brez pomisleka glasujem za »civiliziran« nogomet, kot pa da gledam, kako angleške nogometaše dobesedno zlomijo igralci Wimbeldon F. C. (današnji MK Dons), na čelu z Vinnijem Jonesom.
Vir naslovne slike: SLUG Magazine

85 views0 comments

Recent Posts

See All