• Niko Hari

NBA nabor 2020; 2. del

Nadaljujemo z najboljšimi petimi košarkarji letošnjega nabora. Sicer se njihova rangiranja razlikujejo od strani do strani, zato se ne oprijemljite naslednje razvrstitve kot najbolj verodostojne. Veliko bo odvisnega od tega ali bodo moštva izbirala igralce, ki jih glede na pozicijo najbolj rabijo, ali najbolj talentiranega košarkarja, ki bo na voljo.


Mladenič: Onyeka Okongwu

Pozicija: center

Višina: 206 cm

Teža: 111 kg

Najverjetnejši izbor: 5. (Cleveland)Pri Clevelandu situacija izgleda vse prej kot rožnato. Moštvo je brez perspektive, bojim pa se, da tudi peti izbor na naboru ne bo spremenil mizernosti franšize iz Ohia. Mož zapletenega priimka, Onyeka Okongwu, je še eden v vrsti defenzivno nadarjenih košarkarjev. Je med boljšimi ''rim protectorji'' nabora, defenzivno je zelo vsestranski. Kljub temu, da je center, se znajde tudi v obrambi na perimetru, dobro bere podaje in brez težav (kljub višini) v tranziciji dokaj hitro prenese žogo na nasprotnikovo polovico. V obrambi ima dober občutek, katerega je težko priučiti. Okongwu je verjetno center z najboljšim občutkom za blokade v generaciji, večkrat smo lahko videli, kako je dobro pomagal v raketi takrat, ko so njegovi soigralci imeli težave s pokrivanjem. V napadu se dobro postavi v raketi, njegova igra s hrbtom proti obroču je solidna. V eri, ko se NBA odmika od pozicije klasičnega centra, lahko svojemu moštvu nudi predvsem skoke v napadu in vlogo ''roll mana'' v igri ''pick and roll''. Pod košom je dokaj iznajdljiv, ne zanaša se samo na svoje atletske sposobnosti, zna igrati z glavo. V ''post igri'' je soliden, vendar rabi še nekaj izkušenj, da bo lahko pariral elitnim centrom lige.

Okongwu je rahlo prešibek in prenizek v primerjavi z najboljšimi v ligi. Glede na to, da nima izpiljenega meta, niti ni dober podajalec, se ga na poziciji štirke zaenkrat še ne da uporabiti. Verjetno bo ravno sposobnost meta z razdalje tista, ki bo definirala kariero perspektivnega mladeniča.


Mladenič: Deni Avdija

Pozicija: krilo

Višina: 206 cm

Teža: 98 kg

Najverjetnejši izbor: 4. (Chicago)
Drugi neameriški košarkar med prvo deseterico najverjetnejših izborov na naboru je Deni Avdija. Deni je odličen podajalec, z dobro višino za krilo. Njegov občutek za igro je že v mladosti boljši od večine kril v ligi. Sposoben je voditi napad, krasi pa ga potrpežljivost, katero smo od bolj izpiljenih košarkarjev, ki v NBA prihajajo iz Evrolige, že videli. Avdija se na igrišču znajde bolje od sotrpinov v tem naboru, igra odraslo košarko, ki ni le igra ''z glavo skozi zid''. V napadu je kreativen, v svojem asortimanu ima skoraj vse, kar rabi elitni ofenzivni NBA košarkar. Morda ga še bolj kot njegova kreativnost z žogo v posesti krasi sposobnost gibanja brez žoge. Dobro se odkriva in išče priložnosti za lahek koš. Tudi v ''post igri'' se znajde odlično. Njegova igra s hrbtom proti obroču je že sedaj odlična, njegova igra v izolaciji pa je osvežujoče dobra za atletsko manj nadarjenega košarkarja. Njegov met izgleda solidno, vendar ni neverjeten strelec z razdalje – to je tudi verjetno njegova edina šibka točka v napadu, vendar je Avdija vse prej kot brezupen primer. V tem pogledu ga lahko primerjamo z Dončićem (Avdijo namreč ameriški mediji radi primerjajo z našim košarkarjem): kljub ne najboljšim šuterskim predstavam ima Avdija lepo izpiljeno obliko meta, zato se ne bojim, da bi v svoji NBA karieri pogorel kot ostrostrelec, ravno obratno.

Chicago je trenutno mizerno moštvo kar se obrambe tiče, Deni Avdija pa temu problemu ne bo pripomogel. Kljub občutku za postavitev v obrambi in košarkarskemu intelektu, mu manjka predvsem telesne mase in lateralne hitrosti, da bi kril najboljša krila v ligi. V raketi ga močnejši igralci velikokrat izrinejo s pozicije, včasih tudi več posesti zaporedoma. Delo z utežmi in konstantnost meta iz razdalje bosta verjetno najbolj očitni stvari, katerima bo v svoji krstni sezoni Avdija moral posvetiti največ pozornosti.

Če ga pod lastnim košem utrujajo močnejši igralci, na perimetru ni nič drugače s hitrimi. Vse prevečkrat ga preigrajo tudi povprečno hitri košarkarji, kljub občutku za igro pa se zateka k nepotrebnim osebnim napakam.


*OPOZORILO: VSAKA SPLETNA STRAN IMA DRUGAČEN VRSTNI RED PRVIH TREH KOŠARKARJEV NA NABORU, DRŽAL SE BOM TISTE S STRANI ESPN.COM.


Mladenič: James Wiseman

Pozicija: Center

Višina: 216 cm

Teža: 109 kg

Najverjetnejši izbor: 3. (Charlotte)

Kljub temu, da je Wiseman projeciran kot tretji izbor na naboru, mislim, da bi ga Golden State Warriorsi morali izbrati kot drugega, če ga Minnesota ne vzame kot številko ena. Wiseman bi bil daleč in z naskokom najboljši center, kar so jih Warriorsi premogli v eri ''splash bratov''. Veliko košarkarskih oboževalcev meni, da bi Golden State moral zamenjati svoj izbor za ustaljenega igralca (veterana), sam pa sem mnenja, da naj izbor obdržijo, če je njihov namen vzeti Wisemana. V svoji prvi sezoni je lahko dejansko izredno pomemben člen k obuditvi dinastije iz Oaklanda.


Wiseman je eden izmed dveh najbolj eksplozivnih in atletsko nadarjenih košarkarjev na naboru. Kljub 216 centimetrom je hiter in sposoben sodelovati v leteči igri nekdanjih prvakov. Če katero moštvo rabi odličen ''spacing',' je to Golden State, ki pa ga Wiseman s svojo višino in skokom lahko nudi. Glede na svojo višino je dokaj agilen in spreten z žogo – verjetno mi ni treba poudarjati, da bo z lahkoto pobiral skoke tako v napadu kakor v obrambi. Kombinacija višine, eksplozivnosti in neverjetno dolgih rok ga delajo uporabne tudi, če bo proste mete metal kakor Shaq. Tudi če bo Wiseman igral krepko pod pričakovanji, tudi če bo ''bust'', bo daleč, daleč najboljši center, kar so jih Warriorsi premogli v zadnjem desetletju.

Obrambno igra preveč ''na silo'', veterani v ligi ga bodo zlahka vlekli za nos in nabiranje osebnih napak bo verjetno velika težava v kali njegove kariere. V obrambi ni niti hiter niti inteligenten, njegove pomanjkljivosti pa kompenzirajo naravne danosti, kar ga bo eventualno naredilo vsaj na pol kompetentnega tudi v obrambi. Sicer pa: kdo v ligi NBA še igra obrambo v rednem delu sezone? Proti nižjim in hitrejšim peterkam bo bolj kot v pomoč, na poti. Imajo pa zato Warriorsi dva odlična obrambna igralca na perimetru v Klayu Thompsonu in Draymondu Greenu.


Če koga zanima, zakaj Wisemana ne primerjam z ekipo iz Charlotta: koga boli k**** za Charlotte? Jordanova igračka je bolj kot ne pokazatelj silnega ega in nesposobnosti vodenja, v kombinaciji z nesposobnostjo priznavanja kakršnekoli napake.


Mladenič: Anthony Edwards

Pozicija: branilec

Višina: 190 cm

Teža: 102 kg

Najverjetnejši izbor: 2. (Golden State)Edwards je še eden v vrsti norih atletov. Njegova hitrost, moč in eksplozivnost so že sedaj na elitni ravni. Odlično prodira, njegovo atletskost pa dopolnjuje dober občutek za preboj obrambe v prodorih. Ni čudno, da najbolj cveti v hitri igri in v protinapadih. Čeprav na univerzitetni ravni ni bil najboljši ostrostrelec, ima dobro obliko meta in ima potencial postati elitni šuter. Ni ga strah poskusiti za tri, meče s konstantno obliko, ima hiter izmet, skratka ima vse kar rabi, da postane napadalno nezaustavljiv.


V igri ena na ena je morda celo najboljši v svoji generaciji, v svojem arzenalu ima tisoč in en način kako priti mimo nasprotnika. Z nekaj več občutka za igro lahko postane soliden kreator tudi za druge, ne le zase. Zelo me spominja na trenutnega Russla Westbrooka: Kljub nuklearni eksplozivnosti je slab obrambni igralec, predvsem zaradi pomanjkanja truda. Že v samem jedru je slabši obrambni igralec, manjko želje pa ta problem še poglobi. Podobno kot Russ tudi on izbira najslabše možne situacije, v katerih se odloči za met. Ko nima žoge v svoji posesti, ostaja brez idej, še huje – enostavno se ne giba po igrišču brez žoge. Vse prevečkrat ostaja na liniji za tri točke tako pa omeji fluidnost napada.


Edwards je gotovo košarkar z največjim potencialom v generaciji, zato me ne bi presenetilo, če ga Minnesota izbere kot prvega na naboru, glede na to, da organizatorja igre (kar je drugi favorit za 1. izbor, Lamelo Ball) že imajo.


Mladenič: Lamelo Ball

Pozicija: organizator igre

Višina: 200 cm

Teža: 86 kg

Najverjetnejši izbor: 1. (Minnesota)
Ball se mi ne dopade. Kljub temu, da ga številni (podobno kot brata) kujejo v zvezde še preden je stopil na NBA parkete, sam v njem ne vidim zvezdnika, a ne zaradi pomanjkanja sposobnosti. Minnesota bo prava destinacija zanj. Še en v vrsti izredno talentiranih, a prepotentnih in lenih košarkarjev (pred leti Andrew Wiggins, trenutno pa Karl-Anthony Towns, nič boljšega občutka nimam niti za D'angela Russela). Kdo pri Wolwesih bo igral v obrambi, če bo Lamelo prvi izbor na naboru? Poleg tega volkovi že imajo svojega primarnega organizatorja igre (Russel).

Ball je izjemen podajalec, o tem ni dvoma. Je visok, vidi čez obrambo in ima izjemen občutek za igro. Podobno kot njegov starejši brat Lonzo, je tudi on verjetno najboljši kreator na naboru. Njegove podaje so morda za moj okus malo preveč namenjene publiki in ne soigralcem, vendar mu vseeno uspeva oddati točne žoge. Njegova sposobnost vodenja žoge je daleč najboljša v letošnji generaciji, brez problema preigra nasprotnika in ga tako vrže iz igre – sledi pomoč ostalih obrambnih igralcev, kar skoraj vedno, ko Ball prodira, pomeni prostega igralca, ki ga Ball vidi in najde.


Točke je sposoben dosegati z vseh strani igrišča in s katerekoli razdalje. Solidno se znajde pod košem, dober je pri metih z razdalje (v tem elementu igre je opaziti konstantno izboljšanje iz leta v leto), skratka za mladeniča je skoraj popolno ofenzivno orožje. Lahko postane elitni ''scorer'' v igri ''pick n roll'' in je zagotovo eden izmed treh najbolj talentiranih igralcev na naboru, morda celo najbolj talentiran.


Kljub vsem pozitivnim lastnostim ima nekaj zevajočih napak, ki jih ni zlahka popraviti. Prva šibka točka je njegov izmet: svoj ''shooting flow'' (recimo temu potek meta) začne krepko prenizko – pod prsmi, žogo pa izpusti nekje na višini glave. Ne vem, kako sta se z bratom oba priučila tako grozne oblike meta, a sem prepričan, da bo Lamelo imel težave z obrambnimi igralci v NBA. Njegova nezmožnost metanja preko roke nasprotnika privede do naslednje velike težave s tem košarkarjem: izbiranje situacij, v katerih se odloči za met. Glede na to, da mu njegova oblika meta ne dovoljuje metati takrat, kadar ni popolnoma sam, se vse prevečkrat odloča za izredno dolge mete, ali pa celo ''fade away'' trojke, ki bolj kot ne končajo na in ne v obroču.

Morda celo največji problem pa je njegov oče. Sploh ne zato, ker je bedak, ampak zato, ker mu je zaradi trme onemogočil igranje v kompleksnem košarkarskem sistemu: Ball enostavno ni igral (razen v Avstraliji) v naprednih obrambnih in napadalnih shemah. Bolj kot ne mu je bilo prepuščeno igrati ulično košarko, ki pa ga v NBA ne bo pripeljala daleč. Obrambno je popolnoma nediscipliniran in nezainteresiran, kar pa je tudi najšibkejša točka tega mladega košarkarja.


Njegov uspeh v ligi bo odvisen predvsem od discipline, delovne etike in sposobnosti učenja. Lahko postane bodoči MVP, lahko pa popolnoma pogori. Sam nimam rad tako tveganih mladih igralcev, kot je Ball, zato ga tudi ne bi izbral kot prvega na naboru.
Moja napoved izborov na naboru:


1. Anthony Edwards (čeprav ga sam ne bi izbral kot prvega, je za Minnesoto najbolj primeren košarkar, ki lahko postane izjemen).


2. James Wiseman (popoln košarkar za Golden State


3. Lamelo Ball ( Charlotte rabi nekoga, ki bo vodil moštvo v napadu)


4. Deni Avdija ( Chicago bo naredil zares zanimivo moštvo, vredno ogleda na malih zaslonih, čeprav bi verjetno bolj smiselen za Bullse bil nekdo, ki igra dobro obrambo, npr. Okongwu).


5. Onyeka Okongwu (če ga ne izbere Chicago, najboljši igralec, ki ostane).


6. Obi Toppin (zelo vsestranski košarkar, ki bi dopolnil napad Atlante).


7. Isaac Okoro (najboljši preostali košarkar)


8. Tyrese Haliburton (najboljši preostali košarkar zaradi ''eurofobije'' ameriških generalnih direktorjev, čeprav menim, da je Hayes po kvaliteti top 7 košarkar nabora).


9. Patrick Williams (najboljši preostali košarkar)


10. Killian Hayes (če pade do desetega mesta, je idealen košarkar za Phoenix).


Vir naslovne slike: clutchpoints.com39 views0 comments

Recent Posts

See All