• Luka Skarlovnik

NBA trade deadline

V četrtek zvečer je v ligi NBA zaključil »trade deadline«, rok, ko lahko franšize menjujejo igralce in izbore na naboru, da še pred koncem sezone izboljšajo svoja moštva. Večina NBA navdušencev je popoldne preživela ob računalniku ali na telefonu ter vztrajno osveževala svoj Twitter profil, kjer ameriški novinarji hitro objavljajo spremembe ekip, le nekaj minut za tem, ko se dogovori zaključijo. Tudi letos se je zgodilo nekaj velikih in nekaj zanimivih menjav ter vsaj ena, ki bi se jo dalo kategorizirati kot veliko, zanimivo in čudno. Košarkarska »tržnica« čez lužo spet ni razočarala – ekipe so se spreminjale, v njihovih očeh verjetno zmagovale, vsaj nekatere pa so za odtenek spremenile pokrajino lige. Začrtale novo pot svojih franšiz v želji po izboljšanju in gradnji zmagovalnega moštva.

(vir: fadeawayworld.net)

Menjav je bilo več, kot le spodaj omenjene. Franšize so tudi brez menjav igralce podpisovale in izplačevale. Da ne pride do nejasnosti, so tudi nekateri spodaj omenjeni igralci že v drugačnih položajih, drugih ekipah ali pa so bili izplačani. V vsaki menjavi se morajo načeloma izenačevati plače, mesta v ekipi pa so omejena, zato ni nujno, da so vsa spodaj omenjena »sredstva« menjav tudi v napisani destinaciji. Nosilci spodnjih menjav, ki jih bom tudi na kratko razdelal, pa ostajajo.


1. Russell - Wiggins

GOLDEN STATE WARRIORS (prejmejo):

· Andrew Wiggins,

· izbor v prvem krogu nabora leta 2021 (zaščiten za prva tri mesta),

· izbor v drugem krogu nabora leta 2021


MINNESOTA TIMBERWOLVES (prejmejo):

· D'Angelo Russell

· Jacob Evans

· Omari Spellman


Po kvaliteti ena večjih menjav, ki je Russella (končno) pripeljala v Minnesoto. Slednji je bil že dalj časa na seznamu želja Timberwolvsev in njihovega najboljšega košarkarja Karla-Anthonyja Townsa, saj je z Russellom dober prijatelj. Težko govorimo o zmagovalcu te menjave, saj sta obe ekipi dobili, kar sta si želeli. Minnesota ima končno vrhunskega organizatorja igre, da ga postavi ob zvezdniškega centra, ki kljub dobri osebni statistiki ekipe ne more popeljati do zmagovalnih predstav. KAT in D-Lo tako tvorita nov veliki dvojec lige, glavna ovira, ki jo mora ekipa torej še premostiti, pa je zmagovalna mentaliteta in tekmovalni duh, ki ga v franšizi, z izjemo nekaj osamljenih sezon, pogrešajo že skoraj 15 let.


(vir: clutchpoints.com) D-Lo in KAT

Po drugi strani so Bojevniki iz Golden Statea v zameno poleg dobrih izborov prejeli Wigginsa. Slednji je ogromno obetal, ko je prišel v ligo leta 2014 kot enoglasni prvi izbor na naboru. Visokih pričakovanj zaenkrat ni upravičil. Je dober igralec z občasnimi izjemnimi predstavami, a daleč od zvezdnika. Zaradi zgoraj omenjenih težav z mentaliteto, franšiza iz Minnesote najverjetneje ni idealno mesto za razvoj mladih igralcev, tako da lahko, da mu bo stabilna in zmagovalna garderoba ekipe iz San Francisca dobro dela. V tem trenutku je težko napovedovati njegovo vlogo v Warriorsih, definitivno zaradi položaja nizkega krila v ekipo paše bolj kot Russell, ki bi ob branilskem paru s Stephenom Curryjem in Klayem Thompsonom težko igral (najverjetneje bi se Thompson prestavil na položaj nizkega krila). Ne bi pa bil presenečen, če Warriorsi prejet izbor na naboru, vključno s svojim letošnjim in Wigginsom, v prihodnji sezoni menjajo za izkušenejšega zvezdnika. Čeprav bi v tem primeru težavo lahko predstavljala Wigginsova pogodba, ima mladenič do konca sezone čas, da vodstvo kluba prepriča, da je je vreden in zaigra kot polnopravni član ene najboljših ekip zadnjih let.


2. ROCKETS SMALL BALL

HOUSTON ROCKETS (prejmejo):

· Robert Covington (Minnesota)

· Jordan Bell (Minnesota)

· izbor v drugem krogu nabora leta 2021 (Atlanta od Golden State)


ATLANTA HAWKS (prejmejo):

· Clint Capela (Houston)

· Nene (Houston)


MINNESOTA TIMBERWOLVES (prejmejo):

· Malik Beasley (Denver)

· Juan Hernangomez (Denver)

· Evan Turner (Atlanta)

· Jarred Vanderbilt (Denver)

· izbor v prvem krogu nabora leta 2020 (Atlanta od Brooklyn Nets, lottery zaščiten)


DENVER NUGGETS (prejmejo):

· Gerald Green (Minnesota)

· Keita Bates-Diop (Minnesota)

· Shabazz Napier (Minnesota)

· Noah Vonleh (Minnesota)

· izbor v prvem krogu nabora leta 2020 (Houston)


Kvantitetno pa so največjo menjavo izpeljale zgornje 4 ekipe. Ogromno koščkov sestavljanke, vsaka ekipa je dobila nekaj igralcev, ki po mnenju organizacije dopolnjujejo ekipo, tri franšize pa so domov odnesle tudi po en izbor na naboru. Vseeno pa se menjava vrti okoli posredne menjave Capela – Covington. Prvega je v svoje vrste pripeljala Atlanta, kjer bo predstavljal izkušeno figuro v izrazito mladi ekipi. Čeprav se zdi, da je Capela nekoliko kvalitetnejši košarkar, za Houston Rocketse očitno ni tudi vrednejši. Iskali so obrambnega specialista na položaju krila, ki zna zadeti z razdalje in ga v Covingtonu tudi prejeli. Če so ga po mnenju javnosti preplačali, pa v oči bode na novo sestavljena, izrazito nizka peterka Rocketsov. Ti bodo igrali tako imenovan »small ball«, ko bo na položaju centra igral P. J. Tucker, košarkar, ki v višino ne meri niti dva metra. Zanašali se bodo na hitro igro, tranzicijo in učinkovit napad z Jamesom Hardnom in Russellom Westbrookom na čelu. Zanimivo bo videti, če bo izrazit ofenziven potencial odtehtal pomanjkanje dobljenih skokov in ekipne obrambe. Glede na to, da Houston odkrito cilja na šampionski prstan, se je skoraj treba vprašati, kako se bodo v končnici spopadali z visokimi dominantnimi košarkarji, ki jih zagotovo čakajo. Igralci kot so Anthony Davis, Nikola Jokić, Joel Embiid, Giannis Antetokounmpo, Bam Adebayo, Pascal Siakam in še veliko drugih bi ekipi iz Teksasa znali povzročati precej preglavic.


(vir: clutchpoints.com) Covington in Capela

Vendarle pa je Houston s to menjavo sprostil tudi 12 milijonov prostora za plače, kar jim lahko pride prav v prihodnosti.


3. IGGY in WINSLOW

MIAMI HEAT (prejmejo):

· Andre Iguodala (Memphis)

· Jae Crowder (Memphis)

· Solomon Hill (Memphis)


MEMPHIS GRIZZLIES (prejmejo):

· Justise Winslow (Miami)

· Dion Waiters (Miami)

· Gorgui Dieng (Minnesota)


MINNESOTA TIMBERWOLVES (prejmejo):

· James Johnson (Miami)


Memphis je Johnsona iz Miamija hitro poslal v Minnesoto v zameno za Dienga, a srce te menjave pripada ekipama iz Miamija in Memphisa.


Heat se je »rešil« Waitersa, ki letos zaradi težav z vodstvom ni igral, saj so ga bili zaradi neprofesionalnega obnašanja primorani večkrat kaznovati. Glavni žeton te menjave je Winslow, mladi krilni igralec, skozi katerega je Miami v zadnjih letih večkrat vodil napad, saj ima dobre organizacijske sposobnosti. Grizliji gradijo mlado ekipo in so tvegali z Winslowom, čeprav ima redno težave s poškodbami.


Na Florido so poslali Iguodalo, ki odkrito ni želel igrati za Memphis in ni bil aktiven del ekipe. Iguodala je cenjen veteran, ki se je dokazal v pomembnih trenutkih in je celo MVP finala leta 2015. Z zmagovalno mentaliteto se zdi kot nalašč za ekipo Miamija, ki je letos presegla pričakovanja in se poteguje za najvišja mesta vzhodne konference. Poleg dobrega in zanesljivega obrambnega igralca je Miami Heat prejel še pomembno figuro izven igrišča. Čeprav je Jimmy Butler jasni vodja ekipe, bo Iguodala dober mentor mladim igralcem, na katerih so zgrajeni letošnji uspehi. Memphis je v Miami poslal še Crowderja, ki predstavlja dober dodatek (najverjetneje s klopi), tako da se je že tako dolga klop Miamija še podaljšala.


Potrebno je omeniti tudi, da se je s potezami Miami dobro pripravili za prosti trg leta 2021, ko so ponovno na voljo izjemni igralci. Heat po mnenju mnogih cilja na Giannisa Antetokounmpa. Rešili so se Winslowe pogodbe, Iguodala pa tisto leto nima zagotovljene pogodbe, kar Miamiju omogoča več manevrskega prostora. Najpomembneje za organizacijo je, da so utrdili ekipo in zgradili konkurenčnejše moštvo za naslednji dve leti, da mogoče celo presenetijo in posežejo po najvišjih mestih.


4. Drumm the drumm

Andre Drummond je eden boljših centrov v NBA, večkratni vodilni po številu skokov v ligi in izredno kvaliteten košarkar – ki mu letos poleti poteče pogodba. Že nekaj časa se je govorilo, da Drummond ne bo izkoristil možnosti podaljšanja še za eno leto in bo zapustil Detroit Pistonse, kjer je igral 7 let - od vstopa v ligo. Tako so se razvijale govorice, kam ga bodo Pistonsi menjali, da ga poleti ne izgubijo zastonj, hkrati pa vidno ciljajo na »rebuild«, tako da si pravzaprav niti niso želeli, da Drummond izkoristi podaljšanje in zasede velik del plačnega proračuna. Ampak …


Poslali so ga v Cleveland Cavalierse. Ponavljam. V Cleveland.


(vir: clutchpoints.com) Andre Drummond

Franšizo brez glave in repa, ki je že zapustila dirko za uvrstitev v končnico s predzadnjim mestom v ligi. In kaj so dobili v zameno?

Josha Hensona, Brandona Knighta in izbor v drugem krogu nabora leta 2023 (slabšega izmed Clevelandovega in Golden Stateovega). Tega nima smisla ponavljati. V Cleveland so ga poslali za absolutno nič. Niti delček njegove vrednosti. Mogoče vedo kaj, kar nam ni znano, a malo je verjetnosti, da bo Drummond ostal v Clevelandu celotno naslednjo sezono. Tveganje Cavaliersov gre razumeti, saj tudi če odide, ne bodo čutili hude izgube. Drummonda je franšiza menjala brez dogovora, zaradi česar se je počutil izdanega. Poleti bo eden boljših igralcev na košarkarski tržnici, čeprav se poraja vprašanje koliko ekip bo za njegove usluge pripravljeno ponuditi visoko plačo glede na to, da se stil igre v NBA vedno bolj odmika od tradicionalnih centrov, ki tako zgubljajo na vrednosti. Vseeno pa se lahko vprašamo, zakaj ni več ekip poizkušalo Drummonda že pred četrtkom pripeljati v svoje vrste, med drugim tudi Dallas, ki bi s centrom takšne kakovosti (pod pogojem, da se razvije dobra kemija) lahko Mavericksom pomagal doseči še boljše rezultate.


5. Morris iz vzhodne na zahodno obalo

LA CLIPPERS (prejmejo):

· Marcus Morris Sr. (New York)

· Isiah Thomas (Washington)


NY KNICKS (prejmejo):

· Maurice Harkless (Los Angeles)

· izbor v prvem krogu nabora leta 2020 (Los Angeles)

· izbor v drugem krogu nabora leta 2020 (Los Angeles, od Detroita)


WASHINGTON WIZARDS (prejmejo):

· Jerome Robinson (New York)

Še en trade, kjer so vse strani dobile, kar so želele. Za Morrisa, ki je poleti prosti igralec, je New York iztržil nov izbor v prvem krogu nabora, zdaj jih imajo že 7 v 4 letih. Morris bo v Clippersih predstavljal še eno grožnjo z razdalje in »trdnega« igralca, ki se ne preda in se bori do zadnjega. Nekaj skrbi na prvi pogled vseeno povzroča statičnost igre LA Clippersov, ki se je s prihodom Morrisa, glede na stil njegove igre, najverjetneje še poglobila.


Mini, a importante

Omenim lahko še Philadelphia 76ers, ki so v svoje vrste pripeljali Aleca Burksa in Glenna Robinsona III ter tako ustvarili svojo klop (podaljšali bi jo težko, ker je ni bilo) in dodali nekaj prepotrebnega meta za tri točke.


Dallas Mavericks so iz Golden State Warriorsov za ceno (Utahovega) izbora v drugem krogu prihajajočega nabora v svoje vrste pripeljali centra Willieja Cauleya-Steina. Glede na (pre)nizko pogodbo, ki jo je podpisal pred začetkom sezone, da se je lahko pridružil bojevnikom, ima potencial, da postane izjemna dodana vrednost glede na to, da Dallasu primanjkuje kvalitete na položaju »petke«.


Portland Trail Blazers pa je v svoje vrste za ceno Kenta Bazemoreja pripeljal (med drugim) Trevorja Arizo, dobrega obrambnega in »ekipnega« igralca, ki prinaša dodatno vrednost letos neprepričljivim Trail Blazersom.Sezona gre vztrajno naprej s še močnejšim tokom, ki je za malenkost spremenil potek potovanja. So ekipe menjale preveč ali premalo? Bo aktivnost kaznovala ali nagradila? Nekatere ekipe so se ravnale po vodilu »if it ain't broke don't fix it«. Druge so šle na nož. Houston z neuveljavljenim načinom igre tvega vse z željo, da izkoristi superzvezdniški dvojec. Miami se tiho meša v boj za prvaka vzhodne konference. Minnesota gradi za prihodnost. Četudi se lahko pogovarjamo o zmagovalcih in poražencih menjav, bodo pravo sliko pokazale odigrane minute na igrišču. Ker številke in »projekcije« na papirju, ne govorijo vedno iste zgodbe.

69 views0 comments

Recent Posts

See All