• Niko Hari

Nekompetentnost NBA sodnikov

Ljubitelj oseb istega spola, organsko gnojilo za poljščino, akademsko neuspešna oseba, tat, hlevska žival odličnega okusa, predstavnik družine opičnjakov ali oseba, ki rabi psa vodnika in palico. Vse to so sopomenke (verjetno v malo bolj vulgarni različici), na katere se ljubitelji športa spomnimo ob misli na sodnika. Najbolj osovražen poklic na svetu (razen policista in politika) po mnenju splošne javnosti, pa si vsaj v ligi NBA upravičeno zasluži kakšno izjavo ''pod pasom.''


V športih, kjer so pravila jasno določena, bi si človek mislil, da je sojenje enotno in ne arbitrarno, kot se to zadnja leta dogaja v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Zaradi čudnih odločitev, ki niso skladne niti med sodniki na isti tekmi, se navijači radi domislimo številnih cvetk, s katerimi počastimo njihove najbližje.
Ali je Kevin Durant prestopil črto igrišča? NBA sodniki niso bili gotovi. Vir: Youtube, CliveNBAParody


PRISTRANSKOST PRI SOJENJU


Frustrirajoč občutek, ki ga NBA navdušenci dobivamo ob gledanju Jamesa Hardna, ni noviteta v ligi. Čeprav Harden najbolje v zgodovini košarke zna ''prodati'' prekršek sodniku in meče več prostih metov na tekmo, kot ima Miša Molk botoksa v licih, smo navijači tega vajeni tudi pri drugih.


Zvezdniki so vedno bili deležni drugačne obravnave s strani sodnikov. Lebronu Jamesu bodo pač prej piskali prekršek kot Vlatku Čančarju. Pravila torej ne veljajo enako za vse na igrišču. Tega vam sicer ne bo priznal noben sodnik, kaj šele funkcionarji lige, vendar je to resnica.


Zasanjajmo se nazaj v leto 2002. Finale zahodne konference med Sacramento Kings in Los Angeles Lakers. Jezerniki (Bog pomagaj temu prevodu) na čelu s Shaquillom O'Nealom ter Kobejem Bryantom so bili nesporni favoriti za naslov, ljubljenci občinstva in same lige. Lakersi so veliko moštvo, pravzaprav eno izmed najuspešnejših košarkarskih moštev vseh časov. So ekipa, ki ima visoko tržno vrednost, ligi pa prinaša tisto, kar je v kapitalizmu najbolj pomembno: zelenci


Ekipa Sacramento Kings je bila diametralno nasprotje Lakersov. Osvojili so eno prvenstvo, sedaj že daljnega leta 1951. Ta naslov pomeni približno toliko kot maček v žaklju, zato lahko povemo, da Kingsi v moderni košarki naslova niso videli niti od blizu. Pol stoletja so čakali na novo priložnost, in po neverjetnih predstavah Chrisa Webbra, Mika Bibbiya ter Vladeja Divca povedli z rezultatom 3:2 v tekmah. Manjkala jim je še ena zmaga do popolnega presenečenja ter uvrstitve v veliki finale. Famozna tekma številka 6. Dogodek, ki buri duhove vseh teoretikov zarot, ki mislijo, da je liga NBA rezultatsko prirejena.


Kingsi so bili na solidni poti, da tudi v šesti tekmi premagajo Lakerse, vendar so sodniki s serijo (milo rečeno) dvomljivih odločitev počasi, a vztrajno obračali potek srečanja v korist Los Angelesa. Najprej so delivci pravice prvemu centru Kingsov Vladeju Divcu piskali nekaj osebnih napak, ki so jih videli samo oni, Divaca pa je trener zaradi štirih osebnih napak posadil na klop. V manj kot enajstih minutah si je rezervni center Kingsov nabral toliko ''favlov,'' da je srečanje predčasno zaključil, Divac pa je moral odigrati srečanje v strahu pred novimi osebnimi napakami. Zaustaviti najbolj dominantnega centra vseh časov O'Neala pa je s takim pristopom praktično nemogoče. Lakersom so na tisti tekmi piskali vse. Kobe Brayant je spoznal svoj komolec z obrazom Mika Bibbiya, prekršek pa so dosodili slednjemu. Lakersi so zmagali na šesti tekmi, zanos s šeste pa jim je pomagal osvojiti tudi odločilno, sedmo tekmo.

SISTEMSKI PROBLEMI, NEDOSLEDNOST IN PRAVILA DIVJEGA ZAHODA


V zadnjih sezonah igralci, mediji in navijači tarnajo zaradi izjemno slabega sojenja, očitnih napak sodnikov pa je vse več. Razlogov je mnogo:

Ameriška košarka je vedno veljala za popačeno različico dejanskega športa, saj sta na prvem mestu šov in atraktivnost za gledalce. Lep primer so koraki. Če se igralec superzvezdniškega kalibra zapodi proti obroču, pri tem pa zakoraka, ga v ligi ni sodnika, ki bi mu to osnovno košarkarsko napako tudi dosodil. Nošene žoge se pri prvem koraku, ko igralec dobi žogo v roke, praktično ne sodi, zato imajo na mednarodnih turnirjih Američani težave s prilagajanjem na dejanska pravila košarkarske igre. Sicer jih to le redko stane zmag, pa vendar.

V zaključnih minutah (sekundah) tekme, ko se ta po navadi lomi, se sodniki prelevijo v like iz filma Bird Box, zapiskajo pa le, če je košarkarska nepravilnost tako očitna, da bi jo prepoznal tudi nekdo, ki ta šport gleda prvič.


Sodniki v NBA ne odgovarjajo za svoje napake. Še več, trenerjem ter igralcem je striktno prepovedano kritizirati delo sodnikov, kršitve tega pravila pa so tudi finančno sankcionirane. Takšna moč sodnikov preprečuje, da bi pri svojem delu bili soočeni z napakami ali celo kaznovani. To vodi v ravnodušnost, saj so kljub očitnim napačnim odločitvam, ki ekipe stanejo zmag, lahko prepričani, da službe ne bodo izgubili oziroma jim napak niti ni treba argumentirati.


TEHNOLOGIJA NA POMOČ


Možnost ogleda posnetka vsake sporne akcije bi bilo izjemno duhomorno dejane, tekme pa bi trajale dlje kot skladbe skupine Pink Floyd. Sicer je v tekoči sezoni ekipam omogočen en (odbojkarsko/tenisaški) challange (trener ima pravico, da od sodnikov zahteva pregled posnetka določene akcije). Če trener ekipe hoče zahtevati videoanalizo, mora vzeti minuto odmora, predložiti mora dovoljenje ministrstva za šport, vozniško dovoljenje, potrdilo o nekaznovanju ter Šparovo kartico zvestobe. Moštva se po navadi v zgodnjih fazah tekme ne odločajo za to sredstvo, saj pričakujejo (žalostno) da bodo tekom tekme, takrat ko bo najbolj pomembno delivci pravice ''kiksnili'' vsaj še enkrat.


KORUPCIJA IN ŠPORTNE STAVE


V zgodovini poznamo en osamljen primer, ko so sodniki nosili posledice svojih dejanj na parketu. Tim Donaghy je prebil led med sodniki, ki so dobili po prstih. Najbolj znan sodnik lige (iz napačnih razlogov) je namreč stavil na tekme, na katerih je sodil. Šok za ligo, ki je vse skupaj želela čim prej pomesti pod preprogo. Bil je edini sodnik, ki je kadarkoli bil spoznan za krivega v tako kolosalnem škandalu. Ravno on se je leta po tem, ko je bil izključen iz lige, oglasil in zatrdil, da je v interesu lige bilo, da tekmo med Los Angelesom ter Sacramentom dobijo slednji. »Več denarja več 'muzike',« pravijo. Zanimivo je to, da takih primerov ni bilo več (no, nobenega niso odkrili). Argument, da je liga v kakršnemkoli pogledu prirejena je zaenkrat absurden, saj za to ni nobenih konkretnih dokazov (teorij zarot pa toliko več).


Časi, ko je Donaghy še imel dostojanstvo. Vir: Toronto star


Sodniki v ligi NBA so porazni, vendar se bo vedno našel nekdo, ki se bo z njihove strani čutil oškodovanega, čeprav bi sodili brez napak. Kljub ostrim kritikam zadnja leta pa smo prišli do spoznanja, da si ob naši nejevolji sodniki radi zamrmrajo tisto zimzeleno:


''Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine.''
116 views0 comments

Recent Posts

See All