• Urban Kolman

Nepredvidljiva Premier liga in vprašanje o napredni statistki (pričakovani zadetki/točke)

Letošnja sezona Premier lige je v marsičem posebna. Najbolj seveda izstopa, da poteka med pandemijo. Posledično je zaradi tega bilo prestavljeno evropsko prvenstvo, kar je pomenilo skrajšano sezono. Posledica je izjemno natrpan urnik, ko pa tukaj dodamo še odpadle tekme zaradi okužb in evropske obveznosti nekaterih ekip, vse skupaj postane ekstremno.

Kot bi rekli zagovorniki napredne statstike: "Dread it, Run from it, Destiny still arrives". (vir: Goal.com)


Tako kot vsako leto imamo nekaj nadpovprečnih in nekaj podpovprečnih ekip. A na podlagi česa se dejansko določi realne dosežke ekipe?


Najboljša najslabša ekipa

Na tem mestu je kar nekaj možnih odgovorov. Gre namreč za naziv ekipe, ki bi glede na vse, kar je pokazala, morala biti višje na lestvici, ali pa za ekipo, od katere mnogi niso pričakovali veliko in je presegla zmožnosti. To so West Ham (oziroma kot so znani letos »nova verzija Evertona 2005-2010«), Aston Villa, ki je po lanskem neumnem nakupovanju letos pripeljala pametne okrepitve in s pomočjo Jacka Grealisha prišla do zgornjega dela lestvice ali pa Leeds United, ki na vsaki tekmi poskrbi za popestritev. Ampak nobena od teh ekip ne pooseblja naziva najboljše najslabše ekipe kot Brighton. Ekipa Grahama Potterja je v preteklem tednu končno dobila to, kar si je zaslužila. Premagali so Tottenham in Liverpool in na obeh tekmah ohranili čisto mrežo. Glavni razlog za ta naziv pa leži v napredni statistiki, expected goals in expected points (gre za modele, ki na podlagi strelov in položaja teh izračunajo, koliko golov bi ekipa morala prejeti in zadeti nas posamezni tekmi; na primer strel iz enajstmetrovke je na različnih modelih vreden od 0,7 do 0,8 pričakovanega gola, strel iz 30 metrov pa 0,02). Brighton bi na podlagi teh modelov moral biti na šestem in ne 15. mestu (imeli bi kar 11 točk več). Seveda to ni edini razlog – poleg tega ima Brighton enega najbolj gledljivih stilov nogometa v ligi. S tem se strinja tudi Pep Guardiola, ki je pred tedni Potterja označil za najboljšega angleškega trenerja, s čimer se strinjam tudi sam. Galebi so letos konkretno nadigrali Manchester United, Chelsea, Tottenham in Liverpool, a do pred kratkim se jim sreča pri dejanskih rezultatih ni nasmehnila. Zato pretekli rezultati niso presenečenje, so le potrditev nečesa, kar je bilo analitikom jasno že dalj časa. Brighton je najboljša najslabša ekipa v Angliji.


Pričakovane in realne točke (vir: twitter)


Tudi hrabre sreča ne spremlja v nedogled

V lanski sezoni ni bilo skoraj nikogar, ki bi trdil, da si Liverpool ni zaslužil naslova. Četa Jurgena Kloppa je drugo sezono zapored držala nenormalen tempo zmagovanja tekem in na koncu le osvojila tako zaželeni pokal Premier lige. Na prvi pogled je bil Liverpool daleč najboljša ekipa v Angliji, a resnica je drugačna. Po že zgoraj navedeni statistiki so Rdeči za 25 točk presegli svoje pričakovane rezultate (po napredni statistiki bi dokaj jasen prvak moral biti Manchester City s 87 točkami, Liverpool pa bi moral za las biti drugi s 74 točkami le točko pred Lampardovim Chelseajem). Seveda expected goals in points ni vedno najbolj natančna analiza, a dokaj dobro napovejo dolgoročne rezultate ekip. Če bi se ravnali po teh modelih, bi lahko dokaj enostavno napovedali konstanten padec Pochettinovega Tottenhama ali pa najverjetneje letošnji naslov Manchester Cityja. In ravno zato je tistim, ki analitično analizirajo nogomet, bilo jasno, da bo Liverpool slej ko prej padel. To pa ni jasno kazala samo statistika, temveč tudi predstave ekipe v lanski sezoni. Rdeči so večkrat z minimalnimi (skoraj nezasluženimi) zmagami zbirali točke, prav tako pa ni bilo takoimenovanega Kloppovega »geggenpressinga«. Ekipa je bila tako po igri in statistiki izrazito pragmatična oziroma Mourinhevska.

Če je največji navdušenec in zmagovalec teh statističnih modelov Pep Guardiola – njegove ekipe so skoraj vedno na vrhu takih razpredelnic – je njihov veliki poraženec gotovo Jose Mourinho. Njegov stil igre namreč direktno kontrira vsem principom, na katerih je takšna statistična analiza narejena. Njegove ekipe namreč dosežejo zadetek in se nato zaprejo ter z redkimi priložnostmi dosežejo nadaljnje zadetke – s prvim strelom na tekmi dosežejo zadetek in nato čez celotno tekmo streljajo le še dvakrat in dosežejo še en zadetek. Nasprotna ekipa pa proti njihovem golu strelja 10-krat, a ne zadane gola. Pričakovani goli Mourinhove ekipe bodo 0,8, medtem, ko bo nasprotnik zaradi kvantitete strelov imel 1,7 pričakovanih zadetkov. Tako je iz sezone 2017/18 izstopal Mourinhev United, ki je pričakovane točke izboljšal za 19 točk, letos pa je na tej točki spet najboljši njegov Tottenham s tem, da imajo 10 točk več, kot bi jih morali imeti po teh modelih.

In ravno v tem pogledu je Liverpool v zadnjih dveh letih izjemno Mourinhevski. Skupaj so nabrali kar 39 več točk, kot jih je bilo od njih pričakovati. Torej poenostavljeno Liverpoolove sezone ni toliko ubila poškodba Van Dijka kot to, da so dve leti držali preprosto nemogoč tempo doseganja zadetkov in nabiranja točk. Odstopanja so v sezonah seveda različna, a lanski podatek o njihovih 25 preseženih točkah je absurden. Letos so se vrnili na realna tla in so prvič po dveh sezonah tam, kjer jih je pričakovati.

Zanimiv podatek je, da bi po pričakovanih zadetkih in točkah prvak zadnjih treh sezon brez večje konkurence moral biti Manchester City. Še bolj zanimivo pa je, da bi prvak v sezoni, ko je ligo osvojil Leicester City moral biti Arsenal.

Takšni statistični modeli seveda niso vsevidni, a postavijo dokaj jasno sliko o igri ekip oziroma ali je v prihodnosti mogoče upati na izboljšanje rezultatov. Seveda obstajajo določene luknje, ki jih postavljajo določene ekipe z različnimi stili igre, na njih pa seveda vpliva tudi kvaliteta igralcev, ki zaključujejo priložnosti. Kot zanimivost ima Heung min Son letos že 12 zadetkov, po modelu pa naj bi jih imel le sedem, na drugi strani pa bi jih Neil Maupay moral imeti vsaj 10, a jih ima le sedem. Iz tega pa je jasno, zakaj sta Brighton in Tottenham na drugačnih koncih lestvice pričakovanih točk in zakaj je Liverpool toliko nadigral svoja statistična pričakovanja – ključna je kvaliteta igralcev.

216 views0 comments