• Samo Demšar

Newton ni odrešenik New Englanda

Že teden dni je minilo od kar se je v NFL zgodil velik premik – po mesecih brez ekipe je novo sredino končno našel quarterback Cam Newton. Bivši zvezdnik Panterjev iz Severne Karoline se seli v New England, kjer bo stopil v izredno velike čevlje Toma Bradyja, ki je franšizo zapustil marca. Kljub temu, da je bil Newton v zadnjih mesecih večkrat povezan z New Englandom, pa je podpis enoletne pogodbe – predvsem z vidika New Englanda – na prvi (in drugi, tretji...) pogled povsem nesmiseln.

Vir: FantasyData

Newtonov vidik


Newton niti slučajno ni slab igralec. Prvi izbor nabora leta 2011 je bil nenazadnje najkoristnejši igralec lige leta 2015. Isto sezono se je s Carolino tudi uvrstil v Super Bowl, kjer pa je izgubil proti Denverju, na čelu z linebackerjem Vonom Millerjem.

Akcija, ki bo Newtona preganjala do konca kariere. V odločilnem delu Super Bowla se je odločil, da ne bo skočil za žogo, s čimer bi tvegal poškodbo. Žogo so dobili igralci Denverja, ki so brez večjih težav ohranili prednost in na koncu slavili s 24 : 10-


Sezona 2015, v kateri so Panthers izgubili le eno tekmo (če ne štejemo Super Bowla), ni edini uspeh Newtona v NFL. Leta 2011 je bil razglašen za najboljšega novinca v ligi, v njegovih devetih sezonah v Severni Karolini pa se je ekipa štirikrat prebila v končnico.


A čeprav je imel nekaj uspeha v ligi, Newton ni quarterback sedanjosti, kaj šele prihodnosti. Njegova igra temelji predvsem na njegovi moči, saj ima močno roko, hkrati pa je (bil) mobilen. Newtona bi lahko primerjali s košarkarjem Houstona Russellom Westbrookom, ki je prav tako izjemen atlet. A pri obeh igralcih lahko najdemo eno ključno napako.


Westbrook nima dobrega, niti solidnega meta z razdalje – letošnjo sezono meče le dobrih 25 odstotno izza črte za tri točke. A kljub temu je zaradi drugih delov igre, kjer je veliko bolj kvaliteten, še vedno nesporen udeleženec tekme vseh zvezd lige NBA.


Newtonova pomanjkljivost je v primerjavi z Westbrookom veliko bolj usodna. Newton je namreč zelo nenatančen podajalec, kar je najbolj važen element igre quarterbacka. V devetih sezonah je le trikrat dosegel uspešnost podaj nad 60 odstotkov – povprečje v teh sezonah je bilo 62,4 %.


Težko je verjeti, da bi Newton lahko ta del svoje igre spremenil do te mere, da bi s svojimi predstavami naslednjo sezono New England dvignil do višav končnice.


Za igralca njegovega kova bi bil veliko bolj smiseln odhod v Pittsburgh, kjer ob vrnitvi Bena Roethlisbergerja potrebujejo rezervnega quarterbacka.


Vidik New Englanda


Čeprav situacija za Newtona še zdaleč ni idealna, je logično, da igralec, ki že tri mesece nima delodajalca, podpiše pogodbo s komerkoli, sploh če gre za najboljšo ekipo zadnjih 20 let. Situacija pa je veliko bolj nesmiselna z vidika New Englanda.


Vse do te poteze je izgledalo, da bo New England naslednjo sezono dal priložnost Jarettu Stidhamu, ki so ga lani izbrali v četrtem krogu nabora. Stidham se je tako leto učil pod enim najboljših quarterbackov vseh časov, že od Bradyjevega odhoda pa od »strokovnjakov« poslušamo trditve o Stidhamovi nesporni kvaliteti.


Kljub podpisu pogodbe z Newtonom ni znano, kdo bo začel naslednjo sezono za Patriotse.


Poteza je še manj smiselna, če predpostavimo, da bo Newton prevzel vlogo rezervnega quarterbacka. Zvezdniški rezervni quarterback je ena od stvari, ki se ji hočejo izogniti vse NFL franšize, saj iz takega igralca ne dobiš rezultatov, ampak le odvrača pozornost – to je (na papirju) tudi eden od argumentov proti podpisu pogodbe s Colinom Kaepernickom.


Za nameček je Newtonova igra popolno nasprotje Bradyja, kar pomeni, da se bo Newton le s težavo znašel v novem sistemu. Igra New Englanda bo naslednje leto najverjetneje temeljila predvsem na teku, saj na drugih položajih v napadu (z izjemo Juliana Edelmana) nimajo dobrih igralcev. Čeprav bo dokaj kvalitetna napadalna linija New Englanda Newtonu omogočila več časa za met, pa bodo njegovi soigralci le s težavo bili dovolj odprti, da bi jim Newton uspešno podal. Če bi Patriotsi želeli v končnico, Newton ni prava izbira.

"Če bi Patriotsi želeli v končnico."


Cilj vsake ekipe v ameriških profesionalnih ligah je uvrstitev v končnico in boj za naslov prvaka. Toda, sodeč po potezah New Englanda v zadnjem letu, to naj ne bi veljalo za franšizo iz zvezne države Massachusetts. New England si je pridno nabiral izbore na prihodnjih naborih, poleg Bradyja so odhod pustili tudi drugim ključnim igralcem (Kyle Van Noy, Stephen Gostkowski...). Veljalo je prepričanje, da bo New England poizkusil z NFL verzijo »tankinga«, pristopom, ki ga je lani izbral Miami – v menjavah odpošlješ svoje najboljše igralce in v zameno dobiš izbore, ustvariš novo »kulturo« ekipe ter tekmuješ po svojih najboljših močeh, a na koncu kljub trudu zgrešiš končnico, kar ti prinese boljše izbore naslednjo sezono. Na tak način je Miami letos dobil Tuo Tagovailoo (ter številne druge igralce) in vse je kazalo, da bodo s tem pristopom Patriotsi poizkušali dobiti Trevorja Lawrenca ali Justina Fieldsa, ki v ligo prideta na naslednjem naboru. A ta načrt ne bo uspel, če bodo Patriots že letos konkurenčni.


Čeprav je Newton star 31 let, kar se za quarterbacke šteje kot vrhunec kariere, se mi ne zdi, da lahko bivši najkoristnejši igralcev v naslednji sezoni doprinese dovolj za končnico, kaj šele za uvrstitev v Super Bowl, ki je v zadnjih letih postal standard v New Englandu. Poteza se mi zdi smiselna le v primeru, da je imel New England 7,5 milijonov dolarjev, ki so jih nujno morali zapraviti, ter mesto v ekipi, ki ga ni želel nihče. Newtonov prihod bi bil smiseln še v primeru, če New England namerava v bližnji prihodnosti na naboru izbrati quarterbacka s podobnim stilom igre.

7,5 milijonov dolarjev je vsota, ki jo bo Newton dobil le v primeru, da doseže vse pogoje, zastavljene v njegovi pogodbi. Zagotovljenih ima namreč zgolj 550 tisoč dolarjev, njegova osnovna plača pa bo znašala 1,05 milijonov dolarjev, kar je najnižja možna vsota za igralca z njegovimi izkušnjami. Za primerjavo z drugimi, veliko slabšimi quarterbacki, si poglejte spodnjo objavo.


AFC East


Za konec izpostavimo še dejstvo, da se je v zadnjih letih zelo izboljšala konkurenca znotraj divizije AFC East, kjer poleg New Englanda igrajo še Miami, Buffalo in New York Jets. Čeprav so Jets še vedno, če si izposodim angleški izraz, "in shambles", tega ne moremo trditi za ostali dve ekipi.


Miami je bil lani v procesu izgradnje ekipe in čeprav so bili do sredine sezone porazni, so se proti koncu vidno izboljšali – po začetnih sedmih porazih so do konca sezone zmagali pet, izgubili pa štiri tekme. Letos so na naboru in na trgu prostih igralcev znatno okrepili kader. Čeprav še ni jasno, če bodo že naslednjo sezono konkurenčni, pa si z gotovostjo upam trditi, da bomo priča boljši ekipi kot lani.


Glavni kandidat za prvaka divizije so Buffalo Bills. Trenerski štab, na čelu z glavnim trenerjem Seanom McDermottom, je po slabši sezoni 2018 lani spet dokazal svojo kvaliteto. Napredek je bil opazen tudi pri quarterbacku Joshu Allenu, ki je ekipo popeljal do končnice, čeprav bodo v Buffalu zagotovo upali, da še ni dosegel svojega potenciala – po prvi sezoni, ko je uspešno opravil le 52,8 % svojih podaj, je lani odstotek dvignil na 58,8, kar je še vedno najslabši odstotek v ligi.


Allanov problem niso le slabe podaje, temveč tudi slabe odločitve – za primer vzemimo lansko končnico proti Houstonu, ko je v ključnem delu tekme nepotrebno poizkušal z vzporedno podajo, ki bi lahko bila usodna za sezono. K sreči mu je na pomoč priskočil Dawson Knox, ki je žogo izbil z igrišča. Billsom je sicer uspelo izenačiti, a so izpadli po podaljšku.

Velik plus za Buffalo bo zagotovo predstavljal wide reciever Stefon Diggs, ki bi lahko predstavljal rešitev ene večjih Allanovih težav – dolgih podajah.


Lani je Buffalo izgubil obe tekmi proti New Englandu (zadnjo četrtino domače tekme so igrali z rezervnim quarterbackom Mattom Barkleyem). Glede na izboljšave Buffala in dekadentno stanje v New Englandu se bo kaj takega le s težavo ponovilo.

Če povzamemo – Newton bo dobil priložnost za igro v popolnoma drugačnem sistemu (na katerega se bo s težavo prilagodil zaradi skrajšanja treningov in predsezone), največji problem New Englanda iz lanske sezone – igralci v napadu – se je še poslabšal, za nameček pa jih čakata še motiviran in izboljšan Buffalo ter nepredvidljiv Miami. Navijači in mediji so Newtonov prihod pograbili z obema rokama, a prihod bivšega najkoristneješaga igralca lige bo k večjemu New England naredila bolj zanimiv, ne pa tudi bolj uspešen. Naslednja sezona ne bo segla do kolen uspehom, ki so se jih v zadnjih 20 letih privadili navijači na tribunah Gillette Stadiuma kljub neuspehu pa bo to priložnost za Newtona, da oživi svojo kariero.

166 views0 comments

Recent Posts

See All