• Samo Demšar

NFL in pass interference

Updated: Nov 27, 2019

V tem prispevku bom pisal o sojenju v ligi NFL, konkretno o novih pravilih glede pass interference (nepravilnega oviranja igralca pri lovljenju podaje). Tako pravila ameriškega nogometa, kot samo sojenje v ligi NFL, sta sicer zelo kompleksna, zato bom oboje podrobneje razložil v prihodnjih besedilih, tu pa se bom posvetili že omenjeni pass interference, začenši s tekmo končnice 20. januarja 2019, ki je imela ključno vlogo v eni najbolj kontroverznih odločitev za letošnjo, že 100. sezono lige. Na koncu prispevka bom tudi priložil nekaj povezav, kjer si lahko ogledate nekatere sporne odločitve.


Tretji poizkus in 10 jardov. Minuta in 49 sekund do konca tekme na stadionu Mercedes-Benz Superdome, kjer prvouvrščena ekipa konference NFC New Orleans Saints gosti drugouvrščene Los Angeles Rams. Tekma odloča o prvaku konference NFC, ki se uvrsti na Super Bowl, tekmo, ki odloči prvaka lige NFL. Rezultat je izenačen, 20 : 20, New Orleans pa le 13 jardov loči od končne cone ekipe iz Mesta angelov. Če jim uspe doseči nasprotnikovo končno cono, bi dosegli touchdown in povedli s 26 : 20 (27 : 20, če bi uspešno izvedli še strel na gol za dodatno točko – extra point conversion). Los Angeles bi tako za podaljšek v slabih dveh minutah moral doseči touchdown, na voljo pa so imeli le eno minuto odmora, s katero lahko zaustavijo uro (ura se ustavi tudi v primeru nedokončane podaje ali ko igralec stopi izven igrišča). Možnosti za LA so, v primeru, da New Orleans doseže touchdown, minimalne.


Center domače ekipe poda (snap) žogo quarterbacku Drewu Breesu, ki na desni strani igrišča vidi lovilca Tommylee Lewisa in mu poda žogo. A še preden žoga prileti do Lewisa, se vanj zaleteti branilec gostujoče ekipe Nickell Robey-Coleman. Lewis pade po tleh, sodniška odločitev pa je nedokončana podaja. S tribun Superdomea, enega najglasnejših stadionov v NFL, se začnejo glasno žvižganje in protesti, protestira tudi celotna ekipa New Orleansa. Šlo je za očitno sodniško napako, saj po pravilih NFL branilec ne sme ovirati lovilca, dokler ta ne pride v stik z žogo. Če pa do kontakta ali kakšne druge vrste oviranja pride, se dosodi prekršek (pass interference). To pomeni nov prvi poizkus za ekipo od mesta, kjer je bil storjen prekršek. Posredovanje Robey-Colemana je bil očiten prekršek (kar je igralec po tekmi tudi sam priznal) in po pravilih bi New Orleans moral imeti nov prvi poizkus, od končne cone in gotove zmage pa bi bili oddaljeni le en jard. A prekrška ni dosodil nobeden od sodnikov, po takratnih pravilih lige NFL za prekrške, povezane s pass interference, sodniki niso imeli možnosti ogleda posnetka, zato je obveljala prvotna sodniška odločitev. To je pomenilo četrti poizkus in 10 jardov za New Orleans, ki so se odločili za varno opcijo* in z uspešnim strelom na gol prevzeli vodstvo s 23 : 20.


* New Orleans bi sicer lahko poizkusil še z eno akcijo, a če jim ne bi uspelo preseči meje 10 jardov, bi posest žoge avtomatično dobili LA Rams, ki bi potem za zmago potrebovali le uspešno izveden strel na gol.Slika 1: Prekršek Robey-Colemana nad Lewisom (vir: Robert Gauthier / Los Angeles Times)Ramsom je uspelo izenačiti in sledili so podaljški, v katerih so po prestreženi podaji in uspešnem, 57 jardov dolgem strelu na gol Grega Zurleina, slavili gostje iz Los Angelesa in se uvrstili v Super Bowl.

Čeprav zgrešen prekršek sodnikov ni neposredno* pripeljal do poraza in konca sezone New Orleansa, je mesto ponorelo. Družbena omrežja so bila polna kritik sodnikov in pravil, veliko pa je bilo tudi zahtev, da se tekma ponovno odigra. Do ponovitve seveda ni prišlo, je pa napaka sodnikov vseeno pustila pečat, saj so lastniki NFL ekip marca letos izglasovali, da bo za sezono 2019 možen ogled tudi tovrstnih prekrškov. Odločitev so sicer sprejeli le za letošnjo sezono, tako da se bodo po poizkusnem letu še enkrat morali odločiti, ali je sprememba pravila smiselna.


*Po zgrešenem prekršku je imela domača ekipa še vedno priložnosti za zmago, pred kontroverznim prekrškom pa so sodniki spregledali tudi podobno pomemben prekršek (facemask – prijem nasprotnika za ščitnik obraza) nad quarterbackom Los Angelesa Jaredom Goffom.


Slika 2: Navijači New Orleansa, posmehljivo oblečeni kot sodniki, na prvi tekmi letošnje sezone (vir: ESPN)


Zgodovina ogleda počasnega posnetka v NFL


Ogled počasnega posnetka je že dolgoletni pomočnik sodnikom v ligi NFL. Z njim so začeli eksperimentirati že v 70-ih letih prejšnjega stoletja, uradno pa se je začel uporabljati leta 1986. Čeprav je bil prvotno za delo s pregled posnetkov zadolžen sodnik na stadionu, se od leta 2014 naprej s tem ukvarja pisarna v New Yorku, kjer ima NFL tudi svoj sedež.

Nihče ne more zanikati pomembnosti tega sistema, saj je sojenje v NFL velika odgovornost in je zelo zahtevno. Kljub temu, da je na igrišču naenkrat 22 igralcev, ki jih opazuje kar sedem sodnikov, se še vedno lahko spregleda ogromno pomembnih situacij, ki ključno vplivajo na potek igre. Ogledi počasnih posnetkov so pomembni predvsem ob doseženem touchdownu (obvezen ogled v sobi za videonadzor) in v zadnjih dveh minutah vsakega polčasa. Med letoma 1999 in 2016 so si sodniki v povprečju na tekmo ogledali 1,3 ponovljene posnetke, v 37 % primerov pa so s pomočjo tega sistema tudi spremenili odločitve (odločitev se po pravilih spremeni, če gre za očitne, nedvoumne napake). Skozi leta se videonadzor v NFL vztrajno spreminja in izboljšuje – v začetnih letih uvedbe sistema (1986–1991) so si sodniki v povprečju ogledali kar 2,2 posnetke na tekmo, kar je vzelo veliko časa, odločitev pa so spremenili le v dobrih 12 % vseh pregledov – a sistem ima še vedno ogromno pomanjkljivosti. Podobno kot VAR (Video Assistant Referee), ki v zadnjih sezonah buri duhove v Evropi, ima tudi videonadzor v ameriškem nogometu tako pristaše kot kritike, a je treba poudariti, da je možnost počasnega posnetka v NFL veliko pomembnejša kot v nogometu.


Trenutna situacija glede pass interference

Za pregled posnetka ob dosojenem ali nedosojenem pass interference se morajo v NFL odločiti trenerji (razen v zadnjih dveh minutah obeh polčasov), ki imajo na tekmo na voljo dva izziva sodniških odločitev (tri, če sta prva dva izziva uspešna). Izziva lahko uporabijo tudi za druge vrste odločitev, kot so nedokončane podaje, kje se je akcija končala, ali je igralec izgubil posest žoge, preden je bil zaustavljen ... Če trener izzove sodniško odločitev in je ta neuspešna, poleg izziva ekipa izgubi tudi eno od treh minut odmora, v primeru uspešnega izziva pa število minut odmora ostane nespremenjeno.

Kljub temu, da se odstotek pregledov, po katerem se sodniki odločijo za spremembo odločitve, skozi zgodovino dokaj konstantno povečuje, to ne velja za pass interference. V prvih devetih tednih letošnje sezone so se trenerji odločili za 53 izzivov sodniških odločitev v povezavi s pass interference, od teh pa je bilo kar 48 neuspešnih, kar je manj kot 10 % uspešnost (v veliko primerih je šlo za očitne prekrške, vidne s prostim očesom, a sodniki še vedno niso spremenili odločitve).


Ob tako nizki uspešnosti izzivov se pojavi vprašanje, če se trenerjem sploh splača izzivati te odločitve, saj z neuspešnim izzivom izgubijo eno minuto odmora, kar jim lahko hudo škodi v končnici tekme. Liga se mora prav tako vprašati, v čem je smisel takega pravila, saj več kot očitno nima želenega učinka in še dodatno podaljšuje že tako ali tako dolge tekme (povprečna tekma je lani trajala 3 ure in 12 minut, v povprečju pa za ogled posnetka akcije potrebujejo 2 minuti in 45 sekund). Če ti razlogi ne bi bili dovolj, pa je potrebno še omeniti, da uporaba ogleda posnetkov v zvezi s pass interference v igro prinaša nepotrebno kontroverznost in zmanjšuje kredibilnost sodnikov.


Čeprav je ogled posnetka v NFL praksa z več kot 30-letno tradicijo, je več kot očitno, da ima sistem še vedno veliko pomanjkljivosti. Sam sem mnenja, da je liga storila napako, ko se je uklonila željam navijačev (na čelu z navijači New Orleansa) in uvedla novo pravilo glede pass interference. Čeprav gre za zelo pomemben prekršek, je treba sprejeti, da se ga bo v nekaterih primerih na žalost spregledalo. Če bi bil v lanskem finalu konference NFC prekršek pravilno dosojen, sem prepričan, da bi se v Super Bowl uvrstila druga ekipa, New Orleans pa bi se v Super Bowlu odrezal veliko bolje, kot so se Los Angeles Rams. A napake so del sojenja in športa; še vedno je veliko bolje, da na tekmo zgrešiš dva prekrška, kot da porabiš tri minute za ogled počasnega posnetka očitnega prekrška, potem pa še vedno ne spremeniš napačne odločitve in za nameček še kaznuješ ekipo, ki je pregled zahtevala. Še dobro, da so lastniki NFL ekip pravilo izglasovali zgolj za letošnjo sezono, saj bo zaradi katastrofalne izvedbe pravila treba nekaj čimprej spremeniti. Pass interference je namreč eden od najbolj arbitrarnih prekrškov v NFL in vsak sodnik ga dosodi po lastni presoji, rešitve za ta problem pa ne vidim v HD posnetkih.Video povezave:

Pred ogledom posnetkov vas še enkrat opomnim, da po pravilih igralec nasprotnika ne sme ovirati, dokler ta ne pride v stik z žogo (to velja tako za obrambnega kot napadalnega igralca).

Povezava 1 (prekršek Robey-Colemana na 9:45, na 8:17 prekršek nad Jaredom Goffom – facemask): https://www.youtube.com/watch?v=nO0KutqWhtw&t=507s

Povezava 2 (počasni posnetek prekrška nad Goffom na 0:34): https://www.youtube.com/watch?v=7hZAMCTKqJM

Pri naslednjih treh posnetkih so trenerji izzvali sodniške odločitve, a so bili vsi trije izzivi neuspešni.

Povezava 3 (prekršek nad Deandrejem Hopkinsom): https://www.youtube.com/watch?v=9mvqdPEO3vU

Povezava 4 (prekršek na tekmi med New England Patriots in New York Giants): https://twitter.com/CharlesRobinson/status/1182496907630972930?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1182506664005689344&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thebiglead.com%2Fposts%2Fare-nfl-officials-sabotaging-the-pass-interference-challenge-01dpy1ptd8yt

Povezava 5 (prekršek TY Hiltona, ki naj bi nepravilno oviral branilca): https://www.youtube.com/watch?v=WgYYtIh6Ato

61 views0 comments

Recent Posts

See All