• Aljaž Janez Pirnat

NHL: Najboljše kar letos ponuja trg s prostimi igralci

Počasi se približuje obdobje plenjenja ekip po igralcih, ki se jim po aktualni sezoni izteče pogodba s trenutnim klubom. Letos je, zaradi zamika, ki ga je povzročila pandemija novega koronavirusa, stvar sicer še malce nejasna, saj nihče natančno ne ve, kako bo potekala situacija s pogodbami v primeru podaljšanja sezone v poletne mesece. Toda zagotovo pogodb ne bodo podaljšali vsi in trgovina s prostimi igralci bo tako dodobra napolnila svoj inventar. V ponudbi lahko pričakujemo številne hokejiste vrhunske kakovosti, ki bodo za mnoge potencialne snubce predstavljali ogromen kapital in dodano vrednost.

Taylor Hall

Levi bočni napadalec, 28

Verjetnost, da bo najkoristnejši igralec rednega dela sezone 2017/18 podaljšal pogodbo s Kojoti iz Arizone, se zdi zelo majhna zelo majhna, saj je od njegovega prestopa k klubu njegova učinkovitost strmo padla. Spretni Kanadčan bo zagotovo na spisku želja številnih klubov. Hall je znan predvsem po svojih izjemnih zmožnostih za razvoj igre in doseganje zadetkov, zaradi katerih ga mnogi uvrščajo med najboljše napadalce v ligi. Pričakovati je, da se bo prvi izbor nabora leta 2010 želel pridružiti kateri izmed bolj ofenzivno naravnanih ekip. Edino oviro in pomisleke bi pri kandidatih za njegov podpis lahko predstavljala njegova visoka zahtevana plača, saj naj bi ta znašala med devet in deset milijoni na leto.

Taylor Hall. VIR: TheHockeyNews

Alex Pietrangelo

Obrambni igralec, 30

Rojeni vodja, neumorni borec in kapetan zasedbe St. Louis Blues je bil eden izmed ključnih mož, ki so v pretekli sezoni moštvu iz Missourija priigrali prvi naslov v zgodovini franšize. Močni in robustni branilec s široko paleto hokejskih znanj in veščin se počasi približuje jeseni svoje igralske kariere, zato ni pričakovati, da bo pogodbo z Bluesi podaljšal. Čeprav ga, predvsem zaradi starosti, ne moremo več uvrstiti med najboljše branilce v ligi, pa Pietrangelo zagotovo še ni rekel zadnje in bi lahko predstavljal izjemno okrepitev za marsikatero obrambno vrsto. Veliko bo odvisno tudi od višine pogodbe, ki jo bo Kanadčan zahteval, kajti ta sigurno ne bo poceni. Čeprav je ''Petro'' pred prekinitvijo sezone igral v odlični formi in skupno dosegel 16 golov in 36 podaj na 70 tekmah, se je potrebno vprašati, koliko časa bo lahko še igral na tako visokem nivoju. Zanimivo bo videti, kako globoko v denarnico so klubi pripravljeni seči za igralca, ki bo januarja dopolnil že 31 let.

Alex Pietrangelo. VIR: PuckProse

Torey Krug

Obrambni igralec, 29

Eden izmed vodilnih mož Bruinsov iz Bostona je vsesplošno znan kot obrambni igralec, ki se zelo dobro znajde tudi v napadalnem delu igre. 175 centimetrov visoki Američan sicer ne spada med najvišje in najmočnejše branilce, toda ta primanjkljaj nadomesti s svojo izjemno tehnično sposobnostjo in kirurško natančnimi podajami. Je eden najboljših ''dvosmernih'' defenzivnih hokejistov v ligi, znan predvsem kot popoln ''powerplay'' (igra z igralcem več na ledu) igralec., Čeprav je prvotno zadolžen za preprečevanje zadetkov, prav nič ne čudi, da jih ogromno tudi doseže oziroma za njih prispeva podajo. Krug je po golih in asistencah skupno četrti najučinkovitejši hokejist moštva iz prestolnice Massachusettsa. Izjemen doprinos tako v obrambi kot napadu ga zato uvršča med najdragocenejše, kar ponuja trgovina s prostimi igralci.

Torey Krug. VIR: TheHokceyNews

Braden Holtby

Vratar, 30

S prihodom mladega ruskega virtuoza Ilje Samsonova med vratnice k moštvu Washington se je vloga nekdaj nepogrešljive prezence v vratih Capitalsov prešla na precej stranski tir. Holtby v zadnjih nekaj sezonah ne najde svoje prave forme, ki ga je krasila v sezoni 2015/16, ko je prejel naziv najboljšega vratarja rednega dela sezone. Toda kljub vsemu gre za izjemnega vratarja, ki je nedvomno še zmeraj željan dokazovanja in lačen lovorik. Spretnega Kanadčana bodo pod drobnogled gotovo vzele vse ekipe, ki potrebujejo vrhunskega, zanesljivega vratarja. Med tovrstne spadajo tudi Kralji iz Los Angelesa, zato ne bi bilo prav nič nenavadno, če bi Holtby v prihodnji sezoni delil slačilnico z našim Anžetom Kopitarjem.

Braden Holtby. VIR: NJ.com

Mike Hoffman

Levi krilni napadalec, 30

Hoffmana označimo za tip igralca, ki zacveti malce pozneje kot večina. Kar nekaj časa je namreč potreboval, da je do popolnosti uspel razviti, izpiliti in, konec koncev, unovčiti svoje kvalitete, pod katere spadajo predvsem natančen strel, občutek za postavitev in odlična drsalna sposobnost. Svojo prvo ''polno'' sezono v ligi je član Panterjev iz Floride odigral šele pri 25-ih, toda od takrat ga najdemo izjemno visoko na seznamu najučinkovitejših strelcev lige, in sicer na 16. mestu. Predvsem zaradi dejstva, da je nekoliko pozno prišel do izraza, marsikdo pozabi na Hoffmanovo dejansko starost, letos jih bo namreč dopolnil že 31. Toda kljub vsemu bo Kanadčan nedvomno na radarju mnogih klubov, ki so v svojih napadalnih vrstah željni dodatnega dinamita.

Mike Hoffman. VIR: nhl.com

Evgenij Dadonov

Desni krilni napadalec, 31

Še eden izmed napadalcev Floride, ki mu po letošnji sezoni poteče pogodba s klubom. Eden izmed najbolj podcenjenih desnih krilnih napadalcev lige, ki kljub svojim letom vedno znova dokazuje, da gre za izjemno nadarjenega hokejista. Odkar se je vrnil v najmočnejšo hokejsko tekmovanje na svetu – med leti 2012 in 2017 je namreč skočil čez lužo in v KHL, kjer je igral tudi v mladih letih, zastopal zasedbi Sankt Petersburga in Donetska – je Dadonov 11. najučinkovitejše desno krilo v ligi po skupno golih in asistencah, zato ga morebitni novi delodajalci zlahka ne bodo spregledali. Jabolko spora znajo sicer predstavljati njegove pogodbene zahteve, saj naj bi ekipe bile za njegove usluge primorane odšteti med pet in šest milijonov letno.

Evgenij Dadonov. VIR: PuckProse

Tyler Toffoli

Desni krilni napadalec, 28

Odkar so Toffolija pred dobrimi tremi meseci Kralji poslali v Vancouver je doživel pravi preporod. Canucksi za razliko od moštva iz Kalifornije igrajo bistveno napadalnejši hokej, kar je nekdanjemu Kopitarjevemu soigralcu omogočilo, da bolj nazorno pokaže, česa je zares zmožen. Na desetih tekmah, ki jih je trenutno odigral v dresu Vancouvra, je Toffoli dosegel šest golov in štiri podaje, česar se ne bi sramovali niti najučinkovitejši strelci lige. Prvak Stanleyjevega pokala iz sezone 2013/14 je dokazal, da potrebuje zgolj pomoč kreativnega in domiselnega centra, da zablesti v vsem svojem sijaju, zato lahko pričakujemo, da bodo za njim glavo obračale številne ofenzivno naravnane ekipe.

Tyler Toffoli. VIR: TheHockeyNews

Še nekaj igralcev, ki jih bo (najverjetneje) letos možno ''zapleniti'' s trgovine s prostimi igralci: Tyson Barrie, Robin Lehner, Sami Vatanen, Jacob Markstrom, T. J. Brodie, Mikael Granlund, Jaroslav Halak, Kevin Shattenkirk, Erik Gustafsson, Brenden Dillon, Ilya Kovalchuk, Travis Hamonic, Erik Haula, Justin Schultz, Dylan Demelo, Radko Gudas, Thomas Greiss, Craig Smith, Jason Spezza, Chris Tanev, Justin Williams, Zdeno Chara, Mark Borowiecki.

34 views0 comments