• Samo Demšar

Spremembe lige NFL po novem kolektivnem dogovoru

Marec je tradicionalno mesec, ko je v ZDA liga NFL deležna najmanj medijske pozornosti. Običajno se takrat koncu približujeta redni sezoni NBA in NHL, v polnem teku je končni turnir univerzitetne košarke (poznan pod vzdevkom March Madness), konec meseca pa se začne še sezona MLB. A letos je vsem naštetim tekmovanjem konkretno premešal štrene novi koronavirus; tako je ena večjih novic iz sveta športa v ZDA ta, da so športniki v ligi NFL podpisali nov kolektivni dogovor (Collective Bargaining Agreement – CBA) z lastniki franšiz, ki bo predstavljal temeljni dokument lige vse do leta 2030. V tem besedilu si bomo pogledali, kako bo omenjeni dogovor spremenil izgled lige, kot smo jo poznali do sedaj.


Po desetih mesecih pogajanj (polnih kontroverznosti) so igralci minulo nedeljo s 1019 glasovi za in 959 glasovi proti le potrdili več kot 400 strani dolg dokument, ki bo z začetkom nove sezone postavil smernice za naslednjih 11 let.

Športni analitik Darren Rovell je na Twitterju zapisal, da je dogovor, ki so ga predlagali lastniki ekip, eden od najslabših (za igralce), kar jih pomni v svoji 20-letni karieri.


Čeprav je dogovoru nasprotovalo več najbolj izpostavljenih zvezdnikov (med drugim Aaron Rodgers, JJ Watt in Richard Sherman), ki imajo velik vpliv na ostale športnike, je bil sprejet predvsem zato, ker se je osredotočil na »igralce srednjega ranga«, ki predstavljajo večino igralskega kadra v ligi NFL.Dodatna tekma v redni sezoni


Največja in najbolj kontroverzna sprememba v novem dogovoru bo zagotovo podaljšanje redne sezone s 16 na 17 tekem – liga bo v ta namen odstranila eno od štirih pripravljalnih tekem. Kljub temu, da dogovor začne veljati že letos, pa spremembe števila tekem najverjetneje ne bo vse do leta 2022, ko bodo že veljavne nove pogodbe za prenose tekem.


Prav tako se bo spremenilo število odigranih tekem v končnici. Do sedaj je v končnico napredovalo po šest najboljših ekip iz vsake konference. V prvem tednu sta se pomerili tretje- in šestouvrščena ekipa ter četrto- in petouvrščena ekipa iz vsake konference – prvi dve ekipi sta imeli prvi teden končnice prost (bye week). Z novim dogovorom se bo v končnico uvrstilo po sedem ekip, prost teden pa bo imela le prvouvrščena ekipa iz vsake konference.


Podaljšanje sezone je ena od stvari, ki si jih je liga želela že dlje časa. Močno pa so se proti spremembi borili nekateri igralci, saj se z dodatno odigrano tekmo poveča nevarnost za poškodbe – zaradi fizikalnosti ameriškega nogometa je že po dobrih štirih tekmah »potolčenih« večina aktivnih igralcev.


V želji po ohranjanju zdravja igralcev, ki bo zaradi dodatnih tekem v redni sezoni in končnici še bolj ogroženo, se bo povečalo največje dovoljeno število aktivnih igralcev, zmanjšalo pa se bo število dovoljenih »kontaktnih« treningov.Spremembe pri testiranju za marihuano


Novi dogovor bo izdatno olajšal pravila lige glede uporabe marihuane. Poleg tega, da se zmanjša časovno obdobje testiranja s štirih mesecev na zgolj dva tedna, se bo zmanjšalo tudi število igralcev, ki so lahko testirani. Morda najpomembnejši spremembi pa sta dvig dovoljene količine THC v na mililiter urina (s 35 nanogramov na 150), in dejstvo, da kljub pozitivnemu testu liga igralcev ne bo mogla suspendirati. Več o marihuani v ameriških športih si lahko preberete v enem od naših prejšnjih člankov, ki je dostopen na naslednji povezavi: https://www.republikasporta.com/post/stay-off-the-weed-marihuana-v-profesionalnem-%C5%A1portu


Velja še omeniti, da je z novim dogovorom bolje poskrbljeno za športnike tudi v finančnem smislu. Bolje bo poskrbljeno za upokojene igralce (višje pokojnine in dodatki), aktivni igralci pa si bodo po novem razdelili 48,5 % odstotka vseh prihodkov lige NFL – delež lahko naraste za slabe pol odstotne točke. V preteklosti so igralci prejemali 47 % prihodkov, a z novim dogovorom še vedno zaostajajo za ostalimi ameriškimi ligami (v NBA igralci prejmejo 49–51 % vseh prihodkov, v NHL in MLB okoli 50 %).


Kaj v teh dneh sledi v NFL


Do začetka redne sezone lige NFL nas loči še slabega pol leta, a sklenitev dogovora med lastniki ekip in igralci ni edina pomembna novica iz najpopularnejše ameriške športne lige. Trenutno so ekipe zaposlene s ponujanjem pogodb in odslavljanjem igralcev, že jutri pa se bo začel tako imenovani free agency (prosti igralci lahko v tem obdobju podpišejo z novimi ekipami).


Prost igralec bo jutri postal tudi Tom Brady, za številne najboljši quarterbackvseh časov, ameriška javnost pa že več mesecev ugiba, kje bo prihodnjo sezono igral 42-letni veteran. Včeraj so na stavnicah favoriti za njegov podpis postali Tampa Bay Buccaneers, danes pa je Brady oznanil, da se ne bo vrnil v vrste New Englanda.

Letošnja sezona bo očitno prva, v kateri Brady ne bo igral pod taktirko trenerja Belichicka (na sliki desno)


Sicer smo bili priča že veliko podpisom prostih igralcev – aktivni so bili predvsem v Miamiju z odmevnimi podpisi, med drugim bivšega Dallasovega cornerbackaByrona Jonesa in enega od ključnih obrambnih igralcev New England Patriotsov, linebackerja Kylea Van Noya.


V polnem teku so tudi menjave igralcev. Iz Minnesote se v Buffalo seli wide reciever Stefon Diggs, letošnje podprvake San Francisco 49ers za Indianapolis zapušča ključni obrambni igralec DeForest Buckner (v zameno za visok izbor na letošnjem naboru).


Izpostavili pa bomo še dve, na prvi pogled dokaj nelogični potezi. Najboljša ekipa lanske redne sezone Baltimore Ravens so »oropali« Jacksonville Jaguars, saj so v svoje vrste pripeljali 33-letnega obrambnega igralca Calaisa Campbella, zanj pa so se morali odreči zgolj svojemu izboru v petem krogu letošnjega nabora. Še večji »rop« pa je uspel Arizona Cardinals, ki so se v menjavi s Houston Texans odrekli running backu Davidu Johnsonu in izboru v drugem krogu nabora, v zameno pa so prejeli trenutno najboljšega wide recieverja v ligi DeAndreja Hopkinsa. To je podobno, kot če bi v Liverpool v zameno za Alexa Oxlade-Chamberlaina dobil Neymarja.


Konec aprila nas čaka tudi prvi večji dogodek v sezoni NFL – takrat bo na sporedu nabor, a je njegov način izvedbe pod vprašaj postavila pandemija novega koronavirusa.

38 views0 comments

Recent Posts

See All