• Jan Blaževič

Novoletna turneja in škandal v Garmischu

Obdobje okoli novega leta je v skakalni karavani rezervirano za novoletno turnejo. Tradicija traja že od leta 1952 in do danes ni odpadla niti ena tekma. Na štirih prizoriščih v Nemčiji (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen) in Avstriji (Innsbruck, Bischofshofen) skakalci potegujejo za "orla", ki ga dobi skupno najboljši. Nagrada je ena bolj prestižnih v svetovnem pokalu, saj je za zmago potrebno nanizati osem dobrih skokov: točke niso razporejene v naprej (za x mesto dobiš x točk), ampak vsak v naslednji krog nese toliko točk, kot jih je prinesel njihov skok (dolžina, veterna izravnava, sodniške ocene). To pomeni, da skupno zmago osvoji tisti, čigar seštevek vseh skokov je najboljši.

Orel za zmago na novoletni turneji. (vir: siol.net)


Na novoletni turneji so posebne tudi kvalifikacije. Na tekmo se uvrsti 50 najboljših, na sam tekmi pa tekmujejo v parih: najboljši iz kvalifikacij s 50. uvrščenim, drugi najboljši z 49-im, ...

Zmagovalec vsakega dvoboja se uvrsti v finalno serijo, poleg njih pa je še pet srečnih poražencev: pet najboljših tekmovalcev med tistimi, ki so izgubili svoj dvoboj.


Tudi Slovenci smo se že veselili skupne zmage na turneji štirih skakalnic, in to kar dvakrat: Primož Peterka v sezoni 1996/97 in Peter Prevc v sezoni 2015/16. Najuspešnejši tekmovalec tekmovanja je Janne Ahonen, ki je turnejo osvojil kar petkrat, trem skakalcem pa je uspelo zmagati na vseh štirih prizoriščih v eni zimi: Svenu Hannawaldu, Kamilu Stochu in lani Ryojuju Kobayashiju.

Prevc in Peterka. (vir: siol.net)


Škandal v Nemčiji


Ni pa za vse novoletna turneja zgolj blišč. Trener norveške reprezentance, sicer Avstrijec Alexander Stöckl, je bil v zadnjem obdobju zelo kritičen do organizatorjev tekme v Garmisch-Partenkirchu. Po njegovih besedah so bili namreč predskakalci primorani spati na hotelskih hodnikih; gostje so morali ponoči na hodnikih stopati čez speče skakalce; svojih sob niso dobili, manjše ekipe (reprezentance) pa na prizorišču sploh niso dobile svojih kontejnerjev, kjer bi se lahko preoblekli, odložili svoje stvari pred tekmo; poleg tega sobe ob prihodu niso bile pripravljene za nove stanovalce. Stöckl je dogajanje označil za škandal.

Alexander Stöckl ni zadovoljen z organizacijo novoletne turneje. (vir: En24 News)


Na kiritike se je odzval tudi komite novoletne turneje. Razlog za takšne razmere je po njihovih besedah bil prehiter odhod iz Oberstdorfa (prizorišča prejšnje tekme novoletne turneje). V hotelu so jih pričakovali namreč šele opoldne. Po besedah komiteja čas čakanja v hotelu tudi ni bil tako dolg, kot je zatrdil norveški trener (dejal je, da so na svoje sobe čakali nekaj ur). Poleg tega naj bi nekatere ekipe pripeljale več skakalcev, kot je bilo predvideno: sobe z 11 posteljami ne sprejmejo 13 ljudi, zato so morali skakalci spati na (pazite to) novem kavču na hodniku. Registrirali so jih lahko šele naslednji dan.


Ole Henning Holt, eden od norveških predskakalcev, ki je noč preživel na tleh hodnika, je povedal, da je preprost človek, a je vseeno jasno, da stvari niso rožnate, če morajo s kolegi predskakalci spati na tleh. Ingo Jensen, glavni medijski predstavnik novoletne turneje, je v imenu organizatorjev opravičil ravnanje do skakalcev, češ da bi morali biti bolj sploštljivi in da se zadeve ne bodo ponovile.

Vsako leto se na dnu skakalnic novoletne turneje zbere ogromno število gledalcev. (vir: snow-online.com)


Vsak bo seveda zagovarjal svoje, a takšna dejanja so na profesionalni ravni vrhunskega športa nedopustna in se ne smejo ponoviti.


Zadnja preizkušnja turneje štirih skakalnic bo 6. januarja v Bischofshofenu v Avstriji. Videli bomo, ali bo Kobayashi ubranil lansko skupno zmago, ali pa bo trofejo po osemnajstih letih vendarle odnesel kateri izmed Nemcev. Videli pa bomo, če se je organizatorje kritika dotaknila in bo v prihodnosti za organizacijo bolje poskrbljeno ali pa bomo spet poslušali o nedopustnih razmerah za profesionalne športnike.


Vir naslovne slike: Zurnal24.si


60 views0 comments