• Jan Blaževič

Odprto prvenstvo Avstralije 2021

Končal se je prvi teniški turnir velike četverice – Odprto prvenstvo Avstralije 2021. Nova stara prvaka sta postala (zanesljivo) Japonka Naomi Osaka in Srb Novak Djoković (malo manj zanesljivo – predvsem zaradi težav s poškodbo, ki ga je spremljala skozi doberšenj del turnirja) . Še vedno na teniških igriščih ni Švicarja Rogerja Federerja, vseeno pa smo v Melbournu spremljali fantastične teniške predstave, videli smo tudi številna presenečenja, vseeno pa je končni razplet pričakovan.

Novak Djoković se veseli že devete zmage na Grand Slamu v Avstraliji. (vir: eurosport.com)


Poškodbe, poškodbe, poškodbe ...

Prvi veliki turnir leta 2021 so zaznamovale poškodbe. Številni igralci so imeli težave. Preveč tekem na začetku sezone? Je kriva epidemija novega koronavirusa? Najbolj viden primer je bil prav Novak Djoković, ki je na dvoboju tretjega kroga proti Američanu Taylorju Fritzu v eni izmed točk preveč "pretegnil" in se poškodoval. Dvoboj je odigral povsem z rezervo – nenazadnje je vodil že z dve proti nič v nizih, Fritz pa je izenačil na dve proti dve. Djoković zares ni izgledal dobro, a tega Američan ni znal izkoristiti. Srb, ki se je komaj premikal po igrišču, je dobil tretji niz in se uvrstil v naslednji krog.


V naslednjem krogu je Djoković pričakal Nemca Alexandra Zvereva, ki tudi ni bil stoodstotno pripravljen. Kljub lažji poškodbi pa je pri Zverevu pomembno naslednje – Nemec še nikoli v svoji karieri na Grand Slamih ni premagal igralca, ki je bil uvrščen med deset najboljših na ATP lestvici. Glede na to, da je Zverev en izmed najbolj perspektivnih tenisačev, je to izjemno zaskrbljujoče, saj ga v težkih trenutkih na igrišču vedno "pobere". Za primerjavo: Rus Aslan, ki si je uvrstitev zagotovil preko kvalifikacij in na turnirju velike četverice zaigral prvič, že ima zmago proti igralcu iz elitne deseterice. Prav tako mladi Italijan Jannik Sinner, 19-letnik, ki je na turnirju za Grand Slam premagal – uganili ste – prav Alexandra Zvereva. Pri Nemcu se tako poraja vprašanje: je že dosegel svoj maksimum? Njegova teniška sposobnost je nesporna, mentalna moč pa neobstoječa. Nenazadnje je Zverev proti Djokoviću v dveh nizih že vodil – enkrat s tri proti nič, drugič s štiri proti ena, obakrat pa prednost zapravil.

Alexander Zverev. (vir: SportsBeezer)


Za razliko od Zvereva je zelo dobro igral Grk Stefanos Cicipas. Sicer je na začetku turnirja imel težave, prav tako je dvoboj proti Italijanu Matteu Berrettiniju dobil brez boja – Berrettini je še en izmed vrste tenisačev, ki je turnir zapustil zaradi poškodbe. Cicipas je tako v četrfinalu naletel na Španca Rafaela Nadala, enega izmed najboljših tenisačev vseh časov. Nadal je začel zelo dobro, dobil prva dva niza, potem pa popustil. Na drugi strani je Cicipas v tretjem nizu našel pravi ritem. Nadaljeval je fantastično in dobil dvoboj proti Nadalu. Španec je šele drugič v svoji karieri na katerem izmed Grand Slamov izgubil potem, ko je že vodil z dve proti nič v nizih. Prvič se je to zgodilo leta 2015 na Odprtem prvenstvu ZDA proti Italijanu Fabiu Fogniniju, drugič pa proti Cicipasu.

Tsitsipas po zmagi nad Rafaelom Nadalom. (vir: newsnationusa.com)


V tem pa je glavna razlika med Grkom in Zverevom – čeprav je v svoji karieri tudi Cicipas že marsikdaj pokazal šibko plat, pa se zna tudi zbrati in ohraniti mirno glavo. Kljub porazu proti Rusu Daniilu Medvedevu, ki je "razbil" Cicipasa, lahko ta turnir zapusti z visoko dvignjeno glavo.


Na turnirju je razočaral Avstrijec Dominic Thiem. Tretji nosilec turnirja je izpadel v osmini finala proti Bolgaru Grigoru Dimitrovu. Thiem, lanski finalist, na dvoboju ni izgledal dobro. Deloval je precej utrujeno, mogoče je tudi njega zdelala kakšna poškodba. No, takšno usodo je kasneje doživel tudi Dimitrov. V naslednjem krogu se je namreč srečal s kvalifikantom Rusom Aslanom Karacevom. Dimitrov pa je igral vidno poškodovan, vseeno se je trudil, a je bil Karacev na koncu premočen nasprotnik.


Karacev – novi teniški heroj

Številni nevtralni teniški navdušenci si bodo letošnji Australian open najbolj zapomnili po Aslanu Karacevu. Rus, ki je bil pred turnirjem 114. igralec sveta, je pokazal izjemne predstave. Neverjetno je dejstvo, da je bil to sploh njegov prvi veliki turnir – do sedaj je vedno obtičal že v kvalifikacijah. Na letošnjem Odprtem prvenstvu Avstralije pa je ugnal med drugim osmega nosilca turnirja, Argentinca Diega Schwartzmana, mladega Kanadčana Felixa Augerja-Aliassima ter že prej omenjenega Bolgara Dimitrova. V polfinalu ga je zaustavil Djoković, a Karacev se je vpisal v teniško zgodovino. Rus je po izjemnem turnirju na ATP lestvici napredoval kar na 42. mesto.

Karacev – največje presenečenje letošnjega Australian opena. (vir: eurosport.com)


Finale: Medvedjev - Djoković

Svojo moč je tudi na tem turnirju pokazal Rus Daniil Medvedev. Skozi celoten turnir je igral fantastično – nenazadnje igra izjemno že od zaključka lanske sezone. Medvedev je do finala zmagal na 20-ih zaporednih dvobojih. Kljub fantastični formi pa je bil Novak Djoković razred ali dva boljši v velikem finalu. Medvedevu ni pustil dihati, dvoboj je zanesljivo dobil po treh nizih. Vseeno je Rus lahko zadovoljen s predstavo, kljub temu pa verjetno že nestrpno čaka tudi na svoj prvi naslov na turnirjih za Grand Slam. Na drugi strani pa Novak Djoković podira rekorde – po številu tednov na prvem mestu na ATP lestvici bo kmalu prehitel Rogerja Federerja, ki ima za seboj 310 tednov na prvem mestu na ATP lestvici, Djoković pa bo ta rekord podrl v naslednjih tednih.


V ženski konkurenci Osaka brez težav

Japonka Naomi Osaka je zmagovalka Odprtega prvenstva Avstralije v ženski konkurenci. Osaka na poti do naslova ni imela veliko težav. 23-letnica je tako osvojila že svoj četrti turnir za Grand Slam, kar jo uvršča med aktivne tenisačice z največ naslovi. Seveda na prvem mestu še vedno prednjači Američanka Serena Williams, ki je tudi tokrat prišla do polfinala, tam pa jo je izločila prav Osaka.

Osaka. (vir: foxsports.com.au)


Veliko razočaranje turnirja je bila prva nosilka in domačinka Ash Barty, je pa res, da se je vrnila po enem letu izven teniških igrišč. Vseeno si je želela dobrega nastopa pred domačimi navijači (ki jih je bilo na tribunah tudi po 5 do 6 tisoč).

Polovično napolnjene tribune na Australian openu. (vir: tennisworldusa.org)

18 views0 comments

Recent Posts

See All