• Aljaž Janez Pirnat

Odprto prvenstvo Nemčije v namiznem tenisu 2020 : kitajski predstavniki znova dominantni

Minuli konec tedna se je končal prvi izmed trinajstih turnirjev letošnjega sklopa Svetovne turneje, ki jo organizira Mednarodna namiznoteniška federacija (v nadaljevanju ITTF), in sicer nemško odprto prvenstvo v Magdeburgu. Slednje velja za enega izmed najbolj prestižnih namiznoteniških tekmovanj na svetu in spada tudi med šest najprestižnejših turnirjev Svetovne turneje, ki imajo ''platinast'' status. Kot navadno je bilo sicer evropsko prizorišče popolnoma v azijskem duhu, saj so v vseh kategorijah (moški in ženske posamično ter moške, ženske in mešane dvojice) slavili azijski predstavniki.


MOŠKI – POSAMIČNO


Med moško konkurenco je bil na letošnji izvedbi nemškega odprtega prvenstva najboljši eden redkih namiznotenisačev, ki še prisegajo na t. i. ''penhold'' tehniko (več o različnih namiznoteniških stilih igre si lahko preberete v prispevku ''Namizni tenis - Nova št. 1, prihajajoče svetovno prvenstvo in primerjava prevladujočih stilov'', ki ga najdete na povezavi https://www.republikasporta.com/post/namizni-tenis-nova-%C5%A1t-1-prihajajo%C4%8De-svetovno-prvenstvo-in-primerjava-prevladujo%C4%8Dih-stilov-igre), kitajski predstavnik Xu Xin, ki je v finalu z izidom v nizih 4 : 0 ugnal svojega rojaka in najuspešnejšega igralca na turnirjih nemškega odprtega prvenstva Ma Longa, ki je na tem tekmovanju skupno slavil petkrat. V dvoboju dveh izkušenih veteranov, ki spadata med samo smetano namiznoteniške elite, je tokrat prednjačil izjemen doseg in eksplozivni forehand ''XUpermana'', kakor Xina zaradi njegovih ''supermanskih'' oziroma izjemnih potez poznajo med namiznoteniško javnostjo. Igralcu, ki se neredko odloči za izjemno zahteven in neobičajen udarec, s katerim občinstvo postavi na noge, je German Open (končno) uspelo osvojiti v njegovem tretjem zaporednem poskusu. Lani ga je v finalu namreč premagal rojak Fan Zhendong, predlani pa prav njegov letošnji nasprotnik Ma Long. Xu Xin je torej prišel tudi do svojega maščevanja proti Longu. Poleg tega pa je pobral tudi nagrado tridesetih tisočakov ameriških dolarjev in, kar je najpomembneje, na prvem mestu ITTF lestvice prehitel Zhendonga.

Zmagovalec med moško konkurenco Xu Xin. VIR: ITTF

Prijetno presenečenje je pripravil predvsem domačin Dimitrij Ovtcharov. Slednji je sicer z izidom 4 : 2 v polfinalu izgubil proti Ma Longu, vendar pa je en krog pred tem, torej v četrtfinalu, s 4 : 3 premagal prvega nosilca turnirja Fan Zhendonga. Energični Nemec je bil med drugim tudi edini evropski predstavnik, ki se je uspel uvrstiti med najboljših osem, saj je najvišje uvrščeni Evropejec na ITTF lestvici, Šved Mattias Falck, izpadel že v prvem krogu tekmovanja. Ostala dva ''resnejša'' evropska favorita, Francoz Simon Gauzy in rojak Ovtcharova Timo Boll, pa sta izpadla v osmini finala. Ni nepomembno, da je Ovtcharov novo sezono odprl močno, še posebej zato, ker bodo letos poleti potekale tudi olimpijske igre, ki v namiznem tenisu veljajo za najprestižnejše tekmovanje. Sveti gral ping ponga je v kategoriji moški – posamično kot zadnji Evropejec osvojil verjetno najboljši namiznotenisač stare celine vseh časov – Šved Jan-Ove Waldner, in sicer leta 1992 v Barceloni. Dobra forma Ovtcharova, ki je na olimpijadi sicer že stal na stopničkah (leta 2012 v Pekingu je bil tretji), v začetku novega leta za Nemca pomeni dobrodošlo povečanje samozavesti, ki bo morebiti ključno za to, da evropski predstavniki po 28-ih letih prekinejo ta neslavni olimpijski post in znova zavzamejo olimpijski vrh.


ŽENSKE – POSAMIČNO


Med žensko konkurenco je nič kaj presenetljivo znova slavila prva namiznotenisačica sveta kitajska predstavnica Cheng Meng, ki je v finalu s 4 : 1 premagala rojakinjo in sedmo nosilko turnirja Ning Ding. Po osvojitvi lanskega Velikega finala (ang. World Tour Grand Finals), največjega turnirja v sklopu ITTF Svetovne turneje je Mengova uspela ohraniti izjemno formo in jo prenesti v novo sezono. Po tem, ko se je v prvem krogu morala pošteno potruditi proti korejski predstavnici Suh Hyowon, ki je po napornem boju le uspela ugnati z izidom v nizih 4 : 3, je v nadaljnjem delu tekmovanja vsega skupaj oddala prav toliko nizov, kot jih je izgubila v uvodnem krogu. Neusmiljena Kitajka si je z osvojitvijo prvega turnirja ''World Tour'' v letošnji sezoni priigrala lepo popotnico za nadaljevanje leta. Hkrati je tudi potrdila, da je zares v življenjski formi, saj je nazadnje kakršenkoli finale tekmovanj Svetovne turneje, v katerega se ji je uspelo uvrstiti izgubila pred več kot letom in pol, in sicer konec julija 2018, ko jo je v finalu Odprtega prvenstva Južne Koreje premagala rojakinja Zhu Yuling. Mengova v finalih turnirjih, ki so organizirani pod okriljem Svetovne turneje, beleži zares neverjetno statistko, saj je na tovrstnih dvobojih v 21 primerih slavila kar 17-krat.

Prvakinja v kategoriji ženske - posamično Cheng Meng. VIR: ITTF

Od evropskih predstavnic se je v drugi krog tekmovanja uspela uvrstiti le domačinka Petrissa Solja, ki jo je izločila kasnejša polfinalistka Zhu Yuling. Ta je pred tem, v prvem krogu, izločila tudi rusko veteranko Polino Mikhailovo. Najmočnejša evropejska predstavnica, Avstrijka Sofia Polcanova, je bila zaradi poškodbe kolena primorana izstopiti že v prvem krogu tekmovanja.


DVOJICE IN PRIHAJAJOČE PREIZKUŠNJE

Južno Korejska predstavnika, ki sta slavila v moških dvojicah Cho Daeseong in Jang Woojin. VIR: ITTF

Oba zmagovalca posamičnih kategorij sta domov odnesla tudi medaljo iz dvojic. Cheng Meng je v paru z rojakinjo Wang Manyu osvojila prvo mesto v kategoriji ženskih dvojic, kjer sta v finalu z rezultatom 3 : 1 ugnali japonski predstavnici Miu Hirano ter Kasumo Ishikawo. Xu Xin je v paru z rojakinjo Liu Shiwen osvojil zlato v mešanih dvojicah, kjer sta prav tako z rezultatom 3 : 1 premagala japonska predstavnika Juna Mizutanija in Mimo Ito. V moških dvojicah sta slavila mlada Južno Korejca, 17-letni Cho Daeseong in 24-letni Jang Woojin, ki sta po srditem boju v finalu z izidom 3 : 2 ugnala favorizirana kitajska predstavnika Lina Gaoyuana in Ma Longa, s tem pa sta preprečila Kitajski, da bi osvojila prav vse razpoložljive lovorike nemškega odprtega prvenstva. Svetovna turneja se nadaljuje že čez slaba dva tedna, in sicer z odprtim prvenstvom Madžarske, ki bo na sporedu med 18. in 23. februarjem v Budimpešti. Po tem bomo znova pričakali enega izmed turnirjev ''platinaste'' serije, saj se že čez slab mesec, in sicer 3. marca, začne odprto prvenstvo Katarja s prizoriščem v Dohi.

23 views0 comments

Recent Posts

See All