• Jan Blaževič

Panini sličice – nostalgija za vsakega športnega navdušenca


Teden dni nazaj me je na Youtubu pritegnil predlagan videoposnetek, v katerem posameznik odpira paketke sličic za uradni album letošnje sezone angleške Premier lige. Takoj sem dobil idejo za zanimiv članek o slavnih Panini športnih sličicah, ki sem jih zbiral kot otrok, pri tem pa seveda nisem bil edini. No, nekaj dni kasneje, ko sem v svoji sobi pisal ta članek, me iz dnevne sobe pokliče oče. Pridem po stopnicah navzdol, in kaj zagledam? Album letošnje sezone angleške Premier lige. Brezplačno ga je namreč prejel ob nakupu Avto Bilda ali ene izmed teh avtomobilističnih revij. Neverjetno. Naključje, usoda? Kdo bi vedel, sem se pa ponovno počutil kot 10 letni otrok.

Ena izmed novejših iznajdb italijanskega podjetja.


Panini albumi so predstavljali velik del otroštva marsikaterega ljubitelja športa. V osnovni šoli praktično nisem poznal sošolca, ki sličic ni zbiral. Bile so valuta. Ronaldinho je bil vreden toliko in toliko raznih Johnov Terryjev.

Ronaldinho je bil v svetu sličic vroča roba.

Eden izmed prvih Messijevih nastopov v Paninijevih albumih – liga prvakov 2005/06, takrat še Luis Leonardo?!


Panini je italijansko podjetje, ki so ga leta 1961 ustanovila bratje Panini (po slovensko: bratje Sendvič) v italijanskem mestu Modena. Že pred letom 1961 je družina imela v lasti časopisno podjetje, ki pa je kasneje prerastlo v to, kar poznamo danes. Panini dandanes proizvaja tudi knjige, stripe in revije, a daleč najbolj poznano je po svojih športnih sličicah in menjalnih karticah. Že leta 1970 so se povezali z mednarodno nogometno zvezo FIFA in skupaj izdali prvi album za svetovno prvenstvo. Od takrat, torej že več kot 50 let, pa si je mundial brez paninijevih sličic bolj težko predstavljati.

Prvo svetovno prvenstvo v album različici. Takrat so bile "nalepke" izdelane še iz tankega kartona, ki ga je bilo v album potrebno nalepiti z lepilom. V letih 1971 oziroma 1972 se je razvila prva oblika samolepilnih sličic, ki jih poznamo tudi danes. Vir slike: The Sun


Velja pa tudi obratno, brez mundiala si ne moremo predstavljati niti podjetja Panini. Svetovna prvenstva so namreč glavni vir zaslužka za podjetje, saj na leto svetovnega prvenstva zasluži tudi 650 milijonov britanskih funtov.

Slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki leta 2010.

Svetovni prvaki 2006.


Ni pa nogomet edini šport, povezan s Paninijem. Na trgu se še kako prodajajo tudi NBA sličice ter kartice, ki so pri zbirateljih in ljubiteljih košarke še posebej priljubljene.

Rookie Goran Dragić.

Najmlajši najkoristnejši košarkar v zgodovini lige NBA.

Kobe.


Zanimivosti

Panini svoje sličice izvaža že v več kot 125 držav po celem svetu. V povprečju na leto ustvarijo več kot milijardo sličic, pri čemer zaslužijo več kot 650 milijonov funtov.

Cesc Fabregas v svojem "Green Day" obdobju.


Po 50 letih so sličice še vedno izjemno popularne po vsem svetu, in kot kaže se to ne bo kmalu spremenilo. Tako preprosta ideja ostaja praktično nespremenjena že od samega začetka, deluje pa tudi v dobi pametnih telefonov in napredne tehnologije. Kar se je spremenilo, je cena posameznega paketka – če je bila cena 50 centov na paketek standard vse od uvedbe eura, se ta v zadnjih letih giba med 60 in 70 centi.


Bruno Bolchi je nogometaš s prvo izdelano Panini nalepko vseh časov.

Vir: MasterX


Panini sličice in albumi, vsaj za največja tekmovanja, so dostopni tudi v virtualni obliki. Album sicer ni povsem enak, zbiranje sličic pa je brezplačno. Vseeno je občutek listanja po pravem, tiskanem albumu in leplenje sličic vanj tisto, v čemer je čar zbiranja in polnjenja albumov.

Svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji – virtualni album.


Zakaj sploh zbiramo sličice? Zakaj polnimo albume? Preprosto. Albumi popestrijo spremljanje športnih dogodkov, ob tem pa ustvarjajo spomine. Za vsako sličico je namreč zgodba. Mogoče se povsem nepomemben nogometaš, ki na prvenstvu sploh ni stopil na igrišče, vtisne v spomin za vse večne čase, zaradi tega, ker je bil še zadnja mankajoča nalepka v albumu. Prav zato nihče na svetu ne dojema enake sličice na enak način.


Udarna naveza.


(večina slik je iz osebnega arhiva)

32 views0 comments

Recent Posts

See All