• Samo Demšar

Pet ekip, a le en prvak - zadnji del pregleda NFL sezone

Updated: Jan 10

Danes se bo z obračunom med Indianapolisom in Buffalom začela težko pričakovana končnica lige NFL. Hkrati je tudi čas za zadnji del pregleda trenutne sezone, v katerem si bomo pobližje pogledali pet ekip, ki lahko po mojem mnenju posežejo po trofeji Lombardi. Vrstni red ekip ni naključen J.

Vir: Clutchpoints


5. Seattle Seahawks


Trdno na zadnjem mestu konkurenčnih ekip sedijo Seattle Seahawks (12 – 4). Po zelo dobrem začetku sezone je ekipa nekako stagnirala, predvsem zahvaljujoč eni najslabših obramb v ligi v prvem delu sezone.


Luknje v obrambi so sicer dokaj dobro zakrpali s prihodom Carlosa Dunlapa in vrnitvijo poškodovanega safetyja Jamala Adamsa, a hkrati kot se je izboljšala obramba, je v formi padel quarterback Russell Wilson.


Najnižji trenutek sezone za Seattle je prišel v obračunu z New York Giants, ki so jih z 17 – 12 premagali z rezervnim quarterbackom Coltom McCoyjem.


Glavna ovira za uspeh Seattla je njihova slaba napadalna linija ter nekateri podpovprečni igralci v obrambi, ki bodo pod velikim pritiskom proti dobrim ekipam v končnici. Po drugi strani pa bi lahko x-faktor predstavljal wide reciever DK Metcalf, ki se je letos ustalil kot eden najboljših v ligi.

Slavje igralcev Seattla po tesni zmagi proti New Englandu


Danes jih že čaka obračun z Los Angeles Rams, ki imajo eno najboljših obramb letošnje sezone, hkrati pa so spet postali učinkoviti v napadu. Najverjetneje bo šlo za napeto tekmo med dvema ekipama, ki se zelo dobro poznata, največji faktor pa bo zagotovo Wilson, ki je v preteklosti že večkrat ekipo skoraj lastnoročno vlekel čez podobne ovire. Vseeno ne bi bil šokiran, če šestouvrščeni Rams izločijo tretjeuvrščeni Seattle.4. New Orleans Saints


Navkljub slavju Seattla proti nevarnemu Los Angelesu se bojim, da bo to njihova edina zmaga v letošnji končnici. Že v naslednjem krogu jih (če izključimo možnost čudeža Chicaga) namreč pričakujejo New Orleans Saints (12 – 4).


New Orelans se lahko pohvali z enim najboljših kadrov v celotni ligi ter z izjemno dobro igro v obrambi – skupno z Miamijem so letos izsilili največ prestreženih podaj.


Kljub močnejši diviziji zaradi preporoda Tampa Bayja je New Orleans brez težav opravil z redno sezono in slavil na vseh šestih tekmah proti divizijskim rivalom. Štiri zaporedne tekme so sicer morali odigrati brez prvega quarterbacka Drewa Breesa, a se jim je na teh tekmah zmaga izmuznila le enkrat.


Čeprav se je Brees pred tremi tedni vrnil, pa skrbi za ekipo ni konec. Že pred njegovo poškodbo je bila ekipa v napadu dokaj omejena – Brees namreč ne more več metati daljših podaj –, njegove predstave po vrnitvi pa so bile vse prej kot blesteče.


V porazu proti Kansas City je uspešno opravil le 44 % svojih podaj, v suvereni zmagi proti Minnesoti pa je ob nobenem touchdownu vrgel dve prestreženi podaji.


Za uspeh New Orleansa v končnici bo potrebna zelo dobra igra po tleh, za kar bo ključen running back Alvin Kamara, ter zelo dobra predstava v obrambi. Za nameček naj bi se za končnico vrnil tudi eden najboljših wide recieverjev zadnjih let Michael Thomas.

Kamara je na letošnji tekmi proti Minnesoti s šestimi touchdowni izenačil rekord za največ tekaških touchdownov v eni tekmi.


Čeprav bi bilo nepredstavljivo, da Saints v nedeljo izgubijo proti Chicagu, je treba spomniti, da sta se ekipi letos že srečali, za zmago New Orleansa pa je bil potreben podaljšek. Če to združimo z dejstvom, da bo igra po zraku zaradi Breesa (za katerega bo to mogoče celo zadnja tekma v karieri) šepala, bo nedeljski obračun lahko veliko bolj napet, kot si predstavljajo »strokovnjaki«.


3. Kansas City Chiefs


Pred sezono bi bilo skoraj bogokletno trditi, da aktualni prvaki Kansas City Chiefs (14 – 2) poleg Baltiomora niso favoriti za osvojitev konference AFC in Super Bowla. Če pogledamo zgolj razmerje zmag in porazov, jim je status favorita (za razliko od Baltimora) tudi uspelo upravičiti. A ob malce bolj natančnem pogledu je hitro razvidno, da ima ekipa številne pomanjkljivosti.


Za začetek njihova obramba ni niti slučajno na nivoju lanskega leta. Čeprav v kadru ni prišlo do večjih sprememb, ekipa enostavno ne more ustaviti nasprotnika, ko se ta končni coni približa na manj kot 20 jardov (v tem elementu so celo najslabši v ligi).


Chiefs se v zadnji sezoni vse prevečkrat zanašajo na sposobnosti quarterbacka Patricka Mahomesa, da jih bo rešil po večjem zaostanku na začetku tekme. Nenazadnje jih je po velikih zaostankih moral v lanski končnici reševati na vseh treh tekmah. Posledično grejo v tekme preveč ležerno, kar se jim v redni sezoni ni maščevalo.


Chiefs so na zadnjih sedmih zaporednih zmagah slavili za manj kot šest točk.


Obratna primera, ko začnejo zelo dobro, a potem nasprotniku dovolijo nazaj v tekmo, sta tekmi proti Tampa Bay in New Orleansu. Predvsem na slednji so bili povsem dominantni (žogo so v posesti imeli slabih 23 min več kot New Orleans), a so na koncu vseeno slavili z zgolj tremi točkami prednosti.


Dodatne skrbi predstavlja tudi dejstvo, da Mahomes v decembru ni ravno blestel – zbral je zgolj osem podaj za touchdown in kar štiri prestežene podaje.

Mahomes in trener Reid sta še vedno najboljši dvojec v ligi NFL


Vseeno si je Kansas City z redno sezono zagotovil najboljše možno izhodišče pred končnico, prosti teden pa bo trenerju Andyju Reidu in celotni ekipi verjetno dal tisto iskrico, ki jo potrebujejo za uspeh v končnici. Tekmec Chiefsov še ni znan.


2. Buffalo Bills (12 – 4)


Vseeno sem mnenja, da bo Buffalo prevelik zalogaj za Kansas City v tekmi za prvaka konference AFC. Ekipa je v zadnjih dveh sezonah pod vodstvom glavega trenerja Sean McDermotta doživela pravi preporod. A čeprav gre za obrambno naravnanega trenerja, je glavna zgodba letošnje sezone njihov napad.


V njem že celo sezono blesti quarterback Josh Allen, ki ga nekateri vidijo kot najkoristnejšega igralca sezone.

Po ne najboljših prvih dveh sezonah v ligi NFL je malokdo pričakoval tako eksplozijo mladega quarterbacka


Do novih višav ga je ekipa potisnila predvsem s prihodom wide recieverja Stefona Diggsa, ki celotno ligo vodi v številnih najpomembnejših statistikah. Levji delež je uspešnosti napada dodal tudi wide reciever Cole Beasley.


Bills so trenutno najbolj vroča ekipa v ligi in so svojo kvaliteto dokazali na praktično vsaki tekmi letošnje sezone. Edina večja spodrsljaja sta prišla v petem in šestem tednu sezone proti Tennesseeju in Kansas Cityju, od takrat pa so edini poraz doživeli proti Arizoni v zadnji akciji tekme.


Zanimivo je, da je največje orožje Buffala hkrati tudi njihova največja skrb. To je že omenjeni quarterback Allen, ki je izredno fizično močan in sposoben. Čeprav je za njim statistično zelo dobra sezona (37 podaj za touchdown in 10 prestreženih podaj), ne smemo pozabiti na številne napake in slabe odločitve, ki jih je v preteklih sezonah sprejemal v ključnih trenutkih tekem. Na misel mi pride predvsem njegova poteza v zadnjih minutah lanske tekme proti Houstonu, ko je povsem nepotrebno tvegal celotno sezono ekipe s podajo nazaj.


Akcija, o kateri govorim, je na 1:10:

Buffalo mora za uspeh v letošnji končnici sicer najprej opraviti z Indianapolis Colts, ki jim na današnjem obračunu ne bi smeli biti konkurenčni. Ne vemo še, kdo čaka Buffalo v drugem krogu končnice, a v tretjem bomo najverjetneje nagrajeni z obračunom s Kansas Cityjem. Slednji so proti Buffalu letos že slavili in če Kansasu uspe ujeti formo iz začetka sezone, nas lahko čaka eden najboljših dvobojev končnice.


1. Green Bay Packers (13 – 3)


Leto se je za franšizo iz zvezne države Wisconsin začelo komično slabo. V prvem krogu nabora so izbrali quarterbacka Jordana Lovea, ki je vsaj zaenkrat hudo razočaral in še sploh ni stopil na zelenice NFL igrišč. Izbor je bil še bolj kontroverzen, saj je Green Bay krvavo potreboval wide recieverje, ki bi poleg zvezdnika Davanteja Adamsa lovili podaje quarterbacka Aarona Rodgersa.


Kljub temu, da tudi v poznejših krogih Green Bay ni izbral nobenega wide recieverja, je za Rodgersem, enim najbolj talentiranih quarterbackov vseh časov, zgodovinska sezona. 48 podaj za touchdown – ob le petih prestreženih podajah – bi moralo zadostovati za Rodgersovo tretjo nagrado za najkoristnejšega igralca lige.

Rodgers je poleg nagrade za najkoristnejšega igralca letos zrel tudi za drugi šampionski prstan


Čeprav je Green Bay že lansko redno sezono končal z enakim izkupičkom zmag in porazov, je letošnja ekipa veliko bolje pripravljena za pohod proti Super Bowlu. Problemi proti bolj fizičnim ekipam sicer obstajajo – kot je bilo razvidno iz tekme proti Tampa Bay –, a vtis so lepo popravili v tekmi proti Tennesseeju.


Poleg zelo dobre igre v napadu (tako po tleh kot po zraku) se lahko pohvalijo z zelo solidno obrambo, ki bo ključnega pomena za uspeh v končnici.


Tako kot Kansas City tudi Green Bay zaradi najboljšega izhodišča pred končnico čaka prosti teden. Vsaj na prvi pogled Rodgersu in druščini ekipe iz NFC na poti do Super Bowla ne bi smele predstavljati večjih ovir – a nekaj je priti v Super Bowl, povsem drugo pa je tekmo vseh tekem končati s trofejo Lombardi.


Vsekakor pričakujem, da si bosta 7. februarja na zelenici v Tampa Bayju nasproti stali ekipi Green Bayja in Buffala.

97 views0 comments