• Rene Vidmar

Pogled v boksarsko prihodnost, 1.del

Kljub temu, da se situacija po vsem svetu z novim koronavirusom (Covid-19) še ne umirja in se športni dogodki kot po tekočem traku odpovedujejo ali do nadaljnjega prestavljajo, pa to ne pomeni, da spremljevalno osebje ne razmišlja o prihodnosti. Vsaj tako velja v boksu, kjer velik del posla opravljajo različni promotorji, ponudniki plačljivih pretočnih vsebin, in krovne boksarske organizacije. Tako se tudi v času popolne blokade javnega življenja sklepajo dogovori o prihodnjih borbah, ki jih ljubitelji boksa že nestrpno pričakujemo. Za vas smo pripravili nekaj potencialnih boksarskih spektaklov, ki se bodo zgodili , ko se bodo razmere zopet vrnile v ustaljene tirnice.


ANTHONY JOSHUA VS. ZMAGOVALEC OBRAČUNA TYSON FURY/DEONTAY WILDER III


Pregled verjetnih spopadov začenjamo v težki kategoriji, kjer se nam je še pred kratkim zdelo, da bomo kmalu priča odgovoru na vprašanje, ki si ga zastavljamo že dolgo. Kdo izmed trojice Joshua, Fury in Wilder je najboljši težkaš. Po tem, ko je konec februarja v povratnem obračunu Fury v sedmi rundi s tehničnim nokavtom ugnal do tedaj nepremaganega Wilderja, se je zdelo, da smo korak bliže združitvi štirih pasov težke kategorije. A (pre)dolgo pričakovan dvoboj se bo po vsej verjetnosti ne bo zgodil še nekaj časa. Wilder je namreč v pogodbi izkoristil možnost tretjega obračuna s Furyem. Tako se odpirajo nove neznanke. V primeru ponovne zmage Furya bomo zagotovo priča poslastici na britanskih tleh med fizično perfekcijo in neortodoksnim ''The Gypsy King''. Če pa bi Wilder uspel presenetiti Furya, se nam prej obeta že četrto poglavje sage Furya in Wilderja.

Bomo dobili odgovor na vprašanje, kdo izmed trojice Joshua, Fury in Wilder je najboljši? Vir:Yahoo! Sports


VASILIJ LOMAČENKO VS. TEOFIMO LOPEZ JR.


Obračun, ki bi se po vseh napovedih moral zgoditi 30. maja v newyorškem Madison Square Gardnu, je zadnji v nizu športnih dogodkov, za katerega se zdi, da bo zaradi epidemije novega koronavirusa prej ali slej prestavljen. Oba borca se kljub slabim obetom na obračun vneto pripravljata, kolikor se pač v danih razmerah lahko. Ko bo do borbe dejansko prišlo, bomo priča obračunu, ki si ga Lopez in njegov oče, ki je obenem njegov glavni trener, želita odkar je Tefimo stopil na veliki oder. Temelje zanj je postavil v zadnjem obračunu, ko je osupnil prvaka Richarda Commeya in mu z nokavtom v drugi rundi odvzel pas v lahki kategoriji po verziji IBF. Tako je pri zgolj 22-ih letih z razmerjem zmag 15 – 0 (12 z nokavtom) že uresničil napovedi o tem, da bo postal prvak. A sledeči obračun z 32-letnim Lomačenkom, ki ima v lasti pasove lahke kategorije WBA, WBO in WBC, pa bo vse prej kot lahek, saj se bo pomeril z borcem, ki velja za enega izmed najbolj dovršenih v zgodovini. A o njem več v nadaljevanju.

Lopez in Lomačenko. Vir: Forbes


VASILIJ LOMAČENKO VS GERVONTA DAVIS


Ukrajinec Lomačenko ima med profesionalci za seboj le 16 borb z razmerjem 15 – 1 (10 z nokavtom), a naj vas ta podatek ne zavede. 32-letni Ukrajinec je namreč pred odhodom med profesionalce nanizal kar 396 zmag in zgolj en poraz med amaterji. Poleg tega ima tudi olimpijski naslov prvaka v peresni kategoriji in lahki kategoriji. Prvega je osvojil leta 2008 v Pekingu, drugega pa štiri leta kasneje v Londonu. V svoji dosedanji karieri je premagoval mnoge do sedaj nepremagane borce - med drugim tudi velikega Kubanca Guillerma Rigondeauxa, do tedaj z razmerjem 17 – 0. Ta je obračun z ''Lomo'' v sedmi rundi prekinil, saj ni videl rešitve. Lomačenko v očeh strokovnjakov velja za boksarskega genija, ki obvlada prav vse prvine boksa, najbolj pa ga zaznamuje njegovo gibanje, ki mu omogoča, da v ringu počne stvari, ki so jih le redki pred njim. Mojstru prostora prefinjenost v nogah omogoča fintiranje nasprotnikov, s čimer lahko učinkovito zadaja udarce z vseh možnih kotov. Zaradi tega pa ga je praktično tudi nemogoče zadeti. Zasluge za to pa si lahko lasti njegov oče Anatolij Lomačenko, ki je mlademu Vasiliju pri devetih letih za štiri leta prepovedal trenirati boks in ga vpisal v šolo tradicionalnih ukrajinskih plesov. Eksperiment se je izkazal za genialno idejo, Lomačenkov boks namreč izgleda kot umetnost. Njegovo pot in kraljevino pa bo v primeru, da bi do borbe prišlo, poizkušal prekiniti še en mladenič, 25-letni Gervonta Davis. Varovanec Floyda Mayweatherja ima trenutno za seboj 23 zmag, od tega 22 z nokavtom in velja za velik potencial. Vprašanje pa je, kako je uspel prenesti rušilno moč iz peresne kategorije v lahko. To se je lahko videlo v njegovem zadnjem obračunu z Yuriorkisom Gamboo (30 – 3). Kljub tehničnemu nokavtu v deseti rundi, je treba vedeti, da si je sicer že 38-letni Gamboa že v prvi rundi strgal ahilovo tetivo, kar je močno vplivalo na potek dvoboja.


Boksarski svet nestrpno pričakuje dan, ko se bosta spopadla Lomačenko in Davis. Vir: Potshot Boxing


CANELO ALVAREZ VS. GENADIJ GOLOVKIN III


Alvarez in Golovkin veljata za eni izmed največjih zvezd v moderni eri boksa. Če bo do obračuna med omenjeno dvojico prišlo, bo to že njun tretji spopad. Prvi se je odvil leta 2017, ko smo bili priča spornemu remiju, v katerem je krajšo potegnil Tripple G. Prav nič bolje pa se zanj ni končalo v povratnem obračunu sledečega leta, v katerem je potegnil še krajši konec. Tudi tu smo bili priča sporni sodniški odločitvi, saj bi se dvoboj moral kvečjemu končati z ponovnim remijem in ne porazom. Tokrat se zdi, da bomo v primeru borbe dobili končno poglavje v trilogiji, za katero se zdi, da jo bo dobil Alvarez. Ta se namreč pri svojih 29-ih letih nahaja na vrhuncu kariere. Golovkin na drugi strani pri 37-ih letih ne bo več dolgo na vrhu. Kljub temu Kazahstanca iz Karagande še ne gre odpisati. V zadnji borbi preteklega leta je v premagal vselej nevarnega Ukrajinca Sergeja Derevjančenka in tako osvojil pasova srednje kategorije IBF in IBO.


Bomo priča trilogiji med Golovkinom in Alvarezom? Vir:RingSide24


Vir naslovne fotografije: Los Angeles Times

26 views0 comments

Recent Posts

See All