• Rene Vidmar

Pogled v boksarsko prihodnost, 2. del

Tokrat nadaljujemo zgodbo o možnih boksarskih obračunih, ki jim bomo priča v ''bližnji'' prihodnosti. Če smo v prejšnjem prispevku govorili predvsem o tistih zares najbolj poznanih in uveljavljenih imenih, bomo v tem članku poleg znanih nekaj besed namenili tudi borcema, ki svoje ime šele uveljavljata.


Za tiste, ki ste spregledali prvi del:

https://www.republikasporta.com/post/pogled-v-boksarsko-prihodnost-1-del


ERROL SPENCE JR. VS TERENCE CRAWFORD

Če bi se za boksarske dvoboje dogovarjali preko družabnih omrežij, bi dvojica lahko kaj kmalu zapela pesti. Terence Crawford, svetovni prvak v velterski kategoriji po verziji WBO, je namreč takoj po svojem zadnjem dvoboju decembra preteklega leta z Litovcem Egidijusem Kavaliauskasom, sprožil napad preko Twitterja, v katerem se je obregnil ob Errola Spenca Jr., prav tako svetovnega prvaka velterske kategorije po verziji IBF in WBC. Temu je napovedal, da bo kmalu ''jokal v avtu'', saj naj Spence ''ne bi bil iz pravega testa''. Razgreta dvojica je strasti umirila v telefonskem pogovoru, v katerem sta se zavezala, da bo do dvoboja prišlo v kratkem. Vendar v boksarskem svetu stvari niso tako enostavne in prav lahko bi se zgodilo, da do omenjenega dvoboja ne bi prišlo nikoli. Spence je bil namreč samo 13 dni po uspešni ubranitvi naslova nad Shawnom Porterjem (30 – 3 – 1) udeležen v hudi prometni nesreči. Pri visoki hitrosti je izgubil nadzor nad vozilom, pri tem pa zaradi neuporabe varnostnega pasu padel iz avtomobila. 30-letnik je bil po nesreči takoj prepeljan na intenzivni bolnišnični oddelek, kjer pa na njegovo srečo niso odkrili hujših poškodb. Tako ni pričakovati, da bi dogodek izpred slabega pol leta huje vplival na kariero 30-letnika.


Errol ''The Truth'' Spence Jr. in Terence Crawford. Vir: talkSport


ARTUR BETERBIEV VS DIMITRIJ BIVOL

Le redko kateri borec se ubada s takšnimi težavami, kot jih ima Dimitrij Bivol. Priložnost za osvojitev naziva svetovnega prvaka so ponavadi želje vsakega profesionalnega borca. Ko k temu dodamo še mastne denarce, je zgodba še slajša. A ne v primeru 28-letnega Rusa. Bivola, svetovnega prvaka poltežke kategorije po verziji WBA, se tekmeci izogibajo kot ''šiba okoli vrele vode''. Deloma zaradi Rusove nepredvidljivosti, velik del vzrokov pa tiči tudi v tem, da so ostali prvaki želeli najprej obračunati z bolj uveljavljenimi imeni. Prišlo je celo tako daleč, da so morali za 28-letnika spreminjati lestvice. Tako so njegovega zadnjega izzivalca, Dominikanca Gilberta Lenina Castilla, šele nekaj dni pred obračunom postavili na 15. mesto lestvice WBA. S tem so Bivolu omogočili, da je ostal v tekmovalnem pogonu, obenem pa so zadostili pravilom, da prvaka lahko izzivajo samo borci med petnajsterico. Po zmagi Rusa kirgiških korenin se sedaj zdi, da se mu bo potrpljenje končno obrestovalo. V vmesnem času je namreč prišlo do dveh bojev za združitev pasov v njegovi kategoriji. Canelo Alvarez je nokavtiral Sergeja Kovaleva, Arthur Beterbijev pa je Oleksandra Gvozdika. In prav Beterbijev se zdi naslednja postaja za Bivola.


Bo Bivol (desno) končno dobil priložnost za združitev divizijskih pasov? Vir: Boxing Scene


KEITH THURMAN VS SHAWN PORTER 2

Keith Thurman (29 – 1 – 1) si je po bolečem prvem kariernem porazu proti starajočemu Filipincu Mannyu ''Pac-Man'' Pacquiaju odločil vzeti nekaj tekmovalnega premora. Ta bo zaradi epidemije koronavirusa verjetno daljši od enega leta. V tem času je sedaj že bivši prvak velterske kategorije po verziji WBA odšel na operacijo leve roke, ki mu je ''nagajala'' že nekaj časa. Tako se bo 31-letnik, po zagotovilih moštva, vrnil močnejši kod kdaj koli prej. Ob povratku bo imel na spisku možnih nasprotnikov kar nekaj imen. Vsekakor bi se želel povratnega obračuna z Filipincem, a ta bo po vsej verjetnosti izzive iskal drugje. Glasna so namigovanja o borbi Pacquiaja z Mikeyem Garcio, prvakom velterske kategorije po verziji WBC. Obračun bi se lahko zgodila že 11. julija v Saudovi Arabiji . Če bo Pac-Man zaradi starosti moral tekmece izbirati precej bolj previdneje, pa bo Thurman na spisku imel mnogo več zanimivih imen. Med drugim trenutno izstopata možna povratna obračuna z Shawnom Porterjem in Dannyem Garcio.


Keith Thurman v knockdownu v zadnji borbi proti Mannyu Pacquiaju. Vir: Give Me Sport


Potencialne borbe vredne omembe:

NAOYA INOUE VS LUIS NERY

LEO SANTA CRUZ VS GERVONTA DAVIS

RYAN GARCIA VS DEVIN HANEY/JORGE LINARES

ESTRADA VS IOKA

PLANT VS BENAVIDEZ


Vir naslovne fotografije: Los Angeles Times


31 views0 comments

Recent Posts

See All