• Aljaž Janez Pirnat

Poker: porazi za p******t

Neredko smo v profesionalnem pokru priča temu, da ima igralec nasprotnika v podrejenem položaju, iz katerega ga lahko reši le boginja Fortuna. Pa vendar se čudeži dogajajo, sploh v tej čudoviti igri veselja, žalosti in (včasih) neukrotljivega besa. Težko je ostati zbran, ko izgubiš hand, v katerem si imel še pred nedavnim več kot 80 odstotkov možnosti za zmago, nato pa se na mizo obrne ena ''napačna'' karta, ki te dobesedno vrže na zadnjo plat. V današnjem prispevku si bomo ogledali nekaj takšnih primerov, ki popolnoma vržejo iz tira tudi najbolj vešče in izkušene pokeraše.


Doyle Brunson vs Jesse Alto


Verjetno najbolj znan primer ''bad beata'' (situacije, v kateri je igralec v ogromni prednosti, toda kljub temu izgubi) je tisti iz glavnega dogodka World Series of Poker (WSOP) iz leta 1976. Tedaj sta se kot finalista turnirja v ''ena na ena'' pokru pomerila ljubiteljski igralec Jesse Alto in eden izmed najboljših pokerašev vseh časov Doyle Brunson. Pred flopom (prve tri karte, ki se obrnejo na mizi pri Texas hold 'em različici pokra) je prvo stavo položil Alto, ki je v roki držal asa (A) in poba (J). Brunson, ki je imel bistveno šibkejše karte, in sicer desetico (10) in dvojico (2), je stavo izenačil. Na flopu so se na mizo obrnili as, poba in desetica (A-J-10), kar je pomenilo, da je imel Alto z dvema najmočnejšima paroma ogromno prednost. Sledila je zadeva legendarnih razsežnosti, ki bo za vekomaj ožigosana v anale neverjetnega v pokeraški folklori. Kot turn (četrta karta, ki se obrne na mizi pri Texas hold 'em različici pokra) in river (peta in zadnja karta, ki se obrne na mizi pri Texas hold 'em različici pokra) karti sta na mizo zaporedno padli dve dvojici (A-J-10-2-2) – Brunson je prišel do full housa in s tem tudi do naslova ''svetovnega prvaka'' v pokru.

Utrinek iz WSOP glavnega dogodka 1976. Na levi strani mize Doyle Brunson, na desni pa Jesse Alto. VIR: pokernews.com

Justin Phillips vs Motoyuki Mabuchi


Na glavnemu dogodku WSOP 2008 so bili gledalci priča handu, katerega matematične verjetnost je približno ena proti 2,7 milijarde. Šlo je za neposreden dvoboj med Justinom Phillipsom in Motoyukijem Mabuchijem. Slednji je namreč v roki držal najmočnejšo kombinacijo, ki jo igralec lahko ima pred flopom, in sicer par asov (A-A). Kot prve tri so na mizo padle A♥, 9♣ in Q♦. S tem je Japonec dobil tris asov, na kar je tudi močno stavil – Phillips pa ga je izenačil. Kot turn karta se je na mizi obrnila 10♦. Mabuchi je ponovno stavil, Phillips izenačil. Nato pa river – A♦, najbolj nora karta, ki bi lahko padla. Do tega, zakaj je temu tako, še pridemo. Za Mabuchija je namreč ta karta pomenila, da je dopolnil poker (štiri iste karte) asov, eno najmočnejših kombinacij v igri. Brez večjih pomislekov je na svoje karte stavil vse žetone, ki jih je imel. Phillips pa je ponovil vajo in izenačil, ko pa je obrnil karte, je celotna miza in vsi, ki so opazovali dogajanje, ostala brez besed. Američan je namreč v roki držal K♦ in J♦ ter s tem tudi najmočnejšo kombinacijo v igri – royal flsuh. Prvič in morda celo zadnjič v zgodovini glavnih dogodkov WSOP se je zgodilo, da je royal flush premagal poker asov. Vse to pa je omogočila tista vražja river karta.


Kevin Martin vs neznani igralec


Nekdanji profesionalni poker igralec, ki je svoje partije tudi večkrat v živo za oboževalce predvajal preko internetnih prenosov (ang. stream), je na enem izmed številnih spletnih turnirjev doživel pravi hladen tuš. Proti neznanemu nasprotniku je namreč stavil vse žetone že pred flopom, nasprotnik pa je njegovo stavo izenačil. Ko sta pred odpiranjem kart obrnila svoje hande, se je izkazalo, da oba v roki držita isto kombinacijo, in sicer asa (A) in kralja (K). Martin je bil skoraj prepričan, da zmagovalca v tej ''rundi'' ne bo in da si bosta z nasprotnikom razdelila pot (vsota vseh stav v posamični igri). Edino, kar bi lahko to preprečilo, je če bi eden ali drugi imel pet kart iste barve oziroma flush. Ko je krupje na mizo obrnil prve tri, flop karte, sta med njimi bili dve kari. Martin je v roki držal A♦, njegov nasprotnik pa K♦, kar je pomenilo, da bi v primeru flusha Martinov bil močnejši. Tudi naslednja, turn karta je bila kara, prav tako tudi zadnja, river. Sreča se je nasmehnila mlademu Američanu, ki je lahko v svoj žep celoten dobiček igre – ali pač? Verjeli ali ne, Martin je hand izgubil, saj so bile kare, ki so padle na mizo kraljica (Q), pob (J), desetica (10) in devetica (9), kar pa seveda pomeni, da je njegov nasprotnik imel barvno lestvico, višjo kombinacijo od flusha.

Kevin Martin. VIR: pokernews.si

Marc MacDonnel vs Kevin MacPhee


Na evropskem glavnem dogodku WSOP leta 2017 sta se v enem izmed mnogih dvobojev udarila Marc MacDonnel in Kevin MacPhee. Slednji je v imel par devetk (9♣-9♥), na kateri je tudi stavil vse svoje žetone. MacDonnel, ki ja prav tako imel močno kombinacijo, in sicer A♦ in K♦ pa je njegovo stavo izenačil. Na flopu so bile na mizo razdeljeni kralj in dve kari, kar je za MacPheeja pomenilo obilico slabih novic, kajti le ena karta v celotnem kupčku ga lahko reši – 9♠. Čeprav bi mu tudi 9♦ prinesla tris, bi prav tako njegovemu nasprotniku prinesla flush, kar pomeni, da devetica v karo barvi ne pride v poštev. Naslednja, turn karta je bila 10♥, nič posebnega za enega ali drugega igralca. Verjetnost, da bo MacPhee dobil svojo čudežno pikovo devetico je bila zgolj 2 odstotna. Verjetno ste že ugotovila, katera je padla kot zadnja. To je bila seveda 9♠, kar je MacPheeju prineslo neverjetno zmago, MacDonnelu pa morje frustracij in nelagodja.


''Bad beats'' tako in drugače


Še nekaj zanimivih in edinstvenih primerov ''bad beatov'' si lahko ogledate na spodnji povezavi.


41 views0 comments

Recent Posts

See All