• Urban Kolman

PORTRET: Mauricio Pochettino

Letos je v nogometu bilo že kar nekaj trenerskih menjav. Drugi klubi, kot je na primer Manchester United, so v kriznem stanju in so statusi njihovih strategov pod velikim vprašajem. Nekateri (Barcelona in Bayern Münich) pa so svoje stolčke že zapolnili z začasnimi namestitvami. Pri Bayernu bodo poleti iskali novo osebo, ki bi vodila klub. Možno je, da se bodo že prej omenjenim klubom pridružili tudi drugi, kot sta PSG in Real Madrid, kjer Tuchel in Zidane nimata najbolj trdnih stolčkov. No, visoko na njihovih seznamih, če ne kar na prvem mestu, bo zagotovo argentinski trener Mauricio Pochettino. Pogledali bomo njegovo preteklost in poskušali razložiti zakaj se je Argenitnec znašel na seznamih najboljših klubov.(vir: Twitter)


Bivši reprezentant »gavčov« je počasi gradil svoj sloves v Evropi. V zadnjih letih so zanimanje zanj pokazali veliki evropski klubi kot so Real Madrid, Chelsea, PSG in Manchester United, vendar jih je 48-letni strateg vse zavrnil in ostal zvest Tottenhamu, ki ga je letos nepričakovano odpustil.


Svojo nogometno pot je začel v klubu Newell's Old Boys, kamor sta ga pripeljala takratni predsednik kluba Jorge Griffa in trener druge ekipe Marcelo Bielsa. V Villa Canas sta iskala talentirane igralce in sta za mnenje vprašala enega od lokalnih trenerjev, ki jima je povedal za Pochettina. Edina ovira je bila to, da Pochettino takrat ni živel v Rosariu, ampak 50 km stran v vasi Murphy in je bil tisti dan preprosto preutrujen, da bi se udeležil treninga. Griffa in Bielsa sta vseeno odpotovala v vas in tja prispela sredi noči. Zbudila sta Pochettinove starše in skupaj z njima samo pogledala mladeničeve noge, ker so izgledale kot nogometaševe so ga povabili v klub. Mladi Pochettino je to izvedel šele zjutraj, saj je obisk prespal. Sprva je bil v dvomih, saj je pred tem treniral za klub Rosario Central, rivala Old Boysov. Na koncu ga je prepričal dedek, ki je v mladih letih igral za Newell's.


Svojo trenersko kariero je začel leta 2009 v katalonskem klubu Espanyolu za katerega je večji del svoje kariere tudi igral. Prevzel jih je v času krize, ko se je klub nahajal v coni izpada, vendar jih je na koncu sezone pripeljal do sredine lestvice in v tem času premagal največjega rivala Barcelono na Camp Nou, katerega je takrat vodil, po mnenju mnogih, najboljši trener na svetu Josep Guardiola. Že takrat je pokazal, da je zagovornik igre visokega tempa in da ne gleda na imena, ampak bo pod njem igral tisti, ki si to zasluži. Espanyol je zapustil leta 2012 zaradi nestrinjanja z vodstvom kluba.


Je eden redkih trenerjev, ki nima uradnega zastopnika ampak pogajanja za sebe in svoje sodelavce opravlja sam. Najprej se posveti pogodbam svojega strokovnega štaba, šele potem pa svoji. V njegovo ekipo pomočnikov spadajo Jesus Perez, njegov prvi pomočnik in strokovnjak za fizično pripravo, Miguel D'Agostino, drugi pomočnik in Toni Jimenez, trener vratarjev. Vse trije so tudi njegovi prijatelji, a zanimivo je to, da je Jesusa, ki je, kot pravi sam »najbolj pomemben« spoznal najkasneje, medtem ko se z Miguelom in Tonijem pozna še iz igralskih dni. V zadnjih letih se je štabu pridružil tudi njegov sin Sebastian Pochettino, ki opravlja vlogo športnega znanstvenika. Športni znanstveniki športnikom pomagajo pri doseganju najboljše možne športne uspešnosti z uporabo znanja in tehnik s področij medicine, fiziologije, biomehanike, psihologije in fizioterapije.

"To je kot krava, ki vsak dan istočasno 10 let zapored vidi vlak, ki se pelje mimo. Če kravo vprašaš, kdaj bo prišel vlak, ne bo imela pravega odgovora." (tako je Pochettino opisal kaj v Ligi prvakov pomenijo izkušnje)

Leto 2013 je bilo zanj prelomno, saj je takrat sprejel po njegovih besedah »eno največjih odločitev v življenju« in brez kančka znanja angleškega jezika odšel na Otok in postal trener ekipe Southamptona. O svoji odločitvi se je posvetoval s svojo ženo Karino, s katero ima dva sinova in prijateljem in glavnim pomočnikom Jesusom. Odločitev ni bila težka samo zato ampak tudi, ker v klubu na južni obali Anglije s strani navijačev ni bil sprejet odprtih rok, saj je nasledil popularnega trenerja Nigela Adkinsa, ki je po mnenju mnogih bil nepravično odpuščen. Kljub slabim okoliščinam je s svojo filozofijo kmalu osvojil navijače in s Southamptonom začel nizati odlične rezultate. Po sezoni in pol pa je klub zapustil in odšel v London k Tottenhamu, ključno vlogo pri selitvi je odigrala odločitev lastnika Southamptona, da odpusti predsednika Nicolo Cortesa, ki je Pochettina pripeljal in s katerim je imel Argentinec zelo dober odnos.


Je zelo zvesta oseba, a če je treba tudi neusmiljen. Vedno poudarja, da je edino kar zahteva od svojih igralcev maksimalen trud in pogum. Beseda pogum je hkrati njegova najljubša. To najverjetneje izhaja iz njegove igralske kariere v času katere je veljal za brezkompromisnega obrambnega igralca. Če igralec ni stoodstotno zavezan njegovemu načinu dela ga Pochettino brez pomislekov odstrani iz ekipe. Primeri tega so igralci iz Tottenhama Nabil Bentaleb, Andros Townsend, Younes Kaboul in Etienne Capoue. Slednja sta Argentinca obtožila, da ju ni spoštoval, da ju je preprosto ignoriral in z njima ni hotel govoriti. Kljub temu pa s svojimi igralci splete tudi tesna prijateljstva, in z njimi ostane v stiku tudi, ko se njihove poti razidejo. Mnogi svoje uspehe oziroma razvoj pripisujejo prav njemu. Eden teh je tudi sedanji igralec Liverpoola Adam Lallana, ki je priznal, da je leta 2016 navijal za Spurse, ko so se borili za naslov, pa čeprav sta Liverpool in Tottenham nasprotnika. Ena izmed njegovih glavnih značilnosti je tudi zvestoba in zato, izključuje možnost, da bi v prihodnosti treniral katerega izmed večjih rivalov klubov, ki jih je že vodil. Med te spadata Barcelona in Arsenal (oprosti Portsmouth ampak mislimo, da se za vodenje kluba iz tretje lige ne bi zanimal), ki naj bi se letos že zanimala za njegove usluge, a po poročanju angleških in španskih medijev je oba kluba zavrnil.


Poznan je tudi po tem, da mnogim mladim igralcem ponudi priložnosti, ki jih pod drugim trenerjem ne bi dobili. Angleški selektor Southgate ga je opisal »kot skrivno orožje angleške izbrane vrste«, saj je skoraj pol reprezentance debitiralo v času, ko so igrali pod Pochettinom. Ima tudi smisel za humor, primer tega je dogodek, ki ga je opisal igralec Tottenhama Danny Rose. Pochettino ga je med treningom poklical k sebi in mu povedal, da so se odločili, da ga bodo prodali, kar ga je šokiralo, čez nekaj trenutkov pa mu povedal, da je bil vpoklican v angleško reprezentanco.


Sam priznava, da je s svojim delom obseden in kot primer izpostavlja konec sezone 2015/16, ko je Tottenham izgubil zadnjo tekmo proti Newcastle Unitedu z rezultatom 5 : 1. Kot pravi je o tisti tekmi razmišljal celoten poletni odmor, saj ni mogel verjeti kaj se je zgodilo. Njegova žena se zaveda, da si more njegovo strast deliti z nogometom, njegova sinova sta prav tako v nogometnih vodah, starejši Sebastian in 18-letni Maurizio, ki je tudi po Pochettinovem odhodu ostal v mlajših selekcijah Tottenhama. »Poch« kot so ga poimenovali mediji je strasten gledalec serij kot sta Igro prestolov in Hišo kart, s pomočjo katerih kot sam priznava si pomaga pri delu. Ima tudi psa, ki ga je poimenoval po liku iz Igre prestolov Sansa. Po koncu svoje igralske kariere je postal strasten zbiratelj vina.


V svoji trenerski karieri je Argentinec, kljub temu, da je za mnoge strokovnjake in trenerje eden najboljših, še ni osvojil nobene lovorike. Sam pravi, da si lovorike želi, a njegov pogled na te ni tako univerzalen kot pogled nekaterih drugih trenerjev in navijačev. Je namreč mnenja, da so edini vredni lovoriki Liga prvakov ali naslov državnih prvakov. Po njegovem so pokalna tekmovanja preveč odvisna od sreče žreba ter v klubu, ki jih osvoji, ne spremenijo ničesar. Kljub temu je bil že štirikrat blizu lovoriki, Tottenham je popeljal do finala ligaškega pokala in finala Lige prvakov, a v obeh primerih je izgubil. Prva tako pa se je s Spursi med letoma 2015 in 2017 dvakrat boril za naslov domačega prvaka.


V življenju nič ne jemlje za samoumevno in verjame v neko višjo silo, ki ga vodi v življenju. Kam ga bo ta sila vodila, bomo videli poleti, ko bo Argentinec najverjetneje že imel nov klub.

40 views0 comments