• Žan Černivec

Pozabite dizel in hibride, tu je dobri stari Benz

Večinski delež takoimenovanih »madridistasov« ga je imelo v zobeh. Bil je kamen spotike. »Potrebujemo novega napadalca,« so bili izgovori, ki smo se jih naposlušali bolj kot materinih znamenitih »pa saj sem ti rekla.« Vendar se za hudobne jezike ni zmenil. Že deseto leto zapored je prva izbira na poziciji »devetke« v enem najimenitnejših klubov modrega planeta. Vpleten v številne kontroverznosti izven igrišča, pa hkrati tako »priden« na njem. Za večino premalo kvaliteten, za nekatere hudo podcenjen. V naslednjih nekaj stihih se bomo posvetili delu in mitu Karima Benzemaja.


Vir: Msn.com


»Devetka«

Da se ne bi preveč lovili, bo najbolje, da kar čimprej razčistimo nogometno zaznamovan pojem »devetke«. V nogometni igri so neuradno pozicije poimenovane tudi po številkah. Enico ima ponavadi vratar, desetico organizator igre in devetico – osrednji napadalec. Z globalnim razvojem, financami in konkurenco se je nogomet v zadnjem času (na grobo ocenimo – zadnjih 15,20 let) začel spreminjati. »Totalni nogomet«, katerega oče je bil sicer Johan Cruyff že v 70-ih letih prejšnjega stoletja, je danes prisoten bolj kot kadarkoli prej. Totalnost praktično pomeni to, da mora vsak igralec na igrišču znati – vse. Za osrednjega branilca ni več dovolj, da je močan, visok in brezkompromisen v drsečih startih. Vezni igralec danes ne more žoge dobro sprejeti in podati naprej in obstati na mestu, ampak je danes pomembno po podani žogi nadaljevati gibanje. In tako tudi napadalec ni več to, kar je bil. Včasih je bil »centerfor« človek s samo eno nalogo - spraviti žogo za golovo črto. Ekipa se je trudila, da žogo spravi do napadalca, ta pa je moral dokončati delo.


Vir: Getty Images


Moderni nogomet pozna več vrst napadalcev. Imamo tip napadalca, ki je hiter, močan, tehnično sposoben in izjemno nevaren z vseh položajev – tip najbolje uteleša Sergio Kun Agüero. Drugače igrajo takoimenovane »lažne devetice«, ko se napadalec vrača globlje po žogo in pomaga pri kreaciji napadov – tip Roberta Firmina ali Lionela Messijeva (v eri Guardiole). Poleg teh (in tudi drugih, seveda ne obstajajo zgolj trije tipi napadalcev, vendar počasi prehajam k bistvu) pa poznamo še klasične, stare dobre »devetke«. In v čast delu, ki ga tako odlično opravlja Karim Benzema, bomo zdaj razbili mit te zloglasne pozicije in njene problematike v statističnem smislu, ki se pojavlja v sodobnem nogometu.


»Devetko« najbolje opiše nogometna formacija, kjer je napadalec izoliran od soigralcev. Za razliko od sodobnikov, je klasična devetica nekdo, ki v igri veliko igra s telesom obrnjen stran od nasprotnikovega gola. To funkcijo najlažje in najbolje opravljajo visokorasli, telesno močni nogometaši, med katere, s svojimi 185 centimetri višine Benzema definitivno spada. Takšna »špica« mora veliko preteči, saj je njegova naloga zadrževanje žog, ki jih v napadalno tretjino pošljejo vezisti, obrambni igralci ali celo vratar. Ob sebi pa ima čvrste obrambne igralce, zato je za vsako žogo potrebna krvoločna borba in tehnično znanje, da lahko napadalec žogo umiri in poda soigralcu, hkrati pa na hrbtu zadržuje obrambnega igralca. Njegova naloga je tudi »skok igra«, da lahko v zračnih dvobojih konkurira (po navadi) visokoraslim obrambnim igralcem. Primeren napadalec, ki to opravlja dobro, je lahko za gradnjo napada zelo koristen. Napad se vedno gradi od zadaj. Žoga mora hitro krožiti med obrambnimi igralci, vezisti morajo nato prevzeti žogo in jo spraviti v napad. Tu pride v pomoč »devetica«.Grajenje žoge in skok igra - dva pomembna atributa kvalitetne "devetke". Vir: Instagram
To vsaj približno pojasni statistično klavrnost nekaterih napadalcev (čeprav se k Benzemajevi statistiki brez skrbi še vrnemo). Nogomet se razvija in potrebno je podrejanje ekipi za skupni uspeh. Najlepsši primer vloge »devetice« so predstave Benzemajevega rojaka Oliviera Girouda na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji. Giroud na celotnem prvenstvu ni dosegel niti enega gola, v 7 tekmah je sprožil zgolj 1,3-krat na tekmo, zabeležil pa je tudi zgolj 1 asistenco. Kljub temu mu je selekor Didier Dechamps zaupal skozi celoten turnir. Francija je prvenstvo osvojila predvsem s popolnjeno taktično domislico selektroja. Tricolor je pobudo v igri prepuščal tekmecem in čakal na odvzeto žogo, nato pa s svetlobno hitrostjo prehajal v napad in predvsem s protinapadi rušil tekmece. Tako hitro tranzicijo so Franciji omogočali agresivni in disciplinirani obrambni igralci, ob odvzemu se je žoga hitro podala v napad, kjer jo je Giroud skušal zadržati. Nato pa so izjemno hitri igralci (Mbappe, Dembele) nevarno pretili nasprotniku.


(Ne)priljubljenost Benzemaja

In čeprav je Giroud svojo funkcijo opravljal fantastično, bi ji bil verjetno kos tudi Karim Benzema. Vendar pa se je od francoske reprezentance poslovil zaradi incidenta, ko naj bi leta 2015 z domnevno posnetim videom spolnega odnosa izsiljeval svojega reprezentančnega kolega Mathieuja Valbueno. Od takrat je v sledilo besedno obračunavanje na socialnih omrežjih na relaciji Karim Benzema-Noël Le Graët. Zadnje dejanje se je zgodilo letos novembra, ko je slednji (sicer predsednik francoske nogometne zveze) javno sporočil, da je Benzemajeva reprezentančna kariera zaključena. Karim pa mu je prek Twitterja odvrnil, da ni vedel, da se predsednik vmešava v selektorjev izbor reprezentantov. Dodal je še, da »Prosim razumite, da bom jaz in zgolj jaz odločil, kdaj bo konec moje reprezentančne kariere.«


Karim Benzema s "kolegom" Mathieuem Valbueno Vir: Yahoo Sports France


Pet let pred tem, je bil Benzema tudi preiskovan zaradi seksualnega incidenta s prostitutko. Leta 2010 naj bi reprezentančni soigralci Karim Benzema, Franck Ribery, Hatem Ben Arfa in Sidney Govou v pariškem nočnem klubu na elizejskih poljanah občevali z mladoletno prostitutko. Poleg tega je Benzema leta 2015 časopise polnil s svojim druženjem z barbadoško pop zvezdnico Rihanno.Rihanna in Benzema. Vir: AKM-GSI (Mirror)


Od junaka…

Incidenti, kritike in medijska obleganost nikoli niso pustili večjega vtisa na Benzemajeve predstave na igrišču. Zdi se, kot da mu reprezentančni post celo dobro dene, saj lahko dodaten čas posveti treningom ali počitku. Z reprezentanco ali brez nje, dejstvo je, da je Benzema v samem vrhu svetovnih napadalcev. V dresu Real Madrida je že 10 let konsistenten napadalec. K »belemu baletu« se je preselil poleti 2009 kot 22 letni talentirani napadalec. Pred tem je že pet let nastopal za prvo ekipo Lyona. V Franciji je osvojil 4 zaporedne naslove državnega prvaka, 1 pokalni naslov, 4 francoske superpokale, leta 2007/08 pa je bil kot 21 letnik celo najboljši strelec sezone v Ligue 1 z 20 zadetki. Poleg tega je leta 2004 s Francijo osvojil svetovno prvenstvo do 17. leta. Vse to mu je prineslo 35 milijonov evrov težak prestop k Real Madridu.Vir: El Confidencial


Čeprav je Benzema prišel v klub skupaj z velikimi okrepitvami (v istem poletnem prestopnem roku so beli dres oblekli še Cristiano Ronaldo, Kaka, Xabi Alonso, Raul Albiol, Alvaro Negredo, Alvaro Arbeloa in Esteban Granero), ni razočaral. Kazal je dobre predstave in pridno zabijal. Ekipa je bila sestavljena iz veliko novih igralcev, zato je potrebovala nekaj časa da se uglasi. Največ časti pa je od navijačev prejemal nekje med sezonami 2013/14 in 2017/18 (če želite pa zgolj do sezone 2016/17, saj mu navijači sezono 17/18 zamerijo zaradi statistične neučinkovitosti). Takrat je po Evropi pustošil trio BBC.


Število ligaških golov v posameznih sezonah. Vir: Football CriticBale, Benzema in Cristiano Ronaldo so svoj čas predstavljali verjetno najnevarnejši napadalni trio v Evropi. Šlo je za kohezijo vseh treh igralcev svetovnega formata, ki pa so si v napadu razdelili vloge. Kot je tudi Benzema povedal v intervjuju za RMC, ko je komentiral čas tria BBC: »Bale je predstavljal hitrost, Ronaldo stroj za zadetke, jaz pa sem vse skupaj povezoval.« In tako je res bilo. Čeprav je standardna postavitev izgledala z Ronaldom na levem, Balom na desnem krilu in Benzemajem v konici napada, med igro vse skupaj ni izgledalo tako.


Vir: Taptalk


Postavitev Real Madrida iz finala Lige prvakov leta 2014 proti Atletico Madridu prikazuje klasično postavitev napadalnega trojčka BBC z Balom na desnem, Cristianom Ronaldom na levem krilu in Benzemajem v sami konici napada. Vendar pa postavitev na papirju ne prikazuje realnega delovanja igralcev na igrišču. Vir: SofaScoreČe sklepamo iz postavitve, naj bi Benzema opravljal naloge prej omenjene »devetke«. Vendar pa v taktičnem smislu ni bilo tako. Spletni portal La Liga Analysis prikazuje dve animirani fotografiji Benzemajevega gibanja po igrišču iz sezon 2017/18 in 2018/19:Gibanje Benzemaja v sezoni 2017/18Gibanje Benzemaja v sezoni 2018/19

Prva slika prikazuje gibanje v sezoni, ko je še vedno barve Real Madrida branil portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo. Taktično je bila igra podrejena Portugalcu. Po eni strani je to seveda pravilno, saj je Ronaldo neverjetni talent za doseganje zadetkov. Tako se je Benzema v igri dostikrat pomikal na krilni položaj in s tem dajal prostor kolegu Ronaldu, da je ta večkrat prihajal v priložnosti za dosego gola. To tudi nekoliko pojasni Benzemajev strelski izkupiček v zadnji Ronaldovi sezoni, ko je Francoz gol zabil le 5-krat v La Ligi. Ker je obdobje BBC-ja Real Madridu prineslo 4 naslove v Ligi prvakov, te taktične zgodbe definitivno ne moremo oceniti za napačno. Je pa res, da se je predvsem Benzema največ »žrtvoval« za skupni uspeh. Vendarle je pristal na igro bolj na krilnem položaju, ki mu ne odgovarja toliko, medtem ko sta Bale in Ronaldo obdržala njuni naravni nalogi. Vendar se je Benzema izkazal tudi v drugačni, manj opazni vlogi.


… do bedaka?

Z odhodom CR7 je Benzema nogometno zaživel. Kot je sam povedal v intervjuju za France Football: »Sem zelo vesel, ker lahko zdaj resnično igram svoj nogomet.« Zdaj je Benzema alfa in omega Realovega napada in končno lahko opravlja vlogo, za katero je ustvarjen. To se pozna tudi v učinkovitosti, saj je postal strelsko bolj učinkovit, kot smo že prikazali v zgornji razpredelnici zadetkov po sezonah. Z rednim zabijanjem pa daje občutek, da se ne ustavlja, temveč da bo pridno »mlel« še naprej. Dodal je še, da: »Zdaj sem vodja napada. Na meni je, da naredim razliko.«


Spet pa Benzema ni v ospredju. Z lansko sezono torej blesti tudi v strelskem smislu, vendar pa hkrati s tem v obratnem sorazmerju tone Real. Rezultatsko so bili lani nekonkurenčni na vseh frontah, zato je Benzemajev doprinos zopet utonil v širši javnosti. Nezadovoljstvo navijačev se je stopnjevalo do te mere, da so odgovornosti za rezultatski manko pripisovali tudi napadu. Nesmisel.


Logično je, da se mora ekipa ustaliti po odhodu tako vplivnega napadalca, kot je bil CR7. To pa terja svoj čas. Neučakani navijači pa so z žvižgi in drugimi oblikami nestrinjanja pritiskali na klub. Želeli so si okrepitve v konici napada. Omenjal se je celo Anglež Harry Kane, na koncu pa je za 60 milijonov evrov v Realu pristal v Bosni rojeni Srb Luka Jović. Njegov učinek letos: 11 tekem, 319 odigranih minuti in 1 gol.


Pogosto nezadovoljni navijači Real Madrida. Vir: Dailymail


Kvaliteta ≠ kvantiteta

Gre torej za to, da Benzema ni slabši, kot je bil, niti ni boljši. Navijači reala mu zamerijo sezono 2017/18, ko naj bi bil "katastrofalen": Če pustimo vso, prej omenjeno delo, ki ga Benz opravi v igri, je Benzema v tej sezoni skupno zabil 12 golov, dodal 11 asistenc, z Realom pa osvojil klubsko svetovno prvenstvo, španski in Uefin superpokal ter tudi Ligo prvakov, v finalu katere je prav Benzema načel mrežo Liverpoola. Benzema je igralec svetovnega kova že 10 let. Z odhodom Ronalda se je spremenila njegov taktična vloga. Zaradi osrednje vloge v napadu večkrat prihaja v priložnosti kot prej, posledično pa je statistično uspešnejši. To pa ni merilo kvalitete igralca in njegovega doprinosa ekipi.


S tem pa ne opravičujemo zapravljenih priložnosti. Mnogim navijačem je šla najbolj v nos njegova domnevna »neučinkovitost« pred vrati. Vsak igralec se seveda trudi zabiti, ko je v priložnosti za gol. Vendar pa se napake dogajajo. Če v nogometu ne bi bilo napak, ne bi prihajalo do golov. V sezoni 2017/18 je, kot omenjeno, v španskem prvenstvu dosegel zgolj 5 zadetkov. Športno-statistična aplikacija SofaScore pa beleži, da je ob tem zgrešil kar 18 »velikih priložnosti«. Dejali boste, da je to ogromno. Da je to preveč za »vrhunskega napadalca«. Številke pa vam bodo odvrnile, da jih je (podatke zagotavlja isti vir) v isti sezoni njegov soigralec Ronaldo zgrešil 22. Številke vam bodo dejale, da jih je v isti sezoni v Premier ligi 18 zapravil tudi Harry Kane, takrat drugi strelec angleškega prvenstva. Odvrnile vam bodo, da je 18 »velikih priložnosti« Benzema zapravil tudi lansko sezono, ko je ob tem zabil tudi 30 golov. In dejale vam bodo tudi, da je prva »devetka« največjega Realovega rivala – Barcelone – Luis Suarez, v lanski sezoni zgolj v španskem prvenstvu zgrešil reci in piši 31 »velikih priložnosti«. Da, 31. In nato vas bomo (pri tem je prst uperjen zlasti v navijače Reala, ki so tako zagreto podpirali nakup novih napadalcev) vprašali, ali ste še vedno prepričani, da bi bilo za Real bolje, da se znebi Benzemaja.


Za konec se navežimo na Edena Hazarda, ki je nedavno za španske kolege iz Marce o Benzemaju povedal naslednje: »Po 3,4 mesecih igranja z njim lahko rečem, da je trenutno najboljši »striker« na svetu. Poleg svoje vloge napadalca, tudi soigralce dela boljše.« Kritike se zdijo nerazumljive, saj nogomet niso zgolj številke. Za presojo posameznikovega učinka na igrišču ni dovolj pogled na kvantiteto tisočinenega elementa nogometne igre, ampak opazovanje dejanske igre. To pa pojasni paradoks Karima Benzemaja: za mnoge precenjen, za peščico podcenjen.


Vir: Instagram

87 views0 comments