• Rene Vidmar

Predčasen konec sezone za alpske smučarje

Italijanska smučarska zveza se je na priporočilo Mednarodne smučarske zveze zaradi izbruha novega korona virusa, COVID-19, v severni Italiji odločila odpovedati finale svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki bi ga med 16. in 18. marcem 2020 morala gostiti Cortina d'Ampezzo. Odločitev je bila sprejeta na podlagi vse večjega števila držav, ki uvajajo omejitve potovanj v ta konec Italije, kar bi lahko močno okrnilo konkurenco. Tekmovalna sezona bo posledično zaključena prihodnji konec tedna, ko bodo dekleta nastopala v švedskem Åreju, fantje pa se bodo pomerili v naši Kranjski Gori. Na obeh prizoriščih bomo tako dobili odgovore na vprašanja o letošnjih dobitnikih kristalnih globusov.

Cortina d'Ampezzo bi morala med 16. in 18. marcem gostiti alpske smučarje in smučarke. Vir : OnTheSnow


Odločitev je, vsaj kar zadeva moško kraljevo disciplino, že znana. Tu je zmagovalec postal Švicar Beat Feuz, ki si je globus zagotovil že pred zadnjim smukom sezone, ki je potekal včeraj v Kvitfjellu – smukaško sezono je sklenil s četrtim mestom. Švicarjeva glavna tekmeca v pravkar končani smukaški sezoni sta bila Nemec Thomas Dressen in Italijan Dominik Paris. Slednjega je iz boja izločila poškodba, ki se mu je pripetila na treningu, ravno pred spektaklom v Kitzbühelu. Če je bil sobotni smuk, vsaj kar zadeva končne odločitve, že odločen, pa je bil toliko bolj pomemben v luči nabiranja točk za veliki kristalni globus. Z drugim mestom v igri zanj ostaja Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Ta je sicer lahko malenkostno razočaran, saj mu je domače slavje preprečil Avstrijec Matthias Mayer ter mu tako odvzel tudi pomembnih 20 točk v boju za veliki globus.

Beat Feuz se lahko veseli že tretjega zaporednega smukaškega globusa. Vir: Žurnal24


Napeto bi moralo biti tudi danes dopoldne, a je vmes poseglo vreme. Superveleslalom so organizatorji zaradi goste megle najprej prestavili na nižje ležeči štart, ko pa je začelo še deževati, jim ni preostalo drugega kot da tekmo zaradi nevarnih razmer odpovejo. Veleslalomskega globusa se je tako veselil še en Švicar Mauro Caviezel, ki je za 3 točke prehitel Avstrijca Vincenta Kriechmayrja in za 29 Kildeja. Ta tako iz domačega Kvitfjella odhaja malenkost slabe volje, saj bo pred zadnjima dvema tekmama imel težko delo branjenja 54 točk prednosti pred Francozom Alexisom Pinturaultom. V tehničnih disciplinah bodo odločitve znane prihodnji konec tedna v Kranjski Gori, ko bosta tradicionalno na sporedu veleslalom in slalom. Na 59. Pokalu Vitranc bomo žezlo v ognju imeli tudi Slovenci. Letos odlični Žan Kranjec se bo poskusil prebiti nazaj na vrh veleslalomske razpredelnice, kjer je prebil večji del sezone, nato pa jo po slabši predstavi s 13. mestom pretekli ponedeljek v avstrijskem Hinterstoderju izgubil. 27-letni Vodičan se trenutno nahaja na četrtem mestu s 30 točkami zaostanka za Pinturaultom. Pred njim sta še letos odlični Hrvat Filip Zubčić in ''norveški kralj'' Henrik Kristoffersen.

Se bo Žan Kranjec na zadnji tekmi uspel vrniti na vrh veleslalomskega seštevka? Vir: Žurnal24


Ta je v boju tudi za slalomski globus, kjer mu konkurenco delata še Švicar Daniel Yule in Francoz Clemont Noel. V ozadju bojev za osvojitev tehničnih disciplin bo kot že povedano potekala tudi živčna vojna za osvojitev velikega kristalnega globusa. Norvežan Kilde, ki je kar se da dobro opravil delo v soboto, v nedeljo pa mu je kot že povedano ponagajalo vreme, bo na slalomski in predvsem veleslalomski preizkušnji poizkusil osvojiti čim več točk in nato upal na slabša rezultata tekmecev Kristoffersena in Pinturaulta.


Kdo se bo na koncu veselil velikega kristalnega globusa? Vir: Le Progrès


Na drugi strani je žensko sezono vsaj s slovenskega vidika zaznamovala težavna vrnitev Ilke Štuhec, ki letos še ni uspela najti pravih občutkov. Je pa zanjo ''na srečo'' sezone že konec, saj dekleta po odpovedi finala čakajo le še tri tekme v švedskem Åreju, kjer bo znana odločitev o dobitnicah veleslalomskega, slalomskega in skupnega seštevka svetovnega pokala. V hitrih disciplinah si je dvojček malih globusov že zagotovila Švicarka Corinne Suter.

Letošnja dobitnica globusov v hitrih disciplinah. Vir: Corinne Suter


V Åre se po predvidevanjih po daljši odsotnosti zaradi družinske tragedije vrača tudi prva zvezdnica bele karavane Mikhaela Shiffrin, ki bo stvari poskusila postaviti na svoje mesto. V veleslalomskem seštevku bo bila četveroboj z Italijanko Marto Bassino, Slovakinjo Petro Vlhovo in Italijanko Federico Brignone, ki ima sicer pred tekmicami že kar zajetno prednost – pred Slovakinjo 74, pred Američanko pa že 93 točk. Bassinova zaostaja še za dodatnih pet točk. Veliko bolj napet dvoboj se nam obeta na slalomski preizkušnji. Tu sta za mali globus v igri le še Vlhova in Shiffrinova, ki ima 20 točk zaostanka. Trojica Brignone, Vlhova in Shiffrin bo odločala tudi o dobitnici velikega globusa. Za zdaj najboljši položaj drži Brignonejeva. Ta ima 153 točk prednosti pred Shiffrinovo, Vlhova za Italijanko zaostaja 189 točk. Za konec je prav, da dobitnika povemo še v umirjajoči disciplini, alpski kombinaciji. Tu sta mala globusa pobrala Brignonejeva v ženski in Pinturault v moški konkurenci. Disciplino se v zadnjih letih poskuša bolj ali manj spretno zamenjati s pararelnimi tekmami, kjer je med ženskami slavila Vlhova med moškimi pa Švicar Loic Meillard.


Lahko Shiffrinova po daljši odsotnosti na zadnjih tekmah dohiti konkurentke? Vir: CNN International


Vir naslovne fotografije: CNN International
22 views0 comments